Agricultura romaneasca va scadea cu aproximativ 15% in 2020 | Analiza KeysFin

Dupa belsugul anilor anteriori vine si seceta in business - Agricultura romaneasca va scadea cu aproximativ 15 la suta in 2020Cifra de afaceri a companiilor din agricultura romaneasca va scadea cu aproximativ 15% in anul in curs, conform estimarilor specialistilor KeysFin. Astfel, seceta, dar si lipsa investitiilor in infrastructura au dus la scaderi ale cifrei de afaceri ale celor peste 25 mii de companii din agricultura locala, de la aproape 46 miliarde lei in 2019, in jurul pragului de 39 miliarde lei in 2020.


Realizam anual analiza dedicata agriculturii locale, insa acesta e primul an in care vestile nu sunt bune: nu putem decat sa avertizam asupra scaderii accentuate atat a cifrei de afaceri, cat si a profitabilitatii. Chiar daca fenomenele extreme nu pot fi contracarate in totalitate, mai multe investitii in infrastructura si modernizarea acestui sector ar face ca agricultura romaneasca sa nu mai fie meteodependenta in business“, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

In 2019, in Romania existau 25,2 mii de companii active, cu 4% mai putine insa, decat in 2018, cand au depus bilantul aproximativ 26,2 mii companii (in baza datelor extrase in octombrie 2020).

In ceea ce priveste topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA ocupa si in 2019 pozitia fruntasa, insa analistii KeysFin remarca o cifra de afaceri in scadere, de la 2,3 miliarde lei (5,3% din total) in 2018 la 2 miliarde de lei in 2019 (4,5% din total). Pe locurile 2 si 3, in acelasi clasament, se situeaza PROMAT COMIMPEX SRL (775 milioane lei) si AGRO-CHIRNOGI SA (662 milioane lei).

Primii 10 jucatori din agricultura au realizat afaceri insumate in valoare de 6,2 miliarde lei, concentrand 13,6% din totalul cifrei de afaceri a acestui sector in 2019.

 

ODINIOARA GRANARUL EUROPEI, ROMANIA ISI CAUTA DRUMUL

In 2019, Romania si-a mentinut locul 6 in UE, la fel ca in 2018, la productia vegetala, cu aproximativ 6,2% din total.

Desi seceta si fenomenele hidro-meteorologice periculoase au franat dezvoltarea la scara si mai larga a acestui sector, in 2019 Romania ocupa in continuare primul loc la porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene atat in ceea ce priveste suprafata cultivata, cat si la productia realizata, de 16,9 milioane de tone. Paradoxal, cu toate ca ocupa primul loc, productia a fost mai mica cu aproximativ 1,8 tone decat in 2018.

Tara noastra a bifat in continuare si cea mai mare productie de floarea soarelui din UE, de 3,5 milioane de tone, aceasta recolta crescand si valoric de la un an la altul – 3 tone in 2018 in comparatie cu 3,5 tone in 2019.

In ceea ce priveste productia de grau la nivelul UE, tara noastra a cazut in clasament, de pe locul 4 pe 5, cu o recolta de 10 milioane de tone in 2019.

Mai mult, pentru 2020 Comisia Europeana estimeaza o scadere de 40% a productiei de cereale din Romania – la 18 milioane de tone, cea mai mare din Uniunea Europeana, pe fondul secetei prelungite si lipsei infrastructurii de irigatii.

 

RECOLTA IN BUSINESS

Potrivit analizei KeysFin in topul judetelor cu cea mai mare cifra de afaceri din domeniul agriculturii, pe primul loc se situeaza Bucuresti, cu 3,6 miliarde lei si 8% din total, Capitala fiind urmata de Constanta (5,4%), de Timis (5,1%), Calarasi (5,1%) si Satu Mare (4,4%).

Cele cinci judete au generat impreuna o cifra de afaceri de 12,8 miliarde lei, insumand 28% din cifra de afaceri locala a companiilor din sectorul agricol, in 2019.

Desi 2019 a fost un an plin de provocari, din cele 25,2 mii de companii care activeaza in sectorul agricol, aproximativ 14,8 mii (59%) au inregistrat profit, 7,8 mii (29.4%) au fost in pierdere, restul inregistrand un rezultat nul.

Cu toate acestea, profitul net insumat al sectorului a fost de 5 miliarde lei, cu 5,3% mai mic decat in 2018, insa cu peste 62% mai mare decat in 2015.

In ceea ce priveste topul profitabilitatii, cele mai performante companii din domeniu sunt A & S INTERNATIONAL 2000 SRL (pe locul 116 in functie de cifra de afaceri) , cu un profit de 154 milioane de lei (3,1% din total) in 2019, TRANSAVIA SA si AGRICOST SA, fiecare cu un profit de 92 milioane de lei.

 

MUNCA LA CAMP CU ANGAJATI PERMANENTI, INLOCUITA DE ZILIERI SAU UTILAJE, DUPA CAZ


Studiu KeysFin - Agricultura romaneasca 2019


Forta de munca in sectorul agricol a insumat aproximativ 128 mii angajati in 2019, cu 2% mai putini decat in 2018, iar analistii KeysFin estimeaza ca, pe termen mediu, va exista o consolidare a acestei valori din cauza pandemiei de Coronavirus, a migratiei, precum si a automatizarii unor etape din procesele agricole. In ceea ce priveste angajatorii, cei mai mari sunt companiile mici cu 43,5 mii angajati (34% din total), in timp ce companiile mari din domeniu au lucrat cu aproximativ 23 mii angajati (18% din total), in 2019.

Ingrijoratoare este insa cresterea numarului de companii agricole fara niciun angajat. Astfel, 10,3 mii companii agricole (41% din total) nu au avut niciun angajat in 2019, mai mult decat in 2018 cand 9,7 mii de companii se aflau in aceasta situatie.

 

2020, UN AN NEFAST PENTRU AGRICULTURA ROMANEASCA

Potrivit declaratiei din iulie 2020 a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, seceta din acest an a afectat 34.647 de fermieri care detin 1,168 milioane de hectare de culturi, acestia inregistrand pierderi masive in special la recoltele de grau, porumb, floarea soarelui sau orz. Producatorii agricoli vor fi insa despagubiti partial pentru pagubele suferite, insa situatia pe termen lung nu se va rezolva doar cu atat, de vina fiind lipsa investitiilor in infrastructura locala de irigatii, de care ar trebui sa se ocupe Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare – ANIF.

 

Studiu KeysFin - Agricultura romaneasca 2020


*Nota: Sectorul agricol cuprinde toate companiile care si-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finantelor si au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele coduri CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017 ; Piscicultura – 031, 032 si Silvicultura - 021, 022, 023, 024.

2019p: Datele au fost extrase in octombrie 2020 si pot suferi modificari pana la sfarsitul anului.

 

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera informatii despre firmele din Romania si din strainatate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

KeysFin detine si aplicatia KeysFin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>