Peste 11.800 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzator, descoperite de politisti

Peste 11800 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzator descoperite de politistiIn cadrul unei actiuni organizate la nivel national, coordonata de Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R., in perioada 27 iulie - 8 septembrie 2020, politistii au gasit peste 11.800 de tone de ingrasaminte ce contin azotat de amoniu depozitate in conditii necorespunzatoare.


Politistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase au coordonat o actiune nationala, pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul produselor de protectie a plantelor, fiind vizate cele ce contin fosfura de aluminiu sau azotat de amoniu.

Obiectivele actiunii au fost cresterea sigurantei cetateanului, prin activitati de prevenire, identificare si combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si utilizarea produselor de protectie a plantelor si a precursorilor de explozivi.

In acest sens, au fost verificate modul de efectuare a operatiunilor cu produse de protectie a plantelor ce contin fosfura de aluminiu sau ingrasaminte ce contin azotat de amoniu, precum si conditiile de pastrare, depozitare, transport si utilizare de catre agentii economici.

In cadrul actiunii, politistii de la arme, explozivi si substante periculoase au constatat 121 de infractiuni, cea mai mare parte fiind prevazute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului (80 de infractiuni). De asemenea, au fost constatate 19 infractiuni prevazute de art. 359 Cod penal privind traficul de produse sau substante toxice si 22 de infractiuni la alte acte normative.

In cadrul actiunii, au fost descoperite 11.894.266 de kg. de ingrasaminte ce contin azotat de amoniu depozitate in conditii necorespunzatoare, care ar putea pune in pericol mediul si sanatatea populatiei, fata de care au fost dispuse masuri legale pentru depozitarea acestora in spatii adecvate.

De asemenea, fata de peste 107 kg. de produse de protectie a plantelor ce contin substanta "fosfura de aluminiu" si 579 de litri de alte categorii de produse de protectie a plantelor, au fost luate masuri legale pentru a fi prevenita aparitia unor evenimente negative.

Tot in cadrul acestei actiunii, au mai fost eliminate din circuitul ilegal 8.457 de litri si 6.684 de kg. de deseuri periculoase.

De asemenea, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 31 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 82.600 de lei.

 

Informatii suplimentare:

Fosfura de aluminiu reprezinta un compus anorganic, extrem de toxic, folosit ca fumigant pentru tratarea recoltelor de cereale, prezentandu-se in general sub forma de tablete. In Romania, aceste pesticide sunt omologate pentru a fi plasate pe piata si utilizate de catre Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Durabile.

Legislatia nationala prevede ca acest tip de substante sa fie tranzactionate, detinute, transportate si utilizate exclusiv de persoane juridice autorizate in acest sens, ce detin competentele profesionale si mijloacele de protectie necesare.

Azotatul de amoniu este o substanta chimica obtinuta din amoniac si acid azotic, solida, cristalina, foarte solubila in apa.

Este utilizat majoritar in agricultura, sub forma de ingrasamant granulat, folosit pentru fertilizarea in camp deschis a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor, ca substanta din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant si fraza de pericol H 319 - provoaca o iritare grava a ochilor (produsul nefiind periculos, daca este manipulat corect).

Acesta se descompune la incalzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, in apa si oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, in special daca este contaminat cu substante organice, reactia de descompunere devine exploziva.

Conform fisei de siguranta, oxizii de azot, degajati la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietatilor explozive (in anumite conditii), azotatul de amoniu este clasificat ca si precursor de exploziv pentru care exista obligatia raportarii furturilor, pierderilor sau disparitiilor semnificative.

IGPR
Inspectoratul General al Politiei Romane

  

Noutati

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

05-03-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Corteva pune astazi azotul la indemana plantelor printr-un produs UNIC

Este cunoscuta presiunea pe care agricultorii o simt in ultima vreme in ceea ce priveste pretul ridicat al azotului si limitarea aplicarii formularilor conventionale pe parcursul perioadei de vegetatie, lucruri care, alaturi de alti factori de mediu, ii impiedica sa obtina rezultate maximizate de productie in culturile lor. Mai multe>>

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

24-01-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !

Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate este o veriga esentiala in tehnologia de cultivare intensiva a plantelor. Erorile de aplicare trebuie evitate intotdeauna pentru a maximiza potentialul de productie si pentru a distribui in mod optim nutrientii. Mai multe>>

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

07-12-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Sfaturi despre cum sa depozitati in mod corect ingrasamintele

Ingrasamintele sunt foarte sensibile la factorii de mediu. Daca respectati cateva reguli de baza, calitatea ingrasamantului nu va fi afectata si depozitarea se va face in conditii de siguranta. Mai multe>>

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

30-11-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Utrisha™ N - biostimulatorul de eficienta a azotului a fost lansat de Corteva Agriscience in Romania

Corteva Agriscience a lansat optimizatorul cu rol in eficientizarea nutrientilor Utrisha™ N in Romania, ca parte a portofoliului sau de produse biologice, pentru a satisface cererea tot mai mare de solutii sustenabile in agricultura. Desi produsul si-a facut debutul in Romania la sfarsitul acestui an, a fost prezent cu succes in Republica Moldova in ultimul an, cu planuri de extindere incepand cu anul 2024. Mai multe>>

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

12-07-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Minimizarea riscurilor in cazul fluctuatiilor de pret la ingrasaminte - lectia ultimilor ani

In ultimii doi ani ingrasamintele azotoase au inregistrat fluctuatii de pret fara precedent. Principala cauza pentru acesta evolutie a pretului ingrasamintelor este pretul volatil al gazelor naturale care reprezinta cel mai mare factor de cost in productia de ingrasaminte azotoase. Mai multe>>

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

25-04-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

CICh Navodari va investi intr-o noua instalatie de granulare pentru ingrasaminte organo-minerale

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, a inregistrat o cifra de afaceri de 300 de milioane de lei in 2022, in crestere semnificativa fata de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii in crestere de ingrasaminte, CICh fiind singurul combinat din Romania care si-a mentinut capacitatea integrala de productie in ultimii ani. Mai multe>>

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

27-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Mihai Anitei preia functia de director general al Combinatului de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari

Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari, singurul producator roman de fertilizanti si biostimulatori profesionali, l-a numit in functia de director general pe Mihai Anitei, fost country manager al grupului agricol elvetian Ameropa. Principalul sau obiectiv va fi dezvoltarea productiei de fertilizanti a combinatului din Navodari, pentru a reduce dependenta fermierilor romani de importuri de ingrasaminte. Mai multe>>

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

13-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cum alegem un ingrasamant granulat de calitate?

In contextul actual, cand costul ingrasamintelor are o pondere semnificativa in costul total al infiintarii unei culturi, majoritatea fermierilor au tendinta de a pune pe primul loc pretul cat mai mic al produsului comercial ca si criteriu de alegere, de multe ori in detrimentul calitatii. Mai multe>>

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

11-03-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Anul acesta Corteva Romania a lansat produsul din categoria EC fertilizer - KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit. Mai multe>>

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

26-01-2023 Ingrasaminte / fertilizanti

Cresterea eficientei fertilizarii prin luarea de decizii corecte!

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta perioada a anului in mai toate regiunile agricole din Romania au favorizat dezvoltarea uneori excesiva a culturilor de toamna. Aceasta stare de vegetatie continua implica si absorbtia mai multor elemente nutritive in aceasta perioada. Mai multe>>

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

11-12-2022 Ingrasaminte / fertilizanti

Provocari pentru 2023: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta!

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci can... Mai multe>>