Legislatie agricola

Romania aplica derogarea de la prima cerinta din GAEC 8 privind terenurile agricole

Decizia Romaniei privind aplicarea derogarii de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024 transmisa oficial CEMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Ionut Barbu, dupa consultari cu mediul asociativ din sectorul agricol, a comunicat Comisiei Europene aplicarea derogarii pentru Romania de la prima cerinta din standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024, astfel:

Citeşte mai departe...

CE aproba modificarile aduse Planului Strategic PAC al Romaniei 2023-2027

Comisia Europeana a aprobat modificarea Planului Strategic PAC al Romaniei pentru perioada 2023-2027Modificarile PS PAC al Romaniei 2023-2027 au fost aprobate de catre Comisia Europeana. Planul Strategic consolidat va imbunatati conditiile de accesare a platilor directe, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel zootehnic. Printre cele mai importante modificari din sectorul vegetal se regasesc definitia fermierului activ aplicabila pentru beneficiarii de plati directe si flexibilizarea conditiilor prevazute de GAEC 6 – Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile.

Citeşte mai departe...

S-a propus cadrul legal privind importurile agricole din Ucraina si Republica Moldova

cadrul legal pentru importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica MoldovaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova, mai exact, se introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici romani pentru permiterea importului a patru produse: grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Citeşte mai departe...

S-a aprobat bugetul Programului pentru scoli al Romaniei - Anul scolar 2023-2024

A fost adoptata HG pentru aprobarea Programului pentru scoli in perioada 2023-2029 si a bugetului aferent anului scolar 2023-2024In Sedinta de Guvern din data de 03 august 2023 a fost adoptata Hotararea de Guvern pentru aprobarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2023-2029 si pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia in anul scolar 2023-2024.

Citeşte mai departe...

Actualizarea cadrului legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala

Actualizarea cadrului legal pentru absorbtia fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare ruralaIn Sedinta de Guvern din data 9 martie 2023 a fost aprobata o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii.

Citeşte mai departe...

Modificari aduse OUG 157/2022 (granturi pentru producatorii agricoli afectati de seceta pedologica)

Propunere de modificare a OUG 157 din 2022 care instituie granturi destinate producatorilor agricoli afectati de seceta pedologicaIn data de 5 decembrie 2022, MADR a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de urgenta prin care se propune modificarea OUG 157 din 2022, ce a fost publicata in MO al Romaniei, Partea I, nr. 1.111 din 17 noiembrie 2022, prin care a fost instituita o schema de ajutor de stat sub forma de grant, in valoare totala de 365.638.260 lei, destinata producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2021 si au fost afectate de seceta pedologica in cursul anului 2022.

Citeşte mai departe...

S-a modificat legislatia vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan

Modificari aduse legislatiei aplicabile in domeniul instrainarii prin vanzare a terenurilor agricole situate in extravilanIn Sedinta Guvernului din 30 iunie 2022 a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta ce modifica si completeaza Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Citeşte mai departe...

300 milioane euro pentru capitalizarea fermelor si unitatilor de productie

300 milioane euro pentru capitalizarea fermelor si unitatilor de productieActul normativ privind acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru, in valoare totala de 300 de milioane de euro, pentru sustinerea afacerilor din domeniul agriculturii si industriei alimentare, a intrat in procedura de transparenta decizionala.

Citeşte mai departe...

Clubul Fermierilor Romani saluta modificarile aduse legii irigatiilor si cresterea salariului minim in agricultura

Clubul Fermierilor Romani saluta cele mai recente modificari legislative privind sistemul national de irigatii si cresterea salariului minim in agriculturaClubul Fermierilor Romani isi reafirma sustinerea privind modificarea legii irigatiilor si alocarea de catre Guvernul Romaniei a sumei de 1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a sistemului national de irigatii.

Citeşte mai departe...

Facilitati fiscale pentru angajatii din domeniul agriculturii si industriei alimentare

Facilitati fiscale pentru angajatii din domeniul agriculturii si industriei alimentareMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta adoptarea, de catre Parlamentul Romaniei in data de 13 aprilie 2022, a Legii prin care se vor acorda facilitati fiscale pentru persoanele ce lucreaza in domeniile agricultura si industrie alimentara, pe modelul celor acordate angajatilor din domeniul constructiilor.

Citeşte mai departe...

Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste implinirea a doua obiective importante pentru agricultorii romani

Alianta pentru Agricultura si Cooperare reuseste sa obtina pentru fermieri derogarile solicitateCu urmare a demersurilor intense intreprinse de Alianta pentru Agricultura si Cooperare catre Copa-Cogeca si autoritatile nationale pentru obtinerea unor derogari de la Pactul Verde European in contextul conflictului ruso-ucrainian, Comisia a anuntat ca este dispusa sa accepte derogari importante de la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului si de la Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei in ceea ce priveste punerea in aplicare a anumitor conditii referitoare la plata pentru ecologizare pentru anul de cerere 2022.

Citeşte mai departe...

Se prelungeste termenul limita pentru Programul TOMATA. Se simplifica criteriile pentru sprijinul destinat legumicultorilor

MADR prelungeste termenul limita pentru depunerea cererilor de inscriere in Programul TOMATA si elimina obligativitatea depunerii documentelor fiscale pentru accesarea ajutoarelor de minimisIn Sedinta Guvernului din 23 februarie 2022, a fost aprobata o Hotarare prin care au fost aduse simplificari programelor de sprijin in sectorul vegetal, introduse prin Hotararea Guvernului nr.148/2022 si Hotararea Guvernului nr.147/2022. Astfel, potrivit noilor reglementari:

Citeşte mai departe...

Normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermieri incepand cu 1 ianuarie 2022

Norme ecoconditionalitate subventii si plati APIA pentru fermieri 2022In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind: Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.

Citeşte mai departe...

Modificari legislative aduse pentru sprijinirea infiintarii cooperativelor

Modificari aduse Legii cooperatieiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost adoptata de catre Camera Deputatilor initiativa legislativa de modificare si completare a Legii cooperatiei agricole nr.566/2004. Aceasta initiativa a fost lansata avand la baza dorinta fermierilor de a se asocia intr-un sistem cooperatist, unindu-si astfel toate fortele pentru sustinerea dezvoltarii economice, sociale si culturale a comunitatii si a membrilor sai.

Citeşte mai departe...

Modificarea Legii Vanzarii Terenurilor nu trebuie facuta contra fermierilor, sectorului agroalimentar si Romaniei

Modificarea Legii Vanzarii Terenurilor nu trebuie facuta contra fermierilor sectorului agroalimentar si RomanieiFederatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Ind. Alimentara si Servicii Conexe - PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR si Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, apreciaza ca proiectul de modificare si completare al Legii vanzarii terenurilor intervine asupra unei legi organice, care a facut obiectul unor consultari si dezbateri intense si care a fost deja trecuta prin filtru Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la anumite aspecte reclamate de catre actualii initiatori, legea fiind promulgata de Presedintele Romaniei si intrat in vigoare la 13.10.2020.

Citeşte mai departe...

Prioritatile Aliantei pentru Agricultura si Cooperare pentru noua sesiune parlamentara

Prioritatile Aliantei pentru Agricultura si Cooperare pentru noua sesiune parlamentaraAlianta pentru Agricultura si Cooperare, reprezentand producatorii agricoli din Romania, cooperativele lor, precum si o parte importanta a lantului sectorului de procesare, urmare a reinceperii activitatatii dupa vacanta parlamentara, in urma consultarilor membrilor din cele 4 organizatii componente, a transmis astazi, 01.09.2021, catre Presedintii si membrii Comisiilor pentru Agricultura, Silvicultura si Industrie Alimentara de la Senat si Camera Deputatilor, lista cu principalele prioritati legislative pentru sesiunea parlamentara care abia a inceput.

Citeşte mai departe...

Peste 101 mil. euro pentru implementarea Programului pentru scoli 2021-2022

A fost aprobat bugetul pentru implementarea Programului pentru scoli in anul scolar 2021-2022In sedinta de Guvern din data de 19 august 2021 a fost adoptata Hotararea privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017-2023 pentru anul scolar 2021-2022, precum si pentru modificarea si completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017-2023 si pentru stabilirea bugetului.

Citeşte mai departe...

Masuri pentru implementarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala aprobate in Sedinta de Guvern

Masuri pentru implementarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala aprobate in Sedinta de GuvernIn data de 5 august 2021, a fost aprobata in sedinta de Guvern o Hotarare ce modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 226/2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a masurilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat, pentru a raspunde cerintelor specifice perioadei de tranzitie 2021-2022.

Citeşte mai departe...

Obligatiile fermierilor conform noilor prevederi din legislatia privind nitratii proveniti din agricultura

O mai usoara aplicare a legislatiei privind poluarea cu nitrati proveniti din agriculturaHotararea de Guvern nr. 964/2000, prin care Directiva „Nitrati” a Comisiei Europene este transpusa in legislatia interna din Romania, a suferit modificari substantiale. Cea mai importanta modificare, in ceea ce ii priveste pe fermieri, se refera la obligatiile legale ale acestora, care sunt acum cuprinse in Programul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.

Citeşte mai departe...

Deputatii europeni sustin initiativa pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi

interzicerea cresterii animalelor de ferma in custiCresterea animalelor in custi ar putea fi eliminata treptat in Uniunea Europeana pana in 2027, spun deputatii europeni. In raspunsul lor la Initiativa cetatenilor europeni (ECI) “End the Cage Age”, deputatii europeni au cerut Comisiei UE sa vina cu propuneri legislative pentru interzicerea cresterii animalelor de ferma in custi in UE pana in 2027, dupa o perioada de tranzitie adecvata si dupa a fost efectuata o evaluare stiintifica solida a impactului. Rezolutia in acest scop a fost adoptata joi cu 558 de voturi pentru, 37 impotriva si 85 de abtineri.

Citeşte mai departe...

Modificari ale Programului National Apicol 2021-2022

Modificari asupra Programului National Apicol pentru perioada 2021-2022In sedinta Guvernului din data de 05 mai 2021 a fost aprobata o Hotarare care completeaza si modifica Hotararea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2020-2022. Prezentul act normativ vizeaza o serie de modificari si completari la Programul national apicol, astfel:

Citeşte mai departe...

Avizarea proiectului de lege privind achizitia produselor alimentare din productia autohtona a fost amanata cu doua saptamani

Avizarea proiectului de lege privind achizitia produselor alimentare din productia autohtona a fost amanata cu doua saptamaniProiectul de lege privind achizitionarea produselor alimentare din productia autohtona, initiat in vara anului trecut a fost discutat ieri, in Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului si in cea de industrii, insa votul propriu-zis pentru avizare a fost amanat cu doua saptamani. Proiectul se refera la obligativitatea ca in structurile de stat in care exista consum colectiv (asa cum sunt spitalele, cantinele sociale, penitenciarele, unitatile militare, etc.) sa se achizitioneze doar alimente romanesti, cu exceptia unor situatii obiective in care acest lucru nu ar fi posibil.

Citeşte mai departe...

Actualizarea obligatorie a actelor constitutive ale cooperativelor agricole pana la 20 aprilie 2021

Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din Romania pana la 20 aprilie 2021Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., reaminteste tuturor cooperativelor agricole din Romania ca prin modificarile si completarile aduse la Legea Cooperatiei Agricole nr. 566/2004, au obligatia actualizarii actelor constitutive conform prevederilor nou introduse si inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului pana la 20 aprilie 2021.

Citeşte mai departe...

S-au adoptat noi masuri privind combaterea ambroziei

S-au adoptat noi masuri privind prevenirea si combaterea ambroziei - Ambrosia artemisiifoliaIn sedinta Guvernului din data de 27 ianuarie 2021 a fost adoptata Hotararea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018.

Citeşte mai departe...

Noi reglementari privind diminuarea risipei alimentare

MADR - Noi reglementari privind diminuarea risipei alimentareIn Sedinta Guvernului din 27 noiembrie 2020 a fost aprobata o Hotarare ce modifica alineatul 2 al articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, aprobate prin HG nr.51/2019. La data prezentei, in Romania, cadrul juridic aplicabil in vederea diminuarii risipei de alimente este reprezentat de Legea 217/2016 cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeşte mai departe...

Masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan aprobate in Sedinta de Guvern

Masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan aprobate in Sedinta de GuvernIn Sedinta Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan. La nivel national, in perioada 1 ianuarie - 13 octombrie 2020, au fost depuse 107.175 de cereri prin care se solicita afisarea ofertei de vanzare terenurile agricole situate in extravilan, din care in perioada 1 aprilie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar in perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 21.993 de cereri, aflate in curs de solutionare, pentru care au fost emise actele necesare perfectarii contractelor de vanzare.

Citeşte mai departe...

Tinerii fermieri pot beneficia de pana la 50 ha de la stat pentru a-si infiinta fermele

Tinerii fermieri pot beneficia de o suprafata de pana la 50 ha concesionata din proprietatea statuluiIn sedinta Guvernului din data de 24 septembrie 2020 a fost adoptata Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului.

Citeşte mai departe...

Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea si stingerea incendiilor din sectorul agricol va fi abrogat

Ordinul 182 din 2020 privind normele de prevenirea si stingerea incendiilor din sectorul agricol va fi abrogatMADR anunta ca Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea si stingerea incendiilor specifice activitatilor sectoarelor din domeniul agricol va fi abrogat, in cel mai scurt timp urmand a se publica decizia in Monitorul Oficial. Ministerul a primit mai multe propuneri din partea asociatiilor de profil, constatandu-se necesitatea modificarii Ordinului intr-un procent mai mare de 50%.

Citeşte mai departe...

Impozit de 80% si amenzi dublate pentru terenurile agricole din extravilan

Impozit de 80 la suta si amenzi dublate pentru terenurile agricole din extravilanConditiile vanzarii terenurilor agricole din extravilan se inaspresc in mod sever, printre altele, prin instituirea unui impozit de 80% in cazul revanzarii la mai putin de opt ani de la data cumpararii. O initiativa legislativa ce reglementeaza conditiile in care se poate realiza vanzarea terenurilor agricole situate in extravilanul localitatilor, urmeaza sa intre in curand in vigoare. Aceasta va fi promulgata de catre Presedintele Romaniei drept consecinta a respingerii obiectiei de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala, la jumatatea lunii iulie 2020.

Citeşte mai departe...

Programul pentru scoli: S-a aprobat cadrul legal pentru redistribuirea stocurilor de produse contractate

Aprobarea cadrului legal pentru redistribuirea stocurilor de produse contractate in cadrul Programului pentru scoliIn Sedinta de Guvern din 22 iulie a fost aprobata o Ordonanta de urgenta care completeaza art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participarii Romaniei la Programul pentru scoli al Uniunii Europene si pentru adoptarea unor masuri privind redistribuirea stocurilor de produse inregistrate ca urmare a suspendarii cursurilor in institutiile de invatamant preuniversitar.

Citeşte mai departe...

Prevederile OM nr.8 cu impact asupra agriculturii si comertului agro-alimentar

Prevederile Ordonantei Militare 8 din 09-04-2020 privind prevenirea raspandirii COVID-19 in domeniul agriculturiiUrmare publicarii Ordonantei Militare (OM) nr.8/09 aprilie 2020, va prezentam prevederile acesteia cu impact asupra activitatilor agricole si comercializarii produselor agro-alimentare.

Citeşte mai departe...

Demersuri pentru elaborarea legislatiei producerii cidrului pe teritoriul Romaniei

Legislatie producere cidru pe teritoriul RomanieiMarti, 10 septembrie 2019, a avut loc intalnirea membrilor Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala cu reprezentantii Asociatiei Europene a Producatorilor de Cidru, condusa de vicepresedintele Jean-Pierre Stassen. In cadrul discutiilor s-a manifestat sprijinul fata de sustinerea unei intiative legislative care sa duca la dezvoltarea acestui sector, subliniind faptul ca atat fermierii, cat si producatorii romani vor avea de castigat in viitor.

Citeşte mai departe...

Noutati legislative pentru sprijinirea fermierilor si producatorilor din zona montana

Noutati legislative - sprijinirea fermierilor si producatorilor din zona montanaMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a propus spre dezbatere publica noi proiecte legislative pentru zona montana. Actele normative fac referire la infiintarea stanelor montane, ale unitatilor de sacrificare si ale centrelor de colectare a lanii, fructelor de padure, a ciupercilor si a plantelor medicinale /aromatice.

Citeşte mai departe...

Noi prevederi si domenii de activitate pentru angajatii zilieri

Noi prevederi si domenii de activitate pentru angajatii zilieriGuvernul a aprobat in 18 aprilie 2019, printr-o Ordonanta de urgenta, includerea a inca noua activitati si domenii pe lista celor in care se poate presta munca necalificata, in vederea asigurarii unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale pe piata muncii. Documentul urmareste, in acelasi timp, asigurarea protectiei zilierilor, scaderea birocratiei si simplificarea procedurilor administrative de inregistrare a acestora.

Citeşte mai departe...

Modificari aduse Programului National Apicol. Care sunt principalele noutati?

Se aduc o serie de modificari si completari la Programul National Apicol 2017-2019In sedinta din 3 aprilie 2019 Guvernul a aprobat modificarea si completarea HG nr. 443/2017 privind aprobarea Programului national apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, precum si a valorii sprijinului financiar. Avand in vedere modificarea cursului de schimb si prevederile Deciziei Comisiei Europene nr.1102/2016, s-a stabilit actualizarea valorii sprijinului financiar la 33.400 mii lei, din care 16.700 mii lei reprezinta contributia Uniunii Europene.

Citeşte mai departe...

Modificari privind dovedirea statutului de fermier activ in campania 2019

Modificari privind dovedirea statutului de fermier activ in campania 2019Incepand cu anul de cerere 2019, statutul de „fermier activ” se stabileste, potrivit modificarilor la OUG 3/2015, adoptate prin OUG 4/2018, respectiv prin verificarea inregistrarii persoanelor fizice si juridice si a formelor asociative de persoane fizice sau juridice (indiferent de statutul juridic al acestora) pentru activitatile lor agricole, in Registrul contribuabililor / platitorilor, potrivit Codului de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Citeşte mai departe...

Veniturile din activitati agricole: Ce aduce nou cele mai recente reglementari fiscale in domeniul agricol ?

Veniturile din activitati agricole - Ce aduce nou cele mai recente reglementari fiscale in domeniul agricolIn Sedinta de Guvern din data de 25 ianuarie 2019 a fost aprobata o Hotarare privind aprobarea metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole, precum si metodologia de calcul a reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevazuta la art. 76 lit. a3) din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004.

Citeşte mai departe...

Legislatie importanta pentru agricultura, adoptata azi in Camera Deputatilor

Legislatie importanta pentru agricultura adoptata azi in Camera DeputatilorUn set de acte normative importante care fac parte din Programul de Guvernare si reprezinta investitii importante in sectorul agricol au fost adoptate astazi in Camera Deputatilor. Acestea fac referire la investitiile in zona montana (colectarea si prelucrarea lanii/laptelui/fructelor de padure, sacrificarea animalelor, infiintarea stanelor), precum si acordarea de miere de albine in scoli si stimularea angajarii tinerilor in agricultura.

Citeşte mai departe...

Noutati in legislatia fondurilor europene nerambursabile din Politica Agricola Comuna

Completarea legislatiei in domeniul fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii Agricole ComuneIn Sedinta de Guvern din 31 octombrie 2018 a fost aprobata hotararea privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul gestionarii financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune.

Citeşte mai departe...

Modificarea legislatiei privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura

Modificarea legislatiei privind societatile agricole si alte forme de asociere in agriculturaIn Sedinta Guvernului din 5 iulie 2018 a fost adoptata Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura ce reglementeaza cadrul juridic al infiintarii si desfasurarii activitatii societatilor agricole.

Citeşte mai departe...

Normele de aplicare a Codului Fiscal sunt in dezbatere publica: Care sunt noutatile pentru fermieri?

Noutatile Codului Fiscal privind impozitul pe veniturile din activitati agricoleMinisterul Finantelor Publice pune in dezbatere publica Normele de aplicare a Codului Fiscal. Proiectul are ca scop clarificarea modificarilor aduse cadrului fiscal, ca urmare a modificarilor si completarilor aduse Legii Codul fiscal. Principalele modificari care vizeaza activitatile agricole sunt:

Citeşte mai departe...

Completari in legislatia privind gestionarea fondurilor europene

Completari in legislatia privind gestionarea fondurilor europeneIn sedinta de Guvern de astazi s-a aprobat o Ordonanta prin care se completeaza prevederile cadrului general ce reglementeaza fluxurile financiare in cadrul PNDR 2014-2020 precum si ale POPAM 2014-2020 si al platilor directe acordate in agricultura din Fondul European de Garantare Agricola.

Citeşte mai departe...

Completari aduse Legii Pietelor privind Atestatele de producator si carnetele de comercializare

Modificari aduse Legii Pietelor - Atestatele de producator si carnetele de comercializare aflate pe stoc se pot folosi pana in 30 iulie 2018Modificarile aduse Legii pietelor presupun ca atestatele de producator si carnetele de comercializare a produselor agricole sa fie emise pentru o perioada de 7 ani. Cum nu este reglementata o perioada de tranzitie, pana la emiterea noilor formulare si pentru a evita crearea unui blocaj in ceea ce priveste accesul la piata a producatorilor agricoli - persoane fizice, s-a aprobat o Ordonanta de urgenta prin care formularele atestatelor de producator si carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi pana in data de 30 iulie 2018.

Citeşte mai departe...

Modificari importante aduse Programului National Apicol 2017-2019

Modificari aduse legislatiei Programului National Apicol 2017-2019In urma intalnirilor din cadrul grupului de lucru cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ai asociatiilor crescatorilor de albine, s-a propus o hotarare de guvern care aduce urmatoarele modificari si completari Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019 (Hotararea Guvernului nr. 443/2017):

Citeşte mai departe...

Fermierii pot vinde mai usor in piete si vor putea fi recunoscuti cu usurinta de catre cumparatori

Fermierii pot vinde mai usor in piete si vor putea fi recunoscuti cu usurinta de catre cumparatoriPe langa persoanele fizice, noua lege, care intra in vigoare de duminica, extinde sfera producatorilor agricoli care comercializeaza produse agricole si la persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si cele familiale (IF). De asemenea, este obligatorie prezenta unei etichete detaliate pentru fiecare produc comercializat. In plus, atestatul de producator va avea o valabilitate mai mare cu doi ani.

Citeşte mai departe...

Contraventiile si sanctiunile din domeniul valorificarii legumelor si fructelor

Contraventii si sanctiuni in comertul cu legume si fructeIn continuare, va prezentam obligatiile pe care comerciantii de legume - fructe le au conform legislatiei romane in vigoare, precum si contraventiile si sanctiuni stabilite pentru acestea.

Citeşte mai departe...

Modificari importante aduse legislatiei platilor din agricultura

Modificari importante aduse legislatiei platilor din agriculturaIn Sedinta de Guvern din 15 februarie 2018 a fost aprobata o ordonanta de urgenta care transpune prevederile Regulamentului (UE) 2017/2393, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2018 si totodata aduce unele clarificari prevederilor existente. Modificarile si clarificarile aduse au implicatii asupra cererilor unice de plata aferente anului 2018, care se depun incepand cu data de 1 martie.

Citeşte mai departe...

Informare AFIR privind extrasele de cont electronice emise de unitatile Trezoreriei Statului

Informare AFIR - Extrase de cont pentru cereri de plata fonduri europeneAvand in vedere prevederile Ordinului MFP nr. 2768 conform carora “Unitatile Trezoreriei Statului elibereaza extrase de cont, zilnic, in format electronic (fisier PDF cu XML atasat), semnate cu certificat digital emis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau cu certificat digital calificat, dupa caz.”, AFIR va aduce la cunostinta urmatoarele:

Citeşte mai departe...

CCE: Audit privind masurile de bunastarea animalelor in cinci state membre, inclusiv Romania

Curtea de Conturi Europeana publica o nota de informare privind masurile UE legate de bunastarea animalelorCurtea de Conturi Europeana a publicat astazi o nota de informare referitoare la actiunile intreprinse de UE pentru a se asigura conformitatea cu legislatia privind bunastarea animalelor si pentru a se imbunatati coordonarea intre activitatile din acest domeniu si politica agricola comuna. Auditul include vizite in cinci state membre – Romania, Polonia, Franta, Italia si Germania. Pentru perioada 2014‑2020, fondurile alocate de UE, in cadrul dezvoltarii rurale, in vederea efectuarii de „plati pentru bunastarea animalelor” se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Citeşte mai departe...

Modificari importante aduse legislatiei Rentei viagere agricole

Modificari legislatie Renta viagera agricola - Carnet de rentier agricolAPIA informeaza ca astazi, 30 august 2017, s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/2.327 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI “Renta viagera agricola” din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care aduce urmatoarele modificari/completari importante:

Citeşte mai departe...

Fermierii nu vor mai plati impozit pentru tractoare si utilaje agricole, cu conditia sa le foloseasca

Scutire de la impozit pentru tractoare si utilaje agricolePotrivit unui proiect de act normativ publicat ieri de Ministerul Finantelor, fermierii vor fi scutiti de plata impozitului pentru tractoarele, utilajele si mijloacele de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol.

Citeşte mai departe...

Modificari legislative pentru a finaliza proiectele de amenajamente pastorale pana la sfarsitul anului 2017

finalizarea amenajamentelor pastorale pana la sfarsitul anuluiIncepand cu anul 2018, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral. Pentru a permite finalizarea proiectelor de amenajamente pastorale inainte de aceasta data, s-a propus o hotarare de guvern pentru a atinge acest deziderat. HG propune, de asemenea, o singura categorie de folosinta a terenului „pajiste permanenta”, fiind eliminate categoriile si subcategoriile de folosinta ale parcelei de pajiste.

Citeşte mai departe...

S-a aprobat modelul etichetei pentru pepenii comercializati de producatorii agricoli

MADR propune modelul etichetei pentru pepenii comercializati de producatorii agricoliPotrivit prevederilor Ordinului nr. 225/2017, va informam ca s-a aprobat modelul etichetei pentru pepenii comercializati de producatorii agricoli. Acestia au obligatia de a afisa eticheta la locul de vanzare. Verificarea afisarii de catre producatorii agricoli a etichetelor se realizeaza prin sondaj de catre Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din cadrul MADR.

Citeşte mai departe...

Contracte de vanzare-cumparare unitare pentru cereale

Contracte vanzare-cumparare cerealeTinand cont de inceperea campaniei de recoltarea a cerealelor si necesitatea adoptarii de masuri urgente de reglementare in sfera de producere, depozitare si comertul cu cereale, s-a propus o Ordonanta de Urgenta pentru utilizarea unor contracte de vanzare cumparare unitare pe filiera cerealelor.

Citeşte mai departe...

Atestatul de producator va fi valabil 5 ani, iar birocratia va fi simplificata pentru micii producatori

Atestatul de producator va fi valabil 5 ani iar birocratia va fi simplificata pentru micii producatoriMarti, 13 iunie, s-a votat proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.145/2014, un act normativ care vine in sprijinul micilor producatori autohtoni. Astfel, se prevede valabilitatea atestatului de producator pentru cinci ani de la data emiterii, fata de termenul de 1 an stipulat anterior in textul legii, iar atestatele si carnetele de comercializare se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare de la data solicitarii.

Citeşte mai departe...

Ultimele modificari aduse de Legea nr. 97/2017 cererii de plata APIA, pentru anul 2017

Ultimele modificari aduse de Legea nr 97-2017 cererii de plata subventii APIA pentru anul 2017Fermieri care inca nu au depus cererea de plata la APIA pentru anul 2017, pot afla in continuare ultimele modificari aduse legislatiei aplicabile, prin Legea nr. 97/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 334/08.05.2017. Acestea includ modificari la conditiile privind documentele de detinere a terenurilor, o modalitate suplimentara de depunere cerere de catre asociatii de crescatori de animale si conditii mai permisive pentru cultivatorii de legume in sere si/sau solarii.

Citeşte mai departe...

MADR propune aprobarea Programului National Apicol 2017-2019

MADR propune aprobarea Programului National Apicol 2017-2019Ministerul Agriculturii a propus proiectul de hotarare pentru aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, precum si valoarea sprijinului financiar.

Citeşte mai departe...

Principalele noutati legislative si procedurale pentru accesarea platilor din campania 2017

Noutati legislative - depunerea cererii unice de plata 2017Principalele noutati legislative si procedurale care aduc completari sau modificari privind accesarea schemelor de plati care se pot solicita in sectorul vegeteal si al cresterii animalelor in campania 2017 sunt:

Citeşte mai departe...

Modificarea legislatiei restrictive pentru a facilita accesul la finantare a fermierilor si acvaculturilor

Propunere legislativa pentru a facilita accesul la creditare a fermierilorIn vederea fructificarii potentialului agricol real al Romaniei si revitalizarii zonelor rurale, MADR a promovat in regim de urgenta o serie de masuri pentru accelerarea modernizarii agriculturii. Aceste masuri nu au putut fi aplicate cu amploarea scontata datorita conditiilor restrictive impuse pana in prezent de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43 /2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor.

Citeşte mai departe...

Subventia pentru motorina va ajunge mai repede in conturile fermierilor

Ajutorul de stat pentru motorina va fi platit mai repede agricultorilorMADR propune un proiect de act normativ care sa permita rambursarea in timp util a sumelor reprezentand diferentele de accize la motorina utilizata in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare. Astfel se vor stabili termene concrete pentru derularea fiecarei etape a acestui ajutor de stat. Pentru 2017, suma alocata platii ajutorului de stat fiind de 349.425,00 mii lei.

Citeşte mai departe...

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

29-02-2024 Intalniri si conferinte

Auchan organizeaza prima Conventie Nationala a Filierelor de produse

Cu ocazia primei editii a Conventiei Filierelor Auchan, eveniment ce a reunit marti, 27 februarie, zeci de producatori agroalimentari romani, retailerul a prezentat evolutia proiectului de filiere din ultimii 5 ani, principalii piloni ai acestuia, precum si planurile de dezvoltare pe termen lung. In cadrul evenimentului, au fost discutate atat beneficiile oferite producatorilor loc, ali colaboratori, precum si consumatorilor care pot regasi pe rafturile magazinelor Auchan produse autohtone, cu t... Mai multe>>