Suprafata deservita de canalele de irigatii este acum de 473.000 ha

ANIF a introdus apa pe canale ce pot deservi 473000 haAgentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat cu fermierii, pana la aceasta data, contracte multianuale si sezoniere de irigatii pentru o suprafata de 841.807 ha, care sunt deservite de 2.876,2 km canale si 176 de statii de baza si repompare. Introducerea apei pe canalele de aductiune ce asigura necesarul de apa pentru irigatii se face pe masura solicitarilor, concretizate pe baza de comenzi certe, in urma incheierii contractelor multianuale sau sezoniere.


Pana la data de 21 aprilie 2020, ANIF a umplut cu apa 1.499 km de canale, a pornit 87 de statii de baza si repompare, iar suprafata care poate fi deservita ca urmare a introducerii apei pe canale este de 473.323 ha.

Suprafata irigata efectiv la aceasta data de fermieri este insa de numai 78.646 ha. 

Avand in vedere diferenta dintre suprafata care s-ar putea iriga la aceasta data si cat se iriga efectiv, dar si lipsa precipitatiilor pe o perioada indelungata de timp si cresterea deficitului de apa din sol, ANIF face apel ca fermierii care au incheiat contracte pentru livrarea apei si au deja apa pe canale sa inceapa sa o foloseasca. De asemenea, fermierii care inca nu au incheiat contracte pot lua legatura cu Filialele Teritoriale si sa faca demersuri in acest sens, perioada de incheiere de contracte fiind inca deschisa.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare va continua sa puna in functiune noi aductiuni, pe masura ce se primesc solicitari de apa de la beneficiarii cu care ANIF are incheiate contracte de irigatii sau se vor incheia noi contracte.

Pentru a veni in sprijinul fermierilor, conducerea ANIF a trimis Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o serie de propuneri pentru aceasta perioada in care problema pandemiei se suprapune peste cea a secetei excesive, dupa cum urmeaza:

    • OUAI-urile care au beneficiat de sprijin financiar nerambursabil in cadrul submasurii 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de irigatii, prin care s-a modernizat infrastructura secundara de irigatii ce le apartine, sa poata depune un nou proiect prin care sa solicite doar achizitionarea de echipamente de udare in limita unui procent de maximum 30% din valoarea sprijinului acordat prin respectiva submasura;
    • Intrucat sunt Organizatii constituite si pe suprafete mai mici de 200 ha, ANIF solicita modificarea prevederilor de acordare a punctajului la Principiul de selectie P2 – Principiul suprafetelor deservite din cadrul submasurii 4.3- Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de irigatii, unde se specifica suprafata minima de acordare a punctajului de 200 ha. Tot la acest principiu, ANIF considera ca este necesar sa se creeze punctaj si pentru proiectele care prevad doar achizitionarea de echipamente de udare;
    • Referitor la fermierii care nu sunt constituiti in OUAI-uri, ANIF propune sa se analizeze posibilitatea deschiderii unei scheme de ajutor GBER pentru achizitionarea de echipamente de udare tip motopompe, aripi de ploaie moderne autopropulsate. ANIF face acest demers avand in vedere ca suprafete insemnate de teren agricol se pot iriga, in aceste conditii de seceta, cu preluarea apei direct din canalele de irigatii.


Facem precizarea ca Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii vor beneficia si in acest an de posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile prin Submasura 4.3. – Componenta infrastructura de irigatii, in vederea modernizarii infrastructurii secundare ce le apartine, precum si achizitie de echipamente de udare moderne.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare anunta toti fermierii ca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, asigura si in acest an, in baza Legii 133/2017, completata de Legea 130/2018, apa gratuita pana la punctele de livrare, acolo unde sunt incheiate contracte pentru anul 2020.

De asemenea, a fost alocata de la bugetul alocat pentru anul 2020 suma de 232 milioane de lei in vederea realizarii Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii (PNI), avand in desfasurare cu executie 41 de obiective de investitii in cadrul amenajarilor de irigatii.

 

Au pornit statiile de irigat din Amenajarea Nedeia Macesu

Cele doua statii din Amenajarea Nedeia Macesu au pornit in data de 22 aprilie 2020. Amenajarea de irigatii Nedeia Macesu are o suprafata totala de 55.387 ha. Sursa de alimentare cu apa este fluviul Dunarea prin intermediul statiei de pompare plutitoare SPA 1 Nedeia, amplasata pe malul stang al Dunarii la km 690+700, si a statiei de la baza terasei SPA 2 Nedeia.

Reabilitarea Statiei Plutitoare SPA1 Nedeia prin lucrari de investitii a inceput in anul martie 2012 iar lucrarile au fost receptionate final in august 2017 si a constat in lucrari de reparatii capitale a navei plutitoare, inlocuirea celor 6 agregate de pompare, si instalatiei electrice, hidromecanice cat si a conductelor de refulare.

Reabilitarea Statiei SPA2 Nedeia prin lucrari de investitii a inceput in martie 2016 iar lucrarile au fost receptionate final in octombrie 2019 si a constat in lucrari de reparatii a cladirii statiei, reabilitare a 3 agregate de pompare cu inlocuirea tablourilor electrice si schimbarea a 60ml de conducta de refulare.

 

Amenajarea de irigatii Nedeia Macesu, judetul Dolj

Amenajarea de irigatii Nedeia Macesu, in suprafata totala de 55.387 ha, este amplasata in partea de sud a Olteniei, in zona centrala a Campiei Olteniei. Din punct de vedere administrative, amenajarea se afla pe teritoriul localitatilor Gighera, Ganciova, Valea Stanciului, Horezu, Barza, Dranic, Segarcea, Calopar, Macesu de Jos, Macesu de sus, Carna, Goicea, Barca, Giurgita , Cerat si Nedea. Din suprafata totala amenajata pentru irigatii, au fost propuse lucrari de reabilitare pe suprafata de 41.120 ha. Sursa de alimentare cu apa este fluviul Dunarea prin intermediul statiei de pompare plutitoare SPA 1, amplasata pe malul stang al Dunarii la km 690+700, si a statiei de la baza terasei SPA 2. Amenajarea a fost pusa in functiune esalonat incepand cu anul 1979, fiind finalizata in anul 1982. Lucrarile de reabilitare au fost necesare deoarece durata normala de functiune a fost depasita avand peste 35 de ani de la punerea in functiune. Datorita perioadelor lungi de exploatare, cat si a lipsei lucrarilor de intretinere in ultimii 15 ani, s-a impus refacerea pereelor de pe canale si revizuirea tuturor stavilarelor si constructiilor hidrotehnice.

ANIF
Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare

  

Noutati

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>