Kaufland dezvolta primul program agricol pentru carne de porc romaneasca in magazine

Kaufland dezvolta primul program agricol pentru carne de porc romaneasca in magazine si introduce noi standarde de calitate pentru cresterea porcilorDe astazi, Kaufland devine primul lant de magazine in care 100% din carnea de porc de la Raftul Romanesc provine de la porci nascuti, si nu doar crescuti in Romania, ca urmare a extinderii programului de stimulare a productiei interne. Totodata, compania sprijina fermierii sa adere la primul program de bunastare a animalelor, ce aduce noi standarde de calitate pentru cresterea porcilor. Datorita acestei noutati, acum purceii sunt nascuti in Romania, nemaifiind nevoie ca acestia sa fie importati de fermieri din strainatate, pentru a-i creste in Romania.


Programul ,,Porc nascut si crescut in Romania” este o premiera in retail, Kaufland fiind singurul lant in care carnea de porc are origine 100% romaneasca, de la porci nascuti in Romania. Carnea de porc ce provine din program se gaseste in magazine in cadrul Raftului Romanesc, semnalizat corespunzator la vitrinele cu servire asistata.

De la lansarea primei etape a programului, in 2017, Kaufland a sprijinit in toti acesti ani dezvoltarea fermelor de porci, pentru a putea oferi in magazine carne 100% romaneasca, de la porci nascuti, crescuti in Romania, dar si hraniti cu cereale din Romania.

In prezent, in toate magazinele Kaufland este livrata saptamanal carne proaspata de porc ce provine de la peste 5000 de porci nascuti si crescuti in Romania.

Demersul, inceput acum 3 ani, vine ca raspuns la faptul ca 60% din carnea de porc din Romania provenea din import. Cresterea productiei interne aduce beneficii economiei si agriculturii romanesti, ce nu va mai depinde de importuri, aspect cu atat mai important in aceasta perioada.

 

Noi standarde de crestere a porcilor – prin programul agricol pentru carnea de porc

Odata cu acest pas, Kaufland lanseza si un nou program agricol prin care a sprijinit fermele de porci sa adere la standarde superioare de bunastare a animalelor, astfel ca romanii vor putea pune pe masa de Sarbatori carne 100% romaneasca, de o calitate mai buna.

Acesta introduce in ferme un model de dezvoltare a agriculturii si bunastarii animalelor in lantul de aprovizionare cu carne de porc, pe 4 paliere:

  • Colaborarea directa cu fermierii;

  • Introducerea unor standarde mai ridicate de bunastare a animalelor;

  • Introducerea unui sistem de hrana, cu cereale 100% romanesti, periodic analizate;

  • Introducerea unui sistem de audit de siguranta si calitate pentru ferme, hrana porcilor, precum si de monitorizare a sanatatii porcilor;

 

Programul agricol pentru carnea de porc este o premiera in Romania si depaseste cerintele legislative, fiind un model de urmat pentru a creste productia interna de carne de porc de calitate.

Acesta cuprinde momentan 7 ferme de porci din tara, grupate in Cooperativa Agricola Silistea Productie Suine, ce furnizeaza carne proaspata de porc in magazinele Kaufland Romania, in volum de peste 2000 de porci pe saptamana. Obiectivul Kaufland este ca in urmatorii ani, toata carnea de porc din retea sa provina din astfel de ferme ce vor livra porci nascuti si crescuti in Romania, la standarde inalte.

Programul se va extinde si e o invitatie si catre alti fermieri.

Kaufland dezvolta primul program agricol pentru carne de porc romaneasca in magazine

 

 

Programul agricol pentru carnea de porc introduce un sistem de controlare a calitatii, prin intregul pachet de masuri:

 

  1. Auditul fermelor si a standardelor de bunastare a animalelor

Kaufland colaboreaza cu SGS Romania, o companie internationala de certificare, care desfasoara auditul, ce analizeaza criterii precum ingrijirea porcilor, starea de sanatate, hrana, masurile de igiena si standardele sanitare. Fermele din program au obtinut nivelul Avansat, ce depaseste cerintele legale.

Costurile de auditare a fermelor pentru mentinerea standardelor sunt suportate integral de Kaufland Romania.

 

  1. Hrana cu cereale 100% autohtone

Toate cerealele ce compun hrana porcilor sunt aprobate, provin 100% din recolta romaneasca si contin soia romaneasca, nemodificata genetic.

 

  1. Auditul hranei

Kaufland lucreaza cu o institutie neutra, independenta, pentru prelevarea probelor si analiza furajelor direct de la ferma, pentru a garanta calitatea in mod constant. Hrana e periodic analizata in vederea controlului de pesticide, salmonella, dioxina sau metale grele.

 

  1. Sistem de monitorizare a sanatatii porcilor

Datorita acestuia, porcilor le vor fi administrate mai putine medicamente, iar Kaufland va primi regulat informatii referitoare la nivelul acestora. Fermele vor folosi indexul de terapie, instrument ce permite controlarea evolutiei starii de sanatate si stabilirea masurilor necesare.

 

  1. Fermele ofera spatii mai mari

Spatiile de crestere au minim 0.715 mp/porc, mai mult decat cerintele legale, si se afla la o distanta de maxim 300 de km de la ferma la abator.

 

  1. Conditii de viata mai relaxate

Cu cat porcii sunt mai relaxati si au conditii de viata mai bune, cu atat carnea este mai gustoasa. Porcii sunt animale curioase, care isi doresc sa exploreze si sa se joace. De aceea, spatiile de crestere au fost dotate cu jucarii naturale, din lemn, care ii ajuta sa fie mai relaxati si, in consecinta, mai sanatosi.

In plus, datorita faptului ca sunt nascuti si crescuti in Romania, se elimina nevoia de transport a purceilor, factor de stres cu impact asupra calitatii carnii.

Azi facem lucrurile mai bune decat ieri. Ne respectam angajamentul de a fi alaturi de fermierii romani si iata ca la 3 ani dupa lansarea programului Crescut in Romania, care si la acea vreme a fost o premiera, venim cu extinderea lui la un nou nivel, ce aduce pentru prima data in Romania astfel de standarde de bunastare a animalelor, mai inalte. Romania are nevoie de investitii in agricultura, ca sa se dezvolte, iar noi lansam un model ce speram sa fie sustinut de toata piata, nu doar de noi. Obiectivul nostru este sa avem 100% carne de porc romaneasca in magazine. Asa ne asiguram ca e proaspata, de calitate si ca provine de la purcei mai sanatosi si mai fericiti, nascuti in Romania, nu doar crescuti. Vom continua sa investim in dezvoltarea productiei interne de porci, cu scopul de a oferi carne proaspata numai de la porci care s-au nascut in Romania”, declara Valer Hancas, Director Comunicare si Corporate Affairs Kaufland Romania.

Kaufland Romania sustine fermierii din program prin contracte pe termen lung si ofera garantia platii rapide catre acestia, si organizeaza intalniri periodice pentru feedback.

 

 

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>