Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, confiscate de politisti

Peste 8000 de tone de azotat de amoniu confiscate de politistiIn cadrul unei actiuni organizate la nivel national, coordonata de Directia Arme, Explozivi si Substante periculoase din cadrul I.G.P.R., in doar 3 zile, politistii au efectuat controale la agenti economici ce efectueaza operatiuni cu azotat de amoniu, in urma carora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone.

Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declansat, la nivel national, o actiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si utilizarea produselor de protectie a plantelor si a precursorilor de explozivi.

Au fost verificate operatiunile cu produse de protectie a plantelor, ce contin fosfura de aluminiu sau azotat de amoniu, precum si conditiile de pastrare, depozitare, transport si utilizare de catre agentii economici din raza de competenta.

Obiectivele principale ale actiunii constau in realizarea si punerea in practica a unui set de masuri si activitati prin care sa se previna aparitia unor evenimente negative (raniri, accidente sau pagube materiale).

In perioada 12 - 14 august 2020, politistii de la arme, explozivi si substante periculoase din teritoriu, au facut verificari de specialitate la nivel national, fiind efectuate 51 de controale la agenti economici ce efectueaza operatiuni cu azotat de amoniu.

Astfel, politistii au constatat 11 infractiuni de nerespectare a regimului protectiei mediului si au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum si 300 litri de deseuri.

 

Exemple semnificative:

1. La data de 13 august 2020, politisti Inspectoratului de Politie Judetean Constanta au efectuat un control, in depozitul unei societati comerciale din Portul Constanta Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare si activitati de servicii anexe transporturilor pe apa.

Astfel, in urma verificarilor efectuate, politistii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate in bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate in magaziile depozitului, fara ca operatorul economic sa fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizatiei de mediu emise in acest sens.

In cauza, a fost intocmit dosar penal, iar cercetarile vor fi continuate de catre politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.P.J .Constanta.

2. La data de 13 august 2020, politisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila au efectuat verificari la depozitul unei societati comerciale, situat in incinta zonei portuare.

Au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate in aer liber, in conditii necorespunzatoare, ambalate in 58 de saci, de 500 de kg. fiecare.

In cauza, a fost intocmit dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunilor de "producerea, livrarea sau utilizarea ingrasamintelor chimice, precum si a oricaror produse de protectie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializarii", respectiv, "nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase, precum si nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice si produselor de protectie a plantelor, numai ambalate si in locuri protejate".

 

 

18 august 2020

368 de tone de ingrasaminte chimice cu azotat de amoniu, indisponibilizate de politisti

In urma unui control efectuat la o societate comerciala din Oravita, politistii au indisponibilizat ingrasaminte chimice cu azotat de amoniu depozitate necorespunzator, in aer liber. La data de 17 august 2020, politisti ai Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase Caras-Severin, cu sprijinul Garzii de Mediu Caras-Severin, au efectuat un control in depozitul unei societati comerciale din Oravita, ce are ca obiect de activitate domeniul agricol.

Astfel, in urma verificarilor efectuate, politistii au descoperit 216 tone de ingrasamant chimic, compus din azotat de amoniu si calciu, ambalate in saci de 600 kg. fiecare si 152 de tone de ingrasamant chimic compus din azot, fosfor, potasiu si sulf, ambalate in saci de 1.000 kg. fiecare, depozitate necorespunzator in aer liber, in conditii neconforme cu normele legale in vigoare.

De asemenea, la aceeasi societate comerciala a fost gasit un recipient de plastic, de 5 litri, care continea un produs fungicid, devenit deseu, cu termenul de valabilitate expirat.

In urma verificarii modului de depozitare a deseurilor periculoase, s-a constatat ca acestea erau depozitate intr-un spatiu deschis, neacoperit, neingradit si neasigurat, fiind neconform cu normele legale in vigoare, prevazute de Ordonanta de Urgenta nr.195 din 2005 privind protectia mediului.

Intreaga cantitate de produse chimice a fost indisponibilizata, pana la finalizarea cercetarilor.

In cauza, a fost intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice, numai ambalate in locuri protejate si neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri, iar politistii continua cercetarile.

 

 

Despre Azotatul de Amoniu

Azotatul de amoniu este o substanta chimica obtinut din amoniac si acid azotic, solida, cristalina, foarte solubila in apa. Este utilizat majoritar in agricultura, sub forma de ingrasamant granulat, folosit pentru fertilizarea in camp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor, ca substanta din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant si fraza de pericol H 319 - provoaca o iritare grava a ochilor (produsul nefiind periculos, daca este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la incalzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, in apa si oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, in special daca este contaminat cu substante organice, reactia de descompunere devine exploziva.

Conform fisei de siguranta, oxizii de azot, degajati la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietatilor explozive (in anumite conditii), azotatul de amoniu este clasificat ca si precursor de exploziv pentru care exista obligatia raportarii furturilor, pierderilor sau disparitiilor semnificative.

IGPR

  

 

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>