Specii de pesti care cresc in Romania (1)

CRAP (Cyprinus carpio) rasa FRASINET.

Rasa a fost creata in perioada 1950-1980. Este o rasa ameliorata, din categoria celor cu corpul inalt, cu invelis de solzi complet, pretabil cresterii in sistem intensiv si superintensiv. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este reprezentata de 12 000 exemplare din care 450 exemplare de varsta reproducatoare.

.

 

CRAP (Cyprinus carpio) rasa INEU

Provine dintr-un import realizat in 1964 si crescut in rasa pura la Ineu/Arad. In 1986 a fost adusa de la ferma Ineu 100 exemplare de producatori la SCP Nucet. Rasa locala, cu corpul, cu invelis de solzi redus (crap golas) este pretabil cresterii in sistem intensiv si superintensiv. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este crescuta si reprodusa inrasa pura.

 

CRAP (Cyprinus carpio) rasa ROPSA

Rasa a fost importata in anul1981 din Rusia. A fost obtinuta prin incrucisari intre crapul de cultura europeana si crapul salbatic din Amur. Este o rasa cu corpul alungit, cu invelis de solzi complet, rustica, precoce, adaptata la temperaturile scazute, pretabil cresterii in sistem semiintensiv si extensiv. La Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este crsecuta si reprodusa in rasa pura si este utilizata la incrucisari cu alte rase de crap.

 

CRAP (Cyprinus carpio) rasa Koi

Rasa provine dintr-un import de larve efectuat in 1990 din Ungaria. Se mai numeste crap ornamental japonez. Are multe varietati de culoare, utilizat pentru cresterea in bazine decorative din parcuri si gradini, dar si pentru efect heterozis. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa contine mai multe varietati de culoare.

 

CARAS ORNAMENTAL (Carassius auratus auratus)

Rasa a fost creata in China cu 1 500 de ani in urma. Are multe varietat, crescute in acvarii si si bazine decorative din intreaga lume. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este reprezentata de de o populatie de culoare rosie aurie u pete albe si negre. Este izolata reprodutiv de peste 40 de ani.

 

CARAS ARGINTIU (Carassius auratus gibelio)

Specia a aparut in apele Romaniei in jurul anului 1930. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, specia are doua entitati genetice: forma noua si forma veche. Entitatile reprezinta material de studiu pentru elaborarea unor modele de management piscicol privind aceasta specie.

 

LIN (Tinca tinca)

Specie autohtona pe cale de disparitie din unele bazine hidrografie. Speia reprezinta imortanta ca specie complementara in ciprinicultura intensiva , semiintensiva si pentru popularea apelor naturale. In prezent la Statiunea de Cercetari Piscicole Nucet, rasa este reprezentata de 100 exemplare de varsta reproducatoare.

 

SOMN (Silurus glanis)

Specie autohtona, avand crestere rapida, talie mare si o mare importanta economica potentiala pentru piscicultura romaneasca. (fam. Siluridae)

 

SOMN AMERICAN (Ictalurus punctatus)

Originara din America de Nord. Provine din Importul a doua loturi de larve. Specia fiind termofila si pretabila cresterii intensive si semiintensive, este conservata in asteptarea dezvoltarii unor astfel de tehnologii in Romania.