Starea de vegetatie a culturilor de toamna si conditiile climatice la 1 martie 2016

Starea culturilor de toamna la 1 martie 2016Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" ofera informatii privind evolutia conditiilor climatice, rezerva de umiditate din sol si starea de vegetatie a culturilor de toamna la data de 1 martie 2016 in zona de influenta a statiunilor de cercetare din domeniul agricol.

Astfel in perioada de toamna - iarna a anului agricol 2015 - 2016 (1.09.2015 -29.02.2016), in majoritatea zonelor agricole ale tarii, conditiile climatice au fost favorabile pentru pregatirea terenului, infiintarea, rasarirea si vegetatia culturilor de toamna. Situatii mai putin favorabile s-au intalnit in special in zona Moldovei, in cea mai mare parte a Dobrogei si in partea de est a Campiei Transilvaniei (in special judetul Covasna), unde pe fondul secetei din vara anului 2015 a urmat prima luna de toamna (septembrie) cu un regim pluviometric sub media multianuala, aspect ce a influentat nefavorabil posibilitatile de efectuare a lucrarilor de pregatire a solului si de insamantare, in special pentru cultura de rapita.

Din punct de vedere termic, in perioada 1.09.2015 - 29 februarie 2016, s-au inregistrat temperaturi medii lunare cu mult peste media multianuala, cuprinse intre 1,1 °C si 3,1 °C, fapt ce a favorizat starea de vegetatie a culturilor de toamna, in special in zonele in care rasarirea culturilor s-a realizat la sfarsitul lunii octombrie si in luna noiembrie, evitandu-se pierderile de plante in perioada de iarna.

Precipitatiile acumulate in perioada analizata, in principalele zone ale tarii, au prezentat valori diferite, dupa cum urmeaza:

    • peste media multianuala, cu un plus de 53,8 mm in zona de influenta a INCDA Fundulea, 81,0 mm in Campia Burnasului, 197,0 mm in zona luvisolurilor din Oltenia, 205,6 mm in zona psamosolurilor din Oltenia, 125,2 mm in zona podzolurilor din Muntenia, 76 mm in zona Baraganului de Nord, 68,9 mm in cea mai mare parte a Dobrogei, 31,1 mm in Podisul Barladului, 262,8 mm in zona Banatului, 156,4 mm pe podzolurile din nord-vestul tarii, 138,6 mm in Podisul Transilvaniei, 33,6 mm in zona depresionara a Brasovului;
    • deficit de umiditate, comparativ cu media multianuala, cu 12,0 mm in zona de influenta a SCDA Secuieni, 27,4 mm in zona agricola de nord-est a Romaniei si 0,7 mm in partea de est a Campiei Transilvaniei.


In primele 25 de zile ale lunii martie 2016 au cazut precipitatii peste media multianuala in partea de sud a Romaniei (in zona de influenta a INCDA Fundulea - 60 mm, in Campia Burnasului - 80,8 mm, in zona luvisolului din Oltenia - 113 mm, in zona psamosolurilor din Oltenia - 120 mm, in zona podzolurilor din Muntenia - 90 mm).

In cele mai multe zone agricole (Dobrogea, zona Banatului, zona de nord-vest a Romaniei si Podisul Transilvaniei) au cazut precipitatii cu valori sub media multianuala a lunii martie, cuprinse intre 25,8 mm si 35,4 mm.

Cele mai reduse cantitati de precipitatii au cazut in luna martie, in zonele: Baraganul de Nord (20 mm), in zona depresionara a Brasovului (18 mm), in zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc (17 mm) si in cea mai mare parte a Moldovei, cu valori cuprinse intre 20 - 29 mm.

Pe suprafetele destinate campurilor experimentale si producerii de samanta din categoriile biologice superioare din unitatile de cercetare, precum si in cadrul fermelor si societatilor agricole din zona de influenta a unitatilor de cercetare, s-a practicat un nivel tehnologic corespunzator, aspect redat prin desimea culturilor de toamna, in cea mai mare parte a suprafetelor cu 400 - 600 plante/mp si chiar peste 600 plante/mp la cerealele de toamna si cu 30 - 70 plante/mp la rapita, cu o stare buna si foarte buna de vegetatie pe cele mai mari suprafete agricole.

In multe zone din sud, sud-estul si vestul tarii, din cauza precipitatiilor excedentare cazute in perioada de toamna - iarna si cele inregistrate in luna martie 2016, s-a inregistrat fenomenul de exces de umiditate si baltiri, care vor conduce la calamitarea unor suprafete importante semanate cu cereale si rapita de toamna.

Precipitatiile cazute in luna martie creeaza dificultati in realizarea lucrarilor de fertilizare, erbicidare si a tratamentelor de combatere la timp a unor patogeni si daunatori la cereale si rapita de toamna.

Pentru realizarea unor productii corespunzatoare la culturile de cereale si rapita de toamna, se impune urmarirea cu multa atentie a starii de vegetatie si fitosanitare a culturilor de toamna si realizarea in conditii tehnice superioare a lucrarilor de fertilizare si combatere a patogenilor si daunatorilor.

 

Aprovizionarea cu apa a solului 

La sfarsitul lunii februarie, aprovizionarea cu apa a solului a prezentat valori diferite, in functie de regimul pluviometric, zona, tipul de sol, nivelul tehnologic realizat, comparativ cu capacitatea de camp si coeficientul de ofilire, pe adancimea 0-125 cm, dupa cum urmeaza:

    1. In zona de influenta a INCDA Fundulea
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1950 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in parcele in care s-a efectuat ogorul de toamna.
    2. In Campia Burnasului (SCDA Teleorman)
          • deficit de 32 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2162 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 100 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2091 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in parcelele in care a fost efectuat ogorul de toamna.
    3. In zona luvisolurilor din Oltenia (SCDA Simnic)
          • - deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1625 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 760 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1570 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in cazul ogorului de toamna.
    4. in zona psamosolurilor din Oltenia (CCDCPN Dabuleni)
          • - deficit de 1070 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 600 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura de secara;
          • deficit de 550 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1300 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    5. In zona podzolurilor din Muntenia (SCDA Pitesti)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1084 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 550 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1100 mc/ha, fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    6. In zona Baraganului de Nord (SCDA Braila)
          • deficit de 381 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1965 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului, in conditii de terasa; deficit de 324 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si o rezerva de apa in sol de 2022 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in cazul ogorului de toamna amplasat pe terasa.
          • Pe terenurile din lunca, rezerva de apa din sol difera in functie de aportul freatic, dupa cum urmeaza:
                • la adancimi ale nivelului freatic sub 2 m, rezerva de apa din sol s-a situat pe profilul de sol 0 - 125 cm la nivelul capacitatii de camp;
                • la adancimi ale nivelului freatic mai mari de 2 m, deficitul de apa fata de capacitatea de camp, pe adancimea 0 - 125 cm a fost cuprins intre 150 -200 mc/ha.
    7. In zona Dobrogei (SCDA Valu lui Traian)
          • deficit de 850 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1284 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1786 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    8. In zona de influenta a SCDA Secuieni (judetul Neamt)
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1234 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1254 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    9. In zona agricola de nord - est a Romaniei (SCDA Suceava)
          • deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1957 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    10. In zona Podisului Barladului (CCDCES Perieni)
          • deficit de 400 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1839 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1783 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    11. In zona Banatului (SCDA Lovrin)
          • Umiditatea la nivelul capacitatii de camp, cu o rezerva de apa in sol de 2700 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • Umiditatea in sol la nivelul capacitatii de camp si cu o rezerva de apa in sol de 2850 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    12. In zona de nord-vest a Romaniei (SCDA Livada)
          • deficit de 302 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1218 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 270 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1250 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    13. In Podisul Transilvaniei (SCDA Turda)
          • deficit de 771 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 800 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;,
          • deficit de 610 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 962 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    14. In zona depresionara a Brasovului (INCDCSZ Brasov)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2644 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului.
    15. In zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc
          • deficit de precipitatii in perioada 1.09.2015 - 29.02.2016 ce accentueaza deficitul de precipitatii din sol.

Academia de Stiinte Agricole si Silvice
"Gheorghe Ionescu-Sisesti"

  

 

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

07-03-2024 Plante

Solutii agricole la provocarile de mediu din sezonul de primavara pentru fermierii romani

Dupa o iarna marcata de precipitatii sub nivelul normal si conditii de ger in diferite zone ale tarii, fermierii din Romania se confrunta cu provocarile noului sezon de primvara. In timp ce in Centrul si Vestul tarii, fermierii se bucura de o aprovizionare adecvata cu resurse de apa in sol, lunile de iarna cu precipitatii foarte scazute si a temperaturilor neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, dar cu aparitia conditiilor de inghet brusc au afectat semnificativ culturile din alte regiun... Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>