Fermierii isi pot suplimenta veniturile trecand la agricultura conservativa

Fermierii isi pot suplimenta veniturile cu 45-105 euro-ha-an prin captarea in sol a 3-7 tone de CO2e-ha-an trecand la agricultura conservativa - Agricultorii romani pot obtine venituri suplimentare implicandu-se in combaterea schimbarilor climaticeRomania are fermieri care pun umarul la crearea unui context mai bun pentru generatiile viitoare, adaptandu-si tehnicile de prelucrare si cultivare a solului si facand tranzitia catre o agricultura sustenabila. Commoditrader, platforma online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole, sprijina fermierii in procesul de tranzitie, remunerandu-i prin vanzarea certificatelor de carbon in piata internationala. Acestia pot castiga suplimentar intre 45-105 euro/ha/an, prin captarea in sol a 3-7 tone de CO2e/ha/an, implementand masurile agriculturii conservative.


Arnaud Perrein, vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania si fermier cu o vechime de 28 ani in agricultura romaneasca, cultiva 4.000 de ha in judetul Ialomita, la Ferma Sopema. A adoptat de cativa ani un set de masuri care contribuie la imbunatatirea solului cultivat, astfel incat sa fie mai productiv si mai profitabil.

”In prezent aram doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivam. Am decis sa facem trecerea de la agricultura traditionala la cea conservativa in primul rand din convingeri personale, pentru ca ne dorim sa lasam ceva bun in urma generatiilor viitoare si apoi pentru ca, personal, sunt deschis sa experimentez, sa pierd sau sa castig prin agricultura pe care o practic”, a declarat Arnaud Perrein.

Fermierii isi pot suplimenta veniturile - Arnaud Perrein farmer   vice-president APPRFermierul spune ca in suprafetele pe care le lucreaza are teren greu si argilos, ceea ce l-a obligat sa nu mai are si sa faca mai putine treceri cu utilaje agricole. Detine, insa, si terenuri foarte usoare, nisipoase, unde intampina probleme cu eroziunea eoliana. Asta l-a fortat sa schimbe felul in care face agricultura, luand mai multe masuri.

”Facem agricultura conservativa, evoluam in toate zonele - stropit, acordam atentie la ingrasamintele folosite si modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lasam terenul cat mai putin neacoperit intre doua culturi si atunci obtinem un rezultat complet al mai multor masuri luate. Ne asteptam ca aceste actiuni sa conduca la niste rezultate pozitive pe termen mediu si lung. In fiecare an avem productii din ce in ce mai bune si suntem tot mai performanti, castigam mai mult la hectar. Speram ca, in timp, culturile verzi pe care le avem sa ne ajute sa dezvoltam calitatile solului si sa putem cultiva mai usor aceste terenuri. Dupa mine sistemul de irigatii in zona noastra este esential pentru a putea dezvolta o agricultura sustenabila.”

 

Fermierii obtin beneficii reale in urma tranzitiei catre agricultura conservativa

Agricultura conservativa are la baza cinci principii esentiale: rotatia culturilor, reducerea tulburarilor solului, distribuirea optima a reziduurilor, campuri verzi pe tot parcursul anului si optimizarea fertilitatii. Culturile devin mai tolerante la seceta si absorb mai eficient apa provenita din precipitatii, ceea ce contribuie la o mai buna pastrare a nutrientilor si la imbunatatirea calitatii solului.

Trecerea catre agricultura conservativa favorizeaza biodiversitatea, generand o activitate biologica mai bogata. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultura se pot stoca gazele cu efect de sera si CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat si transformat in certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor.

La nivel mondial, fermierii devin constienti de impactul activitatii lor asupra mediului, prin emisiile de CO2, influentand calitatea solului si implicit culturile obtinute. Tot mai multi dintre ei incep sa adopte agricultura conservativa, schimbandu-si practicile traditionale cu unele mai sustenabile.

Pe parcurs, au inceput sa apara initiative private de remunerare si stimulare a celor dornici sa se implice si sa faca o diferenta pentru generatiile viitoare. Prin programele de emitere a certificatelor de carbon, fermierii obtin o cultura suplimentara la sfarsit de sezon, primind plata pe certificatele obtinute. 

Un astfel de program este CommodiCarbon, lansat in urma cu cateva saptamani de Commoditrader, platforma online de tranzactionare a cerealelor si materiilor prime agricole, prin care fermierii pot obtine un suport financiar suplimentar.

Fermierii isi pot suplimenta veniturile - Alexandra SUCIU Sorensen  Market Development Commoditrader“Suntem constienti ca programul nostru aduce noutati in ceea ce priveste tehnicile agricole cu care fermierii au fost obisnuiti ani de zile in practica. Scopul nostru este sa incurajam o productie agricola mai durabila si mai eficienta pentru fermieri. Initiativa noastra este privata si voluntara, emitem certificate de carbon voluntare fermierilor care se inscriu in program si care sunt dornici sa faca conversia spre o agricultura conservativa. Ulterior, ii rasplatim financiar pentru efortul depus prin vanzarea acestor certificate catre companiile internationale care doresc sa reduca emisiile la nivel global. Cererea pentru certificatele de carbon este in continua crestere la nivel mondial si capata o insemnatate tot mai mare in combaterea schimbarilor climatice”, declara Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development Romania. 

Arnaud Perrein, fermierul care practica deja de cativa ani agricultura conservativa spune ca face acest lucru din convingere si experimenteaza mult.

”Merg dupa intuitia mea si pot pierde si bani ca sa fac experimente pe o anumita cultura sau tehnologie. Am incercat sa calculam cat CO2 folosim si cat CO2 captam astfel incat sa imbunatatim acest raport. Incercam sa avem bazele, protocoale de calcul, pentru ca vom avea nevoie de repere pentru a reusi ca fiecare tona de carbon consumat sa fie si compensata, nu numai prin productia agricola obtinuta, dar si prin metode cum ar fi digestorul si productia de metan, fotovoltaici etc. Acesta este cel putin obiectivul pe care mi l-am fixat.

Mai departe, Commoditrader ne ajuta sa ne dezvoltam spre o absorbtie cat mai consistenta de carbon si GES in sol pentru a-l imbunatati in timp. Partea buna este ca putem valorifica acest lucru prin certificatele de carbon. Este un drum anevoios, reperele din Franta sau Danemarca ar putea sa nu fie cele mai bine adaptate aici in sudul Romaniei. Daca nu facem nimic, nu o sa capatam experienta in acest domeniu. Va trebui sa facem multe eforturi sa gasim metode de a capta mai mult carbon si de a-l cuantifica in mod corect si responsabil.”

Referitor la partea de remuneratie, Arnaud Perrein apreciaza ca este un stimulent bun pentru fermieri. 

”Prin CommodiCarbon putem capta undeva intre 3-7 tone de CO2e/ha/an, insemnand un castig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha in fiecare an, atunci cand certificatele sunt vandute in piata. Bineinteles, castigul poate varia de la o ferma la alta, insa este foarte bine ca exista o remuneratie - este un inceput si ne va ajuta pe noi, fermierii, sa acceleram pasii spre o cunoastere mai buna a solului pe care-l lucram si, in acelasi timp, sa participam la reducerea incalzirii globale.

 

Commoditrader organizeaza primele webinarii educative pe agricultura conservativa si certificatele de carbon

Commoditrader organizeaza primele webinarii educative din acest an, pe 19 si 21 ianuarie, in cadrul carora va fi explicat conceptul agriculturii conservative, conditiile tehnice de practica, provocari si beneficii pe termen scurt si mediu. Vor fi oferite, de asemenea, informatii despre programul CommodiCarbon - aplicabilitatea certificatelor de carbon si beneficiile aduse fermierilor. Fermierii si toti cei interesati de subiect se pot inscrie la adresa de e-mail info@commoditrader.com

 

Agricultura conservativa in contextul normelor europene

Agricultura conservativa sau carbon farming, a fost deja inclusa printre principalele masuri avute in vedere in Politica Agricola Comuna (PAC), inclusa in planul strategic european care se va defini pana la sfarsitul anului 2021. De asemenea, este inclusa si in strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Modelul european de agricultura pentru urmatorii ani vizeaza o evolutie sustenabila si o mai mare grija fata de mediul inconjurator. Politica Agricola Comuna mentine Pilonul I de acordare a subventiilor, insa incearca sa aduca in atentie dezvoltarea integrata a economiei rurale si protejarea mediului inconjurator, prin pilonul II.

Momentan, PAC nu aduce o obligativitate concreta pentru statele membre ale Uniunii Europene, insa prin implementarea timpurie a practicilor sustenabile, fermierii pot fi recompensati financiar pentru eforturile si implicarea lor.

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. 

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

  

 
 

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>