Cultura de ardei

 

Dintre speciile legumicole cultivate in tara noastra, ardeiul ocupa un loc important, avand numeroase intrebuintari.

.

 





Fructele de ardei se pot consuma in stare proaspata, ca atare, ceea ce prezinta mare importanta deoarece vitaminele sunt utilizate integral de catre organismul uman. Fructele de ardei se folosesc la prepararea unei game foarte largi de mancaruri, se preteaza pentru a fi prelucrate in industria conservelor sau pentru boiaua de ardei.

 

Unele specii si varietati de ardei au o deosebita valoare decorativa si pot fi cultivate in ghiveci, in casa. Datorita numeroaselor varietati, ardeiul prezinta importanta deosebita pentru imbunatatirea consumului de legume si asigurarea unei nutritii corespunzatoare. Valoarea economica ridicata a ardeiului rezulta si din faptul ca asigura venituri mari pentru cultivatori prin valorificarea pe piata interna si externa.

 

Exigente ecologice

Ardeiul este o planta pretentioasa fata de factorii de vegetatie.

Temperatura minima de germinare a semintelor este de 14 – 150 C, iar cea optima de 25 – 280 C. La temperatura minima, germinarea are loc dupa 18 – 20 zile si chiar mai mult, iar la cea optima in 9 – 11 zile.

Productia cea mai mare se obtine atunci cand in sol se mentine o umiditate de 65% din capacitatea de camp pentru apa a solului.

Temperatura apei de udare este foarte importanta, mai ales la cultura in sere, unde productia cea mai mare s-a obtinut atunci cand apa de udare a avut temperatura de 25 – 27 grade C.

Asigurarea hranei este importanta pentru obtinerea de productii ridicate de ardei. Pentru o tona de fructe ardeiul consuma 5,3 kg N, 1,4 kg P2O5 si 7,0 kg K2O. Consumul de substante nutritive depinde de natura solului, faza de vegetatie, soiul cultivat si sistemul de cultura practicat. Reactioneaza foarte bine la fertilizarea cu ingrasaminte organice, aplicate atat la ingrasaarea de baza, cat si in cursul perioadei de vegetatie. Necesita o buna aprovizionare a solului cu potasiu, deoarece acesta influenteaza pozitiv calitatea recoltei.

Continutul plantelor in azot, fosfor si potasiu este diferit. Azotul se gaseste cel mai mult in frunze, mai putin in tulpina.

Soiurile cele mai potrivite pentru ardei sunt cele mai usoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu reactie neutra sau usor acida (pH=6,8).

Ardeiul are pretentii foarte ridicate fata de aer, in mod deosebit in sere, in perioada fructificarii, cand plantele cer aer proaspat. Este sensibil la curentii reci de aer.

In vederea asigurarii unei bune esalonari a productiei, ardeiul se cultiva in camp, in solarii si in sere.

 

Tehnologia culturii de ardei in camp

Foarte bune premergatoare sunt: lucerna, trifoiul, mazarea, fasolea, dar se poate cultiva si dupa radacinoase, bulboase si bostanoase. Inaintea ardeiului primavara, se pot face culturi anticipate de salata, spanac, ridichi de luna, ceapa verde etc.

Ardeiul se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Rasadurile se obtin in spatii incalzite (sere, rasadnite). Pentru producerea rasadurilor necesare plantarii unui hectar se folosesc 400 gr samanta, iar pentru semanat direct se folosesc 1,2 – 1,5 kg samanta. In cazul in care samanta nu este tratata, cu 2 – 3 zile inainte de semanat se trateaza cu TMTD 3g/1 kg samanta, sau alte produse pe baza de Thiram sau Captan pentru a preveni caderea rasadurilor.

Varsta rasadurilor este de 60 – 65 zile. La ardeiul gras, lung si gogosar cele mai bune rezultate s-au obtinut cu un rasad cu varsta de 65 zile.

Cu cateva zile inainte de plantare rasadurile se calesc printr-o aerisire mai puternica ziua si noaptea, iar cu cateva ore inainte de scoaterea rasadului se uda abundent.

Plantarea se incepe cand in sol se realizeaza temperaturi de 15 grade C. Data calendaristică se stabileste in functie de conditiile climatice concrete ale anului respectiv.

Sunt mai multe scheme de plantare. Pe stratul inaltat se planteaza doua randuri la 70 cm. Intre plante pe rand distantele difera cu varietatea: la ardeiul gras se lasa pe rand 15 – 20 cm, realizand o densitate de 65 – 88.000 pl/ha; la ardeiul gogosar distantele pe rand sunt de 20 – 25 cm, densitatea fiind cuprinsa intre 54.000 si 65.000 pl/ha; la ardeiul lung distanta pe rand este de 15 cm, realizand o densitate de 88.000 pl/ha; la ardeiul iute distanta pe rand este de 10 cm.

Lucrarile de ingrijire urmaresc realizarea unei culturi incheiate si crearea conditiilor pentru cresterea viguroasa a plantelor. La 4 – 5 zile de la plantare se face completarea golurilor, se aplica 3 – 4 prasile mecanice intre randuri si 2 prasile manuale pe rand. Cu ocazia prasilelor mecanice se poate face si un usor musuroit.

Udarea se face dupa plantare pentru asigurarea prinderii. Dupa aceea nu se mai uda circa 2 saptamani pentru a favoriza o inradacinare mai profunda. Apoi, pana la fructificare se uda la interval de 7 – 10 zile cu norme de 250 – 300 mc/ha. In timpul aparitiei masive a fructelor, cand plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apa, udarile se fac mai des, la intervale de 5 – 6 zile cu norme de 300 – 350 mc/ha, astfel ca umiditatea in sol sa fie in mod constant de 80 – 85% din capacitatea de camp. Se eviaă pe cat posibil udarea in timpul infloririi masive.

Pe suprafetele mici se poate face copilitul si carnirea plantelor, in scopul obtinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui numar mai mare de fructe pana la venirea brumelor de toamna, pe de alta parte.

Recoltarea la ardeiul gras se face la maturitatea tehnica, la ardeiul iute si lung atat la maturitatea tehnica, cat si la cea fiziologica, iar la ardeiul gogosar si de boia numai la maturitatea fiziologica.

La ardeiul gras recoltarea poate incepe in prima decada a lunii iulie si continua pana in prima decada a lunii octombrie. La ardeiul lung si gogosar recoltarea incepe in a doua decada a lunii august si se continua pana la caderea brumelor.

Recoltarea se face manual, preferabil prin taierea pedunculului, se conditioneaza, se ambaleaza si se transporta cat mai repede la unitatile de desfacere.

Productiile medii care se obtin sunt de 20 – 60 t/ha la ardeiul gras, gogosar si lung si de 8 – 12 t/ha la ardeiul iute si ardeiul de boia.

 

Cultura prin semanat direct prezinta o serie de avantaje: se face economie de forta de munca cu producerea rasadului si plantarea, radacinile patrund mai adanc, plantele folosesc mai bine apa si elementele nutritive, cheltuielile sunt mai mici, posibilitatile de mecanizare sunt mai mari, densitatea poate fi mult mai mare. Ca dezavantaje, mentionam obtinerea unor recolte mai tarzii si mai reduse, ca si limitarea arealului de cultura.

Alegerea hibridului/soiului este esentiala. Se prefera hibrizii timpurii si cu dezvoltare rapida, care formeaza mai multe fructe in acelasi timp.

Amplasarea culturii se face pe terenuri cu textura nisipo-lutoasa, care sa nu formeze crusta. Inainte de semanat este necesara tavalugirea terenului.

Semanatul se face cand in sol temperatura se mentine la 13 – 14 grade C, adica in jurul datei de 10 mai in sudul tarii. Sunt necesare 1,2 – 1,5 kg samanta la hectar.

 

Cultura ardeiului in sere

Obisnuit in sere se cultiva ardeiul gras si ardeiul iute. Acest sistem de cultura asigura productiile cele mai timpurii si valorificarea la preturi ridicate.

Rasadurile se produc in sere inmultitor dupa tehnologia specifica. La plantare rasadurile trebuie sa aiba bobocii florali bine formati, acest lucru realizandu-se intr-un timp variabil, in functie de intensitatea luminii din perioada de producere.

Serele si terenul se pregatesc ca la cultura tomatelor. Deoarece ardeiul necesita in sol o temperatura mai ridicata, cand nu se dispune de incalzirea tehnica a solului, se recomanda amenajarea de straturi incalzite biologic. Se foloseste gunoi de grajd sau compost forestier, amenajandu-se trei biloane de-a lungul traveei, late la baza de 30-35 cm, la partea superioara de 20-25 cm si inalte de 15-20 cm. Compostul forestier, in cantitate de 200 t/ha, are un aport termic biologic, permitand mentinerea in substrat a unei temperaturi de 180 C.

Pe travee se planteaza 4 randuri la distanta de 80 cm, iar pe rand la 52 cm, pentru a realiza o densitate de 24.000 pl/ha. Cand se amenajeaza biloane, se planteaza 3 randuri pe travee, la distanta de 100 cm, iar pe rand 39 cm, realizand aceeasi densitate. Aerisirea serei se limiteaza in perioada noiembrie-februarie la deschiderea ferestrelor periodic, in timpul zilei, iar uneori chiar si noaptea, astfel ca sa se produca o improspatare a atmosferei prin schimbul cu mediul exterior, dar numai cand climatul permite.

 

Cultura ardeiului in solarii

In solarii, in mod obisnuit se cultiva ardeiul gras, dar se pot obtine rezultate economice bune si din cultura ardeiului lung si iute.

Pregatirea solului si a solariilor se face ca la tomate. Rasadurile se produc in spatii incalzite. Se folosesc 400 g seminte pentru producerea rasadurilor necesare plantarii unui hectar. La plantare rasadurile vor avea 60 zile.

Plantarea rasadurilor se face atunci cand temperatura solului se mentine pe adancimea de 10 cm, la nivelul de 14 – 150 C, calendaristic intre 1 si 10 aprilie.

Lucrarile de ingrijire in solarii sunt mai complexe decat in camp. Dupa plantare, se uda local la fiecare planta, cu 0,5 – 1 l apa, pentru a nu raci solul. In timpul vegetatie, numarul udarilor atinge 18 – 20. Se face completarea golurilor si se mentine solul afanat prin 4–5 prasile. Se poate face mulcirea cu paie sau cu folie de polietilena.

Imediat dupa plantare solarul se tine inchis pentru acumulare de caldura. Aerisirea se face numai intre orele 10 si 16. Cand temperatura depaseste 27 grade C, se intervine prin aerisiri.

Recoltarea incepe in prima decada a lunii iunie si se poate prelungi pana in prima decada a lunii octombrie. Se obtin 35-60 t/ha, din care aproximativ jumatate pana la 20 iulie, valorificandu-se la preturi ridicate.


 

 

Noutati

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

21-11-2023 Gradinarit

Sfaturi utile pentru a-ti transforma gradina intr-un spatiu confortabil si atractiv

Daca ai un mic spatiu exterior, este pacat sa nu profiti de el. Exista o multime de decoratiuni, accesorii si plante care il pot transforma intr-un colt de relaxare, de care sa te bucuri in fiecare zi. Mai multe>>

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

16-08-2023 Gradinarit

Cum sa actualizezi sau sa accentuezi estetica gradinii tale prin cateva modificari simple

Fie ca esti un gradinar pasionat sau pur si simplu un iubitor al oazelor de verdeata, gradina ta poate deborda un suflu nou de la an la an. De la mici sculpturi de gradina amplasate din loc in loc si pana la plante noi de sezon sau aranjamente facute cu mana ta, poti actualiza estetica gradinii fara prea multi bani, dar cu multa imaginatie si pasiune. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

13-06-2023 Gradinarit

Meseria de gradinar, din ce in ce mai atractiva

Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

08-05-2023 Rosii

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

In continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere. Mai multe>>

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

25-04-2023 Legume

CLOSER™ combate afidele din culturile de legume si diminueaza transmiterea virusurilor la plantele de cultura

Afidele pot provoca daune in culturile de legume in mod direct, datorita hranirii cu seva si indirect, prin transmiterea virusurilor. Prevenirea aparitiei virusurilor este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important. Mai multe>>

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

06-04-2023 Gradinarit

Cum sa investesti corect pentru a avea o gradina de vis

Cu totii stim ca intre visul de a avea o gradina inforitoare si momentul in care te poti bucura pe deplin de ea se afla multa munca, determinare si deschiderea de a cumpara utilajele corecte. Ne-am propus sa va prezentam care sunt utilajele agricole care reprezinta cea mai inspirata si eficienta alocare a bugetului familiei dumneavoastra. Mai multe>>

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

12-10-2022 Sere si solarii

Prima sera verticala din Romania inaugurata de Ultragreens si Kaufland

Kaufland si Ultragreens, cunoscut pana acum ca Microgreens Romania, inaugureaza prima unitate de agricultura verticala din Romania, a carei productii va fi integral directionata vanzarii in magazinele retailerului. Green Hub Kaufland by Ultragreens este un proiect amplu de mediu si agricultura inteligenta, orientat catre noile tendinte de consum sanatos si in conformitate cu agenda ONU de dezvoltare sustenabila. Investitia Ultragreens, principalul producator de microplante si plante aromati... Mai multe>>

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

02-09-2022 Gradinarit

Gradinaritul, de la obligatie la pasiune – Echipamente de care ai nevoie ca sa transformi gradina de acasa intr-o sursa de legume si terapie

Gradinaritul este o activitate complexa, dar care implica beneficii valoroase pentru sanatatea ta fizica si mentala. Petrecerea timpului in aer liber, cultivarea propriilor straturi de fructe si legume, te ajuta sa te relaxezi, sa iti mentii tonusul si sa elimini stresul intr-o maniera creativa. Mai multe>>

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

20-04-2022 Gradinarit

Transforma-ti gradina intr-un spatiu de relaxare si luat masa

Daca ai o gradina si vrei sa profiti din plin de ea, ai ocazia de a o transforma intr-un spatiu placut de relaxare si de luat masa. Organizeaza intalnirile placute cu prietenii in sezonul cald si alegeti sa stati in gradina, la aer curat, relaxati-va pana seara tarziu stand la povesti si la un pahar de vin sau bucura-te de momente de relaxare singur intr-un colt de gradina. Pentru a transforma gradina intr-un spatiu ideal de relaxare sau de luat masa, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentia... Mai multe>>

Sugestii pentru amenajarea gradinii

30-03-2022 Gradinarit

Sugestii pentru amenajarea gradinii

Gradina este o zona cu o multime de roluri: spatiul de joaca al celor mici, locul perfect pentru a socializa in zilele cu vreme buna si chiar perimetrul in care tu poti da frau liber imaginatiei, in practicarea unor hobby-uri precum gradinaritul. Amenajarea gradinii tine cont de cele mai mai multe ori de stilul acesteia, dar si de caracteristicile acesteia. Mai multe>>

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

24-02-2022 Gradinarit

Sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii

Ingrijirea gradinii este un proces care se desfasoara pe tot parcursul anului, chiar si in perioada de repaus vegetal. Gradinarii stiu foarte bine asta, iar fiecare are propriile metode si propriile secrete pentru ca gradina lui sa arate impecabil. Am stat de vorba cu cativa dintre ei si am reusit sa aflam cateva sfaturi practice, pe care le dam si noi mai departe, pentru a fi de folos si altor pasionati de gradinarit. Mai multe>>

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

01-02-2022 Legume

Romanii vor sa consume mai multe legume, in portii mici

Consumatorii romani iau in medie trei mese pe zi, dintre care doua sunt gatite in casa, si doar o jumatate de masa este bazata pe alimente de origine vegetala, arata datele obtinute in cadrul unei cercetari realizate la finalul anului trecut de Bonduelle, producator de legume congelate si conservate. Mai multe>>