Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Acvacultura din UE stagneaza in pofida unui sprijin considerabilDesi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc. 

Citeşte mai departe...

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Reprezentantii sectorului pescaresc in dialog cu ministrul agriculturiiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si autorizatiilor/avizelor accesorii pentru acvacultura, birocratia, pasarile ihtiofage, etc.

Citeşte mai departe...

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana vrea sa scufunde acvacultura - Carmen Avram semnaleaza greseala si propune o solutie salvatoareComisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic.

Citeşte mai departe...

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Pescuitul de la Marea Neagra in pericol de disparitie sub noile propuneri legislative europene Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii.

Citeşte mai departe...

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027.

Citeşte mai departe...

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Carmen Avram - micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitiaDezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala.

Citeşte mai departe...

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 PAP al RomanieiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro.

Citeşte mai departe...

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

S-a stabilit un acord privind cotele de pescuit ale UE pentru anul 2022MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra.

Citeşte mai departe...

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia EuropeanaO echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legislatia relevanta.

Citeşte mai departe...

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana  propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea MediteranaComisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (CGPM).

Citeşte mai departe...

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, inclusiv datorita sprijinului rapid din partea Comisiei.

Citeşte mai departe...

CE adopta orientari strategice pentru o acvacultura sustenabila si competitiva in UE

Pactul verde european - Comisia Europeana adopta orientari strategice pentru o acvacultura sustenabila si competitiva in UEComisia Europeana a adoptat noi orientari strategice pentru o acvacultura a UE mai sustenabila si mai competitiva. Orientarile ofera Comisiei, statelor membre si partilor interesate o perspectiva comuna pentru a dezvolta acest sector intr-un mod care sa contribuie in mod direct la Pactul verde european si, in special, la Strategia „De la ferma la consumator”. Orientarile vor ajuta sectorul acvaculturii din UE sa devina mai competitiv si mai rezilient si sa isi imbunatateasca performantele de mediu.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind achizitionarea si consumul de peste

Recomandari pentru consumatori privind achizitionarea si consumul de pesteAvand in vedere cresterea consumului de peste si produse din pescuit, in aceasta perioada a sarbatoririi Floriilor si Sfintelor Pasti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscurilor pentru sanatatea publica, care pot sa apara ca urmare a achizitionarii de peste si produse din pescuit provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate conditiile minime de igiena si recomanda tuturor consumatorilor sa ia in considerare urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Traficul cu produse din sturion: Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegale

Studiu de piata privind traficul cu produse din sturion - Aproape o treime din produsele verificate au fost ilegaleAproape o treime din esantioanele de produse provenite de la sturioni (caviar, carne de sturion), cumparate in cadrul unui studiu de piata al WWF in perioada 2016-2020, au fost ilegale, iar autoritatile au raportat 214 cazuri de braconaj. Studiul ofera pentru prima data dovezi ale amplorii braconajului si comertului ilegal de caviar si carne de sturion capturat in salbaticie in regiunea Dunarii inferioare, in special in Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina.

Citeşte mai departe...

Parlamentul European adopta noi reguli cu privire la pescuit, pe urmatorii 15 ani

Un vot istoric pe unul dintre cele mai importante dosare din sectorul pescuituluiEurodeputatii, reuniti in sesiune plenara la Bruxelles, vor adopta in aceasta saptamana pozitia Parlamentului European cu privire la noile norme UE in domeniul pescuitului, pe urmatorii 15 ani. Urmeaza, deci, reguli mult mai dure in domeniu, precum utilizarea dispozitivelor de geolocalizare si a jurnalelor video electronice pentru toate navele, dar si norme mai stricte, menite sa transparentizeze trasabilitatea pestelui si a produselor de acvacultura pe intregul lant alimentar.

Citeşte mai departe...

Prevederile care se aplica pana la intrarea in vigoare a Ordinului de prohibitie pentru anul 2021

Perioadele si zonele de prohibitie a pescuitului precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice viiAgentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura informeaza ca, pana la intrarea in vigoare a Ordinului de prohibitie pentru anul 2021, se aplica prevederile Ordinului comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor cu nr. 43/310/2020 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2020, si anume:

Citeşte mai departe...

Sectorul de acvacultura din Romania in pericol sa nu poata accesa finantarile viitoare

Sectorul de acvacultura din Romania in pericol sa nu poata accesa finantarile pe viitoarea perioada de programare 2021-2027Propunerea Comisiei de Regulament EMFF prevede la art. 23 alineatul 3 ca investitiile in sectorul de acvacultura se pot realiza doar prin intermediul instrumentelor financiare – credite bancare cu dobanda garantata - eliminand astfel granturile ca forma de sprijin, iar acest sector din Romania are nevoie de continuarea acordarii granturilor, intrucat operatorii economici sunt mici si detin ferme care folosesc tehnologii depasite din punct de vedere tehnic.

Citeşte mai departe...

700 de pui de nisetru au fost eliberati cu succes in Dunare

Actiunea de eliberare a puietului de nisetru contribuie la efortul transfrontalier de a creste numarul de sturioni din fluviul Dunarea700 de exemplare din specia nisetru au fost eliberate vineri in Dunare, cu o saptamana inainte de Ziua Mondiala a Pestilor Migratori, sarbatorita la nivel global pe 24 octombrie. Acesta este al doilea eveniment de repopulare organizat la Isaccea in 2020 de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” (INCDDD), partener WWF in cadrul proiectului MEASURES - Gestionarea si refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pesti migratori din bazinul Dunarii.

Citeşte mai departe...

S-au stabilit cele 3 zone romanesti de productie a midiilor si vongolelor din Marea Neagra

Clasificare zone de productie moluste bivalve vii - fructe de mare - din teritoriile romanesti ale Marii NegrePrin clasificarea celor 3 zone de productie a molustelor bivalve vii din apele teritoriale ale Marii Negre, de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase. Se ofera astfel posibilitatea infiintarii de noi unitati in acest sector, de creare de noi locuri de munca si de dezvoltare a economiei zonei. In apele teritoriale romanesti, molustele bivalve vii sunt reprezentate de midii si vongole. Acestea fac parte din categoria fructelor de mare si sunt o importanta sursa economica pentru tara noastra.

Citeşte mai departe...

Recomandari privind comercializarea si consumul de peste

Recomandari privind comercializarea si consumul de pesteCarnea de peste este importanta pentru sanatate, intrucat contine un lant lung de grasimi (omega-3), este bogata in substante nutritive, vitamina D si selenium si alte substante minerale reprezentate de Na, K, Ca, Cl, fosfati, sulfati, iod, are un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pentru ca acest important produs sa nu cauzeze discomfort alimentar sau toxiinfectii alimentare consumatorilor, operatorii economici si populatia trebuie sa cunoasca urmatoarele:

Citeşte mai departe...

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zile

Masuri de prohibitie pentru pescuit pe o durata de 60 de zilePotrivit Ordinului nr. 43/310/2020 se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial, pe o durata de 60 de zile. Prevederile au fost introduse in baza solicitarii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura pentru a permite desfasurarea activitatilor specifice pentru angajatii care lucreaza in fermele de acvacultura, inclusiv deplasarea pentru valorificarea productiei de peste.

Citeşte mai departe...

Eurodeputata Carmen Avram: „Criza COVID-19 ineaca acvacultura romaneasca”

Carmen Avram - Criza COVID-19 ineaca acvacultura romaneascaEurodeputata Carmen Avram a adresat o interpelare Comisarului European pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, prin care solicita masuri urgente pentru salvarea sectorului acvaculturii. Conform eurodeputatei: „Cu cateva zile inainte de Paste si intr-un moment in care alergam cu totii dupa hrana, riscam sa ramanem fara una dintre cele mai importante surse de proteina – pestele – si sa mai adaugam o victima la sirul lung pe care, probabil, il va produce viitoarea criza economica: piscicultura".

Citeşte mai departe...

Calendarul competitiilor de pescuit sportiv din Delta Dunarii in anul 2020

Concursurile de pescuit sportiv vestitorii primaverii pentru turismul deltaicIn anul 2019, judetul Tulcea, a fost vizitat de 168.412 turisti, majoritatea dintre ei alegand Delta Dunarii, atrasi de oferta turistica inedita: biodiversitate, bird whatchig, pescuit, traditii, gastronomia locala. O componenta importanta a turismului deltaic o reprezinta competitiile de pescuit sportiv in sistem catch&release. Pescarii sportivi, ca si pasionatii de fotografie, sosesc primii in Delta Dunarii, inaintea pasarilor calatoare si pleaca ultimii, mult dupa ce acestea migreaza spre tarile calde.

Citeşte mai departe...

Precizari ANSVSA referitoare la recoltarea midiilor din Marea Neagra

Precizari ANSVSA referitoare la recoltarea midiilor din Marea NeagraCa urmare a aparitiei in spatiul public a unor informatii cu privire la interzicerea recoltarii de midii din Marea Neagra, ANSVSA face urmatoarele precizari: Clasificarea zonelor de unde se recolteaza midiile, in vederea comercializarii, se face la solicitarea partilor interesate, reprezentate de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, asociatii de pescari, companii pescaresti etc.

Citeşte mai departe...

Posibilitatile de pescuit pentru 2020 aplicabile in Marea Neagra

Limitele de captura pentru Romania aplicabile in 2020 - Consiliul AgriFish da unda verde posibilitatilor de pescuit pentru 2020 aplicabile in Marea Mediterana si in Marea NeagraIn cadrul Consiliului AgriFish, desfasurat astazi la Bruxelles, la care participa ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a fost adoptat un regulament care stabileste limitele de captura aplicabile in 2020 pentru anumite stocuri de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra. Este pentru prima data cand se adopta un regulament de sine statator privind posibilitatile de pescuit atat pentru Marea Mediterana, cat si pentru Marea Neagra, ca urmare a intrarii in vigoare in 2019 a planului multianual pentru stocurile demersale din vestul Marii Mediterane (WMMAP).

Citeşte mai departe...

Ziua Mondiala a Pescuitului: tarile din zona Marii Negre se reunesc pentru a asigura sustenabilitatea resurselor marine

Noiembrie marcheaza 50 de ani de cand Bulgaria s-a alaturat Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana pentru a asigura conservarea si utilizarea durabila a resurselor marine vii din Marea NeagraPescuitul este un sector cheie pentru economia Marii Negre, care genereaza un venit anual de 350 de milioane de dolari, cu peste 350 de tone pescuite in fiecare an. Incepand cu 1960, o serie de schimbari dramatice de mediu au avut loc in Marea Neagra, punand in pericol supravietuirea resurselor marine vii. Statele din Marea Neagra s-au unit pentru a face fata acestei situatii grave si pentru a ajunge la un pescuit durabil in regiune.

Citeşte mai departe...

Cota de pescuit la calcan a Romaniei creste la 75 tone/an

Cota de pescuit la calcan a Romaniei creste la 75 tone pe anIn perioada 4-8 noiembrie 2019 s-a desfasurat la Atena, Grecia, cea de a 43-a Sesiune Anuala a Comisiei Generale pentru Pescuit in Mediterana si Marea Neagra (GFCM). Un aspect important de interes direct pentru Romania in aceasta sesiune a fost stabilirea cotelor de pescuit pentru calcan la Marea Neagra pentru perioada 2020-2022.

Citeşte mai departe...

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii!

Incep concursurile de pescuit in Delta Dunarii - toamna 2019Delta Dunarii este o destinatie pentru toate anotimpurile, care atrage pasionatii de natura din prima luna a primaverii pana tarziu in iarna, dupa sarbatorile pe stil vechi. Sezonul turistic in Delta Dunarii nu este legat de lungimea verii, caci toamna este rezervata impatimitilor de pescuit, care vin in Delta fie pentru a pescui in mediul natural, fie pentru a participa la concursurile de pescuit, numeroase in aceasta perioada.

Citeşte mai departe...

Negocieri privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime 2021-2027

Negocieri privind Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime 2021-2027UE depune eforturi pentru a imbunatati actualul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) in urmatorii ani, cu scopul de a stimula dezvoltarea unui sector al pescuitului dinamic, de a sprijini reinnoirea generatiilor si de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunitatile costiere.

Citeşte mai departe...

Unda verde pentru noile masurile tehnice si de conservare in domeniul pescuitului

Unda verde pentru noile masurile tehnice si de conservare in domeniul pescuituluiIn curand va intra in vigoare un nou cadru legislativ de ultima generatie care stabileste practicile si conditiile in care se pot desfasura activitati de pescuit in toate apele UE. Consiliul European a aprobat astazi un regulament privind conservarea resurselor piscicole si protectia ecosistemelor marine prin masuri tehnice. Masurile adoptate vizeaza aspecte precum capturarea si debarcarea resurselor piscicole, uneltele de pescuit si dimensiunile ochiurilor de plasa, zonele inchise si sezoanele.

Citeşte mai departe...

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii

Programul de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturiiAnul 2019 aduce in prim plan un nou act normativ, respectiv Legea nr. 28 din 10 ianuarie 2019, privind aprobarea Programului de sustinere a producatorilor din sectorul pescuitului si acvaculturii. Continutul acestuia se axeaza pe oportunitatea oferita potentialilor beneficiari, de a accesa fonduri asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea imbunatatirii nivelului de performanta si sustenabilitate a fermelor de acvacultura, prin imbunatatirea productiei.

Citeşte mai departe...

Bursa de peste electronica poate fi accesata gratuit de toti pescarii si cumparatorii

S-a lansat bursa de peste electronica www-bursadepestetulcea-roIncepand din data de 25 aprilie 2019, toti cei interesati sa desfasoare activitati cu specific pescaresc pot accesa site-ul www.bursadepestetulcea.ro. Prin intermediul acestei platforme online este licitata si comercializata oferta de produse pescaresti, obtinuta in special din pescuitul comercial desfasurat in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), pentru a crea o piata concurentiala functionala, care sa permita asociatiilor de pescari si pescarilor sa obtina cele mai bune preturi de vanzare.

Citeşte mai departe...

Inaugurarea Bursei de Peste de la Tulcea

Inaugurarea Bursei de Peste de la Tulcea a marcat debutul activitatii Casei Romane de Comert Agroalimentar UNIREAIn data de 8 aprilie 2019 a avut loc inaugurarea oficiala a Bursei de Peste din Tulcea, obiectiv de investitii finantat din Fondul European pentru Pescuit. Aceasta investitie vine in sprijinul pescarilor comerciali, si are rolul de a usura activitatea centrelor de colectare a pestelui si a fermelor de acvacultura din Delta Dunarii pe segmentul de distribuire/vanzare, pe lanturi de comercializare sigure si cat mai scurte, pentru a pune in valoare calitatea pestelui din Delta Dunarii.

Citeşte mai departe...

ANPA va incepe emiterea permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2019

Eliberarea permiselor de pescuit recreativ 2019 in habitatele piscicole naturale cu exceptia RBDDIn data de 29.03.2019 a fost emis Ordinul MADR nr. 252 privind practicarea pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii“ (RBDD). In scurt timp de la publicarea acestuia in Monitorul Oficial, ANPA va incepe emiterea permiselor de pescuit recreativ valabile pentru anul 2019. Conform prevederilor acestui ordin, permisele de pescuit recreativ vor fi eliberate prin intermediul unui soft informatic on line.

Citeşte mai departe...

Controale oficiale in sectorul pestelui: Sanctiuni de peste 148.000 lei aplicate

Controale oficiale in sectorul pestelui - Sanctiuni de peste 148000 lei aplicateIn perioada 18 – 29 martie 2019 Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), prin Directia Inspectie Ape Interioare, alaturi de reprezentanti ai structurilor MAI si ANSVSA, a efectuat 75 de actiuni de control la nivel national, pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul pescuitului comercial si comercializarii pestelui si produselor din peste.

Citeşte mai departe...

Ghidul de bune practici pentru pastravarii va fi realizat de Cercetatorii de la Cluj-Napoca

Ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii - Cercetatorii de la Cluj-Napoca evalueaza bunastarea pastravilorUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca a inceput derularea proiectului ”Evaluarea bunastarii salmonidelor din pastravariile romanesti, in contextul cresterii productivitatii si a calitatii produselor”, printr-un grant de cercetare in valoare de circa 65.000 de euro. Pe baza acestor date culese din teren si a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici in domeniul Salmoniculturii, avand ca obiectiv tintit imbunatatirea productivitatii pastravariilor romanesti. Proiectul se va finaliza in luna iulie 2020 prin editarea unui ghid care va fi distribuit in mod gratuit pastravarilor.

Citeşte mai departe...

Noutati

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

09-07-2023 Pesti

O masura propusa de Comisia Europeana ingreuneaza inutil activitatea acvacultorilor

Comisia Europeana risca sa sugrume acvacultura europeana, obligandu-i pe toti acvacultorii care produc peste 100 de tone de peste pe an sa le raporteze in Portalul Emisiilor Industriale. Propunerea e aberanta, avand in vedere ca exista subramuri din acvacultura - cum ar fi cresterea scoicilor - care nu doar ca nu genereaza emisii, dar le absorb pe cele din aer, transformandu-le in nutrienti importanti pentru mediul acvatic. Mai multe>>

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

12-05-2023 Pescuit

Pescuitul de la Marea Neagra, in pericol de disparitie, sub noile propuneri legislative europene

Razboiul din Ucraina a redus cu 80% cantitatea de peste recoltata de pescarii romani, din Marea Neagra. In plus, minele plutitoare si exercitiile militare ingreuneaza si mai tare accesul vaselor la zonele in care se afla stocurile de peste. Europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene sa tina cont de situatia delicata in care se afla sectorul romanesc, atunci cand va analiza planul national de actiune pentru protejarea si restaurarea naturii. Mai multe>>

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

15-03-2023 Pesti

Cadrul general de implementare a Programului pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat pe site-ul insitutiei, in sectiunea Transparenta decizionala, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se stabileste cadrul general de implementare a operatiunilor cofinantate din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit si Acvacultura prin Programul pentru Acvacultura si Pescuit (PAP) 2021-2027. Mai multe>>

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

24-01-2023 Pescuit

Carmen Avram: micii pescari de la Marea Neagra amenintati cu disparitia

Dezvoltarea haotica a zonelor de coasta, concurenta neloiala acerba a flotelor de pescuit din tarile vecine si inactivitatea din timpul pandemiei au adus pescarii romani la limita supravietuirii. Iar razboiul din Ucraina, care ii impiedica sa iasa in larg, le-ar putea da lovitura fatala. Mai multe>>

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

07-12-2022 Pesti

Comisia Europeana a aprobat Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027 (PAP) al Romaniei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit aprobarea Comisiei Europene privind Programul pentru Acvacultura si Pescuit 2021-2027. Alocarea financiara totala, pentru perioada de programare 2021 -2027 acordata Romaniei pentru acest program, este de 232.072.724,00 milioane euro, din care contributia UE reprezinta 162.450.905,00 milioane euro. Mai multe>>

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

16-12-2021 Pescuit

Acord privind cotele de pescuit UE pentru 2022. Romania: 75 tone la calcan si 3442,50 tone la sprot la Marea Neagra

MADR, prin Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, informeaza ca s-a ajuns la un acord politic, in dimineata zilei de marti 14 decembrie, pentru stabilirea cotelor de pescuit ale Uniunii Europene. Astfel, in cadrul Propunerii de Regulament al Consiliului de stabilire a pescuitului pentru anul 2022 ale oportunitatilor pentru anumite stocuri de peste si grupuri de stocuri de peste, aplicabile in Marea Mediterana si Marea Neagra, Romania a reusit mentinerea cotelor de 75 ton... Mai multe>>

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

05-10-2021 Pesti

Controlul oficial in domeniile productiei pestelui si produselor din pescuit auditat de Comisia Europeana

O echipa de experti ai Comisiei Europene, asistati de reprezentanti ai ANSVSA, a auditat, in perioada 20 septembrie – 1 octombrie, sistemele de control oficial in domeniile productiei si comercializarii pestelui si a produselor de pescuit. Misiunea a analizat structura organizatorica, capacitatea autoritatii competente, sistemele de control oficial implementate in sectoarele pestelui si produselor de pescuit, precum si modul de respectare al standardelor de performanta solicitatate de legis... Mai multe>>

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

17-09-2021 Pescuit

CE propune posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Neagra si Marea Mediterana

Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere privind posibilitatile de pescuit pentru 2022 in Marea Mediterana si in Marea Neagra. Propunerea promoveaza gestionarea durabila a stocurilor de peste din Marea Mediterana si din Marea Neagra si respecta angajamentele politice asumate in declaratia MedFish4Ever si in Declaratia de la Sofia. Ea reflecta ambitia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil in aceste doua bazine maritime, in conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisi... Mai multe>>

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

10-06-2021 Pescuit

Progresele inregistrate in directia pescuitului durabil in UE si posibilitatile de pescuit pentru 2022

Ieri, Comisia Europeana a adoptat Comunicarea „Catre un pescuit mai durabil in UE: situatia actuala si orientari pentru 2022”. In conformitate cu obiectivele Pactului verde european, pescuitul devine din ce in ce mai durabil, sprijinind tranzitia catre un sistem alimentar sanatos si ecologic al UE si asigurand surse durabile de venituri pentru pescarii din UE, astfel cum se precizeaza in comunicare. Performanta socioeconomica a sectorului ramane buna, in pofida crizei provocate de coronavirus, i... Mai multe>>