Castigatoarele programului TalentA - Corteva premiaza cu 12.000 $ proiectele dedicate securitatii alimentare

Castigatoarele programului TalentA - Corteva premiaza cu 12000 dolari proiectele dedicate securitatii alimentareLansat in Romania la data de 1 iulie 2020 de catre Corteva Agriscience, TalentA, programul gratuit pentru dezvoltarea competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura pentru femeile inovatoare din mediul rural, si-a aflat castigatoarele: Elena Carson, Violeta Corina Moraru si Elena Chesnoiu sunt doamnele fermier care au convins prin proiectele lor faptul ca merita finantare pentru a-si dezvolta afacerea. Festivitatea de premiere a avut loc in data de 15 octombrie, prilej de sarbatoare in intreaga lume, fiind celebrata Ziua Mondiala a Femeilor din mediul Rural.


Doamnele fermier s-au inscrise pe platforma online a site-ului Corteva, iar cele care au fost selectate, au participat la un curs gratuit de instruire, cu indrumare din partea consultantilor Starperformining si a expertilor Corteva: Modulul I - Competente generale de Business si Modulul II – Competente generale de Agri-Business. Dupa finalizarea cursurilor online, au fost construite proiectele, axate pe obiectivele de sustenabilitate 2030, anuntate recent de Corteva. (imbunatatirea securitatii alimentare, asigurarea accesului la apa potabila in comunitati, sustinerea consumului responsabil, combaterea schimbarilor climatice si conservarea ecosistemelor).

In urma evaluarii proiectelor depuse, s-au ales castigatoarele.

 

Locul I – 5.000 $

Carson Bread este proiectul care s-a situat pe primul loc in urma evaluarii minutioase realizate de consiliul de experti. Este un proiect ambitios, realizat de doamna Elena Carson din localitatea comuna Falciu, judetul Vaslui, care are 29 de ani, este inginer agronom si lucreaza alaturi de sotul ei 220 hectare de teren. In prezent este masteranda in cadrul USAMV Iasi si isi doreste sa aiba propria afacere. “La noi in comuna nu exista brutarie, cea de la care se aprovizioneaza oamenii se afla la 40 km distanta. Noi avem materia prima si ne-am gandit ca ar fi o idee minunata sa o putem valorifica, sa oferim produse sanatoase noua si celor din jurul nostru. Va fi un plus pentru mine, familia mea si pentru zona noastra”, a declarat Elena Carson.

Mizand pe faptul ca in Romania se consuma cantitati apreciabile de paine, deci exista o cerere in crestere pentru produsele pe care le poate oferi, pe amplasarea geografica care asigura o baza larga de aprovizionare cu materii prime, precum si pe posibilitatile de desfacere ridicate, doamna Elena sustine faptul ca implementarea acestui proiect are sanse reale de reusita, iar investitia necesara se ridica la 30.000 lei.

Castigatoarele programului TalentA - Elena Carson

 

 

Locul II – 4.000 $

Violeta Corina Moraru din localitatea Perisoru, judetul Calarasi, are 38 de ani si este cea de-a doua castigatoare a programului TalentA. Va primi 4.000 $ pentru implementarea de sisteme de irigatii in cadrul fermei Morar Pan Com. “Lucram in familie peste 1.000 ha, iar situatia din acest an in care am inregistrat pagube uriase din cauza secetei, ne-a determinat sa implementam sisteme de irigatii. In 2020, in cadrul fermei, randamentul de productie la grau, porumb si soia a scazut intre 85% si 100%. De aceea irigarea devine o prioritate strategica a fermei in viitorul apropiat. Daca nu facem asta acum, poate insemna intrare in incapacitate de plata, iar la nivel macro ar exista probleme in a acoperi necesarul alimentar al populatiei. Irigatiile vor determina cresterea productiei medie cu 30-50% indiferent de conditiile climatice. Am ales irigare prin aspersiune cu rampa tip pivot datorita rapiditatii de instalare si usurintei in exploatare si pentru ca nu necesita personal specializat”, a punctat Violeta Corina Moraru.

 

Locul III – 3.000 $

Ocupanta locului III este Elena Chesnoiu din localitatea Bondrea, judetul Olt, care are 30 de ani, doi copii si lucreaza alaturi de sotul ei 6 hectare de teren. Isi doreste sa dezvolte afacerea familiei prin infiintarea unei culturi de capsun, pe are o considera o specie promitatoare. “Consider ca este o cultura pe care am putea-o ingriji corespunzator si vom putea oferi fructe de calitate cumparatorilor. Dezvoltarea unei culturi de capsun se face in timp scurt, deci si investitia este esalonata si poate fi platita partial din vanzarea produselor obtinute in anul precedent. O regula de baza consideram ca este achizitionarea de stoloni sanatosi, cu aviz fitosanitar, sa alegem soiuri anuale care sunt mult mai eficiente decat cele multianuale, sa respectam conditiile de plantare, irigare si recoltare. Cu siguranta in demararea acestui proiect ne va fi utila experienta acumulata in ultimi doi ani in ferma proprie, unde am implementat si un proiect pentru cultivarea legumelor, experienta pe care am dobandit-o anterior in pomicultura si viticultura, precum si sfaturile primite de la reprezentantii Corteva Agriscience privind intretinerea culturii”, a specificat Elena Chesnoiu.

 

Premiu special

Un premiu special in valoare de 1000 euro a fost acordat de catre colaboratorul acestui proiect, Starperfomining, doamnei Veronica Chedea, pentru proiectul: „Producerea unui vin roze din soiul autohton Amurg in Podgoria Tarnave”.

Departajarea proiectelor castigatoare a fost realizata de un consiliu de experti format din specialistii Corteva: Maria Cirja - Marketing Manager Romania si Moldova, Elena Nunca - Commercial Finance Lead RO, MD & HU, Anca Mateescu - Controller Romania, Oana Musceleanu - Customer Service Leader CE , George Andron- National Key Account Manager, Mihai Valentin - CMM Corn & Soybeen, Andrei Ciocoiu - CMM Oilseeds, Ana Maria Pascariu - CMM Fungicides & Insecticides si Ion Mutafa - CMM Herbicides, alaturi de specialistii Starperfomining: Radu Dumitru Stanescu - Founder & Managing Partner si Dan Rusu - Senior Consultant.

Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience Romania & Rep. Moldova: “A fost o decizie dificila, toate proiectele inscrise in program au fost interesante si ar fi meritat finantare. Sunt convins de faptul ca cele trei castigatoare vor ajunge sa-si dezvolte afacerea asa cum si-au propus, iar sprijinul pe care noi l-am oferit sa fie doar imboldul de care au avut nevoie. Cred ca este momentul sa ne gandim la dezvoltarea comunitatilor prin sprijinirea unor astfel de initiative, iar prin puterea exemplului sa motivam si alte persoane sa aiba curajul de a incepe o afacere in mediul rural.”

Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Rep. Moldova: “Este un moment de bucurie pentru compania noastra, pentru ca in aceasta zi speciala am reusit sa contribuim la dezvoltarea a trei afaceri de familie si implicit a trei comunitati. Prin implementarea proiectelor castigatoare nu vor avea de castigat doar cele trei doamne, ci noi toti, pentru ca este important sa sustinem afacerile mici, cele la inceput de drum si sa oferim sprijin din toate punctele de vedere, iata acum, prin programul TalentA, inclusiv sprijin financiar.”

  

 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>