Microclimatul in halele de pasari, factor important in cresterea intensiva a pasarilor

Microclimatul in halele de pasariMicroclimatul adaposturilor, in cazul cresterii pasarilor in ferma trebuie sa fie corelat cu cerintele pasarilor in ceea ce priveste temperatura, umiditatea relativa, iluminatul, zgomotele si ventilatia.


Afirmatia "Sa previi este mult mai usor decat sa tratezi" este frecvent utilizata in sectorul cresterii pasarilor din cauza unor motive economice. Marimea aviculturii a crescut de peste doua ori in ultimii 20 de ani atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare. Aceasta crestere a fost sprijinita de imbunatatiri in genetica, nutritie, metode de crestere, procesare si marketing.


Intensificarea cresterii pasarilor face industria mai vulnerabila la amenintarile la diverse boli ale pasarilor. Prevenirea si contracararea patrunderii unor boli in fermele avicole, indiferent de marimea si tipul lor de productie, impune aplicarea anumitor masuri, precum cele de biosecuritate, vaccinare si medicatie preventiva. Asigurarea calitatii este vitala pentru viitorul aviculturii si necesita controale pe toata lungimea lantului de productie – de la fabrica de nutreturi combinate la ferma si in cele din urma la abator.

Cu 40 de ani in urma, principala grija a crescatorilor era cantitatea produsa. Zece ani mai tarziu, accentul s-a mutat pe productivitate. Din anii '70 calitatea a inceput sa fie una din prioritati, iar in anii '80 preocuparile ecologiste au inceput sa remodeleze zootehnia. In ultimii ani ai mileniului, obiectivul principal a devenit siguranta alimentara, urmata indeaproape de standardele privind confortul animalelor.

Microclimatul adaposturilor, in cazul cresterii pasarilor in ferma trebuie sa fie corelat cu cerintele pasarilor in ceea ce priveste temperatura, umiditatea relativa, iluminatul, zgomotele si ventilatia.

Temperatura in timpul demarajului puilor este extrem de importanta, la ecloziune puii au un puf slab protector, iar posibilitatile de termoreglare sunt ca si nule. Temperatura este nu numai un factor important pentru crestere, ci ea influenteaza si conversia furajului. Cerintele de intretinere ale puilor sunt mai mari atunci cand temperaturile sunt mai scazute, deoarece energia din furaje este folosita pentru a produce caldura necesara mentinerii temperaturii corporale.

Temperatura ridicata reduce cantitatea de furaj ingerata, in acelasi timp energia din furaj este folosita pentru reglarea temperaturii corporale, diminuand conversia furajului.

Umiditatea, alaturi de temperatura si in corelatie cu aceasta este foarte importanta in realizarea unui microclimat corespunzator. Aerul din halele de crestere ale pasarilor absoarbe umiditatea din dejectii, din expiratie si pe cea provenita din adapare, inclusiv pe cea datorita risipei de apa in asternut din cauza dejectiilor sau unei functionari defectuase a adapatorilor.

Ventilatia in adaposturile de broileri indeplineste urmatoarele functii:

    • inlatura excesul de caldura;
    • permite patrunderea oxigenului, in timp ce gazele nocive sunt evacuate;
    • mentin temperatura si umiditatea relativa a aerului in limitele igienice.


Pentru ca microclimatul din hala sa fie corespunzator, trebuie sa contina o concentratie maxima de: 0.02% amoniac – sesizata de simtul olfactiv, 0.01% hidrogen sulfurat, 0.5-0.6% bioxid de carbon. Un aport prea slab de oxigen datorita unei ventilatii insuficiente poate provoca in prima saptamana "ascite". Ventilatia reduce si imbunatateste calitatea aerului.

Microclimatul in cresterea intensiva a pasarilor


Cresterea efectivelor de animale poate duce la aparitia de numeroase probleme cum ar fi cele legate de bunastare, de poluarea mediului, cresterea nivelului de amoniac degajat. Un volum mic de amoniac, chiar de 10 ppm, poate avea efecte negative asupra pasarilor, determinand aparitia de probleme respiratorii. In plus nivelul crescut de amoniac va conduce la o nervozitate ridicata si agresivitate, precum si scaderea raspunsului imun la bolile respiratorii specifice. Plamanii, sacii aerieni si intrgul sistem respirator trebuie sa fie sanatos pentru a opri agresiunea bacteriilor. Suprafata interioara a sistemului respirator este captusita cu cili care impiedica patrunderea bacteriilor in plamani si sacii aerieni. Amoniacul produce cresterea infectiei bacteriene distrugand celulele tractului respirator. Praful existent in aer agraveza problemele create de amoniac.


Pasarile expuse la amoniac sunt mai susceptibile la imbolnavirile de tipul holerei, bronsitei infectioase, colisepticemiei si altor boli respiratorii. Datorita distrugerii cililor din trahee E. coli se poate dezvolta si multiplica in sacii aerieni, in pulmoni si in ficat.

Halele moderne de crestere a broilerilor permit producatorilor un control mai eficient asupra microclimatului. Broilerii pot fi crescuti la densitati mai mari atata timp cat conditiile de temperatura, ventilatie sau umiditate sunt optime. Printre factorii care trebuie luati in considerare atunci cand se determina densitatea la care urmeaza sa fie adapostiti broilerii se numara: dimensiunile corporale ale pasarilor, marimea hranitorilor si a adaposturilor, dimensiunile halei, conditiile de bunastare, nutritie, rasa si performantele broilerilor si nu in ultimul rand, profitul economic.


Medic veterinar,

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>