Solutiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de cereale paioase

Fertilizarea de toamna la cereale paioase - tratarea semintelor cu produse de stimulare a germinatiei pentru un randamentul maxim al culturii de cerealeProductia de grau din Romania a scazut brusc in acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curand, pentru presa internationala, ca in 10 din 41 de judete administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungandu-se la daune de pana la 100%, in anumite zone. Anul agricol 2019-2020 ne-a aratat ca grija acordata culturilor de toamna, in stadiile incipiente de dezvoltare, garanteaza sustinerea plantelor in lupta impotriva secetei - o problema majora in ultimii ani. Scopul fertilizarii de toamna este de a ajuta plantele sa intre in iarna cu un sistem radicular bine dezvoltat.


In ultimii ani, o practica ce a devenit larg raspandita este tratarea semintelor cu produse pentru stimularea germinatiei.

Fertilizarea de toamna la cereale paioase - Grow Factor Seed BoosterEcofol detine in portofoliul sau unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semintelor, Grow Factor Seed Booster. Pachetul contine 1l ingrasamant starter + 1l adjuvant F4. Produsul contine intreaga gama de nutrienti hidrosolubili. Ingrasamantul este compatibil cu majoritatea fungicidelor si insecticidelor utilizate pentru tratarea semintelor. Datorita macro si microelementelor aplicate pe suprafata semintelor, samanta de grau va avea o dezvoltare accelerata a radacinilor si a primelor frunze. Doza recomandata este 1l/tona de samanta (0,5 l Starter + 0,5 l F4).

Necesarul de nutrienti al cerealelor paioase se rezuma, in toamna, la complexul NPK. Azotul ajuta cultura sa aiba un start rapid in vegetatie, fosforul ii furnizeaza acesteia energia necesara pentru dezvoltarea unui sistem radicular viguros iar potasiul ajuta planta sa isi regleze regimul hidric din tesuturi.

 

Fertilizarea de baza cu complexe pentru o inradacinare optima

Din practica agronomica, se stie ca fosforul este foarte important pentru startul culturilor de cereale paioase. Ofera energie pentru o germinare uniforma, stimuleaza dezvoltarea in profunzime a sistemului radicular si creste capacitatea plantelor de a absorbi si utiliza nutrientii din sol.

Fertilizarea de toamna la cereale paioase - Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActiveDupa un studiu aprofundat, bazat pe o experinta acumulata in mai multe tari, Ecofol s-a concentrat pe cele mai moderne ingrasaminte cu fosfor - cu absorbtie ridicata a acestui element si protectie suplimentara impotriva blocarii in sol - pe soluri acide, alcaline, umede si cele grele. Tehnologia PhosActive® creeaza o zona de protectie in sol pentru granulele de fosfor si asigura fosforul disponibil plantelor pentru o perioada mai lunga de timp decat ingrasamintele standard. PhosActive® previne legarea fosforului de moleculele de Ca, Mg, Fe, Al, Zn, Mn prezente in sol si blocarea acestuia in compusi insolubili. PhosActive® asigura o disponibilitate maxima a fosforului, indiferent de tipul de sol si de aciditatea acestuia.

Venim in intampinarea fermierilor romani cu o solutie de inalta calitate pentru asigurarea dezvoltarii viguroase a plantelor in etapele initiale de crestere. Portofoliul nostru de ingrasaminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde produse premium, potrivite pentru solurile neutre, usor acide si alcaline. In aceasta toamna, pentru cultura de grau recomandam produsul Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive® care protejeaza fosforul impotriva blocarii acestuia in sol.

Nutritia echilibrata include atat fertilizarea de baza, NPK, inainte de semanat, cat si foliara cu macro si microelemente. Pentru a asigura dezvoltarea viguroasa a plantelor, in special in etapele initiale, microelementele joaca un rol foarte important in activarea enzimelor. Deosebit de importanta pentru grau este faza de 2-4 frunze.

Fertilizarea de toamna la cereale paioase - Fertilizare foliara cu Grow Factor Evolution! Mentionam anterior ca pentru a asigura dezvoltarea viguroasa a plantelor, in special in etapele initiale, microelementele joaca un rol foarte important in activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor romani cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliara a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Aceasta combinatie unica a doua produse intr-un singur pachet are urmatoarele beneficii: intensifica dezvoltarea in primele faze de crestere ale graului, previne aparitia carentelor, asigura o absorbtie optima a elementelor si protejeaza plantele impotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protectie a plantelor. Doza recomandata de specialistii Ecofol pentru aplicare in toamna este de 1 l/ha.

Carentele de microelemente se manifesta tarziu, cel mai frecvent atunci cand pagubele produse de acestea nu mai pot fi recuperate. O nutritie echilibrata a plantelor, cu Grow Factor Evolution, previne aparitia carentelor. Este recomandata fertilizarea foliara cu microelemente in timpul fazelor critice de crestere cum ar fi infratirea dar si in vederea pregatirii pentru iernare.

 

Ce am invatat din practica?

Fertilizarea foliara imbunatateste activitatea enzimelor responsabile de absorbtia azotului, imbunatateste sinteza pigmentilor din plante si stimuleaza intensitatea fotosintezei, activeaza dezvoltarea sistemului radicular si imbunatateste utilizarea fosforului din sol.

Nu exista moment in care plantele sa nu aiba nevoie de „hrana”. Desigur, cel mai mare efect al nutritiei foliare este obtinut atunci cand fertilizantii sunt aplicati cat mai devreme, adica in stadiile incipiente ale dezvoltarii plantelor.

Dezvoltarea vegetativa puternica a culturii necesita o disponibilitate constanta de nutrienti. Efectul fertilizarii foliare, in fazele timpurii, imbunatateste formarea sistemelor radicular si foliar, iar in etapele ulterioare intarzie maturizarea plantelor si garanteaza manifestarea deplina a potentialului de productie.

 

Grow Factor Evolution - ECOFOL 

Articol realizat de echipa Ecofol Romania

 
 
 
 

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>