Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productieRomania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.

 

La porumb, Romania a fost pe primul loc in randul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a si importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, datele vin, insa, dupa un an slab, cu o productie de 8,2 milioane de tone, nivel care inseamna doar 55% fata de volumul din 2021.

Intr-o regiune zguduita de transformari, importanta Romaniei ca centru de productie si nod logistic e in crestere. Tendinta este ilustrata si de studierea posibilitatii, de catre operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grane optiunea de livrare fizica din Romania”, precizeaza Claudiu Cazacu.

XTB - Agricultura ofera Romaniei premisele de a deveni centru regional logistic si de productie - Claudiu Cazacu Consulting Strategist XTB Romania

 

Preturile pentru cereale si uleiuri vegetale s-au ajustat fata de varful atins in primavara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat pretul graului in mai 2022 fata de 2021, a lasat locul unor scaderi treptate, sustinute de productia globala ampla. Un sezon bun in Australia si preturile inalte care au stimulat productia, alaturi de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra, au permis re-echilibrarea pietei in ansamblul ei.

Multe alte regiuni, insa, au cunoscut perturbari. Fenomenul climatic La Niña a afectat productia in SUA, Canada si Europa. SUA au ajuns chiar sa importe grau, seceta facand transportul pe cale ferata mai scump decat graul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantitatile sunt in prezent limitate, dar este posibil ca tendinta sa continue.

Pentru agricultorii din Australia, conditiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine in sezonul urmator, marcat de preturi mai reduse si costuri inca ridicate, erodand profitabilitatea.

Pentru Romania, fermierii au de infruntat conditii mai putin favorabile, dupa ce competitia granelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci cand preturile internationale erau totusi mai ridicate decat in prezent. Influenta transporturilor din Ucraina, partial resimtita la nivel local, a generat nemultumirea agricultorilor locali. Acordul european de plata a unor compensatii a oferit o solutie de calmare temporara.

 

Productia globala de cereale se anunta in crestere

Sezonul 2023-2024 se arata mai optimist, cu precipitatii care au diminuat efectele secetei. Productia ar urma sa fie mai ridicata si la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungand la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina – revenindu-si dupa seceta, Canada, cu o productie aproape de un nivel record, impreuna cu China, Europa si India, unde productia se estimeaza favorabila, vor acoperi scaderile asteptate in Australia, Rusia, Ucraina si Kazakhstan. Australia se repliaza spre un nivel mai aproape de „normalitate”, dupa trei recorduri consecutive ale productiei.

Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai putin decat in sezonul anterior, in urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma sa fie mai scazute, iar comertul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos fata de sezonul precedent. Rusia, UE si Canada vor fi in topul exportatorilor, daca nu apar surprize majore.

In privinta Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzand de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este in asteptare, iar Rusia a anuntat ca daca nu ii sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale si ingrasaminte nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie.

La porumb, recolta din SUA este vazuta de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% fata de sezonul precedent. La nivel global, se asteapta, de asemenea, niveluri record de productie, ajungand la 1,5 miliarde de tone si consum – 1,5 miliarde de tone, dar si stocuri finale mai ridicate. Productia ar urma sa creasca in SUA, Argentina, Europa si China, in timp ce in Ucraina si Brazilia ar incetini.

 

Tendinta de scadere a preturilor a lovit in veniturile fermierilor

In SUA, graul a coborat cu 21,7% de la inceputul anului pana marti dimineata (30 mai), si porumbul cu 10,2%. In Europa, in aceeasi perioada, graul cu scadenta in septembrie a coborat cu 22%, iar porumbul cu livrare in august, cu 26,5%.

 

Tendinta ajuta la dezinflatie, desi nu suficient de repede, in anumite cazuri.

Intre altele, preturile mari la alimente au jucat un rol in alegerile din Spania, diminuand sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, in mod surprinzator, sa convoace alegeri anticipate.

Contextul actual implica preturi semnificativ mai mici fata de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se asteapta, insa, productii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul in care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburantilor, ingrasamintelor, in proces de normalizare, au fost in medie peste anii anteriori, iar costul fortei de munca este in crestere accentuata.

In Romania, productia de grau de anul acesta e vazuta la 10 milioane de tone, cu peste 10% fata de anul anterior. Specialistii se asteapta ca productia de porumb sa creasca cu 50% fata de nivelul foarte coborat, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.

Tendinta descendenta a preturilor graului si porumbului s-ar putea opri, in estimarea XTB Romania fiind posibila o redresare usoara in perioada urmatoare. Pentru producatorii agricoli este o veste buna, dar nu neaparat un motiv de a deschide sampania, costurile totale fiind, inca, ridicate. Pentru consumatori, inseamna atingerea unui nivel de echilibru, dar si semnalul ca alte motoare ar trebui sa preia procesul de dezinflatie.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

08-08-2024 Intalniri si conferinte

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

07-08-2024 Plati APIA

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

01-08-2024 Intalniri si conferinte

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>