27 de finalisti in concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania

Singurul concurs desfasurat la nivel national dedicat viticultorilor cu suprafete cultivate sub 100 de hectare din regiunile Moldova Muntenia Transilvania Oltenia Dobrogea si Banat - Peste 130 de crame si 340 de probe de vinVinurile Chardonnay, 2019, sec, Crama Viisoara (categoria vinuri albe), Feteasca Neagra, 2019, sec, Crama Alira (categoria vinuri rose) si Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbut (categoria vinuri rosii) au fost marile castigatoare ale concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, ajuns anul acesta la a cincea editie si organizat de BASF. Competitia premiaza si sustine in fiecare an producatorii care au suprafata cultivata cu vita de vie mai mica de 100 de hectare.

Concursul national Povesti cu vinuri romanesti s-a desfasurat si anul acesta in 3 faze regionale, organizate in functie de marile regiuni viticole ale tarii, urmate de marea finala nationala. In cadrul fiecarei faze regionale, membrii comisiei de jurizare, degustatori experti, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) au desemnat cate 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri rosii, albe si roze). In finala nationala desfasurata in luna octombrie, s-au calificat 27 de probe de vinuri, din totalul de 340, cate au fost inscrise anul acesta.

Selectia vinurilor finaliste a urmarit trei criterii, cu sisteme de punctare diferite – cel vizual (limpiditate si aspect), cel olfactiv (care masoara tipicitatea, intensitatea si calitatea aromei) si cel de gust (care este si cel mai important si masoara intensitatea, tipicitatea, persistenta gustativa si calitatea), completate de o evaluare globala.

Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania - din care fac parte membrii juriului care a desemnat castigatorii din acest an - este recunoscuta ca organizatie profesionala reprezentativa in analiza senzoriala a vinurilor si bauturilor alcoolice din Romania. ADAR reuneste 138 de specialisti din domeniul viti-vinicol din toata tara si selecteaza permanent cei mai buni degustatori autorizati pentru participarea in comisiile de jurizare ale concursurilor de profil. Inca din 2016, ADAR a colaborat cu BASF in efortul organizarii concursului ”Povesti cu vinuri romanesti”, asigurand o evaluare obiectiva a calitatii vinurilor inscrise in concurs si o perspectiva corecta asupra potentialului de dezvoltare a afacerii.

Comisia de jurizare a concursului ”Povesti cu vinuri romanesti” utilizeaza normele sistemului international de evaluare, stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV), norme folosite la toate concursurile internationale de profil.

„Am venit intotdeauna in intampinarea acestui concurs, cred foarte mult in el, deoarece compania BASF a facut ceva mai mult decat un simplu concurs. Pe langa aprecierea profesionista a vinurilor de catre jurati, compania BASF a sprijinit, de fapt, producatorul roman prin premiile pe care le-a oferit, prin comunicarea pe care a facut-o, prin increderea pe care a acordat-o ulterior vinurilor care au castigat. Recomand ca in fiecare an sa se transmita probe la acest concurs” declara Gabriel Lacureanu, oenolog si membru ADAR si al comisiei de jurizare a concursului “Povesti cu vinuri romanesti”.

Planificata initial pentru luna mai, faza nationala a avut loc in luna octombrie, cu respectarea tuturor normelor de siguranta si distantare pentru reprezentantii juriului si pentru participanti. Fiecare castigator va primi cate un premiu la alegere, constand intr-un echipament de stropit sau produse BASF in valoare de 28 300 lei. Alte premii oferite de partenerii BASF in concurs (Agri Ionica, COMAGRIMPEX B&B, Agra Asigurari si Loredo) constau in echipamente si servicii necesare sectorului viti-vinicol, de la barrique-uri la dopuri si filtre specializate.

Pe langa evaluarea profesionista a vinurilor participante in concurs, BASF doreste sa contribuie la promovarea acestor vinificatori pasionati. Din acest motiv, in paralel cu concursul de vinuri, compania a organizat anul acesta si un concurs de etichete ale vinurilor finaliste. Publicul a putut vota, pe pagina de Facebook BASF Agricultural Solutions, eticheta preferata. Cu un total de 4.324 de voturi, concursul a fost castigat de eticheta vinului Pandora Crama Cotesti, care a adunat 926 voturi. 

concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania - Pandora


”Viticultorii de pretutindeni s-au confruntat in aceasta perioada cu nenumarate dificultati. Sincopele aparute uneori in aprovizionarea cu inputuri sau inchiderea sectorului HORECA, ce a afectat in mod dramatic vanzarile de vin, sunt doar cateva dintre acestea”, explica Mario Tomsic, Country Manager Agricultural Solutions BASF Romania. ”Vinul romanesc a crescut in topul preferintelor romanilor, iar prin acest concurs, care face o selectie extrem de riguroasa si de profesionista, BASF doreste sa sustina in fiecare an producatorii locali si sa incurajeze consumul de vin romanesc. Ne bucuram sa vedem, de la an la an, vinuri tot mai bune si mai complexe, demonstrand investitiile continue care s-au facut in acest sector in ultimii ani si profesionalismul producatorilor de vin”.

Conform Eurostat, Romania este a cincea tara din Uniunea Europeana din punctul de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, detinand 5,7% din totalul de 3,2 milioane de hectare (dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia). Romania este singura tara din randul marilor producatori care aproape si-a dublat productia de struguri in ultimii 5 ani (conform OIV). 28% din totalul suprafetei cultivate cu vita de vie este dedicata productiei vinurilor de calitate (plantatii DOC / denumire de origine controlata si IG / indicatie geografica). Din punct de vedere al productiei de vin, Romania se afla pe locul 6 in UE si pe locul 13 in lume.

Despre divizia BASF Agricultural Solutions: Cu o populatie in crestere rapida, lumea este din ce in ce mai dependenta de capacitatea noastra de a dezvolta si mentine o agricultura durabila si de a pastra un mediu sanatos. Lucrand cu fermieri, profesionisti in agricultura, experti in gestionarea daunatorilor si altii, rolul nostru este de a ajuta la realizarea acestui lucru. De aceea, investim in cercetare si dezvoltare si intr-un portofoliu complex, inclusiv de seminte si trasaturi genetice, protectie chimica si biologica a culturilor, gestionarea solului, sanatatea plantelor, combaterea daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laborator, pe teren, la birou si in productie, conectam gandirea inovatoare si activitatea practica pentru a crea idei din lumea reala care functioneaza - pentru fermieri, societate si planeta. In 2019, divizia noastra a generat vanzari de 7,8 miliarde EUR. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.

concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania - poza 1

concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania - poza 2

  

 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>