CommodiCarbon promoveaza agricultura conservativa si este o potentiala sursa de venit pentru fermierii romani

CommodiCarbon - un nou pas in evolutia agriculturii conservative si o potentiala sursa suplimentara de venit pentru fermierii romani - Fermierii romani pot deveni eroii din prima linie in protejarea mediului inconjuratorCommoditrader, platforma digitala de comert cu produse agricole, lanseaza in Romania CommodiCarbon, un program de certificare a CO2e care incurajeaza si recompenseaza tranzitia fermierilor spre o agricultura conservativa. Pe langa beneficiile majore aduse mediului inconjurator, se asteapta ca aceasta initiativa sa diversifice sursele de venit ale fermierilor si sa le ridice marja de profit cu pana la 70%.


Agricultura este unul dintre cele mai afectate sectoare de schimbarile climatice si totodata, una dintre industriile care pot face cea mai mare diferenta prin absorbtia de CO2 din atmosfera si il pot stoca in sol prin fotosinteza plantelor. Solutia in ambele cazuri este agricultura conservativa, care se bazeaza pe retinerea resturilor vegetale de la culturile anterioare, lucrarile minime ale solului si rotatia adecvata a culturilor. De asemenea, este cunoscut faptul ca incalzirea globala este determinata si de emisiile gazelor cu efect de sera, motiv pentru care este necesar un management rational al solului si al culturilor agricole, ceea ce transforma fermierii in eroii din prima linie in protejarea mediului inconjurator.

Agricultura conservativa, denumita si carbon farming, a fost inclusa printre principalele masuri agricole din Politica Agricola Comuna (PAC) post 2020, precum si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, orizont 2020 – 2030, a MADR.

Cele 27 de tari ale UE emit anul 4.4 miliarde de gaze cu efect de sera (GHG), in timp ce solurile agricole din UE contin in jur de 14 miliarde de tone de carbon in solul superior, un impact incontestabil in lupta cu incalzirea globala (sursa Euractiv).

Dezbaterile privind schimbarile climatice sunt in plina desfasurare, atat in planul cercetarii agricole, cat si la nivel politic, simtindu-se o presiune si un accent mai apasat decat oricand pe agricultura conservativa. Metodele de productie si de cultivare sunt cheia unei reduceri semnificative a emisiilor de gaze cu efect de sera si se estimeaza ca o restructurare totala a intregii agriculturi europene poate duce la o micsorare cu 11-23% a nivelului de GES in atmosfera”, mentioneaza Ida Boesen, fondator Commoditrader.

CommodiCarbon - Ida Boesen Founder Commoditrader

Ida Boesen, fondator Commoditrader

 

CommodiCarbon va permite fermierilor sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2. Evaluarea conversiei si cuantificarea emisiilor reduse de CO2 se realizeaza in fiecare an, avand in vedere ca CO2 se stocheaza anual atunci cand se implementeaza agricultura conservativa. In urma acestora se elibereaza certificatele de carbon, care pot fi vandute mai departe organizatiilor cu obiective climatice ambitioase, iar fermierii sunt recompensati anual.

Fiecare hectar de teren agricol are un potential mediu de stocare anuala de la 3 pana la 7 tone de CO2 , ca rezultat al implementarii in totalitate a practicilor agriculturii conservative. Cu alte cuvinte, un fermier cu 100 de hectare poate inregistra si stoca amprenta de carbon a 25 de gospodarii - in fiecare an, timp de 15-20 de ani. Agricultura are astfel posibilitatea de a face o mare diferenta in lupta climatica si, in acelasi timp, de a obtine sprijin financiar pentru tranzitia in sine,” continua Ida Boesen.

Valoarea certificatului este estimata la 10-15 euro, insa variaza in functie de masurile aditionale adoptate de fermier de la an la an, in procesul agriculturii conservative. Comparativ cu alte tari europene, potentialul Romaniei de a face agricultura conservativa este mai mare, datorita solului inalt calitativ si climei favorabile din tara noastra.

 

Beneficii ale agriculturii conservative

Certificatele de carbon pot fi considerate ca un plus de recolta, care este valorificata la sfarsitul sezonului de productie si, la fel ca in cazul culturilor obisnuite, beneficiile incep sa apara pe masura ce se dezvolta plantele. Pe langa veniturile de pe urma vanzarii certificatelor de carbon, se obtin si alte castiguri, prin diminuarea semnificativa a cheltuielilor de productie, deoarece prin metodele agriculturii conservative se diminueaza costurile cu combustibilul, cu forta de munca si cu intretinerea utilajelor, cu pana la 50%. Totodata, retinerea resturilor vegetale la suprafata solului duce la sporirea cantitatii de nutrienti benefici si apa inmagazinata in sol. Un avantaj major considerand seceta de anul acesta, un dezastru pentru agricultura Romaniei, ce a condus la o scadere de 14,5% a recoltei de cereale fata de anul anterior (date comisia Europeana).

Inspiratia pentru aceasta initiativa vine din SUA, unde legatura dintre agricultura conservativa si un comert activ cu certificate de carbon provenite de la fermele locale functioneaza excelent. Marele avantaj al certificatelor de acest fel este trasabilitatea directa si, deci, marea lor credibilitate din perspectiva tranzactionarii. Metoda si algoritmii de calcul din spatele CommodiCarbon se bazeaza pe cercetarile recunoscute la nivel international, ghidurile IPCC (ONU Climate Panel) si modelele dezvoltate de universitati europene de varf.

 

Fermierii din spatele initiativei

Fermier si investitor in Commoditrader, Kim Kjær Knudsen a facut parte, in ultimii ani, din echipa Commoditrader si a fost primul fermier care a sprijinit in mod activ dezvoltarea companiei si, mai mult decat atat, a facut investitii si intr-o mare ferma din Romania, JD Agro Cocora. El considera ca proiectul ajuta la deschiderea drumului catre un viitor durabil pentru agricultura.

In opinia mea, nu mai trebuie sa fim „numai” producatori de alimente pentru o populatie mondiala in crestere, ci trebuie sa fim, de asemenea, o piesa centrala in rezolvarea provocarilor climatice. CommodiCarbon este un mare pas in aceasta directie si, ca fermieri, il sustinem!, spune Kim Kjær Knudsen.

 

Colaborarea cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania

Commoditrader a incheiat un parteneriat strategic cu Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania pentru proiectul CommodiCarbon, prin care sa ofere fermierilor sprijinul si suportul necesar in tranzitia spre o agricultura conservativa, oferindu-le consultanta in adoptarea noilor practici agricole.

Suntem incredintati ca, prin colaborarea cu Commoditrader, vom putea oferi beneficii suplimentare membrilor nostri, punandu-le la dispozitie un model de afaceri mai adaptat nevoilor lor, dar totodata aliniat la exigentele societatii, declara Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR. PAC ar putea juca un rol major in recompensarea practicilor agricole durabile, inclusiv C-farming.

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>