Protectia animalelor nu se opreste la granita UE. Noua initiativa legislativa pentru transportul animalelor si in tarile terte

Conditii superioare de bunastare a animalelor vii in timpul transportului de lunga durata in afara UEAsociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP) a anuntat astazi 2 iulie 2019, in cadrul unei conferinte de presa, inregistrarea in circuitul legislativ a proiectului de LEGE pentru asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.


De mai bine de un an, experti veterinari din Romania, Germania, Australia, ONG-uri inernationale pentru protectia animalelor - Animals International, Animals Angels, deputati, juristi din Parlament si medici veterinari care au asistat in activitatea lor la peste 50 de transporturi maritime, plus nenumarate transporturi terestre de animale, s-au implicat in elaborarea unui astfel de proiect legislativ.

Presedintele ACEBOP, dr. Mary Pana - medic veterinar, alaturi de domnul Prof. Dr. Adrian Oros, vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, au facut astazi cunoscut proiectul de LEGE privind asigurarea conditiilor superioare de bunastare a animalelor vii, in timpul transportului de lunga durata inafara spatiului comunitar.

“Animalele sunt fiinte sensibile, carora trebuie sa le asiguram, in calatoriile de lunga durata, cel putin dreptul la alimentatie, adapare, repaos, igiena, servicii veterinare si ventilatie corespunzatoare - pentru evitarea stresului termic. Controlul respectarii conditiilor este realizat pana la incarcarea animalelor si parasirea teritoriului Uniunii Europene. Avem nevoie de mai mult, de principii internationale. Pe timpul transportului inafara granitei UE si pana la destinatia aflata intr-o tara indepartata non UE, responsabilitatile apartin transportatorilor si/sau intermediarilor, care de multe ori, sunt din diferite tari terte, cu legislatie diferita.

De asemeni, in perioada urmatoare, va fi initiata si o petitie cu scopul de a strange cat mai multe voturi pentru sustinerea aestui proiect legislativ. Protejarea animalelor este astfel pusa in pericol, la fel si 
comertul si imaginea Romaniei” – a sustinut dr. Mary Pana – presedintele ACEBOP.

Conditii superioare de bunastare a animalelor - Mary Pana si Adrian Oros


In calitate de tara membra a OIE, Romania trebuie sa respecte exigentele acesteia – exigente care, in relatia cu alte tari terte, sunt prioritare. Romania, in calitate de stat membru UE, respecta si controleaza prin institutiile abilitate Regulamentul nr.1/2005 si legislatia nationala in domeniul bunastarii animalelor, in timpul transportului - pe teritoriul comunitar.

Standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor privind bunastarea acestora, au un rol important in comertul international, deoarece sunt singurele standarde globale, bazate pe stiinta, convenite de natiunile comerciale din intreaga lume. Armonizarea masurilor cu standardele internationale este un principiu al Organizatiei Mondiale a Comertului - de a facilita comertul sigur si de a evita barierele comerciale inutile. Acest lucru este la fel de adevarat in sectorul masurilor de bunastare animala.

Astazi 2 iulie, discutiile cu jurnalistii au fost purtate in principal pe obiectivele de baza, respectiv:

    • Asigurarea asistentei sanitar-veterinare pe parcursul exporturilor de animale vii peste 1000 de capete catre tari terte, de la centrul de colectare si pana la destinatie;
    • Reguli de competenta pentru medicii veterinari, realizate de autoritatea veterinara, instruirea acestora de catre Colegiul medicilor veterinary si stabilirea unor sanctiuni, instruirea voluntara de catre asociatiile de profil a fermierilor care exporta animale;
    • Includerea cheltuielilor aferente serviciilor veterinare de bunastare si tratament in cadrul noului PNDR 2012-2027, ovinele si bovinele nefiind beneficiare de ajutoare pentru bunastare in actualul PNDR;
    • Densitatea redusa a animalelor pe timpul transportului cu 10-15% in cazul temperaturilor, pe intreaga ruta, de 26-30 grade Celsius;
    • Suspendarea transporturilor inspre tarile din Golf, in perioada iunie-septembrie, cand temperatura intregistreaza 35-45 grade Celsius si inlocuirea comertului cu animale vii cu carcasa congelata.
    • Trecerea treptata de la comertul cu animale vii la comertul cu carne, protejand animalele de toate efectele negative ale transportului, care se reflecta in final, in calitatea carnii. In perioada urmatoare vom pune la dispozitia presei un studiu realizat de Animals International pe aceasta tema.


Asa cum a fost comunicat presei prezente, proiectul va urma cursul legislativ, tradus si transmis catre COPA-COCEGA, UECBV si catre ONG-uri reprezentative pentru protectia animalelor.

 

Animals International saluta proiectul de lege care suspenda exportul cu animale vii pe timpul verii

Animals International saluta proiectul de lege care suspenda exportul cu animale vii pe timpul verii


Organizatia internationala Animals International a luat la cunostinta continutul proiectului de lege inregistrat astazi la Parlamentul Romaniei prin care se fac primi pasi pentru reducerea suferintei inutile cauzata de exportul cu animale vii.

”Gata cu exporturile pe timpul verii. Gata cu vapoarele mortii fara veterinari la bord in restul anului. Problema generala a bunastarii animalelor exportate nu se rezolva prin aceasta lege, ci prin inlocuirea exportului in viu cu produse congelate, dar cu siguranta ca acest proiect legislativ reprezinta un pas inainte pe care orice membru al parlamentului cu bun simt il va face.”, a spus Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

Proiectul de lege vine atat pe fondul unei perioade foarte calduroase cu luna iunie fiind cea mai fierbinte pe intreaga Planeta, cat si in contextul sensibilizarii exportatorilor (ACEBOP) si a Parlamentului in urma campaniei de lunga durata a organizatiei Animals International care a expus in repetate randuri suferinta inutila a animalelor exportate pe durata transportului si in tarile terte la sacrificare.

Indignarea publicului din Romania a atins cote maxime in urma anuntului MADR de la inceputul anului acesta potrivit caruia va incepe exportul cu animale vii catre Golful Persic a adunat peste 28.000 de semnaturi care su sensibilizat mai multi membri ai Parlamentului: https://www.animalsinternational.org/take_action/al-mawashi-romania/int 

Acelasi anunt a generat un sondaj de opinie la care au contribuit peste 2500 de personae dintre care 74% se opun exportului cu animale vii pentru ca reprezinta o cruzime nejustificata si cer verificarea independenta a situatiei.

Animals International a atras atentia MADR inca de vara trecuta ca o companie de comert din Golf (Al Mawashi) care a fost interzisa in Australia pentru tortura inutila asupra animalelor. Dar MADR a invitat exact aceeasi companie la Bucuresti: https://www.madr.ro/comunicare/4958-primele-rezultate-ale-unei-colaborari-de-durata-privind-exportul-de-ovine-in-golf.html 

Putin timp mai tarziu, exportul catre Golf a inceput: https://www.madr.ro/comunicare/5002-schimburile-comerciale-in-domeniul-agroalimentar-cu-republica-iran-in-remarcabil-progres.html 

In zona Golfului se inregistreaza cele mai ridicate temperaturi, cu nopti de peste 35 grade Celsius si zile cu peste 45, uneori chiar 55 de grade. Legislatia UE nu permite transportul animalelor vii daca temperatura depaseste 30 de grade pe intreaga ruta sau chiar pe portiuni din ruta. Legislatia se aplica pana la destinatie chiar daca aceasta ete in tarile terte.

”Practic Romania incalca legislatia UE din 2007 in fiecare vara. Proiectul de lege initiat astazi de deputatul medic veterinar Adrian Oros si sustinut de exportatori (ACEBOP), nu face decat sa determine autoritatile cu rol de control sa respecte Regulamentul UE 1/2005 care este oricum direct aplicabil si in Romania”, a adaugat Paun.

In plus, prin noua initiativa legislativa se cere prezenta unui medic veterinar, instruit pentru transportul maritim de lunga durata, pe nava cu care sunt transportate animalele, pe toata durata cursei, de la imbarcare si pana la destinatie, care sa monitorizeze si sa realizeze rapoarte zilnice si finale privind conditiile de transport. La fiecare 1000 de animale va fi prezent de asemenea un technician veterinar.

”Pe vaporul pe care au murit de sete 14.800 de oi in cursa de la Midia spre Iordania in vara anului 2015 nu era niciun veterinar. Iordania nu a dat socoteala nici Romaniei si nici Comisiei Europene pentru catastrofa. Prin noua lege astfel de tragedii vor putea fi evitate”, a incheiat Paun.

  

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>