Premiera pentru agroturismul romanesc: Doua statii de epurare biologice cu stuf au fost inaugurate in doua sate din Maramures

Statie ecologica epurare cu stuf MaramuresJoi, 15 octombrie 2015, au fost inaugurate doua statii de epurare biologice (cu pat de stuf) in localitatile Vadu Izei si Mara din judetul Maramures, o premiera pentru agroturismul din Romania. Statiile de epurare biologice fac parte din proiectul "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania" care este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de catre Guvernul Norvegiei. Alocarea s-a facut prin intermediul Innovation Norway, organizatie norvegiana care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispozitie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia in agroturismul din Romania.

 

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale ce foloseste filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh).

 

Statiile de epurare cu stuf inaugurate au ca principali beneficiari pensiunile „Casa Borlean” (Vadu Iezei) si „Pintea Haiducul” (Mara). Promotorul proiectului Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania este Fundatia Heifer Project pentru Romania avand ca parteneri NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) si Fundatia OVR “Agro-Tur-Art”, Vadu Izei - Maramures.

 

La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanti ai Programului Guvernului Norvegian Innovation Norway: doamna Anne Lise ROGNLIDALEN – Manager de Program si domnul Mihai STEFANESCU - Ofiter de program; reprezentanti ai Institutului Norvegian de Cercetare Bioeconomica, NIBIO: domnii Ragnar ELTUN, Adam PARUCH, Trond MÆHLUM – cercetatorii care au realizat studiile si proiectul pentru aceste statii de epurare; Dr. Ovidiu SPINU, Director Heifer Romania, domnul Viorel Bunea, reprezentant al board-ului Heifer, domnul Emanuel Tapu, director executiv Heifer Romania si manager de proiect; domnul Ioan BOCSA, vice-primar Vadu Izei precum si reprezentati ai administratiei locale si beneficiarii proiectelor.

 

Anne Lise ROGNLIDALEN – Manager de Program Innovation Norway: Innovation Norway reprezinta instrumentul principal al Guvernului norvegian pentru inovare si dezvoltare a intreprinderilor norvegiene si a industriei, atat interne, cat si externe, iar programul „Inovare in Industria Verde Romania” este un program dedicat dezvoltarii initiativelor verzi ale intreprinderilor private din Romania. Noi am acceptat sa finantam acest proiect pentru ca acesta reprezinta un model de imbinare a inovarii si a ecologizarii industriei, in acest caz agroturismul romanesc.

 

Statie ecologica epurare cu stuf 2Ioan BORLEAN, beneficiar proiect: Activitatea noastra turistica de desfasoara aici de peste 15 ani si stim ca respectul si interesul aratat de noi fata de ingrijirea si valorificarea mediului ii va face pe turistii nostri sa aiba o si mai mare incredere in serviciile noastre, in hrana servita, in apa folosita pentru gatit. Pentru noi, aceasta statie de epurare reprezinta oportunitatea de a ne pastra apa curata. Desi suntem intr-o zona cu multe ape, o vara secetoasa ca cea din anul acesta ne face sa apreciem si mai mult importanta si valoarea apei curate.

 

Dr. Ovidiu SPINU, Director Heifer Romania: Ne dorim ca aceste modele sa fie luate si replicate in cat mai multe zone din tara, iar ca plan de viitor am dori sa contribuim la dezvoltarea unui proiect legislativ care sa inlcuda asemenea sisteme in masurile de protectie a mediului inconjurator.

 

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf va fi unic in Romania, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO ( Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Pe termen scurt se va realiza imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in zona tinta iar pe termen lung se va urmari imbunatatirea sistemului de management al apelor reziduale si gestionarea deseurilor domestice in alte zone turistice rurale din Romania.

 

Ing. Dr. Trond MÆHLUM, NIBIO - Institutul nostru are o experienta de circa 30 de ani in cercetare si consultanta asupra mediului si a sistemelor de ecologizare. Norvegia a inceput utilizarea unor astfel de sisteme de epurare biologice naturale de mai bine de 20 de ani. Din cauza climei reci, diverse ajustari au fost facute de-a lungul anilor pentru gasirea formulei potrivite si a materialelor cele mai rezistente, in functie de locatie. Noi vom continua un studiu comparativ ale celor doua modele diferite implementare in Vadu Izei si in Mara si vom face niste recomandari finale in functie de rezultatele observate.

 

Pe langa aceste doua statii de epurare, proiectul a avut si alte interventii in favoarea ecologizarii mediului: 10 platforme de beton pentru depozitarea gunoiului de grajd, menite sa previna infiltrarea nitritilor si a nitratilor in panza freatica, 50 de cutii de compost care ajuta beneficiarii sa obtina un ingrasamant ecologic din resturi organice menajere si de gradina. In plus, proiectul a inclus o serie de programe de instruire al caror scop este acela de a veni in ajutorul acelora care doresc sa sprijine pastrarea unui mediu inconjurator cat mai curat.


Proiectul propune ecologizarea agroturismului pe diferite nivele de interventie urmarind realizarea urmatoarelor obiective:

    • construirea a doua sisteme pentru tratarea biologica a apelor reziduale, prin filtre biologice (cu pat de stuf) pentru facilitati agroturistice si gospodarii invecinate;
    • ecologizarea sistemului de gestionare a deseurilor pentru gospodarii agricole, prin construirea de modele practice de colectare selectiva si compostare a deseurilor biodegradabile: construirea a 50 de ladite pentru compost organic;
    • prevenirea contaminarii panzei freatice prin construirea a zece platforme de depozitare a gunoiului de grajd;
    • crearea si distribuirea in zonele turistice rurale, a ghidului celor mai bune practici de ecologizare a sistemelor de tratare a apelor reziduale, a compostului organic, a sistemelor de stocare a gunoiului de grajd.


Poluarea reprezinta una dintre cele mai mari provocari de mediu din tara. Particularizand, sistemul de management al apelor reziduale din Romania, in special in zonele rurale, se caracterizeaza prin protectia insuficienta a resurselor de apa. Un procent foarte mic al populatiei rurale este conectat la sistemele de canalizare si epurare a apelor uzate menajere. De asemenea, platformele impermeabile pentru gunoiul de grajd sunt rare. — a declarat Dr. Ovidiu Spinu, Director Heifer Romania.

Volumul apelor reziduale evacuate in ultimii ani a fost de peste 4.000 milioane m3/ an, din care aproape 65% trebuie sa fie tratate. Din volumul total de ape reziduale care trebuie purificate, aproximativ 21 % sunt suficient tratate, in timp ce restul de 79 % al apelor reziduale in totalitate netratate sau insuficient tratate au fost evacuate in receptorii naturali.

Acest lucru se datoreaza in principal lipsei facilitatilor de tratare sau insuficienta lor din intreaga tara.

Statie ecologica epurare cu stuf 3Aceasta problema este abordata prin proiectul 'Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din Romania'. Punerea in aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea panzei freatice si poate duce la utilizarea mai eficienta a gunoiului ca ingrasamant.

Unul dintre cele mai eficiente sisteme de tratare naturala pentru indepartarea materiilor organice, a nutrientilor si a bacteriilor si altor agenti patogeni il reprezinta paturile de filtrare/cu zone umede. Eficienta acestor sisteme in indepartarea principalilor poluanti este relativ ridicata, 90% CBO, mai putin de 50% N, mai putin de 90% P si mai putin de 99% bacterii. In Norvegia, sistemele cu flux orizontal de ape uzate sub suprafata patului sunt utilizate in mod obisnuit, astfel ca zonele umede sunt clasificate in Norvegia ca zone umede construite cu flux subteran orizontal (HSFCW).

Despre Heifer Romania
Heifer Romania functioneaza de peste 20 ani ani si a implementat mai bine de 65 de proiecte in Romania, Bulgaria si Moldova. Aplicand experienta si valorile Heifer International, Heifer Romania sustine dezvoltarea comunitatilor prin dezvoltarea sustenabila a fermelor, dezvoltarea de lanturi valorice de la productie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protectia mediului si promovarea agroecologiei.

 

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>