Hranirea gastelor adulte de reproductie si a bobocilor pentru carne

Hranirea gastelor adulte de reproductie si a bobocilor pentru carnePerioada de pregatire pentru productie incepe dupa formarea loturilor (in jurul datei de 1 decembrie) si are ca scop acumularea in organismul viitoarei ouatoare a rezervelor necesare. Furajarea este efectuata la discretie, nivelurile de energie si proteine fiind calculate ca pentru o productie de 30% ouat, cunoscut fiind ca la un furaj concentrat cu 16% proteina digestibila si 2700 Kcal energie metabolizabila, o gasca consuma 280 g furaj concentrat pe zi.


Pentru perioada de productie propriu-zisa, furajarea ad-libitum este asigurata prin administrarea furajului concentrat in proportie de 80-90% din valoarea ratiei a unui furaj bogat in celuloza (fan de lucerna) pentru asigurarea balastului. Avand in vedere caracterul sezonier al ouatului la gaste se poate stabili un calendar al furajarii adultelor de reproductie, corelat cu sursele furajere de volum adica, masa verde, suculente, fan. Pentru perioada neproductiva, dintre ciclurile de ouat, se folosesc niveluri de furajare indentice cu cele ale tineretului, de la 8-26 saptamani.

In cazul exploatarii gastelor in doua cicluri de ouat pe an, intreaga perioada a anului sunt furajate cu niveluri corespunzatoare fazelor de productie. Necesarul de apa de baut este de 250-300 l/gasca/an apoi revenind la 0,7-0,9 l/zi. Datorita cerintelor de intretinere a penajului (toaleta zilnica) consumul poate ajunge la 5 l/zi de gasca. Frontul de adapare este de 4-5 cm/gasca.

Frontul de furajare pentru hranirea gastelor cu furaj concentrat administrat ad-libitum este de 4-5 cm/gasca, iar pentru furajarea restrictionata, in perioada neproductiva, de 15-20 cm. Pentru admini-strarea masei verzi la padoc este necesar un front de 15-20 cm/gasca.

 

Hranirea bobocilor de gasca pentru carne

Pentru perioada de demarare, cerintele nutritionale sunt simulare cu cele ale tineretului de reproductie. In conditiile cresterii bobocilor dupa varsta de 8-9 saptamani, in vederea ingrasarii sau indoparii, acestia vor fi furajati 5-6 saptamani dupa o ratie de intretinere bazata pe un consum mare de masa verde, in scopul dezvoltarii tubului digestiv, dupa care 3-4 saptamani sunt furajati intensiv cu o ratie in care o pondere importanta o au cerealele, in special porumbul.

Nivelul nutritiv trebuie adaptat in raport cu modul in care pasarile reactioneaza la consumul furajelor. In acest sens se impune examinarea periodica a dejectiilor cunoscandu-se ca: dejectiile de culoare brun-roscat indica exces de glucide; dejectiile de culoare negricioasa indica exces de proteina; dejectiile diareice, daca sunt cauzate de boli infectioase poate rezulta din furaje alterate sau mucegaite.

In ceea ce priveste tehnologia de alimentatie, tendinta este de a reduce cantitatea de nutret combinat administrat, prin imbunatatirea continua a parametrilor nutritionali a furajelor combinate prin evitarea risipei de furaje, prin folosirea celei mai adecvate tehnologii de restrictionare a hranirii gastelor, in functie de ritmul de crestere si dezvoltare, sistemul de exploatare etc.

In cresterea intensiva a pasarilor este necesar sa se asigure necesarul de vitamine, prin vitamine naturale continute de nutreturi si prin vitamine sintetice, suplimentate prin premixuri. Carenta de vitamine, mai ales a vitaminelor A, D, E si B2, se manifesta mai acut in anumite perioade ale anului si in special in lunile de iarna. In stabilirea cerintelor de vitamine, trebuie sa se ia in considerare faptul ca o data cu perfectionarea genetica a materialului biologic si cu aplicarea unor sisteme moderne de exploatare, consumul de furaj combinat scade, in consecinta componenta retetelor in energie si substante nutritive, mai ales in vitamine, trebuie revazuta periodic. In afara perioadelor normale de exploatare exista perioade in care, datorita unor factori de stres fiziologic (inceperea ouatului), sau stres de manipulare (vaccinari, transferari in alte adaposturi etc), productia palmipedelor este afectata. In aceste cazuri se vor administra unele premixuri vitaminice, care sa asigure un consum majorat de vitamine.

Principalii aditivi utilizati, recomandati pentru componenta retetelor furajere sunt: grasimi animale sau vegetale, aminoacizi sintetici, microelemente, vitamine, antibiotice, hormoni sintetici, pigmenti antioxidanti etc. Asigurarea aditivilor furajeri in ratie se face prin premixuri mineralo-vitaminice.

Premixul este preamestec in care se fixeaza pe un suport substantele active si poarta diferite denumiri: premix, supernucleu etc. dupa tara producatoare. La noi in tara se produc premixuri cunoscute sub denumire de zoofort si premixuri speciale profilactice si curative, cu denumiri specifice ca antistress, progal, plumogal, ovogal, dar pot fi intalnite si sub alte denumiri si marci.

Intrucat palmipedele nu au aparat de masticatie ca celelalte animale, triturarea nutreturilor se face in stomacul muscular cu ajutorul unor pietricele pe care palmipedele crescute in libertate si le procura singure. Nisipul cu o granulatie fina este contraindicat, deoarece pe langa faptul ca nu se mentine in pipota, el trece in intestin si produce enteropatii mecanice, tulbrurari de digestie etc.

La palmipedele hranite cu nutret combinat sub forma de faina sau pasta, prezenta pietrisului nu este obligatorie. In cazul hranirii palmipedelor cu graunte sau cu nutreturi granulare, asigurarea pietrisului este obligatorie.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>