Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book vizeaza triplarea numarului de utilizatori activi si venituri de 25 de ori mai mari in 2021 - Lansarea de cursuri online si a unui marketplace pentru apicultori - Romania locul al doilea in UE in privinta numarului de stupiApiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupilor, analiza datelor familiilor de albine si a factorilor de mediu care pot afecta sanatatea lor.


Aplicatia a fost lansata ca un proiect personal in 2015 de catre Bogdan Iordache (43 de ani), un antreprenor cu peste 20 de ani de experienta in domeniul IT. Compania a fost insa inregistrata si a devenit un business in 2018, la finalul aceluiasi an alaturandu-se si Ionut Taranu (45 de ani), specialist cu peste doua decenii de experienta in IT.

In prezent, Apiary Book este cea mai de succes aplicatie pentru apicultori la nivel mondial, cu 22.000 de utilizatori activi in fiecare luna. Platforma este disponibila in Google Play si are versiuni in 18 limbi. Pana acum a fost descarcata de peste 160.000 de ori.

 

Evaluare de 1,25 milioane de euro

“In 2014, dupa foarte multi ani petrecuti in fata calculatorului, mi-am dorit sa stau mai mult timp in natura ceea ce m-a facut sa ma inscriu la un curs de apicultura si sa cumpar cativa stupi. La inceput am tinut evidenta intr-un mod clasic: scriam cu pixul pe caiet. Dar, pe masura ce activitatea crestea, am simtit nevoia de mai multa organizare, de informatii care sa ma ajute sa iau decizii bune si rapid. Aplicatia a avut foarte mare succes in toata lumea, devenind lider in domeniu. Listarea pe SeedBlink ne va ajuta sa ne marim echipa de dezvoltatori software, dar si pe cea de marketing & vanzari pentru sustinerea cresterii in 2021”, a declarat Bogdan Iordache, co-fondator si CEO al Apiary Book.

Pentru suma de 150.000 de euro vizata prin equity crowdfunding SeedBlink, co-fondatorii Apiary Book cedeaza un pachet de 10,34% dintre actiuni, evaluarea companiei fiind astfel de 1,25 milioane de euro pre-money.

“Odata cu Apiary, deschidem AgriTech-ul, o verticala noua de startup-uri pe SeedBlink. Vedem un potential interesant de investitii in acest domeniu, avand in vedere cat loc de tehnologizare are agribusiness-ul. Ne bucuram ca demaram cu Apiary, o aplicatie construita cu multa pasiune si deja cu amprente puternice la nivel global”, afirma Andrei Dudoiu, co-fondator si CEO al SeedBlink.

In aceasta runda de finantare s-a alaturat si fondul de investitii GapMinder cu o investitie de 50.000 de euro. Este pentru a doua oara cand GapMinder investeste in Apiary Book, prima oara fiind in 2018, cu suma de 25.000 de euro (investitie pre-seed).

“Apiary Book ne-a atras atentia inca de acum doi ani cand i-am vazut pe cei doi antreprenori in programul Techcelerator si ne bucuram sa le fim din nou alaturi. Credem foarte mult ca agricultura eficienta se poate face cu oameni pasionati, dar si cu ajutorul tehnologiei, iar Apiary Book este un adevarat pionier in domeniul agritech in Romania, dar si la nivel mondial. Faptul ca este o aplicatie extrem de utila pentru apicultori este dovedit si de faptul ca a ajuns lider mondial organic, fara investitii in promovare”, afirma Alexandru Ruff, partener al fondului de investitii GapMinder.

In 2018, Apiary Book a castigat premiul de cel mai bun start-up agritech din Romania in cadrul competitiei Startup Europe Awards.

Planurile celor doi co-fondatori sunt ca la finalul lui 2021 sa ajunga la 50-60.000 de utilizatori. De asemenea, acestia estimeaza ca veniturile vor creste de la 10.000 de euro anul acesta la aproximativ 250.000 de euro in 2021. Compania genereaza venituri de aproximativ jumatate de an, banii provenind din abonamente si publicitate.

“Produsul nostru este unul matur, stabil, este un produs care deja si-a dovedit aplicabilitatea si are succes. Ceea ce ne dorim acum este «sa zburam mai repede». Pana acum am crescut pas cu pas, organic. O investitie in promovare ne-ar ajuta sa acceleram aceasta dezvoltare”, declara Ionut Taranu, co-fondator si manager pentru dezvoltarea businessului in cadrul Apiary Book.

 

In 2021: Crestere rapida in strainatate, cursuri online, market place si inca o finantare

Dintre cei 22.000 de utilizatori ai Apiary, doar 800 sunt din Romania. Tara noastra este unul dintre cei mai mari producatori de miere din Europa, in 2018 fiind pe locul al doilea dupa Spania raportat la numarul de stupi, potrivit Comisiei Europene. Romania raporta 1,85 de milioane de stupi in urma cu doi ani, mai mult cu 15,3% fata de 2017, aceasta fiind cea mai mare crestere la nivelul UE. Pe de alta parte, in privinta numarului de apicultori, Romania a fost in perioada 2017-2019 pe locul a noualea in Europa, cu aproximativ 23.000 de crescatori de albine, conform aceluiasi raport. 

La nivel mondial sunt aproximativ 5-6 milioane de apicultori si in jur de 92 de milioane de stupi.

Dintre utilizatorii Apiary Book din alte tari, predomina cei din Europa (in special Franta, Italia, Rusia), SUA si Canada, acestia reprezentand 62% dintre clienti. De atlfel, in 2021 managementul vizeaza extinderea in special pe piata europeana si pe cea nord-americana, iar din 2022 in Brazilia, India si China. Tot anul viitor, Bogdan Iordache si Ionut Taranu isi doresc sa lanseze versiunea de iOS a aplicatiei, sa creeze Apiary Book Academy - cursuri online pentru apicultori - si sa introduca un marketplace care sa-i ajute pe crescatorii de albine sa isi vanda produsele.

“Multi dintre apicultori cresc albinele din pasiune, dar vor sa stie cum sa gestioneze stupii, vor sa stie cum sa faca sa nu mai piarda familiile de albine. Cand iti dispare o familie de albine, pierzi 100 de euro. Vor sa vanda mai usor, vor rezultate mai rapid”, explica Bogdan Iordache.

Co-fondatorii Apiary Book vizeaza ca la finalul anului viitor sa obtina o finantare de 700 - 800.000 de euro, valoarea companiei urmand sa urce de la 1,25 milioane de euro in prezent la 4-5 milioane de euro.

 

Despre Apiary Book

Apiary Book este o platforma dezvoltata de catre Bogdan Iordache si Ionut Taranu, doi antreprenori cu peste 20 de experienta in domeniul IT si care imbratiseaza aceeasi pasiune pentru apicultura. Compania isi propune sa ajute apicultorii pentru gestionarea activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupilor, analiza datelor familiilor de albine si a factorilor de mediu care le afecteaza sanatatea.

 

Despre GapMinder Venture Partners BV 

GapMinder este un fond de capital de risc de 45 de milioane de dolari care investeste in companii de tehnol-ogie create in Romania si in Europa Centrala, care cresc rapid la nivel international si se afla in faza de Seed sau Serie A. Partenerii GapMinder au o abordare directa ca investitori, ajutand companiile sa creasca prin consultanta strategica si implicare directa in organizarea operationala, guvernanta corporativa si disciplina financiara. Portofoliul GapMinder include companii precum FintechOS, TypingDNA, SmartDreamers, Deep-stash, Frisbo, Machinations, Soleadify or Innoship.

 

Despre SeedBlink 

SeedBlink este cea mai mare platforma de equity crowdfunding din Europa de Sud-Est, atat din punctul de vedere al sumelor tranzactionate cat si al numarului de investitori, oferind celor interesati o metoda simpla de a investi in startup-uri inovative. Candidatii preferati listati pe SeedBlink sunt startup-urile inovative cu tractiune dovedita, cu un MVP deja testat, etice si avand un model de afaceri clar, articulat, cu potential de dez-voltare atat pe piata locala cat si pe pietele internationale. Misiunea SeedBlink este sa democratizeze investitiile in startup-uri si sa dezvolte mediul antreprenorial inovator din regiune.

  

Noutati

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

29-03-2023 Albine

Producatorii europeni de miere trag un semnal de alarma asupra mierii falsificate de pe piata

Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>

Cele mai intalnite sortimente de miere

13-09-2022 Albine

Cele mai intalnite sortimente de miere

Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

19-07-2022 Albine

Povestea extraordinarei miere de Manuka din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>

European Bee Award 2022

10-06-2022 Albine

European Bee Award 2022

Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>

Beneficiile laptisorului de matca

12-01-2022 Albine

Beneficiile laptisorului de matca

Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>

Albina romaneasca se digitalizeaza

29-10-2021 Albine

Albina romaneasca se digitalizeaza

In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

06-03-2021 Albine

Sfaturi de la apicultori pentru pastrarea mierii

Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

20-01-2021 Albine

Consultare publica: Evaluarea riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine

Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

08-01-2021 Albine

Structura coloniei de albine in perioada de primavara

Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

19-10-2020 Albine

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie de management apicol la nivel global, targeteaza 200.000 de euro pe SeedBlink

Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>