Plantarea bulbilor de toamna

Plantare bulbi de toamna-lalele zambile si narciseArticolul de fata isi propune sa prezinte modul de plantare al bulbilor de toamna, sau, dupa caz a tuberculilor sau rizomilor. Printre florile ce se inmultesc prin asa zisii bulbi de toamna, se regasesc lalelele, zambilele, narcisele, ghioceii, freziile, crocusi, irisi, fritillaria si muscari.


In alegerea bulbilor de toamna, este necesar sa tinem cont de o serie de aspecte. Pentru a ne asigura ce vom avea flori cat mai mari si frumoase in primavara, vom verifica initial tesutul bulbilor. Acesta trebuie sa fie ferm, tare, fara parti moi sau mucegaite. De asemenea, suprafata bulbilor trebuie sa fie cat mai neteda.


Bulbii, adusi in tara in perioada calduroasa (august - inceput de septembrie) au un risc deosebit de a incolti. Nu se vor cumpara bulbi incoltiti.

Marimea bulbului conteaza! Asadar, ofertele cu bulbi de toamna foarte ieftini, de dimensiune mica, vor avea ca rezultat obtinerea unui procent redus de inflorire, cu flori mici. Este de preferat alegerea bulbilor cat mai mari, pentru o inflorire abundenta si o dimensiune mare a florilor. 


Plantarea bulbilor de lalele

Lalelele fac parte din familia geofitelor. Este o planta care, in conditii de viata nefavorabile, supravietuieste in pamant prin organele subterane, fiind practic o planta perena.

Bulbii de lalele sunt bulbi de toamna, si se preteaza a fi plantati in gradina in intervalul septembrie – noiembrie, chiar si in decembrie. Principala conditie este ca pamantul sa nu fie inghetat.

Laleaua se planteaza in zone insorite sau partial umbrite, in gropi adanci de 10-12 cm, unde bulbul se aseaza cu discul in jos. Se recomanda ca fixarea bulbului sa se realizeze intr-un strat de 2-3 centimetrii de pamant maruntit la baza gropii. In gradinile familiale, distantele intre bulbi se recomanda a fi intre 10-20 centimetrii.

In functie de grupele din care fac parte, lalelele vor inflori in intervalul martie - mai. Printre principalele grupe de lalele amintim: Darwin Hibrid, Simple timpurii si simple tarzii, Duble timpurii si duble tarzii, Greigii, Parrot (Papagal), Fringed (simple si duble), Triumph si lalelele botanice.

O atentie deosebita se va acorda gradinilor unde sunt frecvent semnalate urme ale rozatoarelor. Acestea consuma cu placere bulbii de lalele. Bulbii pot fi protejati de rozatoare prin plantarea in cosuri.

Ingrijirea lalelelor este relativ simpla. Florile raman pe toata durata lor de viata pe planta. Se recomanda taierea acestora cand incep sa se decoloreze pentru a evita ca planta sa formeze fruct, ducand astfel energia doar in bulb.

Cand frunzele lalelei sunt uscate este momentul scoaterii bulbului din sol. Acesta se va curata de pamant si se va depozita in spatii aerisite, racoroase, pana in toamna, cand se va replanta in alt loc decat cel initial.

SemintePlante.ro va ofera in acest an o gama de lalele deosebite, din care putem mentiona:

Bulbi de toamna lalele super parrot
Super Parrot

 

Bulbi de toamna lalele rococo
Rococo

 

Bulbi de toamna lalele candyclub
Candy Club

Bulbi de toamna lalele fancy frills
Fancy Frills

Bulbi de toamna lalele queen of night
Queen Of Night

 

Bulbi de toamna lalele carnaval de nice
Carnaval de Nice

 

Bulbi de toamna lalele bastia
Bastia

 

Bulbi de toamna lalele ice cream
Ice Cream

(Cea mai spectaculoasa
lalea a anului trecut)

 

Plantarea bulbilor de zambile

Zambilele sunt flori ce infloresc primavara devreme, iar denumirea lor vine din grecescul Hyakinthos, insemnand piatra pretioasa, giuvaer.

Bulbii de zambila se planteaza in gradina, la fel ca si bulbii de lalele, la adancimi de 12-15 centimetrii, distanta dintre plante fiind de minim 10 centimetrii. Bulbii se vor aseza in groapa de plantare cu discul in jos. Adancimea de plantare este influentata mult si de marimea bulbilor.

La fel ca si in cazul bulbilor de lalele, vom scoate zambilele atunci cand frunzele s-au uscat, vom curata bulbii si ii vom depozita in locuri racoroase, aerisite.

SemintePlante.ro ofera zambile intr-o gama larga de culori, dupa cum urmeaza:

Bulbi de toamna zambile splendid cornelia
Splendid Cornelia

Bulbi de toamna zambile blue jacket
Blue Jacket

 

Bulbi de toamna zambile jan boss
Jan Boss

 

Bulbi de toamna zambile gipsy queen
Gipsy Queen

 

Bulbi de toamna zambile fondant
Fondant
Bulbi de toamna zambile city of haarlem
City of Haarlem
Bulbi de toamna zambile white pearl
White Pearl
Bulbi de toamna zambile mix zambile
Mix de Zambile - 7 bulbi


 

Plantarea bulbilor de narcise

Narcisa este o planta cu bulbi pereni, tunicate si rezistente la ger. Narcisele infloresc primavara in martie-aprilie, dar sunt si varietati ce isi pot prelungi inflorirea pana in luna mai.

Narcisa prefera zonele insorite sau partial umbrite si nu suporta solurile grele, cu multa umezeala, unde bulbii pot putrezii.

Bulbii de narcisa se recomanda a se planta mai devreme decat bulbii de lalele, pentru ca pot forma usor radacini la depozitare. Se va folosi o adancime de plantare de 12-15 centimetrii.

Printre varietatile pe care le puteti incerca, mentionam:

Bulbi de toamna narcise delnashaugh
Delnashaugh

 

Bulbi de toamna narcise Tahiti
Tahiti

 

Bulbi de toamna narcise flower drift
Flower Drift (cu floare batuta)

 

Bulbi de toamna narcise replete
Replete

 

Bulbi de toamna narcise pink charm
Pink Charm

(narcise cu colorit roz)

 

Mai multe detalii privind plantarea bulbilor de toamna puteti gasi pe SemintePlante.ro, in rubrica “Informatii tehnice”, pentru fiecare varietate in parte.

 

seminte-plante-logo

 

 

Noutati

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

26-02-2024 Seminte

„Drumul Semintei” - seria video care prezinta etapele esentiale din procesul de productie al semintelor

Corteva Agriscience a lansat seria de video „Drumul Semintei”, care descrie intregul proces de productie al acesteia, de la semanatul formelor parentale in camp pana la ambalarea si livrarea semintelor catre clienti. Proiectul, compus din 8 episoade tematice si un episod sinteza, isi propune sa sprijine fermierii romani in asimilarea si intelegerea productiei de seminte, combinand mai multe tehnici in diferite etape si abordand agricultura intr-un mod sustenabil si inovator. Mai multe>>

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

09-12-2023 Seminte

Inovatia in ameliorarea plantelor sustine tranzitia catre un sistem alimentar durabil

Pe masura ce anul 2023 se apropie de sfarsit, Uniunea Europeana se apropie, de asemenea, de decizii importante care vor determina viitorul sectorului sau de seminte si ameliorare a plantelor si vor avea un impact semnificativ asupra intregului lant agroalimentar european. Mai multe>>

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

29-11-2023 Seminte

Statia de conditionare de la Afumati a produs seminte pentru 11.000 de hectare de porumb si floarea-soarelui

Statia de productie a semintelor a companiei internationale de agricultura Corteva Agriscience, situata in Afumati, judetul Ilfov, a incheiat cu succes sezonul de productie agricola din 2023. Peste 2 milioane de unitati de seminte de porumb si floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul urmator pe o suprafata de peste 11.000 de hectare. Mai multe>>

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

10-10-2023 Material saditor

Inovatia in agricultura prin tehnologii de editare genomica

Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificare... Mai multe>>

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

14-09-2023 Seminte

Catalogul de culturi de toamna 2023 a fost lansat si celebreaza 10 ani de cercetare a Forumului APPR

Catalogul de culturi de toamna, editia 2023, a fost lansata azi, 14 septembrie si marcheaza un deceniu de activitate de cercetare a Forumului APPR. Reteaua de testare R.I.T.A.C. are 7 culturi inscrise: Porumb, Floarea-soarelui, Grau, Orz, Rapita, Soia, Sorg si 37 de locatii de testare, prin cercetare aplicata in sistem de microparcele randomizate. Mai multe>>

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

27-03-2023 Material saditor

ISTIS promoveaza soiuri cu mare adaptabilitate la conditiile de mediu actuale

In data de 30 martie 2023 se intruneste Comisia de inregistrare a soiurilor de plante agricole si horticole, la sediul ISTIS din Bucuresti. Soiurile propuse comisiei pentru inregistrare si-au incheiat ciclul experimental in anul 2022 si corespund criteriilor stabilite de legislatia in vigoare, sunt distincte, uniforme si stabile, iar soiurile din speciile de culturi de camp poseda valoare agronomica si de utilizare satisfacatoare. Mai multe>>

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

15-10-2022 Depozitare

Amenzi de 1 mil. lei in urma controalelor la depozitele de legume, fructe si cereale

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a desfasurat, in perioada 12-13.10.2022, o actiune tematica de control la depozitele de legume, fructe si cereale din municipiul Bucuresti si din judetele Arad, Arges, Bihor, Brasov, Calarasi, Cluj, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis. Mai multe>>

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

23-04-2022 Depozitare

10 greseli frecvente la depozitarea in silobag

Sa depozitezi eficient in silobag, inseamna sa respecti cateva reguli in momentul si pe parcursul depozitarii. Incalcarea lor, aduce cu sine o serie de probleme care pot pune in pericol recolta sau furajele aflate in interiorul sacilor uriasi. Mai multe>>

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

30-03-2022 Seminte

Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) scoate la concurs pozitia de Director Executiv

Infiintata in octombrie 2012, Alianta Industriei Semintelor din Romania este o asociatie profesionala care doreste sa sprijine agricultura romaneasca. Misiunea principala a AISR este promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania. AISR scoate la concurs pozitia de Director Executiv. Responsabilitatile functiei de director executiv al AISR sunt: Mai multe>>

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

17-02-2022 Depozitare

Storage Logistics a crescut cu 50% numarul depozitelor partenere la nivel national si cu 285.000 mp spatiul disponibil

Platforma Storage Logistics, singurul marketplace B2B pentru spatii de depozitare clasa A din Romania, anunta cresterea cu 50% a numarului de depozite partenere la nivel national si cu 285.000 mp a spatiului de depozitare pentru proiecte de depozitare, pe termen scurt si mediu. In prezent, Storage Logistics conecteaza o retea de peste 150 de parteneri, prin intermediul careia companiile pot accesa servicii de depozitare la cerere, avand o suprafata totala a spatiului disponibil de aproximat... Mai multe>>

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

04-11-2021 Depozitare

De ce sa iti iei si accesoriile, dupa ce ai cumparat un silobag

Daca dupa ce iti cumperi o casa, ai nevoie de mobila si decoratiuni. E bine sa stii ca si silobag-ul respecta acelasi principiu. Dupa achizitia sacilor, iti trebuie accesoriile. Mai multe>>