Noutati din agricultura ecologica ungara

  • Conferinta de agricultura ecologica la Gyula;
  • Actualitati din agricultura ecologica ungara;
  • Intre agricultura ecologica si tehnologia genetica;
  • Piata ecologica din BEKES;
  • Ecologia in apicultura;
  • Protectia biologica a plantelor..

 

 

 

 

 

Conferinta de agricultura ecologica de la Gyula

In data de 18 aprilie 2008 a avut loc la Castelul Almasy din Gyula (Ungaria), Conferinta Asociatiei de Agricultura Ecologica si de Dezvoltare Rurala Koros - Maros. La ea au fost invitati 20 de fermieri aradeni, in frunte cu Kocik Iosif, presedintele Asociatiei Gospodarilor Maghiari din Judetul Arad si consultantii agricoli ing. Gal Tamas (CLCA Iratos) si Ing Suhoverschi Mircea (CLCA Pecica). Conferinta sa incheiat cu vizitarea castelului si a expozitiei de produse ecologice.

 

Actualitati din agricultura ecologica ungara

Certificare face ca un produs bio sa fie bio (ecologic). Fara certificare chiar daca fermieri produc in sistem ecologic, produsele obtinute nu sunt recunoscute ca produse ecologice. Daca un produs ecologic se vinde in Elvetia, atunci produsul respectiv este considerat 100% ecologic.

Exista mai multe alternative de cultivare a plantelor, precum tehnologiile de obtinere a produselor integrale sau naturale, dar produsele ecologice sunt doar acelea care se obtin intr-un sistem de control si certificare.

In agricultura ecologica se pune accent pe ameliorarea soiurilor si raselor locale.

Dr Roszik Peter, arata in cadrul conferintei, ca Austria este cea mai mare cultivatoare de produse ecologice, respectiv 13% din suprafata arabila si ca Ungaria produce ecologic pe 2,2% din arabil. Dupa 2009 se asteapta ca suprafata cultivata ecologic, in Ungaria, sa ajunga la 5%, respective 300 mii ha. De asemenea se estimeaza ca dupa 2013, subventiile in agricultura ecologica sa creasca simtitor.

Principiile care stau la baza agriculturii ecologice sunt asigurare unei alimentatii sanatoase si protejarea unui mediu sanatos pe termen lung. Sistemul de agricultura ecologica este singurul sistem agricol care nu produce noxe. Se constata in ultimul timp o cerere tot mai mare de produse ecologice nealimentare (mobilier, textile, cosmetice, detergenti, etc). De asemenea cresc si numarul de magazine ecologice. In Cehia numarul acestor magazine, doar in ultimul an, a crescut cu 20%.

Paralele cu cresterea productiei ecologice creste si productia de plante modificate genetic. In SUA, unde se consuma 70% produse modificate genetic, exista o initiativa prin care populatia va hotara daca se va trece sau nu pe eticheta, ca acel produs este OMG.

 

Intre agricultura ecologica si tehnologia genetica

Dr Marai Geza in interventia sa afirma ca daca un soi local ecologic se obtine prin selectie naturala, un soi modificat genetic se obtine printr-o interventie mecanica, prin care se introduce in soiul respectiv o gena straina. Aceasta gena actioneaza ca un bacil, si se afla in organismul respectiv intr-o cantitate mai mare decat, daca s-ar folosi un insecticid puternic.

Problema este ca aceasta gena se poate multiplica si modifica. Astfel Domnul Marai a afirmat ca daca resturile vegetale se introduc in sol, gena modificata genetic, din resturile vegetale, distrug microorganismele din sol, si prin asta distrug solul.

Soia produsa in Ungaria nu este modificata genetic iar porumbul modificat genetic este interzis in Ungaria. Cele 5 partide care conduc Ungaria au ajuns la un consens in protejarea cercetarii agricole. Astfel Ungaria a ajuns al doilea producator de samanta nemodificata genetic din Uniunea Europeana.

 

 


Piata ecologica din Bekes

Danczine Dusz Julianna a povesti in continuare despre piata ecologica din Bekes. Asociatia de agricultura ecologica Bekes este formata din 20 de membrii atestati ecologic, si care sa infiintat in 1992. A fost recunoscuta ca si grup de producatori in agricultura ecologica in anul 2004.

In piata agroalimentara din Bekes, asociatia are un stand de produse ecologice, unde vand produse proaspete, fara depozitare frigorifica. Totodata asociatia face educatie copiilor pentru o alimentatie sanatoasa impreuna cu Consiliul Local din Bekes. Astfel copii viziteaza fermele ecologice si standul de piata, vizite terminate cu degustari gratuite de produse ecologice (capsuni, pepeni, etc).

Unul dintre producatorii din asociatie, cultiva pe bolta pepenei galbeni, la fel ca si vita de vie. In afara ca face umbra in ferma, pepenii, care atarna, raspandesc aroma lor in tot orasul si atrag clientii si copii de la gradinita.

 

Ecologia in apicultura

Dr Szalai Tamas a arata ca in agricultura ecologica este necesar: sa schimbam ceara; sa asiguram o zona de zbor de 3 km; stupul sa fie confectionat din materiale naturale, tratamentele sa se efectueze cu materiale acceptate de agricultura ecologica, hranirea suplimentara sa fie facuta cu miere si zahar produs ecologic; si sa existe un caiet cu evidenta a tratamentelor, hranirii si zborul albinelor.

Sa aratat ca in Ungaria exista paduri compacte de salcam ca si campuri melifere. De asemenea plantatii de tei. Doar floarea soarelui si rapita ecologica se pot folosi ca si culturi melifere in apicultura ecologica.

 

Protectia biologica a plantelor

Dupa ce domnul Dr Matray Arpad a prezentat preparatele homeopatice care regleaza functiile plantelor ecologice precum CH -30, D2, D6, D10, Domnul Laszlo Gyula a vorbit despre protectia biologica a culturilor.

A fost prezentat in primul rand produsul Trichoplus sub forma de capsule albe care contin 2000 de larve din care ies adultii in perioda in care daunatorii culturilor depun oua. Doza este de 200 de capsule / ha de sera sau 100 de capsule/ha de camp. Astfel se trateaza buha verzei, gargarita mazarei, molia porumbului, si daunatorii din culturile de ardei si tomate. Pentru vie a fost recomandat Typlodromus.

Au mai fost prezentate erbicidele ecologice DIPEL si NOVODOR pe baza de Bacilus Turigiensis, precum si feromonii produsi de firma japoneza SHIN ETSU.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>