Claudiu Cazacu, XTB: Cum se resimt efectele secetei la bursele de produse agricole?

Claudiu Cazacu, XTB - Vara caldurilor extreme in Europa - Cum se resimt efectele secetei pe burse?Europa se confrunta cu seceta extrema. Italia trece prin cea mai severa vara pentru agricultura din ultimii 70 de ani. Situatia este grava si in Elvetia. In Romania, Ministerul Agriculturii a anuntat un program de 1,5 mld. EUR pentru extinderea suprafetelor irigate pana in 2027. Nivelul actual al suprafetelor irigate este, insa, cu mult sub cel din 1990.

Romania a fost pe locul 1 in Europa la exporturile de porumb in sezonul trecut, cu 4,3 mil. de tone. Anul acesta s-ar putea ajunge, insa, la interdictii de export. Productia locala de porumb, estimata initial la aprox 14 mil tone, ar putea fi, potrivit unor estimari mai recente, de numai 8 mil. tone.

Si la floarea-soarelui, Romania a fost pe locul 2 la exporturi in sezonul trecut. Randamentul ar putea creste cu 3,2% peste media ultimilor 5 ani, dar si aici s-ar putea impune restrictii la export. Intre varful din mai si valoarea de dinainte de intrarea trupelor ruse in Ucraina, porumbul a crescut cu 60,3%, iar graul cu 79,4%, la bursa din Paris.

Claudiu Cazacu - XTB RomaniaTotusi pietele au prins mai multa incredere, trecand cotatiile pe trend descendent, pe seama unor livrari partiale a granelor ucrainiene si a sperantelor pentru productii mai mari in SUA si Canada. Piata europeana pare a fi atins un echilibru pe termen scurt la pretul porumbului, in timp ce graul se afla, inca, in tendinta descendenta, constata Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pe termen lung, fenomenele anului acesta ar trebui sa trezeasca constiinta unei necesitati majore de investitii in sisteme de rezilienta climatica, se mai arata in analiza casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania.

 




Zonele evacuate si peste 27 de mii de hectare de vegetatie arse de la inceputul anului in Franta, 30 de mii de hectare in Portugalia, incendiile si seceta din Italia si Grecia, temperaturi record, la niveluri „africane” socante pentru britanicii care ar folosi, in ciuda pretului energiei, aerul conditionat, daca l-ar avea instalat, toate atrag atentia asupra unor desfasurari neobisnuite ale tiparelor de vreme.

Seceta se simte mai puternic, pentru ca deficitul de apa nu este rezultatul unui singur an neobisnuit de uscat, ci al unei serii anuale de precipitatii sub medie.

Temperaturile ridicate, favorizand evaporarea, si ploile concentrate deseori in intervale scurte, au privat de resursa esentiala rezervele de apa dulce din regiuni altadata abundent alimentate.

In Italia, raul Po aproape a secat in unele portiuni, iar autoritatile cauta solutii pentru cea mai severa vara pentru agricultura din ultimii 70 de ani.

Apar plaje noi si situri arheologice vechi de mii de ani, dar pretul platit e coplesitor.

In fapt, productia de grau si porumb la hectar in regiunile din nordul Italiei afectate de seceta ar urma sa scada cu 30%, potrivit unei asociatii de profil (Coldiretti).

Situatia e atat de serioasa incat regiunea Lombardiei a cerut Elvetiei sa elibereze o parte din apa bazinelor alpine din cantonul invecinat Ticino, pentru a ajuta la irigarea terenurilor agricole lombarde.

Refuzul elvetienilor a venit cu explicatia: se confrunta cu aceeasi problema a lipsei apei, si nu isi permit sa imparta nimic.

Apa a devenit, din aceasta perspectiva, cea mai valoroasa resursa a regiunii.

In sudul Frantei, unii agricultori au recoltat rapita pe timpul noptii, in incercarea de a evita incendiile produse de tractoarele incinse de pe campurile aflate deja la temperaturi foarte ridicate.

In Romania, Ministerul Agriculturii a anuntat un program de 1,5 mld. EUR pentru extinderea suprafetelor irigate pana in 2027.

Nivelul actual al suprafetelor irigate este, insa, cu mult sub cel din 1990.

Exista, de asemenea, dezbateri referitoare la modul de irigare, varianta canalelor largi si deschise fiind expusa riscurilor, mai ales atunci cand volumele de apa disponibile sunt mai reduse.

Romania a fost pe locul 1 in Europa la exporturile de porumb in sezonul trecut, cu 4,3 mil. de tone.

Anul acesta ar fi putea introduse restrictii pentru export, urmand a fi oferite international anumite cantitati doar dupa acoperirea nevoilor interne, potrivit ministrului Agriculturii.

Situatia este complicata avand in vedere atat cererea mai mare la nivel global, unde se cauta inlocuitori pentru granele neexportate din Ucraina, cat si seceta care afecteaza productia in mai multe regiuni.

Productia locala, estimata initial la aprox 14 mil tone, ar putea fi, potrivit unor estimari mai recente, de 8 mil. tone.

In Romania, recoltarea in unele zone a inceput mai devreme decat ar fi fost normal, pentru a evita unele pierderi cauzate de seceta.

In Franta, langa Toulouse, recoltarea graului dur cu doua saptamani mai devreme a dus la scaderi de 30% a randamentului la hectar.

La nivel local, productia la hectar e estimata (conform Comisiei Europene) sa scada cu 5,7% fata de media pe 5 ani, iar volumul total sa ajunga la 9,3 mil. de tone, fata de 10,4 mil. tone anul trecut.

La floarea-soarelui, Romania a fost pe locul 2 la exporturi in sezonul trecut.

Cererea internationala este mare, avand in vedere importanta productiei din Ucraina, cu aproximativ 20% din productia mondiala de seminte si ulei de floarea-soarelui, si peste o treime din exporturile globale.

In Romania, randamentul pentru floarea-soarelui ar urma sa creasca la 2,69 tone/ha, cu 3,2% peste media ultimilor 5 ani (conform estimarilor Comisiei Europene).

Totusi, si aceasta categorie intra in vizorul restrictiilor la export pana cand e acoperita cererea interna.

Pretul granelor a cunoscut o crestere exploziva in primele luni ale anului, pe fondul izbucnirii conflictului din Ucraina, a intreruperii alimentarii pietelor globale cu cereale din regiune, si a temerii ca situatia va fi de durata.

Porumbul pe scadenta cea mai apropiata la bursa din Paris a ajuns la 383 EUR/tona pe 17 mai, de la 239 EUR/tona pe 21 februarie.

Graul a urcat de la 243 EUR/tona pe 21 februarie, la 436 EUR/tona pe 17 mai.

Intre varful din mai si valoarea de dinainte de intrarea trupelor ruse in Ucraina, porumbul a crescut cu 60,3% iar graul cu 79,4%.

De atunci pietele au prins mai multa incredere, trecand cotatiile pe trend descendent, atat pe seama unor livrari partiale a granelor ucrainiene, cat si a sperantelor pentru productii mai mari in SUA si Canada.

Sezonul care se incheie anul acesta a fost afectat de seceta, mai ales in Canada, unde exporturile de grau au scazut cu 40%.

Graul a ajuns pe 20 iulie la 327,25 EUR per tona, iar porumbul la 313,25 EUR per tona, scadenta decembrie respectiv noiembrie.

Potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA), productia de grau a Canadei ar trebui sa creasca cu 60% (de la un nivel scazut) in sezonul 22/23 pana la 34 mil. de tone, asigurand o stabilizare a pietei, mai ales in destinatiile sale de export din America Latina si statele din Caraibe, in timp ce productia din SUA ar urma, de asemenea, sa creasca.

Pentru sezonul urmator, la porumb, cresterile masive de export al productiei din Brazilia (12 mil. tone) nu ar urma, potrivit estimarilor agentiei americane, sa acopere declinul din Ucraina (15 mil. tone) si UE (0,9 mil. tone) ducand, in total, la exporturi mai reduse cu 6,8 mil. tone.

La grau, din 8,8 mil. tone pierdute la export de Ucraina, 6,5 ar fi acoperite de un surplus al exporturilor dinspre UE.

Piata europeana pare a fi atins un echilibru pe termen scurt la pretul porumbului, in timp ce graul se afla, inca, in tendinta descendenta.

Pe seama datelor actuale, si cu evaluarea riscurilor induse de vreme in perioada urmatoare, perioada de vara tarzie/inceput de toamna ar putea reactiva presiuni ascendente, in special pentru porumb, care se afla la peste 16% distanta de minimele atinse in prima saptamana din iulie, in timp ce graul a revenit cu doar 3% din minimele perioadei similare.

Pe termen lung, fenomenele anului acesta ar trebui sa trezeasca constiinta unei necesitati majore de investitii in sisteme de rezilienta climatica.

Va fi nevoie de un efort consolidat de inginerie „fizica” (in complementaritate, nu opozitie cu cea digitala) pentru a proteja solul si apa si a raspunde unor provocari majore pentru activitatea umana.

Inflatia generata de modificarile climei e parte a unui fenomen care induce provocari de durata.

Resursele ample pentru studiu si inovarea tehnologica sunt esentiale pentru a limita consecintele, altfel greu de suportat de societati care, pana de curand, s-ar fi vazut drept foarte departe de zona de pericol climatic.

 

XTB - logoDespre XTB:

Cu aproape 20 de ani de experienta in pietele financiare, XTB este, in prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si o companie completa de investitii listata pe Bursa de la Varsovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autoritati de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. XTB este o companie tip fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport de exceptie oferit clientilor. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piete importante din Europa, America Latina si Asia, atragand peste 500.000 de investitori individuali. In 2021, XTB Group a primit licente pentru a opera in Emiratele Arabe Unite si Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house si premiate la nivel global (xStation si xStation Mobile), XTB Group ofera peste 5.400 de instrumente, inclusiv actiuni cu detinere, ETF-uri cu detinere si CFD-uri pe valuta, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. In plus, prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologii de varf pentru institutiile financiare din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare, puteti accesa www.xtb.com/ro 

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>