Sistemul Autograssmilk combina pasunatul cu sisteme automatizate de muls

Sistem Autograssmilk pasuni si cresterea vacilor de lapteCrescatorii vacilor de lapte cauta in permanenta modalitati de a reduce costurile si a mari productia. Un proiect cu fonduri europene intentioneaza sa-i ajute in atingerea acestui scop. Noua tehnologie permite fermierilor sa combine pasunatul cu sisteme automatizate de muls pentru o productie mai eficienta si vaci mai fericite.

 

 

Cercetatorii proiectului Autograssmilk, un proiect cu fonduri europene, dezvolta si implementeaza un sistem de mutare a vacilor cu tot cu instrumentele necesare, permitand fermierilor sa combine pascutul cu mulsul automatizat. Sistemul de mutare incurajeaza vacile sa treaca pe la unitatea de muls in mod regulat in timpul zilei. Pentru a face pascutul mai eficient in cadrul acestui sistem, un dispozitiv portabil numit ‘GrassHopper’ (Lacusta) masoara iarba de pe pasunea fermei si aloca zone pentru pascut in timp ce gardul virtual stabileste limite adecvate pe perimetrul pasunatului.

Coordonatoarea proiectului Bernadette O’Brien de la Centrul de Cercetare si Inovare a Animalelor si Pasunilor (Teagasc) declara: “Pascutul ierbii are un impact pozitiv asupra calitatii laptelui, creste competitivitatea si standardele de bunastare a animalelor, si reduce amprenta ecologica asociata cu productia de lapte.”

Deoarece 50% din instalatiile de muls din Europa sunt automatizate, fermierii au nevoie de o modalitate de a integra pascutul in asemenea instalatii. Conform lui O’Brien acest lucru va ajuta cresterea procentajului de iarba din alimentatia vacilor in fermele care folosesc sisteme automatizate de muls. Imbunatatirea eficientei care rezulta din folosirea instrumentelor acestui proiect pot ajuta fermierii sa creasca productia cu costuri mici.

Dispozitivul GrassHopper a fost deja folosit in fermele conduse de partenerii acestui proiect in Irlanda, Olanda si Franta, in timp ce gardul virtual aflat in primele stadii este inca in teste. O’Brien mai adauga: “Interesul pentru proiect este foarte mare. In ziua portilor deschise pentru potentialii utilizatori, la ferma nostra de cercetare au fost prezenti peste 900 de fermieri”.


Unelte inteligente si eficiente

Sitemul de mutare al vacilor creat the Autograssmilk combina tehnologiile existente cu cele noi.

Acesta imparte ferma in trei sectoare in jurul unitatii automate de muls cu ajutorul dispozitivului GrassHopper. Dispozitivul calculeaza in fiecare sectiune zonele unde anume are trebui sa pasca vacile.

Dispozitivul calculeaza inaltimea ierbii in diferite zone si determina o medie pentru fiecare pasune. Acesta foloseste apoi aceasta informatie, impreuna cu datele introduse de fermier referitor la numarul de vaci si cantitatea de iarba pe care o da fiecarei vaci, pentru a calcula zonele unde fermierul trebuie sa instaleze gardurile pentru ca vacile sa poata accesa destula iarba pentru a-si atinge cota de productie de lapte.

Pe masura ce vacile atrase de iarba proaspata se muta de pe o sectiune a pasunii pe alta, trec si prin curtea unitatii automate de muls. Robotii de muls indentifica fiecare vaca dupa o eticheta electronica pusa pe picior pe masura ce ele trec poarta de la intrare in curte. Sistemul automat de porti de selectare directioneaza vaca spre unitatea de muls daca aceasta trebuie mulsa sau inapoi spre pasune daca nu. Acest lucru asigura un uz eficient al unitatii robotice de muls.

Mulsul regulat, auto-dirijat cu acces la pasuni permite vacilor sa socializeze si sa se comporte mult mai natural, in timp ce sistemele de muls automatizate monitorizeaza laptele si sanatatea fiecarei vaci.


“Pana la sfarsitul proiectului in decembrie 2015 dispozitivul GrassHopper va fi capabil sa masoare si denstiatea ierbii, nu doar inaltimea, oferindu-le fermierilor masuratori si mai precise” declara O’Brien.

Aplicatia GrassApp colecteaza date despre acoperirea de iarba in timp real. Printe alte caracteristici aceasta inregistreaza de asemenea locatia geografica a fiecarei sectiuni pentru o analiza ulterioara cu ajutorul altor aplicatii precum Teagasc’s PastureBase si Agrinet.

Pentru a automatiza si mai mult gestionarea cirezii, echipa proiectului investigheaza un gard virtual pentru utilizarea in cresterea intensiva. Aceasta cercetare se bazeaza pe un sistem deja folosit in scenarii extinse precum pasunile si parcurile nationale din Australia si SUA.

Gardul virtual al acestui proiect foloseste localizare GPS si o statie de baza care comunica cu zgarda pusa pe vaca pentru a defini barierele invizibile sau gardurile virtuale. Zgarda elibereaza un impuls nedureros pentru a descuraja vaca sa paraseasca zona definita. Testarea acestui sistem este in desfasurare.


Comisia Europeana

 

 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>