Sisteme acvaponice: Productie combinata de legume/fructe/peste

Sistemele acvaponice produc legume fructe pesteProiectul Aqua Rom promoveaza acvaponia in zonele montane, cu sprijin prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman.

Desi cunoscuta din Antichitate, acvaponia este considerata astazi o solutie de viitor, in contextul schimbarilor climatice. Dar pana acolo, Cristian Bulbuc, cercetator stiintific la Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Industrializarea si Marketingul Produselor Horticole (I.C.D.I.M.P.H.) Horting vorbeste despre acvaponie ca modalitate de crestere a veniturilor si de imbunatatire a starii de sanatate in zonele defavorizate ale Romaniei, in special in cele montane.

In anul 2006, in tara noastra s-a infiintat, intr-o sera, prima statie pilot romaneasca de cercetare in domeniul acvaponiei. Acvaponia combina beneficiile culturii de legume cu cele ale cresterii pestilor, intr-un singur efort uman si financiar. Initiativa apartine consortiului condus de I.C.D.I.M.P.H. Horting, din care fac parte Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultura (I.C.D.E.A.P.A.) Galati, Societatea Ecologica Aquaterra si Kaviar House.

Incepand de anul acesta, fermierii romani au posibilitatea de a testa tehnologia Aquaponic oriunde in tara, bucurandu-se de asistenta profesionista acordata prin intermediul proiectului romano-elvetian Aqua Rom.


Ce este acvaponia?

Acvaponia are la baza un procedeu simbiotic de crestere a plantelor si pestilor intr-un sistem recirculant. Cele doua componente vii ale sistemului isi asigura una alteia mediul de viata ideal, curatandu-si reciproc apa si sustinandu-si existenta. Din acest motiv, costurile productiei de plante si peste se reduc considerabil.

Clasificarea sistemelor acvaponice se face in functie de volumul de apa folosit; exista microsisteme (cu un volum de apa de cativa litri si cu un rol pur decorativ datorita dimensiunilor reduse; acvariul are dimensiuni de 60x60x150 centimetri), sisteme de capacitate mica (volumde apa sub 3.000 de litri, asigura consumul de peste si legume al unei familii), sisteme de capacitate medie (cu volum de apa de pana in 10.000 de litri, cu o productie ce acopera nevoile unei familii, permitand si comercializarea la scara mica) si sisteme de capacitate mare, ideale in vederea comercializarii pe scara larga a produselor (volum de apa de peste 10.000 de litri, cu o productie de ordinul tonelor de legume si zecilor de tone de peste).

Intr-un sistem acvaponic se poate creste orice specie de pesti. Pe plan international, preferata este Tilapia, dar potrivite sunt si specii precum crapul, pastravul si carasul. Ca legume si fructe, cel mai usor se cultiva in acest sistem spanacul, salata, busuiocul, capsunele, bamele, menta, patrunjelul, iarba grasa, stevia si nasturelul. Pentru culturile de pepeni galbeni, ardei si rosii, sunt necesare adaosuri de potasiu, calciu si fier.


Avantajele si dezavantajele acvaponiei

Acvaponia apare ca o alternativa sigura in conditiile schimbarilor climatice – incalzire globala, seceta, reducerea resurselor de apa. Sistemul acvaponic nu depinde de mediu si clima, fiind amplasat in spatii cu temperatura controlata si independente de sol.

Tot in seria avantajelor se incadreaza si urmatoarele:

    • se obtin doua productii (legume si peste) cu un singur input (hrana de pesti);
    • productia de legume este de patru pana la opt ori mai mare decat in cazul culturilor clasice (in camp), datorita densitatii de plantare, mai mare decat pe sol, si a alimentarii permanente cu apa si substante nutritive;
    • produsele nu contin substante chimice;
    • in spatii protejate, se obtin productii de legume indiferent de anotimp;
    • legumele se pot cultiva si pe verticala, reducand suprafata de teren utilizata.


Exista doar doua dezavantaje ale acvaponiei: costurile legate de consumul de energie in perioada rece a anului, consumul fiind similar cu cel al serelor incalzite, si riscurile implicate de oprirea accidentala a curentului electric pe durate lungi de timp; in acest caz, se opreste recircularea apei in sistem si este afectat procesul de epurare, ducand la cresterea concentratiei substantelor toxice in bazine. Pentru eliminarea acestui risc semonteaza un generator de curent care intra automat in functiune in caz de avarie. Exista si alternativa panourilor solare.


Acvaponia - o sursa suplimentara de venit in zona montana

Proiectul Aqua Rom urmareste implementarea acvaponiei in zonele defavorizate, cu accent pe zona montana a Romaniei, unde aceasta tehnologie ar putea oferi atat o sursa de venit suplimentar, cat si o sursa de alimente sanatoase. „Alegerea zonei montane defavorizate s-a facut tinand cont de faptul ca are cea mai mare pondere in totalul zonelor defavorizate; apoi, conditiile pedoclimatice sunt defavorabile productiei de legume care se aduc din alte zone la preturi mari. Pestele se comercializeaza congelat, iar piata de peste proaspat este nesemnificativa, ducand la o alimentatie slab diversificata in regiunea montana.”

Printre activitatile proiectului Aqua Rom se numara organizarea unor cursuri de initiere in acvaponie, consiliere pe durata confectionarii sistemului acvaponic, dar si in etapa demonitorizare a sistemului, precum si infiintarea unei asociatii a acvaponistilor in tara noastra.

„Grupul de initiativa este reprezentat de membrii celor trei parteneri ai proiectului Aqua Rom, la care se adauga aproximativ 30 de romani pasionati ai domeniului, care de doi ani tin legatura cu noi. Si-au construit deja instalatii proprii si sunt multumiti de rezultate", marturiseste Cristian Bulbuc. Asociatia urmeaza sa cuprinda si specialisti din domeniile piscicultura, horticultura si constructie de sere.

Din punct de vedere al costurilor implementarii unui sistem acvaponic in zonele montane defavorizate, acestea depind de marimea dorita si de materialele din care se fac elementele componente. „Un bazin pentru pesti poate fi realizat intr-o groapa in pamant, captusita cu folie PVC, caz in care va costa 20-30 de lei, sau captusita cu folie EPDM (pentru iazuri), caz in care va costa 100-150 lei; bazinul confectionat din fibra de sticla costa intre 800 si 900 lei”, precizeaza Cristian Bulbuc. „Noi vom promova sisteme al caror cost initial este cel mai mic posibil si care sa poata fi realizate cu materiale foarte ieftine.” Un acvariu de 3.000 de litri consuma pe zi echivalentul unui bec de 30Watt.

Dorinta de a implementa aceasta tehnologie intr-o regiune marcata de ocupatii traditionale se bazeaza pe simplitatea sistemului acvaponic. „Ca in orice actiune de pionierat nu ne asteptam sa avem un aflux de fermieri sau tarani care sa implementeze aceasta tehnologie din primele luni. Contractul de executie a proiectului s-a semnat in aprilie 2015. Dar, dupa ce vom organiza demonstratii practice cu sisteme confectionate de noi si participantii la aceste demonstratii vor constata avantajele tehnologiei propuse, sunt convins ca, pentru cativa dintre acestia, implementarea va deveni o provocare. Va fi suficient ca doua, trei, poate mai multe persoane sa-si construiasca un sistem acvaponic in gospodarie, pentru ca, vecinii, vazand rezultatele, sa-si confectioneze si ei un sistem asemanator. Aceste sisteme sunt realizate in mii de variante in toata lumea.”

In 2014 a fost incheiat primul parteneriat romano-elvetian in scopul implementarii tehnologiei Aquaponic in Romania. Partenerul roman e reprezentat de I.C.D.I.M.P.H.Horting si Societatea Ecologica Aquaterra, iar partea elvetiana e reprezentata de Zurcher Hochschule fur Angewandte Wissenschaften (ZHAW), universitate cu experienta in implementarea tehnologiilor de mediu in regiunile defavorizate ale Elvetiei si alte tari.

Proiectul este sustinut printr-un grant oferit de Confederatia Elvetiana prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman in cadrul Fondului Tematic pentru Parteneriate si Experti. Bugetul total al proiectului se ridica la suma de 296.013 de franci elvetieni, din care contributia Confederatiei Elvetiene ajunge la 84,5%, adica 249.982 de franci elvetieni. Proiectul a demarat in aprilie si are o durata de 30 de luni.

Stiati ca …
... cel mai mare sistem acvaponic a fost implementat in China, pe suprafata lacului Taihu? Tehnologia s-a impus si in Abu Dhabi, acolo unde o ferma acvaponica a ajuns la capacitatea de 400 de tone de legume si 12 tone de peste pe an. Dar cel mai mare succes se inregistreaza in SUA, unde exista 3.500 de sisteme acvaponice?

 

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

 

 

Noutati

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>