Dezinfectia in Fermele de Animale - Mijloc esential de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale

Dezinfectia - mijloc esential de profilaxie combatere si limitare a raspandirii bolilor transmisibile la animaleDezinfectia reprezinta un complex de operatiuni de baza in complexul masurilor de prevenire si combatere a bolilor infectioase la animale, prin care se urmareste distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafete (inclusiv tegumente). Din punct de vedere al scopului urmarit, dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate (in combaterea unor boli) care este la randul ei curenta si finala.


Operatiunea de dezinfectie cuprinde urmatoarele etape succesive: curatirea mecanica, curatirea sanitara si dezinfectia propriu zisa.

Curatirea mecanica este prima operatiune a dezinfectiei si este extrem de importanta prin faptul ca in functie de corectitudinea executiei ascesteia se realizeaza eficienta substantelor dezinfectante utilizate.

Curatenia mecanica se realizeaza prin:

    • indepartarea asternutului, a resturilor de furaje, a balegarului, a urinei si a stratului de pamant de la suprafata solului, din adaposturi sau locuri contaminate;
    • intreruperea, dupa caz, din functiune a instalatiilor electrice, sau alte instalatii tehnologice;
    • umezirea cu solutii dezinfectante (soda caustica 0,5-1%, carbonat de sodium 2-3% sau detergent) sau numai cu apa, a pardoselii, a jghiaburilor, usilor, peretilor, tavanului, stalpiilor de sustinere, etc. pentru evitarea prafului;
    • depozitarea resturilor de asternut, furaje, etc. colectate, la platforma de gunoi, iar in cazul unor boli cu mare difuzabilitate sau care sunt provocate de agenti patogeni rezistenti (antrax, T.B.C., pesta porcina, influenta aviara) gunoiul se va distuge prin ardere sau ingropare.


Curatirea sanitara se realizeaza prin:

    • razuirea peretilor si a lemnariei din adapost, flambarea cu lampa de benzina, dupa caz;
    • curatirea cu peria aspra a peretilor, jgheaburilor de furajare, a podelelor de lemn, (dupa ce s-a scos de sub podele un strat de 15-30 cm in raport de profunzimea purinului), razuirea pardoselilor de caramida sau ciment;
    • spalarea cu jet de apa sub presiune de cel putin 10 atmosfere a tuturor suprafetelor sau obiectelor din adapost;
    • instalatiile electrice, scoase de sub tensiune, instalatiile de distribuire a hranei, de evacuare a dejectiilor, se curata manual ferindu-se de umezeala pentru a se preveni scurtcircuitele sau electrocutarile;
    • umezirea cu apa, urmat de presararea cu var nestins sau clorura de var (2,5 kg/m²) sau solutie de soda caustica 2%, a suprafetelor de unde s-a scos pamantul din adapost sau alte incinte.


Dezinfectia propriu zisa consta in:

    • varuirea peretilor;
    • aplicarea substantei dezinfectante:
    • inchiderea adapostului 24 de ore;
    • spalarea suprafetelor cu care animalele vin in contact.


Eficacitatea dezinfectiei depinde de urmatorii factori:
 

    • gradul de curatenie a suprafetelor ce urmeaza a fi dezinfectate; 
    • alegerea dezinfectantului in functie de agentul patogen a carei distrugere se urmareste, in functie de specia si categoria de animale, de adapost, de temperatura din adapost;
    • respectarea cantitatii si a concentratiei dezinfectantului, prevazute pentru un m² de suprafata, necesara pentru distrugerea germenului pentru care se face dezinfectia;
    • aplicarea corecta a dezinfectantului prin pulverizare uniforma pe suprafetele ce se supun dezinfectiei si respectarea timpului de contact intre dezinfectant si suprafetele respective;
    • constiinciozitatea celor ce efectueaza si controleaza efectuarea dezinfectiei.


Operatiuniile de dezinfectie se pot executa in scop profilactic, sau de necesitate in doua etape curenta si finala.

Dezinfectia profilactica se efectueaza in unitati indemne de boli cu scopul distrugeri eventualilor germeni patogeni sau conditionat patogeni, care constituie microbismul din adaposturi si care pot influenta negativ sanatatea animalelor. Se recomanda sa fie precedata de actiunea de dezinsectie si dertatizare. Se efectueaza in exploatatiile de crestere in sistem gospodaresc, de 2 ori pe an, primavara, dupa scoaterea animalelor la pasune si toamna inainte de intrare in stabulatie, iar in exploatatiile comerciale cu sisteme intensive de crestere si exploatare se efectueaza in perioadele prevazute pentru fiecare specie si categorie.

Dezinfectia de necesitate se efectueaza pentru combaterea unor boli infectioase sau parazitare din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pana la lichidarea focarului. Ea va fi precedata de efectuarea riguroasa a deratizarii si daca este cazul si de dezinsectie.

Dezinfectia de necesitate are doua etape, respectiv:

    • dezinfectia curenta prin care se urmareste distrugerea germenilor patogeni pe masura eliminarii animalelor bolnave, in scopul impiedicarii difuzarii bolii la animalele din focar si din afara focarului. Se vor folosi dezinfectantii specifici indicati pentru tipul de agent patogen.
    • dezinfectia finala se efectueaza dupa ce in focarul respectiv nu mai sunt animale bolnave eliminatoare de agenti patogeni, astfel ca toti germenii patogeni care au ramas in adaposturi, pe ustensile, pe obiecte, in incintele dintre adaposturi sa fie distrusi pentru ca in final sa fie ridicate masurile de carantina, fara riscul ca boala sa difuzeze. Dezinfectia finala va fi repetata de mai multe ori in functie de boala, sau cel putin de doua ori.


Mijloacele de dezinfectie se grupeaza in: mijloace fizice, mijloace chimice si mijloace biologice.

Mijloacele fizice, respectiv caldura se foloseste sub mai multe forme si anume:

    • flambarea – aplicarea flacarei avand temperatura de 350-800⁰C pe suprafete necombustibile, prin umezirea prealabila a suprafetelor flambate. 
    • incinerarea – (arderea) asigura o dezinfectie ridicata prin distrugerea obiectelor infectate, a cadavrelor, a gunoiului, asternutului, folosindu-se in acest scop crematoriile.
    • fierberea – se aplica materialelor de protectie, harnasamente, paturi, instrumentar, cu o durata de minim 30 minute.

Mijloacele chimice – se folosesc o serie de substante cu actiune distructiva asupra bacteriilor, virusilor, micetiilor si a parazitilor, datorita acestor insusiri se numesc “dezinfectante“. Acestea pot fi:

    • organice (alcoolul etilic, sanitar, formolul, fenolul, cresol, sapunuri, detergenti).
    • anorganice (clorul, hipocloritul de sodiu, clorura de var, cloraminele, oxidul de calciu, soda caustica).


Substantele dezinfectante se pot aplica sub urmatoarele forme: 

    • stropire si pulverizare pentru cele lichide, sub forma de solutii, emulsii, suspensii.
    • scufundare pentru obiectele si ustensilele de pansaj, harnasamente, echipamente de protectie.
    • vaporizarea si gazarea se foloseste in cazul dezinfectiei cu formol, sau clor gazos, fiind necesara etanseizarea spatiilor respective.
    • aerosolizare care consta in transformrea substantelor dezinfectante in particule foarte fine (aerosoli) cu aparate speciale sau prin incalzire la 120-130⁰C. Are avantajul ca se poate aplica si la temperaturi scazute sau in prezenta animalelor daca se folosesc substante neiritante.
    • prafuirea se practica cu substante dezinfectante sub forma de pulbere (clorura de var, var nestins, cloramina T).


Aplicarea solutiilor dezinfectante se efectueaza cu aparate care disperseaza substantele in picaturi mici si le distribuie cu presiune, respectiv vermorelul, calimaxul, pompe carosbile aotoagregat, formolizator, etc.

Dupa terminarea dezinfectiei se indeparteaza substantele dezinfectante prin spalarea suprafetelor ce pot veni in contact cu animalele care vor repopula adaposturile, se va efectua aerisirea incaperilor pentru evacuarea vaporilor de la solutiile dezinfectante, pentru a se evita influenta nociva a acestora asupra animalelor. La final, se va intocmi actul sanitar veterinar tipizat.

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>