Stridiile HUITRES MARENNES OLERON

 

 

 

STRIDIILE au fost inregistrate in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, cu denumirea HUITRES MARENNES OLERON (IGP), de catre statul membru Franta.

 

 


 

Descrierea produsului HUITRES MARENNES OLERON


Tipul produsului

Clasa 1.7: Pesti, moluste, crustacee proaspete si produse derivate


Descrierea produsului

Huitres Marennes Oleron sunt stridii maturate sau crescute în bazine pentru cresterea stridiilor. Nu sunt stridii din largul marii.

In functie de gradul de transformare a produsului dupa asezarea in bazinele pentru cresterea stridiilor, care se masoara, in special, prin indicele de umplere (raportul dintre carnea scursa si greutatea totala × 100), stridia Marennes Oleron este:

·         Intre 7 si 10,5, huitre fine de claire (stridie fina de cultura),

·         Mai mare sau egala cu 10,5, huitre speciale de claire (stridie speciala de cultura),

·         Mai mare sau egala cu 12, huitre speciale pousse en claire (stridie speciala crescuta in mediu de cultura).

Din punct de vedere organoleptic:

O stridie Fine de Claire are un continut bogat de apa, un gust echilibrat si textura fina.

Stridia Fine de Claire Verte prezinta caracteristicile stridiei fine de claire si o tenta verde a branhiilor, ceea ce demonstreaza inverzirea sa naturala intr-un mediu de cultura „verde”.

O stridie Speciale de Claire este rotunda, plina de savoare, si are o textura mai consistenta.

Stridia Speciale de Claire Verte prezinta caracteristicile stridiei Speciale de Claire si o tenta verde a branhiilor, ceea ce demonstreaza inverzirea sa naturala intr-un mediu de cultura „verde”.

O stridie Speciale Pousse en Claire, cu o consistenta apreciabila, are o textura solida si crocanta, culoare ivorie si un gust pronuntat si persistent.

Stridiile Marennes Oleron se comercializeaza vii si neprelucrate.


Etape specifice ale productiei care trebuie sa se desfasoare in aria geografica delimitata

Maturarea sau cresterea stridiilor Marennes Oleron trebuie sa aiba loc in bazine pentru cresterea stridiilor situate in aria geografica.


Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Ambalarea si expedierea stridiilor Marennes Oleron trebuie sa se efectueze in aria geografica respectiva, pentru a se pastra calitatea si pentru a asigura controlul sanitar, gratie rapiditatii de executie, precum si pentru a garanta originea.

In vederea garantarii calitatii si a controlului sanitar al produsului, este necesara ambalarea stridiilor in primele 24 de ore dupa ce au fost pescuite. Ostreicultorul se asigura ca stridiile indeplinesc normele sanitare si realizeaza o monitorizare sanitara a stridiilor pe care le expediaza.

Fiecare expeditor se supune unui plan colectiv multianual de autocontroale sanitare, in cadrul caruia se preleveaza probe si se efectueaza analize bacteriologice.

Calitatea este, de asemenea, garantata printr-o ultima verificare inainte de ambalare, efectuata de personal calificat sau responsabil, pentru eliminarea stridiilor goale, diforme sau patate. Stridiile trebuie sa se ambaleze culcate, cu valva concava in jos, pentru a asigura cele mai bune conditii de pastrare. Pachetele se ambaleaza bine de jur imprejur, iar dimensiunea cosurilor se adapteaza in functie de cantitatea de stridii ambalate, pentru a evita deplasarea stridiilor.

Pentru a garanta originea produsului, expeditorul pastreaza un registru de evidenta a produselor (pe loturi), care permite asigurarea trasabilitatii ascendente si descendente. Conform normelor in vigoare (Decretul nr. 94-340), fiecare unitate de expediere trebuie sa fie autorizata de serviciile veterinare (NR. CE) drept unitate de expediere a scoicilor vii.

Produsul nu poate fi transportat in niciun caz in vrac sau expus spre vanzare fara ambalajul original.


Norme specifice privind etichetarea

In afara indicatiilor cerute de normele in vigoare, pe eticheta figureaza urmatoarele mentiuni specifice Huitres Marennes Oleron:

Denumirea geografica: „Huitres Marennes Oleron”,

Marca „Huitres Marennes Oleron”,

Marca indicatiei geografice protejate,

Denumirea comerciala, in functie de produs:

„Huitres Fines de Claires”, cu mentiunea: „affinees en claires a Marennes Oleron”,

„Huitres Fines de Claires Vertes”, cu mentiunea: „affinees en claires a Marennes Oleron”,

„Huitres Speciales de Claires”, cu mentiunea: „affinees en claires a Marennes Oleron”,

„Huitres Speciales de Claires Vertes”, cu mentiunea: „affinees en claires a Marennes Oléron”,

„Huitres Speciales Pousse en Claire”.


Delimitarea concisa a zonei geografice

Aria geografica pentru maturarea si cresterea in bazine pentru cultura stridiilor, pentru ambalarea si expedierea stridiilor Marennes Oleron este zona Bazinului Marennes Oleron.

Zona include douazeci si sapte de comune: Le Gua, Nieulle-sur-Seudre, St. Just-Luzac, Marennes, Bourcefranc-le-Chapus, Hiers-Brouage, Moeze, Saint Froult, Port des Barques, Beaugeay, Soubise, Saint Nazaire (malul drept al raului Seudre: 12 comune), La Tremblade, Etaules, Chaillevette, L'Eguille, Arvert, Breuillet, Mornac (malul stang al raului Seudre: 7 comune), Saint Trojan, Grand Village, Le Chateau d'Oleron, Saint Pierre d'Oleron, Dolus, Saint Georges d'Oleron, La Bree les Bains, Saint Denis d'Oleron

(Ile d'Oleron: 8 comune).


Legatura cu aria geografica

Specificitatea ariei geografice

Activitatea principala din Bazinul Marennes Oleron este conchiliocultura. Ostreicultura se practica pe terenuri tidale (pentru crestere) si mlastini sarate (pentru maturare si crestere).

Bazinele pentru cresterea stridiilor, adeseori foste saline maritime, sunt bazine de mica adancime situate pe malurile raului Seudre sau pe coasta, intre Ile d'Oleron si continent. Aceste bazine sunt alimentate gravitational cu apa salmastra (amestec de apa de mare si apa dulce) atunci cand mareea inunda canalele.

Bazinul pentru cresterea stridiilor ofera un mediu bogat in minerale si nutrimente, care permite cresterea fitoplanctonului cu care se hraneste stridia. Stridiile filtreaza apa cu ajutorul branhiilor lor dezvoltate si profita in mod eficient de resursa nutritiva specifica bazinului. Asimiland acest nutriment specific bazinului pe parcursul a cateva ore, stridia se transforma gratie regenerarii semnificative a tesuturilor sale celulare si capata, la randul sau, caracteristicile acestui mediu special.


Specificitatea produsului

Huitres Marennes Oleron sunt stridii maturate sau crescute in bazine pentru cresterea stridiilor, ceea ce le confera un gust mai rafinat (mai putin aspru si iodat) decat al stridiilor din largul marii, o rezistenta mai buna la exondare, conservandu-se, prin urmare, mai bine, o cochilie de calitate (partea exterioara fara paraziti, iar partea interioara sidefata), o culoare verde a branhiilor (in cazul stridiilor fines de claires vertes sau speciales de claires vertes) si o purificare naturala. In plus fata de caracteristicile maturarii in bazine, cresterea in aceste bazine favorizeaza o dezvoltare semnificativa a stridiei (carne si cochilie), precum si obtinerea unei texturi si a unei savori foarte specifice.


Legatura cauzala dintre aria geografica si calitate specifica, reputatie sau alta caracteristica a produsului (pentru IGP)

Stridiile Marennes Oleron sunt produsul: unui mediu special, bazinul pentru cresterea stridiilor, caracterizat printr-o configurare geomorfologica si un sistem hidraulic unic si specific; cunostintelor de specialitate despre mediu si despre produs ale ostreicultorului, acumulate de-a lungul secolelor, care au determinat aparitia activitatii de crestere si maturare in bazine pentru cresterea stridiilor; unei scoici, stridia, adaptata perfect acestui mediu.

Principalele caracteristici organoleptice modificate in urma maturarii sau cresterii in bazine pentru cresterea stridiilor sunt urmatoarele:

Un aspect mai atractiv: anumite organisme care colonizeaza partea exterioara a cochiliei stridiei in largul marii, precum balanii si algele macrofite, scad in numar sau dispar. In plus, asezarea in bazine permite stridiei sa isi intareasca fetele interne ale cochiliei prin secretarea de nacru;

Rezistenta mai mare in afara apei: rezistenta stridiilor ambalate este semnificativ superioara atunci cand acestea provin din bazinele pentru cresterea stridiilor, deoarece intarirea cochiliei prin asezarea in bazine limiteaza pierderea inter-valvara a apei in timpul exondarii;

Gustul rafinat: caracterul argilos si mineral al solului si al peretilor este specific bazinului pentru cresterea stridiilor. Aceasta compozitie contribuie la obtinerea unui substrat nutritiv important pentru dezvoltarea nutrimentului stridiei. Stridiile asezate in bazine pentru cresterea stridiilor au la dispozitie acest nutriment specific bazinului. Acest nutriment specific ii confera stridiei „gustul de cultura”. In plus, gustul sarat este, in general, atenuat, prin asezarea in bazine pentru cresterea stridiilor;

Culoarea verde a branhiilor (nesistematica): peretii bazinelor pentru cresterea stridiilor se pot acoperi in mod natural cu o diatomee denumita Navicula ostrea, care produce un pigment albastru. Filtrand apa din bazin, stridia isi pigmentează branhiile. Pigmentul albastru al diatomeei, adaugat la culoarea naturala a branhiilor, face ca acestea din urma sa devina verzi,

Cresterea in marime a stridiei (exclusiv in cazul cresterii in bazine pentru cresterea stridiilor): in conditiile cresterii in mediu de cultura, stridiile se dezvolta semnificativ si isi dubleaza, in general, masa initiala. In aceste conditii, gratie mediului extrem de bogat al bazinului, cantitatea de carne este apreciabila, iar stridia capata un pronuntat gust de cultura.



SURSA: www.agriculturae.ro

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>