Despre siguranta alimentara - Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura

Dacian Ciolos-siguranta alimentaraDacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, a sustinut in cadrul Consiliului informal de la Milan din 30 septembrie 2014, un discurs in care prezinta importanta si provocarile agriculturii in ceea ce priveste siguranta alimentara reala si durabila la nivel global.


"Multumesc presedintiei italiene pentru dezbaterea de astazi privind siguranta alimentara si adresez felicitari Italiei pentru vointa sa de a mentine acest subiect ca prioritate a agendei internationale cu ocazia Expozitiei Universale din 2015.




Asa cum am avut deja ocazia sa va declar, si reinnoiesc acest angajament astazi, Comisia Europeana va acorda sprijinul sau acestui eveniment european si international.


Din ce motive?

Una dintre provocarile importante pentru o siguranta alimentara reala si durabila – dincolo de provocarile pe care le cunoastem la perfectie toti cei prezenti la aceasta masa rotunda – este aceea a sensibilizarii opiniei publice.

Agricultura necesita timp, investitii pe termen lung, o vointa politica permanenta. Agricultura nu poate, pe de o parte, sa faca obiectul fluctuatiilor pietei, si pe de alta parte, sa fie un obiect politic cu geometrie variabila, in functie de volatilitatea evenimentelor, de prezenta sa in mass-media si de efectele de moda.

Agricultura trebuie sa fie un subiect de preocupare constant:

    • atata timp cat 805 milioane de persoane vor suferi inca de subnutritie;
    • atata timp cat nu vom dispune de mijloacele necesare pentru alimentarea unei populatii mondiale in continua crestere, care va atinge in curand 9 sau chiar 11 miliarde;
    • atata timp cat va fi la fel de dificil sa se creeze si sa se mentina o valoare adaugata in zonele rurale din tarile in curs de dezvoltare, precum si din tarile dezvoltate. Deoarece agricultura este si va ramane baza economica a economiilor rurale.


Concetatenii nostri trebuie sa fie constienti de dificultatea reala de a aborda provocarea alimentara la nivel mondial. Sensibilizarea lor contribuie in mod direct la eforturile noastre de a combate nesiguranta alimentara, a promova modurile de productie durabile si o alimentatie sanatoasa si echilibrata.


Incepand din 2009 a fost initiata o activitate cuprinzatoare pentru a repune agricultura in centrul prioritatilor la scara internationala si la nivel european.

Impreuna cu colegul meu Andris Piebalgs, am redat agriculturii un rol central in cadrul politicii de dezvoltare. In aceasta etapa preliminara a programarii, se estimeaza ca, intre 2014 si 2020, ar trebui sa fie mobilizata o suma de aproximativ 8 miliarde de euro din fondurile de dezvoltare ale UE in sprijinul unei agriculturi durabile si productive, cu aproape 60 de tari beneficiare.

La nivel european, am mentinut capacitatea Uniunii Europene de a investi pe termen lung in acest sector si de a se orienta catre o eficacitate economica si ecologica sporita.

In mod clar, miza, atat in Europa cat si la scara internationala, este si va fi de a mentine eforturile care au fost angajate, inclusiv pe plan bugetar – si de a le consolida, atunci cand este necesar. Deoarece un proiect agricol adevarat nu poate exista in absenta unei politici publice solide, coerente, care sa abordeze ansamblul problematicilor cu care se confrunta diferitele agriculturi de la nivel mondial, cum ar fi:

    • dezvoltarea productiei prin difuzarea competentelor agronomice existente si a inovarii;
    • adaptarea la schimbarile climatice si combaterea acestora cu ajutorul agriculturii;
    • crearea de valoare adaugata si perenizarea locurilor de munca din agricultura, sursa a dezvoltarii rurale, inclusiv printr-o mai buna integrare pe piete a structurilor agricole mici.


Insa, pentru atingerea acestor obiective, este necesara o guvernanta solida la toate nivelurile: mondial, regional, national si local – a actiunilor colective si individuale.

Dacian Ciolos-agricultura si siguranta alimentara


Aceasta guvernanta trebuie sa se traduca printr-o mobilizare a ansamblului instrumentelor aflate la dispozitia noastra:

    • comertul: trebuie sa continuam eforturile pentru obtinerea unui acord in cadrul OMC care sa ia in consideratie specificitatea agriculturii si sa pregatim, in paralel, acorduri bilaterale ofensive cu tarile care ofera adevarate oportunitati pentru agricultorii nostri in Europa. Acest lucru trebuie sa se realizeze respectand totodata agriculturile partenerilor nostri, in special cele din tarile in curs de dezvoltare si oferindu-le capacitatea de a se dezvolta, la randul lor – in sensul acordurilor APE incheiate deja cu 24 de tari, dintre care tari din Africa de Vest si din sudul Africii, – 6 din cele 7 regiuni participante la negocieri fiind acum acoperite de un acord.
    • durabilitatea: Europa detine o pozitie de avangarda in lupta impotriva schimbarilor climatice. Ea trebuie sa continue, la fel cum a facut-o recent la New York, sa depuna eforturi pentru ca, la sfarsitul anului 2015, conferinta de la Paris privind schimbarile climatice sa obtina un adevarat succes. Insa, durabilitatea nu trebuie sa se limiteze doar la agricultori. Nu trebuie sa existe, de o parte, cetateni europeni care solicita durabilitate si, de alta parte, consumatori europeni care solicita preturi scazute si care dau dovada de risipa.
    • In sfarsit, dezvoltarea investitiilor in infrastructurile agricole, in cercetarea si inovarea din domeniul agronomic. Am evocat importanta bugetelor publice. Acestea trebuie sa fie asociate unei mobilizari importante a investitiilor private, atat de capital cat si de energie si expertiza.


Desigur, de 50 de ani incoace, Uniunea Europeana a castigat o anumita expertiza in materie de guvernanta a pietelor agricole. Agricultorii nostri au dobandit competente considerabile. Si detinem printre cele mai bune conditii de productie din lume.


Insa Europa nu este un continent izolat de provocarile alimentare. Dezvoltarea si chiar mentinerea capacitatii de productie a Europei raman o provocare si un obiectiv strategic major.

Agricultura europeana este performanta, cu marje de progres considerabile, indeosebi in est. Dar agricultura europeana face fata unor provocari absolut reale:

    • solutionarea ecuatiei productie/protectie a resurselor naturale;
    • pastrarea unui rol motor in zonele rurale pentru protejarea echilibrului fragil al multor teritorii;
    • contributia la cresterea cererii mondiale de produse de calitate;
    • generarea cresterii economice si a locurilor de munca, de care Europa are nevoie;
    • dar si pregatirea pentru a face fata esecurilor legate de piete deseori infloritoare, dar si fluctuante.


Succesele noastre nu trebuie sa ascunda provocarile. Si, daca pot sa ma exprim astfel, este o adevarata provocare sa convingi, dincolo de cercul nostru de initiati. Multumesc, prin urmare, inca o data presedintiei italiene pentru aceasta initiativa. Si tin sa profit de acest moment informal pentru a multumi, de asemenea, fiecaruia dintre dumneavoastra pentru ceea ce am realizat impreuna, intr-un spirit constructiv, cu aceeasi pasiune si acelasi atasament pentru agricultura noastra, pentru agricultorii nostri."


Dacian Ciolos

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala
Milan, 30 septembrie 2014



Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>