Ce este si cum ajuta PR-ul traditional si digital agribusiness-urile sa creasca. Atrage clienti, parteneri, investitori si angajati

Ce este si cum ajuta PR-ul traditional si digital agribusiness-urile sa creascaRealitatea care ne inconjoara in mediul economic si social a cunoscut schimbari majore in ultimii ani. Stabilitatea economica, politica si militara, cresterea usoara, dar sigura a mediului de afaceri cu care eram obisnuiti ca profesionisti, angajati sau antreprenori nu se mai regaseste astazi in jurul nostru. Lucrurile de misca dinamic, se termina o criza si apare alta, in conditii de incertitudine sporita. Insa sansa unica de a rezista, disponibila tuturor, este sa mergem numai inainte, iar aceia dintre noi care sunt antreprenori, dar nu numai, sa facem cele mai bune alegeri pentru business-ul nostru.


Cum oamenii sunt sufletul companiei si cei care pun in miscare lucrurile, care pot creste sau prabusi o afacere, este nevoie sa ii asezam in locul central cuvenit. De aceea, atragerea sau retentia angajatilor, a partenerilor, a clientilor sau chiar atragerea investitorilor se realizeaza cu mult efort si tactici bine alese si puse in practica, astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate.

Relatiile publice, cunoscute si in forma abreviata PR, reprezinta un proces strategic de comunicare, menit sa mentina o relatie stabila intre organizatii si publicul lor tinta. Comunicarea ajuta la distribuirea informatiilor de la o companie catre publicul sau, construind astfel o imagine pozitiva si o relatie de transparenta pe termen lung.

In ultimii ani, PR-ul a devenit o practica esentiala a strategiei de comunicare corect planificate in sustinerea informarii publicului tinta, fie ca ne referim la mediile traditionale precum presa, radio si televiziunea, sau cele mai noi, digitale, precum: social media, reclame sau articole online, formatori de opinie sau mai popular, influenceri.

Clientii, partenerii, chiar investitorii, tind sa aiba mai multa incredere in companiile pe care le cunosc deja, despre a caror echipa si mediu de lucru - cultura organizationala, au informatii. Relatiile de succes apar atunci cand sunt guvernate de incredere, respect, transparenta si generarea de valoare reciproca, iar in aceste conditii se pot dezvolta si solidifica pe termen lung.

In functie de obiectivele unei companii, agentia de PR specializata poate selecta tacticile adecvate in crearea planului de comunicare. Spre exemplu, daca o companie urmareste sa isi sporeasca vizibilitatea in randul clientilor cu un produs nou, atunci agentia va apela la comunicarea noutatii sau a inovatiei pe care acesta o aduce pe piata, asupra beneficiilor si a functionalitatilor sale prin intermediul presei specializate, a canalelor proprii de media - website, blog, pagini de social media sau comunicarea de marketing. Poate implica totodata si un formator de opinie (influencer) care sa prezinte produsul in comunitatea pe care o are in jurul lui, sa genereze interes de testare sau dorinta de cumparare prin diverse concursuri sau interactiune contextualizata cu produsul. Grupurile de social media specializate sunt iarasi un mediu propice de promovare si comunicare a unui nou produs. Recomandarile punctuale, reale, din partea primilor clienti sunt valoroase. Comunicarea parteneriatelor de succes pe care compania reuseste sa le stabileasca pentru a-si integra produsul pe platforme externe sau in oferta altor companii aduc vizibilitate si validare.

Dintr-un alt punct de vedere strategic, o companie de PR sprijina efortul angajatorului de a-si gasi cei mai potriviti candidati pentru pozitiile vacante. Candidatul educat de astazi va cauta intotdeauna informatii despre compania pe care o vizeaza si poate afla din presa sau din social media despre ofertele de munca la care sa aplice sau despre renumele companiei si feedback-ul angajatilor existenti.

Comunicarea de criza este o alta practica a PR-ului pe care o agentie specializata o poate implementa in cele mai critice momente ale existentei unei companii.

 

CE POT FACE COMPANIILE DIN SECTORUL AGRICOL PENTRU A-SI ATINGE OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE, VIZIBILITATE, ATRAGERE DE NOI PARTENERI, ANGAJATI SAU CLIENTI

Studiu de caz: Agra Asigurari

Agra Asigurari este singurul asigurator din Romania specializat exclusiv pe segmentul agricol. Compania de origine austriaca a intrat pe piata locala in 2016, avand o crestere graduala. Decizia companiei de a colabora cu o agentie de marketing si comunicare a venit firesc, ca urmare a dezvoltarii si stabilizarii companiei, pornind de la nevoia de a fi mai aproape de parteneri, potentiali clienti, fermieri, brokeri si alti colaboratori.

June Communications - Iuliana Floricica Cofondator   CEO“Industria agro este in continuare un domeniu strategic in Romania, iar tehnologia patrunde tot mai puternic si aici, ajutand fermierii sa devina mai competitivi, atat in plan local, cat si in extern. De asemenea, agricultura joaca un rol extrem de important in strategia europeana privind combaterea schimbarilor climatice, precum si folosirea solului in crearea de ecosisteme de servicii care sa genereze cele mai bune conditii, impact si rezultate pentru toti stakeholderii implicati. Am facut primii pasi in comunicarea si marketingul pentru agribusiness-uri in urma cu 3 ani si ne dorim sa devenim mai activi si pe termen lung. Astfel, parteneriatul de comunicare cu Agra Asigurari a fost o etapa fireasca in consolidarea diviziei agro din cadrul June Communications”, spune Iuliana Floricica, Cofondator si CEO al companiei.

Parteneriatul cu Agra Asigurari a demarat la inceputul anului 2021 prin elaborarea unui plan strategic de comunicare, plecand de la obiectivele de business ale companiei, respectiv nevoia de a intari notorietatea brandului Agra Asigurari in Romania, construirea unei comunitati in jurul acestuia, comunicarea noutatilor aparute in portofoliul de produse, precum si consolidarea brandului de angajator in vederea facilitarii recrutarii a 50 de evaluatori de dauna in perioada 2021-2022.

In acest sens, strategia de comunicare propusa de June Communications a imbinat actiuni de PR traditional si digital, urmand trei directii generale de comunicare - comunicare corporate, employer branding si comunicare de produs. Printre actiunile implementate s-au numarat crearea si managementul paginii de social media Facebook a entitatii din Romania, integrarea companiei in grupurile de Facebook dedicate fermierilor, comunitatilor locale si de specialitate.

O alta componenta importanta a activitatii de PR a constat in intermedierea relatiilor cu presa in vederea pozitionarii Agra Asigurari ca un asigurator de incredere, conectat la nevoile si provocarile fermierilor romani si a contextului legislativ al industriei locale. June Communications a utilizat instrumente clasice de PR precum crearea si distribuirea comunicatelor de presa si identificarea punctelor de interes ale jurnalistilor pentru crearea de oportunitati aditionale de materiale de presa, fie ca au fost mini studii sau analize de portofoliu sau articole de opinie din industrie si interviuri cu reprezentantii companiei.

Pentru ca fermierii sunt punctul central al industriei agro, iar de pe urma muncii lor beneficiem cu totii, agentia a vazut oportunitatea in crearea unui concept de comunicare care sa promoveze importanta fermierilor si a muncii lor, rolul lor in lantul de aprovizionare al consumatorilor finali, dar si promovarea echipei de evaluatori a asiguratorului ca un element de importanta duala - fermieri si evaluatori de dauna ai culturilor altor fermieri.

“Din perspectiva comunicarii, cel mai important aspect in pozitionarea unei companii din industria agro incepe de la intelegerea audientei target. Acest lucru este, de altfel, si cel mai provocator si satisfacator deopotriva. Pe parcursul activitatii noastre am observat ca reprezentantii acestui domeniu reactioneaza cel mai bine in urma materialelor plasate in presa locala si cea de specialitate, dar si pe Facebook. In cazul Agra Asigurari, publicul target a fost reprezentat in cele mai multe cazuri de catre fermieri si ingineri agronomi, iar odata ce am inteles nevoile acestora si problemele cu care se confrunta in viata de zi cu zi, ideile creative pentru dezvoltarea campaniilor de PR si social media au prins contur si s-au materializat prin implementarea in procese bine pregatite, conducand mai departe la atingerea obiectivelor”, a explicat Bianca Caragea, Account Manager in cadrul June Communications.

 

REZULTATE ACUMULATE INTR-UN AN DE ZILE

Implementand o strategie de PR traditional si PR digital, Agra Asigurari a resimtit un impact semnificativ in cresterea solicitarilor pentru politele de asigurare, iar in campania de employer branding, a recrutat peste 50 de evaluatori de daune in mai putin de 8 luni. De asemenea, brandul asiguratorului a beneficiat de peste 170 de aparitii in articole de presa online si print, emisiuni TV online si radio, atat in publicatiile de business centrale,locale si de specialitate pentru industria agricola si cea a asigurarilor, precum si preluari in portalurile de stiri.

June Communications - Lupu Horia Director General Agra Asigurari“Avand in vedere importanta unei relatii profesionale de succes intre Agra Asigurari si specialistii din domeniul agricol, am considerat oportuna colaborarea cu o agentie de marketing. Recrutarea, formarea si dezvoltarea unei echipe de evaluatori de daune este strans legata de aceasta categorie de personal. Accesul la acesti specialisti ne-a fost facilitat prin intermediul colaborarii cu agentia de marketing, June Communications. Serviciile oferite de acestia au venit imediat in intampinarea nevoii noastre de baza, aceea de a recruta si forma o echipa de evaluatori de daune, prin crearea unei strategii de abordare si atingere a targetului propus. Am implementat pas cu pas, ne-am repozitionat in procesul de comunicare si am optimizat permanent planul de marketing”, a declarat Adrian-Horia Lupu, Director de Sucursala Agra Asigurari Romania.

In ceea ce priveste activitatea in Social Media, compania a obtinut peste 120 de postari in urma distribuirii comunicatelor de presa, iar pagina de Facebook a brandului a crescut organic, de la 0 la 700 de urmaritori intr-un an de zile, avand un reach mediu al paginii de 25.000 lunar.

“Comunicarea in media prin imagini, a favorizat prezentarea companiei si ne-a pozitionat strategic in fata specialistilor din domeniu. Ne-a ajutat sa ne prezentam, dar cel mai important, a demarat o schimbare in perceptia modelului de business pe care dorim sa-l implementam pe piata din Romania, in pregatirea, formarea si dezvoltarea unei echipe de evaluatori de daune la cel mai ridicat nivel de profesionalism”, a concluzionat Adrian-Horia Lupu.

June Communications este o agentie specializata de marketing si comunicare ce functioneaza ca o unitate mobila care se integreaza in business-ul companiei client si ajuta la cresterea sa. Ajuta compania sa-si comunice parcursul catre publicul tinta de la stadiul incipient, de la primul mugur, si pana la sezonul plin de crestere si roade bogate.

June Communications team

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>