Cultura murului fara ghimpi, afaceri mici, dar ”pretioase”

Afaceri cultura murului fara ghimpiDescoperiti cum sa va infiintati propria cultura de mure, dar si secretele care stau la baza succesului unei plantatii de mure! Toate acestea va sunt dezvaluite de un producator autohton de mure fara spini, ”domiciliat” intr-o depresiune de la poalele Apusenilor. Si in aceasta toamna, cultivatorul pune la vanzare material saditor la ghiveci, gata inradacinat, din soiurile de mure Thornfree si Thornless Evergreen.

 

 

 

 

Poate ca nu v-ati gandit ca 3-4 plante de mur fara spini, cultivate in propria gradina sau intr-un ghiveci pe un balcon, va pot acoperi necesarul pentru consumul personal sau familiar. Poate ca va vine greu sa credeti ca si fara o investitie astronomica, puteti pune pe picioare o mica plantatie de mure in masura sa va sustina financiar sau sa va completeze veniturile anuale.

Si cu siguranta ca va este imposibil sa dati crezare faptului ca nu trebuie sa aveti vechime ca agricultori pentru a descoperi pas cu pas ce trebuie sa faceti pentru intretinerea culturii de mure.


Unde sta valoarea murelor fara ghimpi?

Plantatiile de mure fara tepi de pe teritoriul tarii noastre se pot numara pe degete. Sa fie oare vorba despre o specie de fructe de padure pentru care cererea este prea mica? Sau sa fie agricultorii autohtoni prea putin interesati sa infiinteze o cultura de mure pentru a acoperi macar o parte din cererea nationala?

Adevarul este ca marea majoritate a populatiei se da in vant dupa fructele de padure, pe cat de imbietoare ca gust si aspect, pe atat de sanatoase. Si datorita faptului ca sunt deosebit de ”pretioase”, au devenit mai mult decat un ”moft” cu care se orneaza cele mai luxoase torturi de la nunti si botezuri.

In acelasi timp, cu mic, cu mare, tineri si mai putin tineri, toata lumea este interesata sa se foloseasca de remediile naturale pentru prevenirea maladiilor comune. Si mai nou, se pare ca exista o tendinta generalizata spre o alimentatie cat mai sanatoasa, daca se poate bio, cat mai bogata in nutrientii esentiali pentru sanatatea organismului.

Delicioasele mure acopera toate aceste exigente. Sunt considerate un adevarat ”tezaur”, o bogatie nationala ce le furnizeaza consumatorilor savoare si sanatate, in egala masura.


Butasi mur ghiveciAdevarata rentabilitate a murelor de cultura

O problema acuta ce pune la incercare inspiratia micilor intreprinzatori, se refera la rentabilitatea plantatiilor cu mure fara spini. Aceeasi intrebare ramane valabila si in cazul consumatorului de rand dornic sa-si puna pe masa fructe sanatoase, cultivate in ograda proprie sau mai bine-zis pe balcon, in curte sau intr-o gradina.

Puteti lua exemplul fructelor proaspete pe care le gasiti in caserole, frumos aranjate, in raioanele cu legume si fructe din market-urile si supermarket-urile care se respecta. Pretul pentru o mana de mure poate ajunge in extrasezon si la 10 lei, iar kilogramul pana la 30-40 de lei. Totul depinde de anotimp, precum si de preturile practicate de vanzatorul intermediar, care nu intotdeauna au legatura cu preturile la producatori.

Prin comparatie, materialul saditor cumparat direct de la cultivatorii de mure, are un pret variabil ce nu depaseste un maxim de 8-10 lei / butas de mur fara spini. Si nu va mai ramane de facut decat sa calculati cam cat ati produce cu 5, 10 sau 1.000 de plante, tinand cont ca recolta poate ajunge la 5 kilograme / planta. Este vorba despre productia medie a arbustilor de muri fara tepi ajunsi la maturitate, adica incepand cu anul 4 de viata.


Cultivatori de mure se devine… dar nu oricum…

Unul dintre cultivatorii autohtoni va ofera butasi mure de cultura inradacinati, la ghiveci, la un pret ce nu depaseste 8 lei / bucata. Producatorul a experimentat intreaga tehnologie de cultura a murului fara ghimpi ani de-a randul, pe propria plantatie, incepand de la pregatirea terenului si plantare, pana la intretinerea arbustilor fructiferi, recoltarea murelor si inmultire.

Cultura murului ghivece butasi


Pentru unii, pretul practicat este mare. Dar cei mai multi dintre dumneavoastra vor recunoaste ca pretul este unul corect si real. Pentru ca in spatele ghiveciului cu butasi de mure fara ghimpi inradacinati, sta mult studiu, experienta, munca si sudoare.


Fara cunostintele necesare, fara toate informatiile culese si puse in aplicare cu pricepere, n-ar fi existat o plantatie de mure. N-ar fi existat nici material saditor de calitate care si in aceasta toamna isi asteapta cumparatorii interesati.

Si n-ar fi existat nici sansa ca alti cultivatori in devenire sa afle totul despre cultura murului fara ghimpi, fara sa mai fie necesar sa experimenteze pe propria piele, riscand sa esueze. Iar cultivatorul ar fi ramas in anonimat, fiind doar unul dintre cei care au visat fara insa sa mai cunoasca realitatea, fara sa guste din propriile-i realizari si fara sa simta delicatetea si savoarea fructelor proaspat culese.


”Calatoria” murelor de cultura

Materialul saditor pe care-l gasiti la vanzare, la origini a fost un arbust de mur fara spini. Iar fiecare planta, inainte de a fi inmultita, a avut nevoie sa fie plantata in conditii optime pentru a se dezvolta. Apoi a avut nevoie de lucrari de intretinere corespunzatoare, astfel incat rezultatele sa insemne plante de mur suficient de viguroase incat sa dea nastere puietului, la fel de robust.

Desi este vorba despre soiuri destul de rezistente la intemperii, un adevarat cultivator de mure fara spini trebuie sa tina cont de tot ce inseamna caracteristicile pedoclimatice. Ca orice plante de cultura, si murul fara tepi are nevoie de conditii propice pentru a se dezvolta si fructifica la un nivel maxim de calitate si de cantitate.

Arbustii murului de cultura trebuie sa se adapteze in asa fel conditiilor pedoclimatice, incat plantatia de mure sa fie un succes. Dar o productivitate pe masura asteptarilor nu poate fi obtinuta fara respectarea catorva reguli de plantare sau fara construirea unei structuri de sustinere (sistemul de spalieri) si a sistemului de irigatie.

Pentru a ajunge puternice si sanatoase, plantele au nevoie de un intreg ”arsenal” de lucrari specifice, incepand de la primele operatiuni de plantare, pana la cele de intretinere. Acestea din urma sunt absolut necesare pentru ”cosmetizarea” arbustului in vederea pregatirii lui pentru inmultire si pentru fructificare.

Plantatie de mur


Ca punct de plecare, puteti lua exemplul cultivatorului de mure, asa cum va este prezentat pe website-ul muri.ro si care va poate furniza si in aceasta toamna, material saditor de calitate. Butasii de mur Thornfree si Thornless Evergreen, cu pretul de vanzare cuprins intre 5 si 8 lei, va sunt livrati prin curierat, ajungand la dumneavoastra in circa 24 de ore de la efectuarea comenzii.


Si pentru ca nu se teme de concurenta, prin serviciul de consultanta online gratuita, producatorul de mure pune la dispozitia tuturor celor interesati, informatii utile referitoare la cultura murului fara ghimpi. Totul vine in sprijinul actualilor producatori mai putin experimentati, dar si a ”pionierilor” ce aspira la o astfel de afacere ”pretioasa”.


Mult mai multe informatii despre plantele de mur si tehnologia de cultura a acestora puteti descoperi pe muri.ro sau la Tel: 0766.321.753



Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>