Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRR

Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRRClubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea transmisa de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in luna aprilie catre autoritatile de la Bruxelles pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national, ca masura obligatorie pentru redresarea economiei nationale post COVID-19.

Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura, fapt confirmat prin analiza tuturor comunicarilor si clarificarilor facute de reprezentanti din Directiile Generale ale Comisiei Europene si ai unor organizatii europene reprezentand interesele fermierilor cu care cooperam direct si conform cu scrisoarea comisarului pentru agricultura Janusz Wojciechowski privind rolul major al Romaniei in cadrul Uniunii Europene in cee ce priveste aprovizionarea cu materie prima bruta.

In contextul discutiilor recente privind neeligibilitatea finantarii irigatiilor prin PNRR, reprezentantii de la Bruxelles ai asociatiilor europene cu care suntem in contact au confirmat ca solicitarile Comisiei Europene sunt pentru transmiterea in procesul de negociere a unor prezentari tehnico-financiare clare privind proiectul de gestiune a apei, dar nu de respingere a unui astfel de proiect, cu impact atat de mare asupra rezilientei si relansarii economice. Pe baza consultarilor cu fermierii si expertii Clubului, am formulat sintetic argumente pentru a justifica necesitatea finantarii prin PNRR a programului privind sistemele de gestiune a apei de importanta strategica pentru agricultura si mediu, precum si elemente de sustinere in ceea ce priveste contributia acestui program la cresterea rezilientei fermelor din Romania si relansarea economica a activitatii in sectorul agricol si nu numai”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

In urma scrisorii transmise la inceputul lunii februarie de DG Agricultura din cadrul Comisiei Europene catre doamna Céline Gauer (Coordonator Program de Redresare si Rezilienta) si domnul Maarten Verwey (Director General al DG Afaceri Economice si Financiare), se evidentiaza clar directiile care trebuie urmarite in propunerile privind reformele vizate in agricultura: reducerea costurilor de productie pentru fermieri, imbunatatirea gestionarii solului si a calitatii apei, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si emisiilor de Gaze cu efect de sera (GES), imbunatatirea biodiversitatii si crearea unui mediu mai sanatos.

Imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii sunt actiuni care se pot maximiza printr-o reforma care sa vizeze gestionarea eficienta a apei prin sisteme de irigatii performante, adaptate nevoilor secolului XXI si prin investitii ȋn amenajari hidroameliorative cu rol important in zona de desecare si drenaj.

In acest sens, consideram ca schimbarile climatice tot mai evidente din ultima decada, lipsa infrastructurii la nivelul imbunatatirilor funciare si mai ales, criza COVID-19 conduc treptat catre o criza alimentara care poate fi combatuta prin intermediul unor investitii adecvate in agricultura romaneasca. Agricultorii se confrunta cu provocari specifice mai ales in ceea ce priveste infrastructura si dezvoltarea economica a zonelor rurale”, subliniaza Florian Ciolacu.

Spania a propus in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta o reforma la nivelul unor directii strategice, precum: (I) agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola; (II) infrastructuri si ecosisteme rezistente; etc. Printre cele mai importante ponderi ale acestor investitii enumeram infrastructura si ecosisteme rezistente – 12,2 % si agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola – 16%. Practic, Spania urmareste dezvoltarea economica a tarii pornind de la progresul infrastructurii la nivelul spatiului rural pentru a putea oferi materii prime zonei antreprenoriale, cu scopul alinierii economiei la standardele dinaintea crizei COVID-19.

In ceea ce priveste Grecia, aceasta tara sudica a Europei vizeaza in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta 5 piloni importanti, dupa cum urmeaza: (I) digitalizare, (II) practici prietenoase cu mediul si zona agricola si neagricola, (III) extroversiune, (IV) fuziuni si achizitii pentru scalarea afacerilor, (V) inovatie si cercetare. Practic, se urmareste dezvoltarea zonei agricole utilizand practici prietenoase cu mediul, care, prin intermediul digitalizarii, sa poata dezvolta si afaceri cu caracter neagricol la nivelul spatiului rural. Acest aspect va implica atat zona de cercetare si inovatie, cat si scalarea mai multor afaceri din sectorul de procesare a materiei prime si a turismului.

In cazul Germaniei, una dintre tarile cele mai dezvoltate la nivelul spatiului comunitar, situatia schimbarilor climatice, a investitiei in infrastructura si a tranzitiei verde au fost considerante de o importanta strategica la nivel national, aspect care se regaseste si in structurarea pilonilor Programului National de Redresare si Rezilienta, dupa cum urmeaza: (I) politica climatica si tranzitia energetica, (II) digitalizarea economiei si a infrastructurii, (III) digitalizarea educatiei, (IV) consolidarea incluziunii sociale, (V) consolidarea unui sistem de sanatate rezistent la pandemii, (VI) administratia publica moderna si reducerea barierelor in calea investitiilor. Practic, directia acestei tari vizeaza investitii in infrastructura mai multor domenii concomitent, astfel incat depasirea crizei COVID-19 sa nu lase urmari economice la nivelul vreunui sector de activitate.

Franta, un alt stat important la nivel european, a structurat Programul National de Redresare si Rezilienta in trei mari directii: (I) ecologie – 30 miliarde EURO, (II) competitivitate – 34 miliarde EURO si (III) coeziune – 36 miliarde EURO. In acest sens, observam ca desi detine o infrastructura dezvoltata si adaptata nevoilor secolului XXI la nivelul agriculturii, aceasta tara aloca aproximativ 2/3 din bugetul total al Romaniei aferent acestui program de finantare catre sectoare precum infrastructura si mobilitate verde, tehnologie verde, tranzitia agricola catre zona ecologica, economie circulara si biodiversitate. Toate acestea se pot realiza avand la baza o infrastructura de imbunatiri funciare adecvata, aspect important catre care Romania tinde in viitorul apropiat, prin intermediul acestor finantari europene.

Conform Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului de Instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, exista o definire clara privind recomandarile unor investitii care sa vizeze sprijinul acordat obiectivelor privind schimbarile climatice si a celor de mediu. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste prin investitia in infrastructura la nivel national a principalelor canale de irigatii oferirea catre fermier a posibilitatii extinderii in cadrul propriei exploatatii a unui sistem de alimentare cu apa, imperios necesar pentru imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii. Actiunea acestor sisteme de irigatii la nivel de fermier va fi conditionata de existenta unor senzori care sa monitorizeze nivelul de umiditate din sol, astfel incat aceasta practica agricola sa poata fi incadrata in zona de agricultura de precizie, sector intens dezvoltat in restul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor elemente de analiza a riscului si argumente privind importanta cresterii competitivitatii agriculturii romanesti prin modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative (anexa comunicat), care sustin necesitatea, oportunitatea si beneficiile asigurarii finantarii in cadrul PNRR a imbunatatirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei din Romania, pentru a sustine agricultura performanta din Romania.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>