Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productieRomania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.

 

La porumb, Romania a fost pe primul loc in randul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a si importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, datele vin, insa, dupa un an slab, cu o productie de 8,2 milioane de tone, nivel care inseamna doar 55% fata de volumul din 2021.

Intr-o regiune zguduita de transformari, importanta Romaniei ca centru de productie si nod logistic e in crestere. Tendinta este ilustrata si de studierea posibilitatii, de catre operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grane optiunea de livrare fizica din Romania”, precizeaza Claudiu Cazacu.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB Romania

 

Preturile pentru cereale si uleiuri vegetale s-au ajustat fata de varful atins in primavara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat pretul graului in mai 2022 fata de 2021, a lasat locul unor scaderi treptate, sustinute de productia globala ampla. Un sezon bun in Australia si preturile inalte care au stimulat productia, alaturi de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra, au permis re-echilibrarea pietei in ansamblul ei.

Multe alte regiuni, insa, au cunoscut perturbari. Fenomenul climatic La Niña a afectat productia in SUA, Canada si Europa. SUA au ajuns chiar sa importe grau, seceta facand transportul pe cale ferata mai scump decat graul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantitatile sunt in prezent limitate, dar este posibil ca tendinta sa continue.

Pentru agricultorii din Australia, conditiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine in sezonul urmator, marcat de preturi mai reduse si costuri inca ridicate, erodand profitabilitatea.

Pentru Romania, fermierii au de infruntat conditii mai putin favorabile, dupa ce competitia granelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci cand preturile internationale erau totusi mai ridicate decat in prezent. Influenta transporturilor din Ucraina, partial resimtita la nivel local, a generat nemultumirea agricultorilor locali. Acordul european de plata a unor compensatii a oferit o solutie de calmare temporara.

 

Productia globala de cereale se anunta in crestere

Sezonul 2023-2024 se arata mai optimist, cu precipitatii care au diminuat efectele secetei. Productia ar urma sa fie mai ridicata si la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungand la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina – revenindu-si dupa seceta, Canada, cu o productie aproape de un nivel record, impreuna cu China, Europa si India, unde productia se estimeaza favorabila, vor acoperi scaderile asteptate in Australia, Rusia, Ucraina si Kazakhstan. Australia se repliaza spre un nivel mai aproape de „normalitate”, dupa trei recorduri consecutive ale productiei.

Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai putin decat in sezonul anterior, in urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma sa fie mai scazute, iar comertul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos fata de sezonul precedent. Rusia, UE si Canada vor fi in topul exportatorilor, daca nu apar surprize majore.

In privinta Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzand de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este in asteptare, iar Rusia a anuntat ca daca nu ii sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale si ingrasaminte nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie.

La porumb, recolta din SUA este vazuta de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% fata de sezonul precedent. La nivel global, se asteapta, de asemenea, niveluri record de productie, ajungand la 1,5 miliarde de tone si consum – 1,5 miliarde de tone, dar si stocuri finale mai ridicate. Productia ar urma sa creasca in SUA, Argentina, Europa si China, in timp ce in Ucraina si Brazilia ar incetini.

 

Tendinta de scadere a preturilor a lovit in veniturile fermierilor

In SUA, graul a coborat cu 21,7% de la inceputul anului pana marti dimineata (30 mai), si porumbul cu 10,2%. In Europa, in aceeasi perioada, graul cu scadenta in septembrie a coborat cu 22%, iar porumbul cu livrare in august, cu 26,5%.

 

Tendinta ajuta la dezinflatie, desi nu suficient de repede, in anumite cazuri.

Intre altele, preturile mari la alimente au jucat un rol in alegerile din Spania, diminuand sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, in mod surprinzator, sa convoace alegeri anticipate.

Contextul actual implica preturi semnificativ mai mici fata de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se asteapta, insa, productii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul in care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburantilor, ingrasamintelor, in proces de normalizare, au fost in medie peste anii anteriori, iar costul fortei de munca este in crestere accentuata.

In Romania, productia de grau de anul acesta e vazuta la 10 milioane de tone, cu peste 10% fata de anul anterior. Specialistii se asteapta ca productia de porumb sa creasca cu 50% fata de nivelul foarte coborat, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.

Tendinta descendenta a preturilor graului si porumbului s-ar putea opri, in estimarea XTB Romania fiind posibila o redresare usoara in perioada urmatoare. Pentru producatorii agricoli este o veste buna, dar nu neaparat un motiv de a deschide sampania, costurile totale fiind, inca, ridicate. Pentru consumatori, inseamna atingerea unui nivel de echilibru, dar si semnalul ca alte motoare ar trebui sa preia procesul de dezinflatie.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>