Controlul rozatoarelor in ferme

controlul rozatoarelorRozatoarele sunt o problema comuna in incinta sau in jurul fermelor. Sobolanii si/sau soarecii genereaza o serie de probleme, inclusiv amenintarea infectarii animalelor cu Salmonella, antrenand implicatii in combaterea acesteia.

 

Rezultatele cercetarilor efectuate in mai multe tari au confirmat faptul ca rozatoarele joaca un rol major in mentinerea infectiei cu Salmonella enteritidis si typhimurium in ferme, indeosebi in cele de pasari, in crescatoriile de suine si in exploatatiile de rumegatoare.

 

Aprecierea semnificatiei infestarii

Salmoneloza este de fapt denumirea generica a tuturor tipurilor de infectii produse de cele peste 1.700 de specii bacilare apartinand genului Salmonella, din familia Enterobacteriaceae.

De la acestea, bacteriile patogene se transmit la om, fie prin contact direct cu sursa infectioasa (animal bolnav sau purtator de salmonele), fie prin contact indirect, consumand alimente contaminate (carne, lapte, oua etc.). Incidenta purtatorilor asimptomatici variaza intre 0,2-0,8% din totalul populatiei, dar in conditii de igiena deficitara proportia lor poate ajunge intre 2-5% sau mai mult; personalul din abatoare este infectat in proportii mult mai mari, fapt ce confera bolii aici un caracter profesional.

La om, rozatoarele sunt capabile sa transmita boala, la fel de lesne pe cat o transmit efectivelor de animale. Indiferent de marimea lor, rozatoarele sunt usor infectate cu Salmonella, putand transporta si elimina un numar mare de germeni, indeosebi prin excremente, care pot fi un mijloc important de raspandire a bacteriilor si de persistenta a infectiei in incinta fermelor. Cuiburile de rozatoare din asternutul animalelor pot provoca si contaminarea echipamentelor din ferma.

Rozatoarele pot dispersa infectia in multiple spatii, in timpul operatiunilor de curatare si dezinfectie, soarecii putand constitui o sursa de infectie (dupa expunerea la niveluri scazute de contaminare) pentru hrana animalelor sau a prafului din locuri inaccesibile din jurul sau interiorul fermelor, spatii care s-ar infecta in mod normal. Abilitatile de roadere ale acestor mamifere parazite pun in pericol inclusiv integritatea constructiilor si a echipamentelor.

In cazul existentei unei infestari masive, rozatoarele consuma cantitati importante de hrana destinata animalelor din exploatatie. Contaminarea furajelor cu saliva si excrementele rozatoarelor poate creste riscul aparitiei bolilor, reducand totodata palatabilitatea hranei animalelor. Pot fi de asemenea compromise standardele impuse de clienti, indeosebi cand una dintre principalele cerinte contractuale este statutul de ferma indemna.


Masuri de verificare si igiena

Unul dintre domeniile principale, care necesita atentie deosebita in ferma, il reprezinta furajele. Deficientele existente in manipularea si depozitarea hranei pentru animale, concretizate in special prin aparitia si persistenta risipei, pot deveni factor determinant in atragerea rozatoarelor. Aceasta le stimuleaza apropierea, prin reducerea acceptabilitatii si a consumului de rodenticid. Soarecii, asemeni sobolanilor, au acces continuu la furajele existente in jgheaburi. Totodata, in gropile pentru dejectii nu trebuie aruncate furajele varsate.
 
In interiorul exploatatiilor, diversitatea materialelor deschide rozatoarelor (indeosebi soarecilor) un habitat favorabil. Aparitia si prezenta acestora poate fi declansata prin stocarea pe termen lung a materialelor, acumularea de gunoi in cadrul fermelor, prin spatii in care sunt inmagazinate indelung echipamente si/sau utilaje. Sobolanii sunt intalniti indeosebi afara, in vegetatia naturala (de acoperire), gunoaie, santuri si garduri vii neintretinute corespunzator, gunoaie si gropi de gunoi, sisteme de drenaj, cai de acces care fac legatura intre cladiri.
 
O sursa de alimentatie si un mediu atractiv pentru sobolani sunt adaposturile vulnerabile toamna si iarna. Este intervalul in care creste probabilitatea exploatarii punctelor slabe din structuri si spatiile asociate acestora. Traind in structurile cladirilor, soarecii sunt mai putin sensibili la schimbarile de anotimp. Totusi factorii cu impact puternic asupra habitatului acestora (depopularea si curatarea) influenteaza miscarea si distributia infestarii cu soareci.
 
Pentru constructiile situate in aer liber, problemele se regasesc indeosebi in interior. Sobolanii isi fac vizuini exterioare, dar patrund in constructiile fermei prin orificii. Nu de putine ori sursa de rozatoare poate fi, in acest caz, cate o incinta adiacenta sau padurile invecinate. Sunt situatii in care este necesara amplasarea de momeli in punctele strategice acestor zone (granita dintre proprietati), negociindu-se efectuarea actiunii impreuna cu vecinii.
 
Suprafetele din jurul cladirilor vizate trebuie curatate de vegetatia existenta, dispunand totodata la distanta materialele auxiliare. Este un mijloc de descuraja rozatoarele in intentia de a construi cuiburi, sprijinind totodata monitorizarea privind semnele infestarii. Este obligatorie plasarea momelilor cu deosebita grija, pentru a evita expunerea animalelor salbatice sau a oricaror specii de animale neavizate.
 
Sobolanii si soarecii sunt atrasi de un mediu sigur, avand acces prin defectiunile/orificiile din pereti, acoperisuri si compartimentari sau prin puncte de intrare create de catre servicii (tevi, cabluri). Deteriorarile podelelor sau altor suprafete care creeaza orificii sau deschizaturi devin spatii de patrundere spre un mediu sigur, pentru curierii Salmonellei.
 
Repararea, dupa o atenta inspectare, a orificiilor sau defectelor trebuie sa intre in rutina si implementata in schema de lucru (faza ciclului de curatare si intretinere). Cel mai eficient control al infestarii este cel realizat inaintea oricarei activitati specifice. Nerealizarea acestei operatiuni poate avea repercusiuni asupra unui numar mai mare de sectoare din cadrul unitatii.

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>