Conversia si Certificarea in sistemul de Agricultura Ecologica

Conversia si Certificarea in agricultura ecologicaRegulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului defineste productia ecologica ca fiind „un sistem global de gestiune agricola si de productie alimentara care combina cele mai bune practici de mediu, un nivel inalt de biodiversitate, conservarea resurselor naturale, aplicarea unor standarde inalte privind bunastarea animalelor si o metoda de productie care respecta preferintele anumitor consumatori pentru produse obtinute cu ajutorul unor substante si procese naturale”.



Agricultura ecologica” este un termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, similar cu „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, termeni utilizati in alte state membre.

Sistemul de agricultura ecologica se caracterizeaza prin dezvoltarea unor exploatatii agricole durabile, cu dublul scop de a obtine produse agricole sanatoase si sigure pentru consumatori si de a proteja mediul inconjurator. Acest scop este atins prin respectarea unor principii de baza ale agriculturii ecologice, si anume:

    • Tehnologiile de cultivare trebuie sa restabileasca si sa mentina echilibrul ecologic al exploatatiei agricole si al mediului inconjurator.
    • Fertilitatea solului este mentinuta si imbunatatita printr-un sistem de masuri care favorizeaza activitatea biologica maxima in sol, precum si conservarea resurselor solului.
    • Controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor se realizeaza prin metode de control integrate, precum si prin lucrarile solului, rotatia culturii, imprastierea insectelor utile pentru a crea un echilibru intre pradatori si insectele daunatoare, promovand diversitatea biologica.
    • Intr-un sistem de agricultura ecologica, animalele beneficiaza de conditii de crestere si furajare care reduc nivelul de stres, mentin o stare buna de sanatate si previn imbolnavirile.


Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru spatiul rural.


Obiectivele, principiile si normele aplicabile productiei ecologice sunt cuprinse in legislatia comunitara si nationala din acest domeniu. Aceste norme reglementeaza aspecte legate de sistemul de agricultura ecologica, precum conversia, inspectia si certificarea, procesarea, etichetarea, comertul, importul si exportul.

Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai.


Drumul catre o ferma ecologica

Pentru a porni pe acest drum, un fermier trebuie sa cunoasca avantajele si dezavantajele practicarii acestui sistem, sa aiba cunostinte de agricultura ecologica, sa isi faca un plan de lucru pe termen mediu si lung si sa fie in permanenta la curent cu reglementarile nationale si europene din domeniu.


Primul pas. Conversia la agricultura ecologica

Pentru demararea procesului de conversie, in primul rand se selecteaza un organism de inspectie si certificare din lista celor aprobate de MADR, cu care se incheie si semneaza un contract prin care fermierul se angajeaza sa respecte regulamentele in vigoare in ceea ce priveste metoda de productie ecologica, procesarea, comercializarea, depozitarea si etichetare produselor agroalimentare ecologice. Impreuna cu acest organism, se stabileste planul de conversie si incepe implementarea acestuia.

Conversia la agricultura ecologica reprezinta perioada de timp in care se face trecerea de la sistemul de agricultura conventional la sistemul de agricultura ecologica. Pe parcursul acestei perioade se aplica regulile specifice agriculturii ecologice.

Perioada de conversie trebuie sa fie suficient de indelungata pentru a creste semnificativ fertilitatea solului si pentru a restabili echilibrul ecosistemului. In urma procesului de conversie, terenul, culturile agricole, recolta si animalele trebuie sa capete calitatile specifice productiei ecologice.

Pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este urmatoarea:

    • cel putin doi ani inainte de insamantare sau, in cazul pasunilor si al furajelor perene, de cel putin doi ani inainte de utilizarea acestor produse ca furaje obtinute din agricultura ecologica;
    • in cazul culturilor perene, altele decat furajele (ex. plantatiile pomicole si viticole), perioada de conversie este de cel putin trei ani inainte de prima recolta a produselor ecologice.


Pentru animale, perioada obligatorie de conversie este urmatoarea:

    • 12 luni in cazul ecvideelor si al bovinelor, pentru productia de carne si, in orice caz, cel putin trei sferturi din durata lor de viata;
    • 6 luni in cazul rumegatoarelor mici, al suinelor si animalelor pentru productia de lapte;
    • 10 saptamani in cazul pasarilor de curte pentru productia de carne, aduse in exploatatie inainte de a implini trei zile;
    • 6 saptamani in cazul pasarilor de curte pentru productia de oua;
    • un an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.


La sfarsitul perioadei de conversie, organismul de inspectie si certificare, la care este afiliat fermierul, va stabili daca acesta a respectat toate regulile de productie specifice agriculturii ecologice si va acorda acestuia certificatul de produs ecologic. Astfel, fermierul isi va putea eticheta produsele cu mentiunea „produs ecologic”.


Pasul doi. Inregistrarea ca operator in agricultura ecologica

In fiecare an, pana la data de 16 mai (inclusiv), fermierii care practica agricultura ecologica, atat cei certificati cat si cei aflati in procesul de conversie la agricultura ecologica, au obligatia de a-si inregistra activitatea la MADR, prin directiile pentru agricultura judetene (DAJ) si a municipiului Bucuresti sau prin entitatile mandatate (EM) de MADR.

Exceptie fac operatorii care desfasoara activitati in domeniile: procesare, comert intracomunitar, import, export, flora spontana si acvacultura, care isi pot inregistra activitatea pana la data de 15 decembrie.

Inregistrarea fermierilor in agricultura ecologica este obligatorie in fiecare an si se face prin completarea fiselor de inregistrare in agricultura ecologica, prezentate in anexele 1 - 7, disponibile la DAJ sau EM, dar si pe site-ul MADR.

Documentele pot fi depuse fie personal, fizic sau prin transmiterea in format electronic, la directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, in perimetrul carora fermierii isi desfasoara activitatea, fie prin intermediul unei entitati mandatate (EM) de MADR.

In cazul in care fisele de inregistrare nu sunt completate corect sau contin informatii neclare, se va acorda operatorului o perioada de 16 zile lucratoare pentru rectificarea acestora. In situatia in care rectificarea nu se realizeaza in termenul prevazut anterior, procedura de inregistrare este anulata.

DAJ sau EM vor transmite la MADR, la sfarsitul fiecarei luni, centralizatorul operatorilor din agricultura ecologica, al carui model este prevazut in anexa 10.

In scopul verificarii informatiilor cuprinse in fisele de inregistrare, dar si pentru alte clarificari, operatorul furnizeaza, la cererea MADR si/sau a EM, orice alte documente solicitate.

Comerciantii cu amanuntul care au produse ecologice ambalate si etichetate, livrate direct consumatorului sau utilizatorului final, se exonereaza de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica, cu conditia de a-si declara activitatea la DAJ/EM. Nu beneficiaza de aceasta exonerare acei comercianti cu amanuntul care produc, proceseaza sau depoziteaza altfel decat prin mentinerea unei legaturi cu punctul de vanzare sau care importa produse ecologice ori au subcontractat activitatile mentionate anterior catre o parte terta. Procedura aplicabila comerciantilor exonerati de la inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica este prevazuta in anexa 12. Operatorii care importa sau exporta produse ecologice sunt obligati sa declare la DAJ/EM, trimestrial sau ori de cate ori li se solicita, situatia importurilor ori exporturilor realizate.

In etapa de productie in agricultura ecologica se interzice: utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. In etapa de procesare a alimentelor, la prepararea alimentelor ecologice, se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza.


Etichetarea si comercializarea produselor agricole ecologice

In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de „produs ecologic” si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ecologic”.
Sigla agricultura ecologica UE
Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise. Acestea au in vedere sa ofere incredere deplina consumatorilor ca produsele cu eticheta „ecologic” sunt obtinute in conformitate cu regulile si principiile agriculturii ecologice.

Pe eticheta aplicata produselor ecologice sunt obligatorii urmatoarele mentiuni:

    • referirea la modul de productie ecologic;
    • sigla nationala si sigla comunitara;
    • numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic.

Sigla nationala agricultura ecologica aeSigla nationala ae”, specifica produselor ecologice, alaturi de sigla comunitara sunt folosite pentru a completa etichetarea, in scopul identificarii de catre consumatori a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie ecologica.

Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie incepand cu data de 1 iulie 2010. Utilizarea acestuia ramane optionala pentru produsele importate.

Folosirea siglei comunitare trebuie sa fie insotita de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Aceasta indicatie poate fi de forma:

    • „Agricultura UE”, atunci cand materia prima agricola a fost produsa in UE;
    • „Agricultura non-UE”, atunci cand materia prima agricola a fost produsa in tari terte;
    • „Agricultura UE/non-UE”, atunci cand o parte din materia prima agricola a fost produsa pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost produsa in tari terte.

 

Informatii cu privire la modul de aplicare al logoului comunitar pe etichetele produselor agroalimentare ecologice sunt regasite in manualul de utilizare a logoului comunitar. Sigla ae”, proprietate a MADR, garanteaza ca produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologica si este certificat de un organism de inspectie si certificare aprobat.

Regulile de utilizare a siglei ae” sunt cuprinse in Anexa nr. 1 la Ordinul comun pentru modificarea si completarea Anexei la Ordinul ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 317/2006 si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Dreptul de utilizare a siglei ae” pe produsele, etichetele si ambalajele produselor ecologice il au producatorii, procesatorii si importatorii inregistrati la MADR.

In vederea obtinerii dreptului de utilizare a siglei „ae de certificare si a siglei „ae” de comunicare, solicitantii vor completa cererile de solicitare.

Consumatorii care cumpara produse purtand sigla nationala si logoul comunitar pot avea increderea ca minimum 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Agricultura ecologica este un sector dinamic in Romania care a cunoscut in ultimii ani o evolutie ascendenta, atat in sectorul vegetal, cat si in sectorul de productie animaliera.

Organizarea comercializarii produselor constituie un element important din filiera de agricultura ecologica. Comercializarea produselor ecologice se face numai de comercianti inregistrati la MADR, prin diferite canale de piata: vanzari de la poarta fermei, vanzari prin magazine engros si de specialitate, prin bursa online pentru produse ecologice sau prin piete sezoniere.

Una dintre conditiile esentiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezinta promovarea conceptului de agricultura ecologica in vederea constientizarii consumatorilor cu privire la avantajele utilizarii produselor ecologice, astfel incat acestia sa ofere un pret mai mare pentru produse curate a caror calitate este garantata de un sistem de inspectie si certificare.


Organisme de inspectie si certificare

Organisme de inspectie si certificare sunt aprobate de MADR pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 4 al Ordinului Ministrului nr. 181/2012 si art. 27 al Regulamentului (CE) 834/2007.

BCS Öko-Garantie Romania S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-001

S.C. ICEA Romania S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-005

S.C. Ecocert S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-007

S.C. Ecoinspect S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-008

BIOS S.R.L. Italia - Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-009

Lacón Private Institute for Quality Assurance and Certification of Organically Produced Foodstuffs S.R.L., Germania - Sucursala Bucuresti
• Cod organism: RO-ECO-010

AGRECO R.F. GÖDERZ GMBH Germania - Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-015

Bioagricert Italia S.R.L. – Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-016

Austria Bio Garantie S.R.L. Sucursala Romania
• Cod organism: RO-ECO-018

CertRom S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-021

S.C. Ecoroiscert SRL
• Cod organism: RO-ECO-022

Miscarea Romana Pentru Calitate
• Cod organism: RO-ECO-023

CERES Organic Cert S.R.L.
• Cod organism: RO-ECO-024


  logo RNDR

 

 

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>