Ce fructe de padure plantam toamna aceasta? Top 5 cele mai rentabile soiuri

Cele mai rentabile soiuri de fructe de padureSTART campaniei de plantare, de toamna, pentru fructele de padure! In aceasta perioada toata atentia se indreapta spre cele mai productive soiuri de fructe de padure. Printre cele mai apreciate si mai usor de cultivat, se numara: zmeura Heritage, zmeura Lulin, mure Thornfree, mure Navaho si coacaz negru Deea.


Zmeura, murele si coacazele sunt prima optiune a celor care vor fructe delicioase si deosebit de sanatoase. Sunt recomandate atat pentru cei care detin o mini-gradina, cultivatori de ocazie, cat si pentru marii producatori aflati in cautarea unor fructe usor de comercializat, la mare cautare in tara si strainatate.

StrongBerry, unul dintre cei mai importanti producatori si furnizori de material saditor pentru arbusti fructiferi din Romania, a selectat soiurile care merita atentie, toamna aceasta.

 

CARE SUNT CELE MAI RENTABILE FRUCTE DE PADURE?

Exista zeci de soiuri de fructe de padure, insa nu toate sunt rentabile. Unele dintre ele fie nu au aspect comercial, fie sunt mult prea pretentioase in materie de sol si amplasare sau, pur si simplu, sunt greu de cules.

Am ales soiurile cu cea mai mare notorietate in randul cultivatorilor si consumatorilor. Iata ce trebuie sa stii despre acestea.

 

Zmeura HERITAGE - Cel mai popular si mai cultivat soi de zmeura din lume

Tufele au crestere inalta, erecta, sunt viguroase, se autosustin, au putere de drajonare medie-mare. Epoca de inflorire este timpurie . Se dezvolta pe cele mai multe tipuri de sol si tolereaza bine clima rece.

Zmeura Heritage are fructele de marime medie, culoare rosu-intens, forma conica, moderat de suculente, dulci acrisoare, productivitate buna. 

Zmeura Heritage prezinta o rezistenta foarte buna la manipulare, cu desprindere usoara. Epoca de maturare este in prima decada a lunii iulie-prima rodire si ultima decada a lunii august – prima decada a lunii septembrie, a doua rodire.

Zmeurul din soiul Heritage provine din SUA si este cultivat in special pentru:

    • fructele sale mari, delicioase
    • un sezon lung de rodire
    • rezistenta buna la boala si la seceta

Zmeur Heritage este un soi foarte bun pentru zonele din sudul tarii deoarece, odata ajunsa la maturitate, planta este extrem de rezistenta la seceta, dar poate creste la fel de bine si in zona de munte.

 

Zmeura LULIN - Soi fara spini, usor de cules

Zmeura Lulin este un soi originar din Bulgaria si are o crestere puternica. Drajonii sunt erecti, grosi si rigizi, iar radacinile sunt bine ramificate, mari, puternice (nu are spini).

Fructele sunt mari, bine fixate, compacte, foarte gustoase, de culoare rosu aprins. Sunt potrivite pentru consumul in stare cruda , pentru dulceturi si compoturi, dar si pentru congelare.

Zmeura Lulin are continut ridicat in antioxidanti, este hranitoare, gustoasa si deosebit de aromata.

Este un soi ce creste sub forma de tufis la inaltimi de 1,5 – 1,6m si se apreciaza, in literatura de specialitate, ca produce in medie 3 Kg pe tufa.

Zmeura Lulin nu este deloc pretentioasa, se dezvolta pe cele mai multe tipuri de sol si tolereaza bine clima rece. 

Produce incepand cu prima decada a lunii iunie(pe drajonii lemnificati ) si pana in octombrie (pe drajonii noi). Drajoneaza foarte bine, in medie 10/12 drajoni valizi /planta mama.

Soiul prezinta o rezistenta mare la inget, la bolile virale, dar si o rezistenta buna la bolile fungice.

 

Mure NAVAHO - Cel mai dulce soi de mure, rezistenta la inghet

Sinonime cu rezistenta uimitoare la oscilatiile mari de temperatura ( -30 de grade Clesius, +40 de grade Celsius), murele din soiul NAVAHO asigura recolte record si fructe cu o aroma deosebita. 

NAVAHO are o crestere viguroasa, este un soi fara ghimpi (ceea ce face ca manipularea sa fie usoara), rezista bine la ger si este autofertil. 

Fructele au marime medie-mare si pot sa cantareasca 7 grame (un singur fruct). 

Murele NAVAHO sunt apreciate gratie urmatoarelor caracteristici:

    • rezistenta la temperaturi extreme 
    • este bine adaptata climatic la toate zonele Romaniei
    • nu prezinta ghimpi
    • asigura randament chiar si in lipsa polenizarii straine
    • recoltarea are loc la inceputul lui august pana spre a doua parte a lunii septembrie
    • coacerea se produce uniform iar gustul este dulce-acrisor (sunt mai dulci decat restul soiurilor de mure) si au un parfum specific

 

Mur Thornfree, un soi ”vedeta”

Gratie fructelor delicioase, cu un aspect impecabil, Thornfree este cel mai cunoscut si mai cultivat soi de mure. Se dezvolta, in special, in zone umbroase, la marginea padurilor, in poieni, in tufisuri sau in zone deluroase.

Soiul Thornfree nu prezinta spini si este ideal cultivarii pe suprafetele tarii nostre, fiind bine aclimatizat. 

Iata de ce merita sa alegi murele Thornfree:

    • planta viguroasa, cu ramuri lungi de pana la 8 m
    • se dezvolta bine pe orice tip de sol
    • este usor de cules si de manipulat, pentru ca nu prezinta spini
    • rezista foarte buna la temperaturi scazute, boli si daunatori
    • maturarea are loc in a doua parte a lunii august si dureaza pana in luna octombrie
    • fructul este mare, are forma conica-alungita, culoare neagra (ideal pentru preparate culinare luxoase)

Murele sunt bogate in Vitamina C, antioxidanti, acid folic, fier, magneziu, luteina, Vitamina E, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, mangan, complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6).

 

Coacaze Deea, un soi deosebit de productiv

Deea este un soi ideal pentru incepatori, deoarece este o planta cu pretentii minime. Soiul este apreciat pentru beneficiile medicinale pe care le asigura, dar si usor de recunoscut gratie fructelor mici, negre si parfumate.

Coazul prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, afanate si bine drenate. Soiul Deea se planteaza pe soluri de tip luto-nisipoase si luto-argiloase. 

Prefera temperaturile in intervalul 16-24 grade Celsius. Se dezvolta in conditii de lumina si semiumbra, putand suporta inclusiv umbra.

Este un soi extrem de productiv: 3, 2 kg pe tufa. Fructele sunt mici-medii, cu o aroma delicata, pot fi consumate in stare proaspata, congelate sau semi-preparate.

Cu o plantatie impresionanta, situatata in lunga Dambovitei, in zona comunei Dragomiresti, SC StrongBerry SRL detine autorizatie de producere a materialului saditor si este autorizata din punct de vedere fito-sanitar, putand asigura documente de certificare.

StrongBerry pune la dispozitie atat material saditor, cat si fructe fresh si congelate. Fructe de padure de la A la Z!

 

 

  

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>