Invatamantul profesional si tehnic agricol are nevoie urgenta de finantare prin fonduri europene

Masuri precum sustinerea cheltuielilor de investitii si functionare practica curriculum educatie antreprenoriala si promovare ar putea salva de la disparitie zeci de licee agricole -  Romania are nevoie de specialisti scoliti in aceste institutiiConsortiul „Crestem prin educatie agricola”, format din patru importante organizatii neguvernamentale din Romania, cere includerea in viitoarele programe finantate din fonduri europene (Planul National Strategic pentru Politica Agricola Comuna (PNS), Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Programul Operational Educatie si Ocupare) a unor masuri urgente de care invatamantul profesional si tehnic (IPT) agricol in Romania are nevoie nu doar pentru a supravietui, ci si pentru a se dezvolta si a deveni mai atractiv pentru absolventii de gimnaziu.

 

Liceele agricole din Romania necesita interventii imediate pe cinci paliere, a caror finantare ar trebui cuprinsa in aceste programe:

    1. INVESTITII SI FUNCTIONARE: alocari financiare pentru infrastructura educationala si fermele didactice, atat din mediul rural, cat si din cel urban.
    2. PRACTICA: alocari financiare aferente stagiilor de practica; stimulente pentru agentii economici (deduceri fiscale/subventii) si pentru cadrele didactice implicate in organizare; dezvoltarea de ghiduri, curriculum si manuale de practica si vizite de studiu; sprijinirea formarii profesionale a personalului didactic.
    3. CURRICULUM SI MATERIALE EDUCATIONALE: parteneriate cu institutii de prestigiu din invatamantul agricol din UE sau cu companii pentru realizarea de manuale/materiale educationale cu accent pe prioritatile Politicii Agricole Comune si ale Agriculturii 4.0; sprijinirea formarii personalului didactic in domenii noi din agricultura, precum agricultura bio, noi tehnologii, schimbari climatice, protectia mediului etc.;
    4. EDUCATIE ANTREPRENORIALA SI VIZITE DE STUDIU: alocari financiare aferente unor programe de acest fel pentru elevi si profesori; acoperirea cheltuielilor aferente vizitelor de studiu la ferme;
    5. PROMOVARE: campanii locale de promovare a ofertei educationale a liceelor agricole (acordarea de burse speciale pentru diferite categorii de elevi, organizarea de tabere/scoli de vara pe teme agricole, acoperirea cheltuielilor de deplasare la scolile generale din regiune si realizarea de filme de promovare); sprijinirea liceelor pentru a-si configura programe de formare in agricultura pentru adulti.

 

„Prin actualul program de finantare din fonduri europene am avut destinata, in cadrul unei submasuri, finantare pentru liceele agricole. In cadrul acestei submasuri avem 22 de contracte incheiate. Trei dintre ele si-au finalizat lucrarile, au putut beneficia de fonduri de 500.000 de euro, 100% finantati de la noi, pentru modernizarea unitatii de invatamant. Ne gandim si in viitor cum putem sa finantam liceele agricole. In momentul de fata nu avem o reforma incheiata. Neavand o reforma incheiata, nu putem sa spunem ca in exercitiul financiar care trebuia sa inceapa o sa aplicam PNS. Referitor la finantarea liceelor agricole din FEADR, ne gandim sa activam aceasta interventie din 2023 incolo. Pana atunci este nevoie ca proiectele care sunt contractate sa fie finalizate, apoi vom vedea care este necesarul financiar si sa stabilim o alocare suficienta pentru finantarea acestor unitati de invatamant”, a declarat Daniela Rebega, director in cadrul Directiei Generale pentru Dezvoltare Rurala - AM PNDR, in cadrul dezbaterii „Crestem prin educatie agricola - propuneri pentru revitalizarea invatamantului profesional si tehnic agricol in Romania", organizata de consortiu.

 

IPT agricol – 10 ani de declin

IPT agricol se afla in declin de mai mult de 10 ani. Conform datelor Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) prelucrate de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), in 2020 doar 4% dintre elevii din invatamantul profesional si tehnic erau inscrisi la o specializare agricola, numarul acestora fiind in scadere in ultimii ani. Anul trecut, un numar de 57 de licee tehnologice din Romania puteau fi calificate ca fiind preponderent agricole, in restul invatamantului profesional si tehnic ponderea specializarilor agricole fiind nesemnificativa. In urma cu 20 de ani existau peste 120 de unitati scolare cu profil agricol in Romania.

Cauzele, asa cum arata ele in sondajul CRPE realizat in randul a 49 de licee agricole din Romania la finalul anului trecut (https://www.crpe.ro/cum-revitalizam-invatamantul-profesional-si-tehnic-agricol-din-romania/), sunt mai intai practica de specialitate, care este insuficienta, cu un numar de parteneriate ce acopera cel mult jumatate din necesarul de practica de la toate calificarile. De asemenea, invatamantul dual s-a dovedit mai dificil de aplicat in agricultura decat in specializarile tehnice, industriale. In anul scolar 2018-2019, dintr-un total de 5.603 elevi care au intrat in programe de pregatire in sistem dual, doar 113 elevi din sase licee agricole au urmat aceasta forma de invatamant.

„Invatamantul superior agricol nu pregateste suficienti tineri pentru agricultura, avem nevoie si de specialisti de nivel mediu. Situatia materiala a populatiei in mediul rural face ca multi tineri de 18 ani, la terminarea scolii, sa trebuiasca sa-si ia viata in maini si sa lucreze. Lor li se adreseaza invatamantul profesional si tehnic (IPT) agricol, care ar trebui sa ii formeze suficient de bine pentru piata muncii si mai ales pentru antreprenoriat, oferindu-le posibilitatea apoi celor care au resurse de a urma o facultate in domeniu”, a declarat Alexandra Toderita, director executiv CRPE.

 

Fermieri batrani si fara educatie agricola

Romania se afla in topul tarilor europene din punct de vedere al imbatranirii si lipsei de educatie agricola formala in randul fermierilor, fenomen ce contribuie decisiv la ecartul major de productivitate a muncii in agricultura fata de media Uniunii Europene. Chiar si in randul tinerilor manageri de exploatatii agricole (cu varste sub 35 de ani), o proportie covarsitoare de 89,6% dintre acestia au urmat doar „scoala vietii” in agricultura.

Incepand cu anul 2015, consortiul a demarat un program amplu de sprijin pentru liceele agricole din Romania. „Pana in 2020, 11 licee au beneficiat de sprijin financiar si tehnic pentru pilotarea unor programe de practica, vizite de studiu, educatie antreprenoriala si promovare in randul elevilor din invatamantul primar si gimnazial. Experienta pilot a acestor licee ne-a demonstrat faptul ca aceste interventii se dovedesc a fi eficiente, cu potential scalabil la nivelul tarii, cu efecte durabile si capabile sa transforme liceele agricole in centre esentiale ale ecosistemului de educatie pentru agricultura. Invatamantul liceal agricol este esential in formarea de noi specialisti in domeniu. Nu trebuie sa cadem in iluzia ca scolile profesionale si invatamantul dual rezolva problema fortei de munca. Vorbim de un nivel de educatie agricola pe care il pot oferi doar liceele, iar noi asta ne-am propus: sa crestem educatia agricola, nu sa o reducem. Vrem manageri in agricultura cu liceu de specialitate, cu studii superioare in domeniul agricol, nu doar executanti”, a declarat Crenguta Barbosu, Senior Program Manager World Vision Romania.

 

Despre Programul „Crestem prin Educatie Agricola” (CEA)

„Crestem prin Educatie Agricola” (CEA) este un program finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat de un consortiu de organizatii din care fac parte Fundatia World Vision Romania, Junior Achievement Romania, Fundatia Civitas pentru Societatea Civila si Centrul Roman de Politici Europene. In ultimii 6 ani, eforturile CEA s-au concentrat pe sustinerea importantei invatamantului tehnic din domeniul agriculturii in pregatirea specialistilor. Campaniile CEA isi propun sa imbunatateasca performanta (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activitatile extrascolare, solutiile de e-learning), dar si promovarea liceelor agricole inscrise in program. Peste 50 de licee tehnologice cu profil agricol din intreaga tara beneficiaza azi de suportul si know-how-ul consortiului.

 

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>