Investitiile in agricultura, fondurile europene si o abordare… bancara

Investitiile agricole fondurile europene si o abordare bancaraRitmul si consistenta abordarii problemei finantarii proiectelor de investitii in agricultura au crescut in ultima perioada, toti actorii implicati in sectorul agricol, industria alimentara, autoritati, fonduri de garantare, asiguratori sau banci comerciale acordand importanta cuvenita unui sector in rapida si substantiala schimbare. Ca in orice dezbatere publica de interes national, plecam de la premisa ca cei implicati dispun de argumentatia necesara sustinerii punctelor lor de vedere, astfel ca, in cele ce urmeaza putem expune, foarte punctual si fara pretentia de a atinge toate fatetele problemei, cateva consideratii asupra abordarii unei banci cu privire la finantarea agriculturii.

Doua mentiuni merita a fi facute chiar de la inceput. Prima este ca cele de mai jos se refera strict la proiecte de investitii, cu precadere la cele finantate prin fonduri europene (FEADR gestionat in Romania de AFIR), PNDR dovedindu-se a fi cel mai performant program operational al perioadei 2007–2013 implementat in Romania, sprijinind cu success dezvoltarea sectorului in ceea ce priveste investitiile (beneficiind aici si de contributia subventiilor, fie ele in sectorul vegetal sau zootehnic, gestionate de APIA din fonduri europene sau nationale). A doua este o recunoastere a subiectivitatii celor expuse, generata de experienta UniCredit Tiriac Bank de peste 5 ani in finantarea proiectelor PNDR, timp in care, din aplicatiile de credit aprobate pentru sustinerea proiectelor cu finantare europeana in valoare de peste 850 de milioane de euro, circa o treime au fost destinate beneficiarilor din cadrul PNDR.

De la inceputul vietii unui proiect de investitii, atat fermierul, cat si banca, inca de la faza de elaborare a planului de afaceri, trebuie sa urmareasca un scop comun: implementarea cu succes (in ceea ce priveste resursele administrative, de timp si financiare implicate) a unui proiect care sa genereze valoare adaugata, adica profit, pentru primul si, pe cale de consecinta, sursa de rambursare a creditului, pentru banca. Aceasta din urma va incerca sa se asigure, in procesul de analiza, ca proiectiile financiare ale produsului investitiei sunt convingatoare folosind scenarii de risc, nefacand practic nimic mai mult decat face si fermierul care isi asuma, alaturi de banca, riscurile generate de angrenarea efortului investitional.

Punctele de verificare obligatorii in analiza de credit constituie setul de valori calitative si cantitative pe care fermierul le are in vedere in calibrarea investitiei (concretizata prin bugetul proiectului) si a rezultatelor obtinute. Astfel ca, pentru a fi finantat prin credit bancar, beneficiarul trebuie sa dovedeasca experienta si capacitate de implementare, rezultate anterioare in activitatea investitionala si operationala, viziune si obiectivitate in determinarea factorilor de risc si gestionarea acestora. Pe de alta parte, proiectul trebuie sa indeplineasca si el o serie de criterii, in pimul rand valoarea acestuia in raport cu cifra de afaceri existenta, capacitatea de rambursare a finantarii, sustenabilitatea rezultatelor in raport cu scenarii de risc adverse, integrarea eficienta a acestuia in lantul valorii activitatii economice a fermierului, atat in amonte cat si in aval (de la furnizori spre clienti).

Un capitol aparte il constuie capacitatea financiara a beneficiarului de a-si sustine propriul efort de finantare a proiectului, valoarea acestuia, impreuna cu facilitatile de credit puse la dispozitie de banca, trebuind sa acopere in intregime valoarea totala a proiectului.
Nu trebuie uitat ca, in afara acestor criterii obiective si transparente de analiza a unei investitii, banca se supune si unor restrictii ce tin de calitatea portofoliului sau. Asa cum un fermier nu va cultiva niciodata numai grau sau nu va gestiona doar terenuri aflate, sa spunem, in zone inundabile, banca nu va putea sustine expuneri excesive pe un anume sector al agriculturii, respectand cerintele unei alocari eficiente a fondurilor in conditii de gestionare eficienta a riscurilor.

Odata plecati la drum in implementarea investitiei, dincolo de euforia generata de acceptarea la finantare publica de catre AFIR si de aprobarea creditului bancar, fermierul si banca vor avea in vedere un singur rezultat: implementarea acesteia. Pentru aceasta este primordial ca beneficiarul sa constientizeze ca gestioneaza atat fonduri publice cat si surse atrase de pe o piata bancara strict reglementata, ca fondurile europene impun o rigoare consumatoare de resurse in ceea ce priveste aplicarea procedurilor de achizitie, respectarea termenelor de implementare si gestionarea separata, de exemplu contabila, a activitatilor legate de investitie.

Structura de finantare a unor astfel de proiecte este complexa si, avand in vedere ca sursa de rambursare a creditului punte este constituita de incasarea intocmai si la timp a sumelor nerambursabile, erorile de implementare trebuie eliminate, UniCredit Tiriac Bank oferind beneficiarului toate instrumentele necesare (incepand cu conturile special dedicate proiectului, intreaga gama de produse specifice beneficiarilor de fonduri europene – creditul punte, creditul de investitii, scrisoarea de confort, scrisoarea de garantie bancara pentru incasarea avansului, facilitati pentru cheltuielile neeligibile, inclusiv pentru TVA – monitorizarea utilizarilor din credite sau avansuri in conformitate cu bugetul proiectului, analiza de eligibilitate si suport in relatia cu autoritatea de management.

Depunerea si incasarea ultimei cereri de plata la AFIR consfiinteste efortul, fiind punctul de pornire in validarea celeilalte premise critice a investitiei: profitabilitatea acesteia. Expunerea bancii continua dupa implementare cu valoarea creditului de investitii acordat care are ca sursa de rambursare veniturile generate de investitie.

In concluzie, suntem parte activa a dialogului cu mediul de afaceri si cu autoritatile sustinand constant si consistent eforturile pentru imbunatatirea performantei economice si pentru restructurarea si modernizarea agriculturii, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piete, precum si proiecte care asigura o mai buna integrare a acestora in lantul alimentar prin programe de calitate, avand ca obictiv primordial prevenirea si gestionarea riscurilor agricole. Sustinem finantarea investitiilor in agricultura, sustinem masurile care ar facilita accesul fermierilor la finantare bancara, cum ar fi crearea unor instrumente financiare, recomandam obligativitatea prezentarii contactelor de credit la semnarea contractului de finantare nerambursabila, diminuarea semnificativa a perioadei de evaluare a proiectelor sau aplicabilitatea penalitatilor pentru nerespectarea termenilor contractuali la nivelul tuturor partilor semnatare ale unui contract de finantare publica.


Valentin Boldeiu

EU Funds Financing Team Leader
UniCredit Tiriac Bank 



P.S. Imediat dupa finalizarea textului de mai sus, gasesc o stire care citeaza un raport al Curtii Europene de Conturi conform caruia Romania a pierdut 700 de milioane de euro din cauza ca fermierii nu au reusit sa obtina imprumuturi de la banca si nici sistemul de garantii de stat nu i-a ajutat indeajuns. Este inca o confirmare a faptului ca aprobarea unei finantari nerambursabile de catre autoritati nu duce automat la obtinerea de finantare bancara. Gasirea, insa, a bancii ca singur vinovat pentru neimplementarea unor proiecte este gresita, aceasta neputand renunta la exigentele propriilor politici de creditare si de gestionare a riscului. Ideile care sugereaza o implicare mai accentuata a statului, inclusiv presiuni asupra sistemului bancar, pentru “dinamizarea” creditarii in agricultura uita doua aspecte majore: bancile sunt organizatii private si actioneaza pe piata atata timp cat actionarii acestora decid sa investeasca in astfel de afaceri si, dacat tot oferim solutii partiale, macar sa ducem rationamentul pana la capat: asa cum statul ar putea “invata” bancile sa acorde credite (dobanzile si comisioanele creditelor bancare pentru beneficiarii de fonduri PNDR sunt deja limitate prin Ordin al Ministrului), am putea gasi maine, poate, implicarea statului in a indica fermierilor cui, cum si la ce pret sa-si vanda productia (cei care aveau mai mult de 18 ani in 1989 stiu la ce ma refer).


UniCredit Tiriac Bank vine in sprijinul beneficiarilor de subventii APIA cu o oferta diversificata de facilitati dedicate asigurarii capitalului de lucru care se vor rambursa in baza subventiilor incasate de la APIA. UniCredit Tiriac Bank este parte a Conventiei Generala cu APIA si a semnat toate Conventiile tripartite cu APIA, FNGCIMM si FGCR privind finantarea activitatilor curente de catre beneficiarii platilor in sectorul zootehnic la speciile bovine, ovine si caprine, pentru beneficiarii angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, respectiv a bunastarii si protectiei porcinelor, precum si pentru finantarea platilor pe suprafata (SAPS / fonduri nationale). Mai multe detalii despre produsele de creditare oferite de UniCredit catre sectorul agricol sunt disponibile aici.

 

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>