Managementul lanturilor scurte alimentare: idei logistice inteligente pentru a conecta producatori si consumatori

Lanturi scurte alimentare - Idei de transport si logisticaUn grup de cinci fermieri din Belgia au gasit un mod inteligent de a realiza transportul produselor proaspete clientilor din regiune. In 2013 au gasit oamenii perfecti: Dorien Goris, si fratele ei Geert. Au lansat o companie de transport independent, numit Distrego pentru ai ajuta pe fermierii cu transportul produselor. Mai mult decat atat, firma de transport preia activitatile obositoare pentru fermieri precum birocratia, trimiterea liste de preturi, preluarea comenzilor, ambalarea, facturarea si alte activitati asociate distributiei de produse agroalimentare.

 

Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala (Innovatiesteunpunt), a asistat asocierea dintre DistriKempen (grupul celor 5 fermieri belgieni) si Distrego (firma de transport a fratilor Goris) aratand beneficiile, sustinand dezvoltarea unui model de afaceri si crearea unei platforme de comunicare simple, eficiente si ieftine cu consumatorii.


Provocarile logistice si de distributie pentru micii fermieri

Fermierii de la DistriKempen vand direct produsele consumatorilor. Acestea sunt exemple de "lanturi scurte de aprovizionare”. Termenul acopera o gama variata de vanzari directe: de vanzare la poarta fermei, la piete agricole si agroalimentare, prin internet, etc.

Lanturile scurte de aprovizionare sunt caracterizate prin contact personal intre agricultor si client si promoveaza ca si valori produsele alimentare proaspete si produse la nivel local. Pentru micii producatori, logistica transportului poate fi complicata si costisitoare.


Cooperarea a fost cheia economisirii banilor si reducerii deseurilor alimentare

Distrikempen si Distrego impreuna reprezinta o platforma logistica, in care intra, printr-un acord de colaborare, fermierii din regiune, pentru a-si asigura impreuna fluxul distributiei alimentelor. Intr-un mod structurat, toate comenzile sunt consolidate, trimise individual fermelor, preparate, colectate, ridicate si livrate clientului final din regiune. Fluxurile administrative si financiare ale agricultorilor din grup sunt, de asemenea consolidate.

Sistemul functioneaza in mod durabil, pentru ca atat etapa de colectare cat si etapa de livrare sunt rezolvate in acelasi timp, reducand astfel kilometri, stocuri si riscuri. Risipa de alimente prin acest tip de distributie este redusa aproape la zero. Toate lucrarile sunt gestionate de Distrego, un distribuitor independent, care lucreaza exclusiv pentru ei pentru un procentaj fix din profit.


Schimbul de Valori

Lanturi scurte alimentare - Transport si distributiePotrivit specialistilor de la Innovatiesteunpunt, pentru un parteneriat total este crucial ca transportatorul sa impartaseasca valorile fermierilor si sa actioneze ca ambasador pentru acestia catre clienti. Dorien de la firma de distributie declara: "Eu fac gestionarea si administrarea in timp ce fratele meu are grija de transport. Pentru administrare am dezvoltat un program pe calculator care ne sprijina in operatiunile de zi cu zi. Noi folosim o utilitara frigorifica pentru a pastra produsele proaspete si sa le livram in bune conditii clientilor nostri. Deasemenea nu lucram cu stocuri; masina utilitara este si depozitul nostru. Suntem intr-adevar legatura dintre agricultori si clienti. Din moment ce am crescut la o ferma, avem o idee foarte buna despre ceea ce este important pentru agricultorii nostri. Formam o echipa foarte buna!"


Cooperarea este cheia dezvoltarii

Initiativa DistriKempen si Distrego a necesitat cooperarea intre agricultori, dar, de asemenea, si un pic de ajutor din afara. Patrick Pasgang de la Innovatiesteunpunt, Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala, declara: “Pe langa rolul pe care l-a avut centrul nostru in aceasta initiativa, am cooperat deasemenea bine cu RURANT care sustine mestesugurile locale si spiritul antreprenorial. Specialisti in modelele de cooperare de la firma Coopburo au ajutat cu aspectele legale. VIL este o organizatie specializata in probleme logistice care a realizat un studiu pe traseul logistic individual al fiecarui fermier, aratand cat de multi kilometri s-au condus si care au fost lucrarile neeconomice din activitatea fermelor lor. Acest studiu a fost o adevarata revelatie pentru cei mai multi dintre ei.”

Grupul initial de cinci fermieri, care realizau activitati variate de la productia de branza de capra la mere si pere, a fost extins cu succes cu alti sapte fermieri cu produse diferite. Numarul de clienti si valoarea comenzilor au crescut in mod semnificativ in al doilea an de functionare. In afara de aceasta crestere, producatorul de fructe Gunter Roes confirma beneficiul pentru el. "Pentru fermieri, transportul nu este prima prioritate. Prefer sa imi petrec mai degraba timpul meu lucrand la ferma mea. Mai multe informatii despre grupul de fermieri DistriKempen puteti afla accesand: http://www.distrikempen.be/

 


Idei inovative de management al lanturilor scurte alimentare

Lanturi scurte alimentare - recomadnari pentru fermieriCum poate fi stimulata cresterea lanturilor scurte de aprovizionare, atat in ceea ce priveste numarul de producatori implicati, dar si al volumelor tranzactionate, pentru a creste veniturile agricole? Un Focus Grup EIP-AGRI a reunit 20 de experti pentru a raspunde la aceste intrebari. Expertii a prezentat raportul final in noiembrie 2015.



Grupul a analizat diferitele modele de lanturi scurte de aprovizionare (LSA) din Europa. Discutiile s-au axat pe gasirea acelor modele care imbunatatesc substantial veniturile agricultorilor, si care au potential de extindere. Grupul a fost de acord ca initiativele de colaborare intre diferitele LSA-uri ofera cel mai mare potential. Grupul identificat activitatile de colaborare prin care mai mult de un fermier, producator de alimente, organizatie sau individ sunt de acord sa lucreze impreuna pentru urmatoarele beneficii reciproce:

    • O gama de produse imbunatatita, pusa la dispozitia consumatorilor
    • Folosirea in comun a resurselor intre producatori si procesatori
    • Mentinerea infrastructurii lanturilor alimentare locale (cum ar fi abatoarele)
    • Cresterea puterii de negociere pentru grupurile de producatori
    • Concurenta redusa intre micii producatori
    • Sprijin reciproc pentru a combate stresul si izolarea


Pe baza experientei lor practice, grupul a cautat sa identifice factorii care impiedica dezvoltarea acestor initiative si a decis sa abordeze patru domenii majore de provocare cu care se confrunta LSA-urile colaborative, si anume:

    • Infiintarea si obtinerea suportului de start-up
    • Dezvoltarea produselor
    • Accesul la piete si consumatori
    • Infrastructura si logistica


Idei pentru grupurile operationale

    • Lanturi scurte alimentare - distributia alimentelorAsigurarea de finantare pentru investitii in noi tehnologii sau echipamente pentru inovarea sau testarea de noi produse.
    • Corelarea necesarului afacerii cu furnizorii de tehnologie sau pentru a investiga modul in care inovatiile tehnologice existente ar putea fi mai bine adaptate la nevoile sectorului LSA.
    • Instituirea sistemelor teritoriale de garantare potrivite pentru fermierii si producatorii care opereaza in cadrul LSA-urilor de mici dimensiuni.
    • Infiintarea Hub-urilor alimentare locale sau a magazinelor de tipul “one-stop” care permit grupurilor de fermieri si producatori de a colabora pentru a servi nevoile acestor tipuri de clienti.
    • Configurarea prin colaborare a logisticii si solutiilor de distributie, precum si identificarea celor mai eficiente rute si oportunitati pentru realimentare si livrari comune.


Lectii invatate din practica

    • Modele de finantare pentru LSA-uri, cum ar fi crowd-funding, credite bancare sau finantare europeana.
    • Inlaturarea barierelor in calea noilor intrati, cum ar fi accesul la terenuri, credite si modele de afaceri.
    • Inlaturarea barierelor in calea adoptarii inovatiilor tehnice pentru a sprijini LSA-urile.
    • Concepte, instrumente si metode de evaluare a impactului LSA-urilor intr-un anumit teritoriu.
    • Rolul si contributia LSA-urilor in sustinerea viabila, economica si sociala, a comunitatilor rurale.
    • Rolul LSA-urilor (in prezent si in viitor) in realizarea unui acces mai bun, la preturi accesibile, la alimente sanatoase pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate.
    • Rolul LSA-urilor in reducea risipei de alimente.
    • Calitatea nutritiva a alimentelor obtinute prin LSA, comparativ cu cea obtinuta prin lanturile de magazine conventionale.
    • Colaborarea ca o valoare de baza in LSA-uri, in scopul de a identifica modelele de succes in functie de un anumit context, precum si sprijinul relevant, structurile de gestionare si inovatii necesare in acest sens.


Recomandari pentru fermieri

Raportul contine o serie de recomandari pentru metodele, instructiunile si modelele de bune practici. Raportul final al focus-grupului EIP-AGRI poate fi consultat aici >>> [lb. eng]



Finantare europeana pentru realizarea Lanturilor Scurte Alimentare

In Romania, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 acorda o atentie deosebita sprijinirii proiectelor de tip lant scurt. Fondurile alocate sustin acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale. Mai multe detalii Aici >>>

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>