ACEBOP: Fermierii romani se lovesc de interdictii artificiale privind comertul cu porci in UE

ACEBOP - situatie comert cu porci vii Romania-UEIntr-o scrisoare deschisa catre guvern si europarlamenari privind situatia de marasm a porcului din Romania, ACEBOP - Asociatia crescatorilor si exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania, atrage atentia asupra situatiei dificile cu care se confrunta fermierii romani din sectorul porcin. Redam mai jos textul scrisorii deschise a membrilor asociatiei in urma interventiei domnului Daniel Buda pe langa Comisia Europeana (interpelare scrisa).

 

  

 

SCRISOARE DESCHISA CATRE GUVERN SI EUROPARLAMENARI PRIVIND SITUATIA DE MARASM A PORCULUI DIN ROMANIA

In martie 2015, cu sprijinul Uniunii Europene de Comert cu Carne si Animale (UECBV), Asociatia crescatorilor si exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) impreuna cu Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) au prezentat cererea fermierilor din Romania de deblocare a comertului Romaniei de porc viu cu alte state membre- comert blocat pe motive de pesta porcina clasica (PPC).


Interpelarea a fost facuta de cele doua asociatii la nivelul Grupului de Dialog Social din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura, unde a fost prezent si reprezentantul Comisiei expert in PPC. Motivul invocat de Comisie pentru lipsa deblocarii circulatiei porcului romanesc prin Europa, a fost slaba monitorizare a circulatiei virusului in Romania.

Expertii A.N.S.V.S.A. au prezentat ulterior Comisiei o propunere de modificare a Deciziei UE nr. 764/2013, dupa discutii in grup de lucru cu reprezentantii fermierilor.

Dupa un an de la solicitarea fermierilor in comisia de dialog social (CDS)-DG-AGRI, a aparut prima reactie, din partea doamnei Monica Macovei, europarlamentar - o intrebare adresata Comisiei Europene, cu scopul de a debloca porcul romanesc. Raspunsul primit nu satisface nevoile fermierilor nostri.

A.C.E.B.O.P. si A.P.C.P.R. au primit in februarie 2016 asigurarea MADR si ANSVSA ca se urmeaza procedura si ca dupa evaluarea progreselor Romaniei in directia supravegherii circulatiei virusului PPC in teritoriu, miscarea porcului va fi deblocata - IN VARA ACESTUI AN.

In data de 29.03.2016, europarlamentarul roman Daniel Buda (PPE) a transmis o intrebare scrisa catre Comisia Europeana. Tema intrebarii cu solicitare de raspuns scris P-002233/2016 adresata Comisiei- Articolul 130- der catre Daniel Buda este: „ fermierii romani cer ridicarea blocajului privind comertul cu porci vii cu alte tari din UE”.

Intrebarea domnului Daniel Buda:

Crescatorii de porci din Romania sunt extrem de nefericiti pentru lipsa deblocarii comertului cu porci vii cu alte tari din UE si cer ca restrictiile sa fie ridicate. Romania este indemna de pesta porcina clasica de aproape pe 8 ani. Pretul de vanzare pe kilogram de porc viu a ajuns la un nivel mult scazut fata de acum cinci ani si este aproape de doua ori mai mic decat pretul de productie de carne de porc, in timp ce pretul de raft a ramas aceeasi.

Pretul pe kilogram de carne de porc este de 3,5 lei pe kilogram, in comparatie cu pretul din alte state membre ale UE, cum ar fi Franta, unde pretul este mult mai ridicat. Mai mult, Franta poate vinde porci vii catre alte state membre, pe cand Romania nu poate.

Ce instrumente are Comisia la dispozitie, altele decat depozitarea privata, pentru a preveni lipsurile din acest sector?”.

Tinem sa multumim europarlamentarilor romani pentru demersurile facute.

Multumim si A.N.S.V.S.A. si M.A.D.R. pentru promisiunile facute.

In acelasi timp, le atragem atentia ca situatia fermierilor s-a acutizat!

Sunt sufocati de importurile de carne si produse din carne de porc din state membre, importuri care sunt adevarata cauza a preturilor mici, la jumatate fata de pretul de productie. Importuri neverificate din punct de vedere al calitatii si compozitiei, care pot fi un adevarat risc pentru consumator.

 

Membrii nostri considera ca suntem pusi in fata unor interdictii artificiale, contrare politicii PAC si regulilor comerciale WTO, reguli impuse de Comisie, induse de o politica de piata directionata spre sustinerea marilor producatori din Europa, care nu pot exporta in Rusia si care invadeaza piete permisibile si mari consumatoare de carne de porc cum este si Romania.

Cum actionati pentru eliminarea acestor bariere?

Fermierii romani NU sunt obisnuiti sa stea cu mana intinsa spre Europa, stimati domni europarlamentari!

Cunoasteti situatia la nivel national? Cum sunt “ajutati” fermierii??

Cuantumurile platilor pe bunastare au fost micsorate, fermierii suporta multe controale, recontroale, supracontroale si cand ajung la plata, dupa luni de zile, aceasta este nepermis de mult intarziata datorita birocratiei, plimbarii banilor prin conturile MADR, AFIR si APIA, monitorizarii deficitare a fondurilor si nu in ultimul rand, lipsei interesului guvernului fata de greutatile prin care trec fermierii romani.

La Bruxelles se gasesc solutii care asigura doar o gura de aer. Unde sunt masurile NATIONALE de ajutor de urgenta pentru fermierii romani?

Am solicitat si vom solicita in continuare ajutor national de urgenta pentru sectorul de crestere si ingrasare a porcului, in cuantum de 100% comparativ cu ajutorul comunitar pe perioada ianuarie-august din 2015.

 

Fara finantare nationala si fara un program adevarat de dezvoltare a sectorului porcului romanesc

  • de sustinere a sectorului de reproductie printr-un program national,
  • de sustinere financiara a exporturilor de catre guvern,
  • de dobanzi mici pentru creditele agricole,
  • de sustinere a pierderilor producatorilor romani,
  • de limitare a importurilor prin sustinerea producatorului de carne,
  • de promovare a carnii noastre proaspete si gustoase,

Nu vom reusi sa mai functionam mult timp in aceasta stare de marasm si nici sa avem un sector porcin sanatos si competitiv.

 

ASOCIATIA CRESCATORILOR SI EXPORTATORILOR DE BOVINE, OVINE, PORCINE DIN ROMANIA

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>