Iarba de Sudan

Iarba de Sudan (Sorghum sudanense) este o planta furajera foarte valoroasa si foarte rezistenta la seceta.

.

 






Produce 2-3 recolte abundente de furaj, care se exploateaza pe parcursul verii si pana la sfarsitul lunii septembrie.

 

Se seamana in ogor propriu, dar si in cultura succesiva dupa plante care elibereaza terenul in ultima parte a primaverii.

 

Dupa cereale de toamna, iarba de Sudan se poate semana in cultura succesiva pe suprafetele recoltate in primele 5-6 zile, dar numai in anii in care la pregatirea terenului solul este bine aprovizionat cu apa, cel putin in stratul arabil.

 

Se poate semana si in lucerniere imbatranite, dupa recoltarea coasei I.

 

Iarba de Sudan in ogor propriu se comporta bine cand se seamana dupa culturi anuale, dupa care s-a efectuat o aratura de calitate, cel tarziu pana la sfsrsitul lunii octombrie.

 

Pregatirea patului germinativ se face in preajma semanatului cu combinatorul.

 

Fiind inzestrata cu un sistem radicular robust si profund, iarba de Sudan valorifica excelent potentialul de fertilitate al solului.

 

Totusi, pentru obtinerea unor productii mari sunt necesare doze moderate de ingrasaminte, respectiv P50-60 (P2O5) si N60-70 pentru coasa I-a, administrate inainte de pregatirea patului germinativ si N50-60 pentru coasa a II-a.

 

Cand iarba de Sudan urmeaza in rotatie in primii doi ani dupa administrarea gunoiului de grajd, sau dupa leguminoase perene, ingrasamintele chimice nu sunt necesare.

 

Semanatul ierbii de Sudan in ogor propriu se face in intervalul 15-28 aprilie. Pentru largirea intervalului optim de recoltare este de preferat ca parcela destinata ierbii de Sudan sa se semene in doua epoci, pe suprafete egale.

 

Prima jumatate a parcelei se seamana la mijlocul lunii aprilie, folosind unul din soiurile semitimpurii (Sirius, Sonet, Silviu sau Sabin)

 

Epoca a doua se seamana mai tarziu cu 10 zile, pe a doua jumatate a parcelei, folosind soiul cel mai tardiv (SORIN).

 

In situatia in care se seamana un singur soi, pentru largirea intervalului optim de recoltare, semanatul se face in trei epoci. Prima epoca se seamana la mijlocul lunii aprilie, cea de a doua dupa 6-7 zile, iar cea de a III-a dupa alte 6-7 zile. In felul acesta recoltarea ierbii de Sudan la coasa I-a se poate face in dinamica, pentru furajarea la iesle, pe parcursul unei perioade de 38-40 de zile.

 

Cand semanatul se face in cultură succesiva, imediat dupa recoltarea culturii principale, solul se lucreaza prin treceri repetate (2-3) cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti.

 

Cand semanatul se face intr-o lucerniera imbatranita, dupa recoltarea coasei I-a, solul se pregateste tot prin discuiri repetate (2-3), grapa cu discuri lucrand in agregat cu grapa cu colti. Este extrem de important ca semanatul culturii succesive sa se faca cat mai grabnic, pentru folosirea eficienta a apei existente in sol. In aceste conditii, cand stratul superficial al solului este afanat, tavalugirea inainte de semanat grabeste rasarirea culturii.

 

Fiind o planta robusta, iarba de Sudan lupta eficient cu buruienile. Cand insa parcela este puternic infestata cu buruieni cu frunza lata, combaterea lor se face cu unul din erbicidele indicate pentru cerealele de toamna.

 

In situatia in care furajarea se face la iesle, intervalul optim de recoltare a coasei I-a este cuprins intre inaltimea plantelor de 70 cm si pana la sfarsitul fazei de burduf, care dureaza 26-30 de zile; coasele urmatoare se recolteaza la intervale de 35-38 de zile. In aceasta situatie, furajul este echilibrat calitativ, 1 kg de substanta uscata continand 0,95-1,10 unitati nutritive lapte (UNL), 120-150 g proteina bruta si 160-180 g zaharuri solubile, cand consumabilitatea furajului este integrala.

 

Pentru conservarea furajului prin insilozare, recoltarea se face pe parcursul fazei de burduf, cand masa cosita se lasa in brazde pentru palire 2 zile, dupa care se toaca marunt si se insilozeaza. Producerea fanului este posibila la coasele II si III mai ales in gospodariile taranesti; recoltarea se face la inaltimea plantelor de 80-100 cm. Pentru grabirea uscarii, brazdele se rasfira cu furca de 2-3 ori pe zi, pana cand plantele ajung de umiditatea de conservare (16-17 %) in circa 4 zile.

 

Pentru a valorifica in optim materia organica abundenta produsa de radacini si miriste, dupa recoltarea ultimei coase, lucrarile solului se executa dupa caderea unor precipitatii care umecteaza stratul arabil. In aceste conditii prima lucrare se face cu grapa cu discuri inclinata la maximum, perpendicular pe directia randurilor. Aratura se executa cat mai grabnic, cu plugul in agregat cu grapa stelata, la adancimea de 23-25 cm.

 

Autor:Iuliu MOGA

 

 

ARTICOLE SIMILARE

http://www.sem-luca.ro/sudan.php