Romania are argintul pe podiumul european al importatorilor si exportatorilor de grau (date statistice fara varietatea „grau dur”) in sezonul 2022 - 2023, importand 0,89 milioane de tone si exportand 3,96 milioane de tone. Influenta conflictului din Ucraina este puternica in dinamica schimburilor comerciale agricole. Importurile totale de grau au fost de 3,4 ori mai mari in UE fata de sezonul 2021-2022.
La porumb, Romania a fost pe primul loc in randul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a si importat 1,34 milioane de tone. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, datele vin, insa, dupa un an slab, cu o productie de 8,2 milioane de tone, nivel care inseamna doar 55% fata de volumul din 2021.
„Intr-o regiune zguduita de transformari, importanta Romaniei ca centru de productie si nod logistic e in crestere. Tendinta este ilustrata si de studierea posibilitatii, de catre operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grane optiunea de livrare fizica din Romania”, precizeaza Claudiu Cazacu.
Preturile pentru cereale si uleiuri vegetale s-au ajustat fata de varful atins in primavara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat pretul graului in mai 2022 fata de 2021, a lasat locul unor scaderi treptate, sustinute de productia globala ampla. Un sezon bun in Australia si preturile inalte care au stimulat productia, alaturi de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra, au permis re-echilibrarea pietei in ansamblul ei.
Multe alte regiuni, insa, au cunoscut perturbari. Fenomenul climatic La Niña a afectat productia in SUA, Canada si Europa. SUA au ajuns chiar sa importe grau, seceta facand transportul pe cale ferata mai scump decat graul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantitatile sunt in prezent limitate, dar este posibil ca tendinta sa continue.
Pentru agricultorii din Australia, conditiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine in sezonul urmator, marcat de preturi mai reduse si costuri inca ridicate, erodand profitabilitatea.
Pentru Romania, fermierii au de infruntat conditii mai putin favorabile, dupa ce competitia granelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci cand preturile internationale erau totusi mai ridicate decat in prezent. Influenta transporturilor din Ucraina, partial resimtita la nivel local, a generat nemultumirea agricultorilor locali. Acordul european de plata a unor compensatii a oferit o solutie de calmare temporara.
Sezonul 2023-2024 se arata mai optimist, cu precipitatii care au diminuat efectele secetei. Productia ar urma sa fie mai ridicata si la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungand la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina – revenindu-si dupa seceta, Canada, cu o productie aproape de un nivel record, impreuna cu China, Europa si India, unde productia se estimeaza favorabila, vor acoperi scaderile asteptate in Australia, Rusia, Ucraina si Kazakhstan. Australia se repliaza spre un nivel mai aproape de „normalitate”, dupa trei recorduri consecutive ale productiei.
Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai putin decat in sezonul anterior, in urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma sa fie mai scazute, iar comertul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos fata de sezonul precedent. Rusia, UE si Canada vor fi in topul exportatorilor, daca nu apar surprize majore.
In privinta Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzand de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este in asteptare, iar Rusia a anuntat ca daca nu ii sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale si ingrasaminte nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie.
La porumb, recolta din SUA este vazuta de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% fata de sezonul precedent. La nivel global, se asteapta, de asemenea, niveluri record de productie, ajungand la 1,5 miliarde de tone si consum – 1,5 miliarde de tone, dar si stocuri finale mai ridicate. Productia ar urma sa creasca in SUA, Argentina, Europa si China, in timp ce in Ucraina si Brazilia ar incetini.
In SUA, graul a coborat cu 21,7% de la inceputul anului pana marti dimineata (30 mai), si porumbul cu 10,2%. In Europa, in aceeasi perioada, graul cu scadenta in septembrie a coborat cu 22%, iar porumbul cu livrare in august, cu 26,5%.
Intre altele, preturile mari la alimente au jucat un rol in alegerile din Spania, diminuand sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, in mod surprinzator, sa convoace alegeri anticipate.
Contextul actual implica preturi semnificativ mai mici fata de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se asteapta, insa, productii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul in care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburantilor, ingrasamintelor, in proces de normalizare, au fost in medie peste anii anteriori, iar costul fortei de munca este in crestere accentuata.
In Romania, productia de grau de anul acesta e vazuta la 10 milioane de tone, cu peste 10% fata de anul anterior. Specialistii se asteapta ca productia de porumb sa creasca cu 50% fata de nivelul foarte coborat, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.
Tendinta descendenta a preturilor graului si porumbului s-ar putea opri, in estimarea XTB Romania fiind posibila o redresare usoara in perioada urmatoare. Pentru producatorii agricoli este o veste buna, dar nu neaparat un motiv de a deschide sampania, costurile totale fiind, inca, ridicate. Pentru consumatori, inseamna atingerea unui nivel de echilibru, dar si semnalul ca alte motoare ar trebui sa preia procesul de dezinflatie.
Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 721.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com
Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>