Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale

transformare deseuri agricole in hrana animaleSe estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentatiei, editia 2014, precum si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE.

UE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale.

UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.

Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale – solutia favorizata de proiectul de cercetare NOSHAN, finantat de UE – ar deschide noi oportunitati pentru agricultori, reducand, in acelasi timp, dependenta Europei de importurile de hrana pentru animale. Acest proces va implica crearea de noi locuri de munca ecologice in unitatile de colectare si de tratate a deseurilor, precum si in cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi in mod deosebit binevenit in zonele rurale, unde cresterea economica este mai putin intensa decat in zonele urbane si unde industria hranei pentru animale reprezinta un motor economic puternic.

„La nivel mondial, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (in total 1,3 miliarde de tone per an), iar prelucrarea alimentelor produce o mare parte din aceasta risipa”, a explicat doamna Montse Jorba de la Centrul tehnologic LEITAT din Spania, coordonatoarea stiintifica a proiectului NOSHAN. „Fructele si legumele constituie cea mai mare parte din risipa de alimente. Aceasta inseamna o mare risipa de resurse, incluzand apa, terenurile, energia, forta de munca si capitalul.”

transformare deseuri agricoleProiectul NOSHAN va transforma deseurile alimentare – in special fructele, legumele si produsele lactate – in hrana pentru animale, cu costuri mici si cu consum mic de energie.

Echipa – centre de cercetare, o universitate si societati comerciale din sase state membre ale UE plus Turcia – a inceput activitatea in 2012, evaluand valoarea diferitelor tipuri de deseuri si constituind o baza de date cu potentialele ingrediente din hrana pentru animale. Pana la finalizarea proiectului in 2016, echipa va stabili, de asemenea, care sunt cele mai bune tehnologii de extractie si de valorificare a fiecarui tip de deseu.

De asemenea, NOSHAN ofera sectorului agricol european posibilitatea de a avea un caracter mult mai sustenabil. Utilizarea ca resursa a biodeseurilor va contribui la reducerea impactului acestora asupra mediului.

Procesele dezvoltate in cadrul acestui proiect vor ajuta societatile comerciale cu profil agricol sa recupereze caloriile continute in alimentele eliminate, energia care a intrat in productia respectivelor alimente si va conduce, de asemenea, la o scadere semnificativa a utilizarii apei (deseurile alimentare implica mai mult de un sfert din consumul mondial total de apa dulce). Prin reducerea necesitatii de a fabrica separat hrana pentru animale, metoda NOSHAN ar putea reduce cresterea concurentei intre productia de alimente si cea de hrana pentru animale – ambele necesitand teren si apa.

De asemenea, in cadrul NOSHAN se cerceteaza ingredientele functionale din hrana pentru animale derivata din deseurile alimentare, prin care se vizeaza satisfacerea unor necesitati specifice ale animalelor, cum ar fi promovarea sanatatii si prevenirea bolilor. De exemplu, cercetatorii identifica in prezent fibre si peptide functionale (compusi chimici) din deseuri. Ele vor fi utilizate pentru a crea produse nutritive destinate porcilor si pasarilor de crescatorie.

Siguranta este garantata prin intermediul unui proces de monitorizare intensiva, care vizeaza intregul lant de productie, de la deseurile in stare bruta, pana la produsul finit. Aspectele de siguranta, impreuna cu viabilitatea tehnica si economica a fiecarui proces studiat, vor constitui temeiul selectarii in final a strategiilor si a produselor pe care echipa NOSHAN le va comercializa.

„Bioeconomia din Europa valoreaza 2 000 de miliarde EUR si implica 22 de milioane de locuri de munca, motiv pentru care este un domeniu important in cadrul programului Orizont 2020”, a declarat comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, doamna Máire Geoghegan-Quinn. „Proiecte precum NOSHAN reunesc cercetatori si societati comerciale avand scopul de a stimula economia noastra si de a creste calitatea vietii noastre intr-o maniera sustenabila.”

Proiectului NOSHAN i-au fost alocate aproape 3 milioane de euro, in cadrul celui de-Al saptelea Program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013). El reuneste institute de cercetare, o universitate, intreprinderi mari si IMM­uri din sectorul alimentar din Spania, Belgia, Italia, Germania, Franta, Olanda si Turcia.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproape 80 de miliarde EUR in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica incurajeaza, la randul lor, investitiile din sectorul privat in sprijinul cresterii viitoare si al crearii de locuri de munca care necesita inalta calificare. Orizont 2020 va fi axat si mai mult pe transformarea ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Proiectul NOSHAN:

 

transformare deseuri agricole in furaje NOSHAN

 

http://noshan.eu

Comisia Europeana



 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>