EFSA apeleaza la expertii in siguranta alimentara, protejarea animalelor si a plantelor

efsaEFSA indeamna insistent oamenii de stiinta sa aduca o schimbare pozitiva in sistemul european de siguranta alimentara, alaturandu-se echipelor sale de experti in evaluarea riscurilor. Sunt asteptate candidaturi din partea oamenilor de stiinta de mare calibru, cu specializari in: sanatatea plantelor, organisme modificate genetic, hrana pentru animale, sanatatea si bunastarea animalelor, protectia plantelor, contaminantii din lantul alimentar, pericole biologice si nutritie.

 

 

Pe langa cele opt grupuri stiintifice care se ocupa de aceste domenii, EFSA reinnoieste si componenta Comitetului Stiintific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordarilor cu privire la evaluarea riscurilor si la metodologiile noi.

EFSA apeleaza la cunostintele de specialitate si la opinia a sute de oameni de stiinta cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informatiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor si a plantelor. Comitetul Stiintific al Autoritatii si grupurile sale Stiintifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de stiinta din toata Europa si abordeaza un larg spectru de discipline. Acesti experti – provenind din universitati, institutii de cercetare si de la autoritatile nationale pentru siguranta alimentara – pun la dispozitia EFSA o multitudine de cunostinte stiintifice, gandire critica si experienta decizionala practica, asigurand excelenta stiintifica a consultantei pe care o ofera Autoritatea.

Consultanta este furnizata sub forma avizelor stiintifice publicate in EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicatia EFSA Journal este mentionata in baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder si ISI Web of Science.

Expertii EFSA presteaza aceasta activitate solicitanta in mod voluntar si li se solicita adesea sa ofere consultanta stiintifica complexa dupa un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge in centrul atentiei publice din cauza unui subiect de o anumita natura sau sensibil pe care au fost rugati sa il evalueze.

Profesorul Anthony Hardy, presedintele Comitetului stiintific, afirma: „Este solicitant sa lucrezi pentru EFSA si este normal sa fie asa, dar satisfactiile sunt pe masura. As recomanda oricui aceasta activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezinta piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa in ceea ce priveste siguranta alimentara, iar valorile sale fundamentale de excelenta stiintfica si de transparenta sunt si valorile mele fundamentale. Sunt foarte mandru sa fac parte dintr-un sistem care contribuie la cresterea gradului de siguranta a alimentelor europenilor.”

Profesorul Joe Perry, presedintele Grupului pentru organisme modificate genetic, adauga: „Activitatea EFSA este realmente necesara. Evaluarea riscurilor este importanta nu doar din punct de vedere stiintific, ci si pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de stiinta sunt si ei consumatori – toata lumea are nevoie de mancare – si multi dintre ei sunt parinti, asadar este si o oportunitate de a contribui la binele societatii, pe langa sansa de a avea intalniri interesante cu experti din diverse tari si de a oferi tot ce ai mai bun in domenii pline de provocari.”

Candidatii trebuie sa isi poata demonstra experienta in materie de evaluare stiintifica a riscurilor si sa posede cunostinte de specialitate dovedite intr-unul sau mai multe din domeniile de competenta ale EFSA. Candidatii selectionati vor fi numiti pentru un mandat de trei ani, incepand din iulie 2015.

Expertii interesati sunt invitati sa isi depuna candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de intampinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicata si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Cerere de exprimare a interesului:
http://www.efsa.europa.eu/en/scpanels/memberscall2011.htm

 

 

 

 

Informatii suplimentare EFSA

EFSA a fost infiintata in ianuarie 2002, in urma unei serii de crize alimentare care a avut loc la sfarsitul anilor 1990, ca sursa de consultanta stiintifica independenta si pentru a comunica riscurile asociate lantului de aprovizionare cu alimente. In cadrul sistemului european de siguranta alimentara, evaluarea riscurilor se efectueaza independent de administrarea riscurilor. Ca evaluator al riscurilor, EFSA furnizeaza avize si recomandari stiintifice Comisiei Europene, Parlamentului European si statelor membre ale UE.

Mandatul expertilor cu functie de membri ai Comitetului Stiintific si ai grupurilor stiintifice are durata de trei ani. Mandatul actualului Comitet Stiintific si mandatele a opt dintre cele zece grupuri* expira la mijlocul anului 2015. In cazul in care nu sunt numiti, expertii pot fi inscrisi pe o lista de rezerva pentru ocuparea locurilor care devin vacante in cadrul grupurilor.

Procedura de selectie a expertilor este una deschisa si transparenta.

Expertii nu sunt remunerati deoarece nu sunt angajati ai EFSA, dar autoritatea ramburseaza cheltuielile de deplasare, de cazare si diurna. Expertii primesc, de asemenea, o indemnizatie speciala, pentru fiecare zi de participare la reuniuni.

* Componenta Grupului pentru aditivi alimentari si surse nutritive adaugate in alimente (ANS) si a Grupului Stiintific pentru materiale care intra in contact cu produsele alimentare, enzimele, aromele si mijloacele auxiliare de prelucrare (CEF) a fost reinnoita anul trecut.


ANSVSA

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>