Solutiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de rapita

Randament maxim al culturii de rapita - Solutiile de fertilizare de la EcoFolRapita de toamna este cea mai importanta planta oleaginoasa din Europa. Cercetatorii europeni au constatat ca in ultimii ani mediile anuale ale productiilor au fost cu 33–38% mai mici decat potentialul genetic al hibrizilor cultivati la nivel european. Prin urmare, este important ca fernierii sa apleze la toate metodele care pot conduce la productii mai mari si care pot creste rezistenta acestei plante la presiunea factorilor de mediu in continua schimbare (seceta, presiunea agentilor patogeni si a daunatorilor, carente etc.).

Aplicarea de produse cu efect de biostimulare este o metoda alternativa care poate sprijini cresterea si rezistenta plantelor la stres.

In conditiile de mediu incerte din momentul semanatului rapitei de toamna, este extrem de recomandata tratarea semintelor cu produse pentru stimularea germinatiei.

Randament maxim al culturii de rapita - Grow Factor Seed BoosterEcofol detine in portofoliul sau unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semintelor, Grow Factor Seed Booster. Pachetul contine 1l ingrasamant starter + 1l adjuvant F4. Produsul contine intreaga gama de nutrienti hidrosolubili. Ingrasamantul este compatibil cu majoritatea fungicidelor si insecticidelor utilizate pentru tratarea semintelor. Datorita macro si microelementelor aplicate pe suprafata semintelor, samanta de rapita va avea o dezvoltare accelerata a radacinilor si a primelor frunze. Doza recomandata este 1l/tona de samanta (0,5 l Starter + 0,5 l F4).

Cerintele nutritionale ale rapitei fata de macroelemente sunt mult mai mari in cazul rapitei decat in cazul cerealelor paioase. Potasiul este preluat de rapita din sol in cantitati mari. Disponibilitatea insuficienta a acestui nutrient limiteaza puternic cresterea si randamentul la hectar. Numarul de seminte din silicve, ca o conditie esentiala a unui bun randament final, depinde de modul de gestionare a potasiului in sol.

 

Fertilizarea de baza cu complexe pentru o inradacinare optima

Din practica agronomica, se stie ca fosforul, sau mai bine zis carenta acestuia, restrictioneaza inradacinarea. Fosforul stimuleaza dezvoltarea in profunzime a sistemului radicular si creste capacitatea plantelor de a absorbi si utiliza restul nutrientilor din sol.

Randament maxim al culturii de rapita - Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActiveDupa un studiu aprofundat, bazat pe o experinta acumulata in mai multe tari, Ecofol s-a concentrat pe cele mai moderne ingrasaminte cu fosfor – cu disponibilitate ridicata si protectie suplimentara impotriva blocarii in sol - pentru soluri acide, alcaline, umede si/sau grele. Tehnologia PhosActive® creeaza o zona de protectie in sol pentru granulele de fosfor si asigura fosforul disponibil plantelor pentru o perioada mai lunga de timp decat in cazul ingrasamintelor standard. PhosActive® previne legarea fosforului de moleculele de Ca, Mg, Fe, Al, Zn, Mn prezente in sol si blocarea acestuia in compusi insolubili. PhosActive® asigura o disponibilitate maxima a fosforului, indiferent de tipul de sol si de aciditatea acestuia.

Venim in intampinarea fermierilor romani cu o solutie de inalta calitate pentru asigurarea dezvoltarii viguroase a plantelor in etapele initiale de crestere. Portofoliul nostru de ingrasaminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde produse premium, potrivite pentru solurile neutre, usor acide si alcaline. In aceasta toamna, pentru cultura de rapita recomandam produsul Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive® care protejeaza fosforul impotriva blocarii acestuia in sol.

 

Nu ignorati importanta pregatirii culturii pentru iernare!

Randament maxim al culturii de rapita - Fertilizare foliara cu Grow Factor EvolutionS-a demonstrat ca o planta de rapita este pregatita pentru iernare, si nu va suferi traume semnificative din cauza gerului prelungit cumulat cu lipsa zapezii, daca plantele vor dezvolta 8 frunze, diametrul coletului va masura min. 8 mm iar lungimea radacinii va fi de min. 8 cm. Combinatia optima de aminoacizi, macro si microelemente din produsul Grow Factor Evolution va hrani planta in primele sale stadii de dezvoltare.

Pentru a asigura dezvoltarea viguroasa a plantelor, in special in etapele initiale, microelementele joaca un rol foarte important in activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor romani cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliara a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Aceasta combinatie unica a doua produse intr-un singur pachet are urmatoarele beneficii: intensifica dezvoltarea in primele faze de crestere ale plantelor de rapita, previne aparitia carentelor, asigura o absorbtie optima a elementelor si protejeaza plantele impotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protectie a plantelor. Doza recomandata de specialistii Ecofol pentru aplicare in toamna este de 2 l/ha.

Randament maxim al culturii de rapita - Comparatie rapita GF EvolutionCarentele de microelemente se manifesta tarziu, cel mai frecvent atunci cand pagubele produse de acestea nu mai pot fi recuperate. O nutritie echilibrata a plantelor, cu Grow Factor Evolution, previne aparitia carentelor. Este recomandata fertilizarea foliara cu microelemente in timpul fazelor critice de crestere cum ar fi infratirea dar si in vederea pregatirii pentru iernare.

 

Ce am invatat din practica?

S-a dovedit ca produsele cu un puternic efect de stimulare imbunatatesc absorbtia si acumularea de macro si microelemente care pot avea un efect favorabil asupra productiei. Pentru rapita de toamna, fosforul si potasiul sunt substante nutritive foarte importante.

In cercetarile efectuate in toate tarile in care Ecofol este prezenta, aplicarea fertilizantilor cu efect de stimulare creste exponential acumularea de fosfor si potasiu in radacini. Cresterea absorbtiei de fosfor si potasiu dupa aplicarea unor complexe lichide cu efect de biostimulare se datoreaza stimularii multor procese fiziologice responsabile de cresterea si dezvoltarea radiculara.


Grow Factor Evolution - ECOFOL
 

Articol realizat de echipa Ecofol Romania

 
 

Noutati

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul tarii

11-11-2022 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul tarii

La fel ca si in alte zone ale tarii, in zona de vest, judetele Arad si Timis, productiile obtinute la cultura de floarea-soarelui nu s-au ridicat la cel mai inalt nivel, insa hibrizii Pioneer au reusit sa fie si in aceasta campanie un etalon. Seceta a diminuat productiile, insa majoritatea fermierilor care au ales genetica Pioneer au obtinut productii peste media zonei in care isi desfasoara activitatea, motiv pentru care compania Corteva Agriscience a desemnat si in aceasta zona o serie de ferm... Mai multe>>