Analiza Keysfin: consolidarea agriculturii in 2022 dupa cel mai bun an din istorie

analiza sector agricol - Estimare Keysfin - consolidarea agriculturii in 2022 dupa cel mai bun an din istorieCifra de afaceri a companiilor agricole a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 10 ani, de peste 30%, ajungand la maximul istoric de 58,1 miliarde de lei in 2021, fiind cu 35% peste cea din 2017, potrivit studiului anual KeysFin „Sectorul agricol din Romania”.


Pentru 2022, analistii KeysFin estimeaza consolidarea sectorului pana in apropierea sau chiar depasirea nivelului record atins in 2021, de 58 de miliarde de lei, in baza presiunilor inflationiste si a subventiilor acordate de autoritati, factori care vor contrabalansa scaderea productiei de cereale cu 12%, prognozata de Comisia Europeana in iulie 2022, fiind al doilea cel mai mare declin anual dintre statele membre, la 26 milioane de tone.

Cifra de afaceri a companiilor agricole din Romania a crescut cu o treime in anul post-pandemic, peste estimarile initiale, in baza majorarii preturilor la cereale si materii prime pe plan international si a subventiilor alocate de autoritati agricultorilor. Desi pentru anul 2022 estimam consolidarea sectorului, punctam nevoia prioritizarii investitiilor in infrastructura si modernizarea acestui sector, astfel incat Romania sa ramana un exportator net de produse agricole*, dupa ce in anul pandemiei a fost importator net pentru prima data in ultimii 10 ani. Ca directie strategica este de urmat exemplul Poloniei, respectiv sa investim in procesare, ajungand ca pe termen lung sa avem un sold pozitiv al comertului international cu produse agro-alimentare, care are o valoare adaugata mai mare, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

INFOGRAFIC studiu sector agricol Romania  KeysFin copy

 

 

TOP COMPANII CU PROFIL AGRICOL

In ceea ce priveste topul celor mai mari companii cu profil agricol, REGIA NATIONALA A PADURILOR ROMSILVA a ocupat si in 2021 pozitia fruntasa, dupa o crestere anuala de 25% a cifrei de afaceri. Pe locurile 2 si 3, dupa cifra de afaceri, s-au situat PROMAT COMIMPEX SRL cu 1,2 miliarde de lei si PLANTAGRO-COM SRL cu 672 milioane lei in 2021.

Cea mai mare crestere din top 20 a fost inregistrata de COMCEREAL SA, care dupa un avans anual de 182% al cifrei de afaceri a intrat pe ultima pozitie in top 20 in 2021.

infografic KesyFin top 20 companii agricole Romania

 

CRESTERE DE APROAPE 4 ORI A REZULTATULUI NET IN 2021

Potrivit specialistilor Keysfin, numarul de companii care si-au reportat rezultatele financiare in 2021 a ramas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (in baza datelor extrase in septembrie 2022).

Ca efect direct al revenirii post-pandemice, rezultatul net a crescut cu 267% fata de 2020 si a fost cu 81% peste cel din 2017, la nivelul record de peste 8 miliarde de lei in 2021.

Dintre cele 26,5 mii de companii care si-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 17 mii au avut profit (64%), in timp ce 6,5 mii au inregistrat pierdere (24,7%) iar restul au inregistrat un rezultat nul in 2021.

 

 

PRODUCTIA VEGETALA LOCALA, DIN PERSPECTIVA EUROPEANA

Productia vegetala din Uniunea Europeana a crescut cu 11% in 2021 fata de anul anterior, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica: floarea soarelui (+13,8%), grau (+9,2%), porumb boabe (+5%), rapita (+1,8%) si soia boabe (+0,9%).

Romania a avut a doua cea mai mare crestere a valorii productiei vegetale din Uniunea Europeana, de 40,2% si a urcat pe locul 6 in UE, cu 6,3% din total, depasind Polonia care a ajuns la 5,6% din total in 2021.

In ceea ce priveste productia de grau la nivelul UE, Romania a urcat cu 2 locuri in clasament, ajungand pe locul 4, cu 7,5% din total si o recolta de 10,4 milioane de tone in 2021.

Romania a ocupat in continuare primul loc la suprafata cultivata de porumb in randul statelor membre ale Uniunii Europene, iar in anul post-pandemic productia realizata a fost de 14,8 milioane de tone, redevenind lider in ierarhia europeana.

In plus, Romania a reusit sa ramana cel mai mare producator de floarea soarelui din UE, cu o recolta de 2,8 milioane de tone in 2021.

Infografic KeysFin structura productiilr agricole UE 2021

 

 

VALOAREA PRODUCTIEI AGRICOLE DIN ROMANIA IN 2021, CRESTERE cu 14%

Valoarea productiei ramurii agricole din Romania a crescut cu 14% in anul 2021 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

De asemenea, productia vegetala a crescut cu 22%, iar productia animala si serviciile agricole s-au redus cu cate 0,2%, respectiv 0,7% in 2021 fata de anul anterior.

Studiul „Sectorul agricol din Romania” cuprinde toate companiile care si-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finantelor si care au ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor si cresterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultura – 031, 032 si Silvicultura - 021, 022, 023, 024.

2021p: Datele au fost extrase in septembrie 2022 si pot suferi modificari pana la sfarsitul anului.

*Produsele agricole incluse in sectiunile 1,2 si 3 din Nomenclatorul Combinat, respectiv I. Animale vii si produse animale, II. Produse vegetale si III. Grasimi si uleiuri animale sau vegetale.

 

 

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania, direct de pe telefonul mobil.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>