UE respinge cenzurarea produselor vegetale - lactatele alternative vegetale pot folosi in denumire termeni precum 'lapte', 'unt', 'branza' si 'iaurt'

Uniunea Europeana respinge cenzurarea produselor vegetale - Lactatele alternative vegetale pot folosi in denumire termeni precum lapte unt branza si iaurt - cresterea alimentatiei sustenabile prin produse vegetaleParlamentul European, Consiliul European si Comisia Europeana au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentara ostila mediului, considerata ca fiind un atac asupra sustenabilitatii, de catre aproape jumatate de million de consumatori care au semnat o petitie lansata de ProVeg International. Demersurilor ProVeg s-au alaturat ONG-uri importante, inclusiv Greenpeace, WWF si Greta Thunberg, companii producatoare de alimente pe baza de plante precum Upfield, Oatly, Nestle si Alpro. Acestea s-au angajat intr-o lupta pentru sustenabilitate si impotriva cenzurii produselor alternative lactate pe baza de plante.


Decizia reflecta consensul stiintific sustinut public de IPCC, FAO, OMS si Comisia EAT-Lancet, ale caror recomandari sunt unanime cu privire la necesitatea urgenta de a trece la diete pe baza de plante.

„Aceasta este o victorie a bunului simt. Cetatenii, industria si expertii s-au exprimat si UE a ascultat. Ar fi absurd sa se cenzureze produsele pe baza de plante si in acelasi timp sa li se spuna consumatorilor sa treaca la o dieta pe baza de plante. Imaginati-va cenzurarea masinilor electrice sau a hartiei reciclate. Salutam claritatea de viziune a UE manifestata in conditii de presiune imensa din partea unor interese nesabuite asupra mediului, a declarat Jasmijn de Boo, vicepresedinte, ProVeg International.

Intr-un punct de cotitura pentru o alimentatie sanatoasa si sustenabila in Europa, Amendamentul 171 - proiectul legislativ avansat de catre Comisia AGRI a Parlamentului European si care urmarea sa impuna noi restrictii severe asupra alimentelor pe baza de plante - a fost abandonat prin trialogul UE. Pactul Ecologic European (The European Grean Deal), si ghidul sau de aplicare a sustenabilitatii alimentare De la Ferma la furculita, reprezinta prioritatile climatice progresiste ale Europei. Cu toate acestea, Amendamentul 171 a contrazis in mod direct obiectivele europene pentru sustenabilitate, facilitand un lobby irational impotriva mediului din partea industriilor de carne si lactate.

„Exista un consens larg intre autoritatile alimentare, de dieta si nutrite si organizatiile internationale, atat din motive de sanatate, cat si de mediu, alimentatia noastra ar trebui sa includa din ce in ce mai multe produse pe baza de plante si din ce in ce mai putine produse animale”, a declarat reprezentantul Confederatiei Consumatorilor si Utilizatorilor.

„Este rusinos ca acest amendament a ajuns sa fie discutat, in primul rand. In acest moment, nu putem recupera timpul pretios pierdut incercand sa gasim un compromis cu privire la acest amendament fara sens, dar putem fi foarte multumiti ca negociatorii si-au revenit in cele din urma si au decis sa renunte. Industria produselor pe baza de plante joaca un rol vital in sustenabilitatea mediului, sanatatii umane si bunastarii animalelor, iar UE trebuie sa-i sustina cresterea, nu sa o opreasca”, a afirmat europarlamentarul Francisco Guerreiro.

Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul de Ministri au inceput negocierile trialogului, care acopera subiecte din cadrul Organizarii Comune a Pietelor Produselor Agricole (OCP), la 21 aprilie. Negocierile legate de Politica Agricola Comuna si OCP au inceput in noiembrie 2020, amendamentul 171 fiind anuntat la scurt timp dupa angajamentul public de a reduce emisiile gazelor cu efect de sera cu 55% pana in 2030. Amendamentul nu a fost supus procesului normal de control public printr-o evaluare a impactului sau consultarii deschise, ceea ce a determinat nemultumirea din partea consumatorilor si a industriei produselor vegetale. Amendamentul ar fi afectat doar acest sector.

Condamnat pe scara larga la inceputul deciziei, amendamentul a fost atacat de un grup extins si divers de parti interesate, inclusiv de:

    • 456.000 de consumatori, printr-o petitie publica initiata de ProVeg, Upfield si Oatly si sustinuta de alte 96 de organizatii.
    • 21 de ONG-uri, inclusiv WWF si Greenpeace, printr-o scrisoare deschisa.
    • Reprezentanti din industria produselor lactate, inclusiv directorul executiv al Berglandmilch, cea mai mare cooperativa austriaca de produse lactate - cu peste 11.000 de membri - intr-o declaratie data presei.
    • CECU (Confederatia Consumatorilor si Utilizatorilor).
    • O scrisoare semnata de 34 de deputati in Parlamentul European.
    • Organizatia Europeana a Consumatorilor (OEC), care a scris deputatilor europeni sa organizeze o campanie impotriva amendamentului de anul trecut, deoarece nu au vazut nicio justificare pentru a introduce o astfel de legislatie.
    • Un grup intersectorial de 94 de companii alimentare si ONG-uri, printr-o scrisoare publica.
    • Greta Thunberg, militanta pentru mediu.
    • Dr. Melanie Joy, care a cerut Comisiei Europene si statelor membre sa respinga Amendamentul 171 si sa opreasca cenzura produselor pe baza de plante.

 

Acum, Uniunea Europeana a refuzat sa sustina o politica anticoncurentiala si imprudenta din punct de vedere al mediului, care ar introduce o serie de noi restrictii la alternativele lactate pe baza de plante (deja cea mai limitata categorie de alimente din UE).

„In calitate de membru fondator al Aliantei Europene pentru alimente pe baza de plante, abordarea legislatiei anticoncurentiale a fost intotdeauna prioritatea agendei noastre. In ultimele luni, Upfield a fost un adversar vocal al Amendamentului 171, iar decizia de astazi de a-l respinge este un castig pentru industria alimentara de origine vegetala si pentru toti acei oameni care au semnat petitia si si-au manifestat sprijinul”, a declarat dr. Jeanette Fielding, Chief Corporate Affairs and Communications Officer, Upfield. „Dar batalia nu este castigata. Dreptatea pentru consumatori si pentru planeta noastra se va realiza numai atunci cand alimentele pe baza de plante primesc un tratament echitabil legal fata de alimentele de origine animala.”

Implicatiile Amendamentului 171 ar fi presupus interzicerea urmatoarelor aspecte:

• Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute, cum ar fi cutia de carton, sau blocarea pachetelor de margarina pe baza de plante.

• Prezentarile vizuale ale alimentelor pe baza de plante, daca ar putea fi considerate ca „evoca” sau „imita” lactatele - de exemplu, o imagine a unui vartej laptos pe un pachet de bautura de ovaz.
• Afirmatiile stiintifice care compara alimentele pe baza de plante cu produsele lactate, de exemplu, „jumatate din emisiile de carbon rezultate din productia untului din lapte”, in toate comunicariile, inclusiv in mediile digitale si sociale.
• Informatii esentiale despre alergeni, cum ar fi „nu contine lapte;”
• Termeni descriptivi utili, cum ar fi „cremos”, „untos”, „utilizare ca smantana de gatit” sau „alternativa vegana la iaurt”.

 

„Salutam decizia de respingere a Amendamentului 171. Este esential si critic din punct de vedere al timpului sa ne concentram pe a grabi indepartarea obstacolelor legale care impiedica trecerea catre un sistem alimentar sustenabil, si nu sa introducem alte bariere. Stiinta arata cat de importanta este trecerea la o alimentatie vegetala pentru a adresa provocarile legate de schimbarile climatice si sanatate publica. Avand in vedere ca avem doar noua ani pentru a indeplini obiectivele acordului de la Paris, cu totii trebuie sa ne concentram asupra modului in care putem accelera schimbarea si facilita consumatorilor alegerea optiunilor pe baza de plante”, a declarat Cecilia McAleavey, Director Public Affairs and Sustainable eating, Oatly.

„Europa a decis. Criza climatica este principala sa prioritate si nu va permite o politica anticoncurentiala, imprudenta fata de mediu, introducand o serie de noi restrictii la alternativele vegetale la produsele lactate, (deja cea mai restrictionata categorie de alimente din UE). Amendamentul 171 ar fi creat un precedent periculos, dar Europa a trimis un mesaj clar lumii si a ales planeta in locul politicii”, a declarat Jasmijn de Boo, Vicepresedinte, ProVeg International.

 

Despre ProVeg International

ProVeg este o organizatie internationala de constientizare asupra alimentelor si care lucreaza pentru a transforma sistemul alimentar global prin inlocuirea produselor conventionale de origine animala cu alternative vegetale si de cultura. ProVeg colaboreaza cu organisme de decizie internationale, guverne, producatori de alimente, investitori, mass-media si publicul larg pentru a ajuta tranzitia mondiala catre o societate si o economie care sunt mai putin dependente de agricultura animala si mai durabile pentru oameni, animale si planeta. ProVeg are statutul de observator permanent la UNFCCC, este acreditat pentru UNEA si a primit Premiul Momentul pentru Schimbare al Natiunilor Unite. www.proveg.com

 

Despre Upfield

Misiunea Upfield este de a face oamenii mai sanatosi si mai fericiti cu alimente vegetale gustoase, care sunt mai bune pentru planeta noastra. Companie globala producatoare de produse pe baza de plante, Upfield este cel mai mare producator de creme tartinabile si branzeturi pe baza de plante, cu peste 100 de marci, inclusiv branduri cunoscute precum Flora, Rama, Blue Band, Proactiv, Becel, I Can’t Believe It's Not Butter, Country Crock si Violife. Cu sediul central in Amsterdam, Upfield isi face produsele disponibile in peste 95 de tari si detine 15 fabrici in intreaga lume. Compania are peste 4200 de persoane asociate. Incepand cu 1871, s-a manifestat drept autoritate in categoria creme tartinabile, ceea ce ii ofera experienta, know-how si inspiratie de neegalat. Upfield este dedicata sa aiba rolul central in aceasta noua era si sa ofere produse mai sanatoase si de calitate superioara, care au un gust excelent si care contribuie la misiunea de a crea un „viitor mai bun pe baza de plante”. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.Upfield.com

  

Noutati

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

23-08-2023 Siguranta alimentara

Controale ANSVSA pentru prevenirea propagarii PPA in unitatile de vanzare cu amanuntul

Reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si ai Municipiului Bucuresti au efectuat controale tematice in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in special in unitatile situate in zonele de agrement/ localitatile de interes turistic (unitati de alimentatie publica, pensiuni turistice, unitati de tip carmangerie/ macelarie, unitati de tip hipermarket/ supermarket). Mai multe>>

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

07-08-2023 Invatamant agricol

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024

Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023. Mai multe>>