Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri din Coreea de Sud, stabiliti in New York

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeniVechi traditii romanesti sunt readuse la viata printr-o nunta traditionala organizata in satul Corbi din judetul Arges.

 

 

 

 

 


La inceput de toamna, pe 2 septembrie un cuplu tanar de sud-coreeni, stabiliti in New York si-au unit destinele printr-o nunta traditionala romaneasca, asa cum se faceau acum 100 de ani, in satul Corbi din Judetul Arges. La nunta au luat parte mamele celor doi tineri si aproximativ 40 de sateni. Atmosfera a fost ca acum 100 de ani, toti participantii la nunta, inclusiv mirii au purtat costume traditionale, s-a gatit la tuci, s-a cantat la fluier, s-a mers si pe jos, s-au facut hore si la toata povestea aceasta a luat parte si codrul viu al locurilor. Totul a fost organizat cu multa pasiune de un grup de tineri pasionati organizati intr-o agentie de turism numita Pure Romania.


Cum a inceput totul?

Povestea Pure Romania a inceput in acest an, fiind un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente in Romania turistilor din exterior. Pe site-ul Pure Romania exista din luna mai un articol despre o nunta traditionala organizata in Bucovina.

Cei doi tineri din New York isi doreau o nunta speciala, o nunta prin care sa depaseasca barierele culturale impuse de locul de nastere sau de resedinta. Astfel au cautat posibilitatea de a organiza o nunta undeva departe, intr-un mod cat mai original, mai pur si cat mai incarcat de sens. Cautand pe internet solutii au ajuns la Pure Romania.


Cum a fost organizat totul?

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 2Foarte repede cei doi tineri s-au imprietenit cu organizatorii si au inceput impreuna sa planifice nunta traditionala. Initial au analizat impreuna o serie de nunti traditionale vechi, portul national romanesc din mai multe zone ale tarii, posibile locuri pentru gazduirea evenimentului, au discutat despre mancarea traditionala, despre muzica traditionala si despre religia ortodoxa si semnificatia ei in viata taranului roman.

“La Pure Romania facem totul foarte strict, apreciem seriozitatea germana si incercam sa o imitam intru totul. Chiar daca proiectul a devenit unul personal am planificat totul pana la cel mai mic detaliu. De exemplu, pentru mire am construit de la zero costumul, reproducand un costum de acum 70 de ani." Alexandru Grigorescu, organizator.

S-au schimbat zeci de mesaje, s-au construit si reconstruit zeci de planuri, s-au ajustat si reajustat o serie de elemente in cele 3 luni premergatoare evenimentului. Planificarea buna a contat enorm in succesul proiectului.


Evenimentul

Nunta traditionala romaneasca pentru doi tineri coreeni 3Nunta a avut loc pe data de 2 septembrie. Mirii au fost cazati intr-o gura de rai, la o pensiune de pe Valea Raului Doamnei, asezata departe de sate, izolata de lumea noua, inconjurata de o padure de brad, langa un lac in care se oglindeste in fiecare dimineata cu blandete soarele. In ziua nuntii s-a pornit devreme spre locul in care a avut loc prima sedinta foto, casa Mamei Uta, una dintre cele mai vechi case din satul Corbi, veche de aproape 150 de ani, intrata in patrimoniul national. Acesta era locul ideal pentru debut. Ca un leagan al unei civilizatii pure, ascunsa pe vaile ce curg dinspre Carpati, aceasta casa speciala prin poveste si prin asezarea langa Manastirea Corbii de Piatra devenea pentru cei doi tineri un izvor de sens si de binecuvantare.

Pentru a face acest eveniment memorabil, mirii au avut o sedinta foto si la Cetatea Poienari (Cetatea lui Dracula). Ideea a fost una inedita, usor dificil de pus in practica datorita celor 1400 de trepte care trebuiau urcate, dar cu un simbolism puternic. In felul acesta, mirii au legat povestea lor de istoria veche de peste 500 de ani a locului.

Nunta a continuat cu primirea unei binecuvantari la Manastirea Corbii de Piatra. Fara a implica preoti, pentru ca tanarul cuplu nu este ortodox, s-a mers la biserica pentru a culege simtamantul Domnului chiar in casa sa.

Cu intreg alaiul, format de oameni din satul Corbi, imbracati traditional si plini de har si de bucurie s-a mers inapoi spre gura de rai unde a fost organizata masa festiva.

Aproximativ 40 de oameni au luat parte la aceasta ceremonie. S-au consumat bucate traditionale gatite la tuci, s-a amenajat o masa campeneasca impodobita cu stergare traditionale, s-au amenajat decoruri de poveste cu baloti de fan, roti de care si o serie de alte elemente traditionale. Mirii cat si familiile lor au invatat pasii de dans traditional si au jucat hora pana spre miezul noptii.

Satenii din Corbi au dansat cu maiestrie si au cantat cantece vechi de haiduci acompaniati de un cantaret la fluier. Atmosfera a fost una de basm, fericirea se citea pe fata tuturor.


Un pas mai departe

Evenimentul a fost unul extrem de important pentru toti cei implicati. O serie de persoane din grupul satenilor din Corbi au imbracat costumul traditional dupa zeci de ani. A fost o bucurie imensa, un prilej foarte puternic de reintoarcere la valori seculare, la un mod de viata simplu dar capabil sa aduca fericirea aceea care dureaza.

"Sigur toti cei implicati vor mai dori sa mai existe astfel de evenimente. Romania autentica are enorm de castigat in urma acestui eveniment. Toti cei implicati sper sa deschida ochii romanilor si sa ii ajute sa vada frumusetea valorilor pe care aceasta tara le ofera." Alexandru Puscatu, organizator

Experienta pentru cei doi miri si familiile lor a fost una totala. Sunt profund impresionati de Romania, de oamenii din aceste locuri si spera sa se intoarca foarte curand. “Sunt extrem de incantati de traditiile noastre, le este dor de oamenii pe care i-au intalnit in Corbi si nu in ultimul rand de bucatele noastre traditionale. Intr-adevar a fost un eveniment important pentru ei, dar si pentru noi ceilalti vreau sa cred ca a fost o experienta inedita, datatoare de energii pozitive si caldura sufleteasca.” Alexandru Puscatu – organizator



Ce urmeaza?

Organizatorii au speranta ca activitatile lor de constructie a unei imagini competitive de tara a Romaniei sa devina din ce in ce mai cunoscute si sa aprinda lumina in sufletele celor care cu adevarat cred in valorile pe care aceasta tara le are la baza. "In constructia unui brand de tara cea mai importanta componenta este reprezentata de “populatia interna”. Daca oamenii vor intelege comoara pe care o au, cu siguranta Romania de maine va fi o casa buna pentru ei si pentru cei ce vor veni." Alexandru Grigorescu, organizator

Detalii complete precum si o serie de filmari de la eveniment se pot vedea pe pagina oficiala Pure Romania - Traditional Wedding. Fotografiile si filmarile au fost realizate de agentia de fotografie full service - FotografulTAU


Despre Pure Romania

Pure Romania este un proiect menit sa contribuie la ameliorarea imaginii de tara a Romaniei si sa ofere o serie de experiente memorabile in Romania turistilor din exterior.

Mai multe detalii puteti citi pe site-ul oficial - Pure Romania - www.pure-romania.com

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>