Romaniei i-a fost suspendat statusul de tara libera de pesta porcina clasica

Statusul oficial al pestei porcine clasice in RomaniaAceleasi reguli in Romania si dupa ce statusul de tara libera de pesta porcina clasica a fost suspendat. ANSVSA precizeaza ca suspendarea statusului de tara libera de pesta porcina clasica nu afecteaza comertul intracomunitar cu porci vii, carcase si prodse provenite de la acestia, aplicandu-se in continuare prevedreile Deciziei nr.764/2013 privind privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Raman in continuare restrictiile impuse de prevederile Decizei 709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane.


Suspendarea statusului de tara libera de pesta porcina clasica in urma auditului efectuat de catre Oficiul International de Epizootii, nu afecteaza comertul intracomunitar cu porci vii, carcase si produse provenite de la acestia.

ANSVSA mentioneaza ca, si inainte, si dupa aceasta suspendare a statusului de tara libera de pesta porcina clasica au fost si vor fi aplicate prevederile Deciziei nr.764/2013 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice.

Ca si pana acum, este posibila efectuarea schimburilor intracomunitare cu porcine vii, carcase si produse provenite de la acestia, cu respectarea conditiilor prevazute de Decizia nr.764/2013.

Este foarte important de retinut ca, pesta porcina clasica nu a mai fost diagnosticata in Romania din anul 2007.

Restrictiile care se aplica azi, in Romania sunt cele impuse de prevederile Decizei nr.709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane.

 

Informatii suplimentare

In urma misiunii Oficiului International de Epizootii (OIE) din perioada 8-12 mai 2017, pentru evaluarea respectarii de catre Romania a prevederilor relevante ale Codului Terestru OIE, Romania a fost recunoscuta oficial ca tara libera de PPC in mai 2017. Pe baza recomandarilor misiunii, Romania a fost solicitata sa prezinte un plan de actiune si rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul in care recomandarile au fost abordate si implementate in teren.

Comisia Stiintifica a OIE pentru Bolile Animalelor (Comisia) a examinat raportul privind progresele din misiune si luand in considerare focarele de pesta porcina africana la porcii domestici din Romania, a sugerat ca Romania sa adauge si sa extinda recomandarile misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecuritatii in exploatatiile nonprofesionale, deoarece este o cerinta cruciala pentru prevenirea si depistarea precoce a PPC.

In februarie 2018, Comisia a recomandat, de asemenea, desfasurarea unei alte misiuni de monitorizare a punerii in aplicare a masurilor prezentate de Romania in teren.

In cadrul sedintei din septembrie 2018, Comisia a considerat informatiile din raportul de progres depus de Romania insuficiente pentru a demonstra consolidarea biosecuritatii in exploatatiile nonprofesionale. Comisia a recomandat ca misiunea in Romania, de monitorizare a implementarii masurilor pentru mentinerea statutului de PPC liber recunoscut oficial, sa reprezinte o prioritate.

Prin scrisoarea oficiala din data de 25.03.2020, primita din partea OIE, am fost informati despre decizia Consiliului Stiintific al OIE, referitoare la faptul ca, Romania nu indeplineste in totalitate dispozitiile relevante din Codul de sanatate al animalelor terestre, pentru mentinerea statusului oficial de tara libera de pesta porcina clasica (PPC).

Acesta scrisoare a fost primita in urma misiunii de evaluare efectuata de catre expertii OIE in Romania, in perioada 20.01.2020 – 23.01.2020, misiune unde au fost implicati reprezentanti din cadrul MADR-ANZ si ANSVSA.

Romania a fost evaluata pentru perioada 2017-2019, si s-au avut in vedere urmatoarele aspecte:

    • evaluarea sistemului de detectie timpurie a bolii;
    • nivelul de biosecuritate si masurile de control applicate pentru depistarea preventiei virusului, in caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice in exploatatiile non profesionale;
    • evaluarea documentatiei, procedurilor si sistemelor in vigoare privind identificare porcilor;
    • controlul miscarii porcilor;
    • practicile de reproductie si de sacrificare a suinelor in special din exploatatiile non profesionale, in conformitate cu prevedrile Codului de sanatate al animalelor terestre (OIE);
    • evaluarea aplicarii normelor de biosecuritate si getsionarea procedurilor de informare, supraveghere si inspectie;
    • evaluarea sistemului de supravgehere pentru pesta porcina clasica existent luand in considerare prevederile Capitolului 1.4 si 15.2 din Codul de sanatate al animalelor terestre (OIE);
    • evaluarea datelor, activitatilor si strategiilor de supraveghere a bolii, planului de contingenta, manualului operational si controlului bolii la toate nivelurile sistemelor de crestere a porcilor, pentru a prevenii introducerea virusului in tara.


Mentionam ca, referitor la comertul cu suine vii si carcase provenind din fermele comerciale, stabilit prin masurile cuprinse in Decizia nr. 764/UE/2013 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice in anumite state membre raman neafectate de suspendarea acestui status de liber de PPC. In Romania, comertul cu suine vii, carcase si produse provenite de la suine raman in continuare sub restrictiile referitoare la acest comert intracomunitar si de export stabilit prin Decizia de punere in aplicare nr. 709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane in anumite state membre si de abrogare a Deciziei de punere in aplicare nr.2014/178/UE.

Concluzia generala in urma misiunii OIE, efectuata in Romania, a fost necesitatea imperioasa de crestere a nivelului de respectare a regulilor de biosecuritate privind cresterea porcilor la nivelul gospodariilor populatiei, a interdictiei privind reproductia suinelor in acest sector, redimensionarea numarului de ferme necomerciale, recomandarea sacrificarii porcinelor crescute in sistem gospodaresc prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar, toate aceste masuri avand ca scop eficacitatea masurilor aplicate la nivelul autoritatilor sanitare veterinare.

Aspectele urmarite in urma misiunii OIE au fost activitatile serviciilor veterinare si ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada 2017-2019.

Comisia Europeana nu a schimbat masurile impuse Romaniei prin Decizia nr.764/2013, mentinand in continuare aceste restrictii si masuri de supraveghere, atat privind PPC cat si privind pesta porcina africana(PPA).

Schimburile intracomunitare in cadrul Uniunii Europene au fost supuse restrictiilor Deciziei nr.764/2013 si ale Deciziei nr.709 din 2014.

Dorim sa subliniem un fapt foarte important si anume ca, actiunile de control a bolilor cu difuzibilitate mare, efectuate la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si implementate prin autoritatile veterinare locale competente nu pot avea succes fara sustinerea din partea institutiilor cu responsabilitati in actiuni de combatere a bolilor, cum sunt: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, alte institutii implicate.

Totodata este absolut necesara implicarea crescatorilor de porcine atat din sectorul comercial cat si cei din sectorul privat.

ANSVSA

  

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>