Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru iarnaApropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Incep lucrarile de bonitare 2016

Lucrari de bonitare bovine ovine caprine cabaline 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie anunta ca in perioada 13 aprilie – 20 mai 2016 se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Avand in vedere importanta deosebita a actiunii de bonitare la bovine, ovine, caprine si cabaline, s-au dispus masurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare si realizarea in bune conditii a acestora.

Citeşte mai departe...

Cursuri de operator insamantari artificiale la animale in 2016

Curs operator insamantari artificiale animale 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie, prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie prezinta planificarea desfasurarii seriilor de cursuri de calificare si specializare - operator insamantari artificiale la animale pentru anul 2016. Prima serii de cursuri a fost lansata in localitatea Dej din judetul Cluj.

Citeşte mai departe...

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute si precipitatii abundente

Boli animale iarnaAvand in vedere ca in perioada iernii se pot inregistra scaderi bruste de temperatura si precipitatii abundente (lapovita, ninsoare) specifice sezonului rece, impune crescatorilor de animale si pasari sa intreprinda o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Se infiinteaza Agentia Nationala de Zootehnie

Agentia Nationala de ZootehnieAgentia Nationala de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” este autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice la animale. Agentia va prelua activitatea si personalul ANARZ, precum si inspectorii zootehnici din cadrul directiilor pentru agricultura.

Citeşte mai departe...

Normele de bunastare a animalelor si inregistrarea exploatatiilor zootehnice

Normele de bunastare a animalelorSanatatea animalelor presupune bunastarea acestora. Prin implementarea normelor de bunastare, crescatorii de animale pot beneficia din bugetul M.A.D.R, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura de o sustinere financiara prin acordare de subventii.

Citeşte mai departe...

Se efectueaza lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Bonitare  monta naturala autorizataIn baza reglementarilor in vigoare privind cresterea si ameliorarea genetica a animalelor, in perioada 15 mai - 20 iunie 2014, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Procedura este necesara mai ales crescatorilor care solicita sprijin financiar pentru produsii obtinuti.

Citeşte mai departe...

Actiuni pentru asigurarea starii de sanatate la animale prevazute pentru luna martie

tratament-vaci resizeConducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, coordoneaza si implementeaza, in cursul lunii martie 2014, actiuni specifice prevazute in Programul anual de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Citeşte mai departe...

Noile atributiuni ale Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie

vaci-mfax resizeGuvernul Romaniei a aprobat, in data de 11 decembrie 2013, Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr 834/ 2010 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

Citeşte mai departe...

Zootehnia argesana pregatita sa exporte in China

ionel-chiriac1 resizeAcordurile semnate la Bucuresti cu ocazia venirii delegatiei chineze in Romania ar putea aduce beneficii firmelor si fermierilor argeseni.

Citeşte mai departe...

Productia de carne, lapte si ou din judetul Braila este in scadere

vaci-de-lapte resizeSectorul zootehnic este in scadere in judetul Braila, dupa cum o dovedesc statisticile Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila privind productiile animaliere inregistrate in 2013.

Citeşte mai departe...

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in zootehnie este la indemana tuturor

Emisii de gaze cu efect de sera animaleEmisiile de gaze cu efect de sera din sectorul zootehnic pot fi reduse cu aproape 30 de procente prin utilizarea pe scara larga a celor mai bune practici si tehnologii deja existente, potrivit unui nou studiu publicat de catre FAO.

Citeşte mai departe...

Cele mai importante rase de animale din agricultura romaneasca

baltata-romaneasca resizeAgricultura romaneasca opereaza cu 62 de specii si rase de animale si cu un numar de aproximativ 16.000.000 capete de animale si 78.000.000 capete de pasari.

Citeşte mai departe...

Cooperare stiintifica romano-daneza in sectorul de crestere a animalelor

cattle grain feed resizeMinistrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a semnat marti la Copenhaga un acord de cooperare in sectorul zootehnic cu Consiliul Danez al Agriculturii si Alimentatiei.

Citeşte mai departe...

Principiile generale ale unei ferme zootehnice ecologice

Exploatarea animalelor intr-o ferma organica trebuie sa indeplineasca cateva principii.

Citeşte mai departe...

PROBLEME DE ACTUALITATE IN DOMENIUL ZOOTEHNIEI

Informari referitoare la, incidenta dioxinei in Germania, compartimentalizarea pentru comertul intracomunitar si exportul carnii de porc si situatia accesului carnii de bovine si ovine provenite din Romania in Turcia.

Citeşte mai departe...

Proiect privind bunastarea animalelor cu sprijin european

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, a participat la ceremonia oficiala de incheiere a Proiectului de Twinning „Continuarea imbunatatirii implementarii si a masurilor oficiale de control privind sub-produsele de origine animala si normele de bunastare a animalelor”.

Citeşte mai departe...

5500 adeverinte aprobate in zootehnie

APIA a eliberat, aproximativ 5.500 adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care intentioneaza sa acceseze credite de la banci.

Citeşte mai departe...

Putem sacrifica mieii si porcii in mod traditional

Parlamentul European a adoptat amendamentele care permit sacrificarea mieilor si a porcilor in mod traditional – Constantin Dumitriu (PDL, PPE-DE)

Citeşte mai departe...

Strategii in sectoarele de crestere a animalelor in situatie de criza

Joi, 23 aprilie si vineri, 24 aprilie 2009, conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut intalniri de lucru cu reprezentantii sectoarelor de crestere a pasarilor si de productie a oualelor de consum, precum si cu reprezentantii sectorului de crestere a porcilor.

Citeşte mai departe...

Avize necesare investitiilor in fermele zootehnice

 

image_farm_00_t.jpg


Pentru realizarea si functionarea unei ferme zootehnice, este necesar obtinerea mai multor aprobari ale organelor teritoriale.

Citeşte mai departe...

Primavara in cresterea animalelor

 

9 PRIORITATI DE SEZON IN ZOOTEHNIE:

.

Citeşte mai departe...

Imbunatatirea raselor de animale

 
    O directie importanta, privind cresterea eficienta a productiilor de animale, o constituie imbunatatirea structurii raselor. In acest sens, mentionam ca efectivele de animale din Romania sunt structurate pe rase astfel:

.

Citeşte mai departe...

Practici in cresterea ecologica a animalelor

 

In fermele de productie ecologica, inmultirea animalelor trebuie sa fie in mod natural dar se admite in anumite cazuri si inseminare artificiala. Sunt interzise interventii chirurgicale, ca de exemplu transplantarea de embrioni.

.

Citeşte mai departe...

Sistemul de crestere a animalelor

    Sistemul de crestere a animalelor reprezinta un ansamblu de componente tehnice, organizatorice si economice si care sunt reflectate in tehnologii de reproductie, nutritie, crestere, exploatare si ingrasare. Sitemul de crestere a animalelor este diferentiat in functie de conditiile naturale si economice din fiecare ferma.

.

Citeşte mai departe...

Bunastarea animalelor

Din punct de vedere sanitar veterinar, integrarea UE se compune din:

  • trasabilitatea;
  • biosecuritatea;
  • siguranta alimentelor.

.

Citeşte mai departe...

Protectia animalelor de ferma

 

        Personalul; Inspectiile ; Tinerea evidentelor; Libertatea de miscare; Adaposturi si cazare; Animale ce nu sunt tinute în adaposturi; Echipamente mecanice sau automate; Hrana pentru animale, apa si alte substante; Mutilari; Metode de crestere..

Citeşte mai departe...

Particularitatile zootehniei

 Aceste particularitati tehnico-economice ale zootehniei sunt: furnizarea alimentelor de calitate superioara; transformarea produselor vegetale in produse de origine animala; utilizarea completa a fortei de munca; realizarea de venituri in tot timpul anului; folosirea rationala a activelor de productie; furnizarea gunoiului de grajd productiei vegetale; folosirea cailor la lucrarile agricole; realizarea unei rentabilitati mai mari in productia zootehnica.

.

Citeşte mai departe...

Protectia muncii in fermele de animale

Dintre masurile comune de protectia muncii, indiferent de specia sau categoria de animale, se evidenteaza urmatoarele:

.

Citeşte mai departe...

Viitorul productiei animale in Europa

In tarile din UE, productia animala a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Consumul de produse animaliere a ajuns in medie pe locuitor la 132 kg/an produse lactate, 90 kg/an carne si 13 kg/an oua.

.

Citeşte mai departe...

Identificarea si inregistrarea animalelor

Deşi la prima vedere, pentru o persoană neavizată identificarea animalelor reprezintă doar marcarea acestora cu „un cercel” (crotalie) care cuprinde un cod fără valoare, acest proiect are o importanţă deosebită şi este necesar pentru supravegherea şi controlul veterinar care micşorează riscul transmiterii bolilor la animale şi de la animale la om, precum şi pentru supravegherea produselor alimentare după conceptul „de la fermă la masa consumatorului”.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

16-02-2017 Porcine

Porcul din rasa Welsh crescut traditional

Specialitatea traditionala garantata „Traditionally Reared Pedigree Welsh Pork” provine de la porci de rasa care au fost crescuti in conformitate cu un mod de productie bazat pe o practica traditionala. Mai multe>>

Sfaturi pentru reproductia taurinelor

16-02-2017 Bovine

Sfaturi pentru reproductia taurinelor

Organizarea procesului de reproductie la taurine urmareste obtinerea de la fiecare vaca a unui vitel in fiecare an. Organizarea in cele mai bune conditii a acestui proces prezinta o dubla importanta: in primul rand, se obtine un numar mare de produsi necesari pentru sporirea efectivelor si a unui surplus destinat ingrasarii si sacrificarii pentru carne; in al doilea rand, productia de lapte a vacilor este legata de desfasurarea normala a ciclurilor de reproductie. Mai multe>>

Programe profitabile de furajare a animalelor

15-02-2017 Furaje / hrana animale

Programe profitabile de furajare a animalelor

Furajele constituie mai mult de jumatate din cheltuielile de productie in cresterea animalelor si au un impact major asupra veniturilor. Producerea furajelor si utilizarea eficienta a acestora sunt esentiale in tehnologiile profitabile de crestere a animalelor. Mai multe>>

Tunsul oilor

14-02-2017 Ovine si caprine

Tunsul oilor

Perioada optima pentru tunsul oilor se stabileste in functie de rasa, factorii climatici si posibilitatile de adapostire. Oile cu lana groasa si semifina, crescute in zone de altitudine mare, fiind mai rezistente la variatiile de temperatura, se pot tunde mai devreme, chiar in prima jumatate a lunii mai. Mai multe>>

Anemia infectioasa ecvina

14-02-2017 Cabaline

Anemia infectioasa ecvina

Pentru informarea crescatorilor de cabaline, reamintim ca Anemia Infectioasa Ecvina (A.I.E.), cunoscuta si sub denumirea de febra de mlastina, este o boala virala produsa de un lentivirus cu actiune complexa, fiind raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice, unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori, insectele hematofage, se dezvolta in numar mare, fiind o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari). Mai multe>>

A crescut cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare

11-02-2017 Bovine

A crescut cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare

In anul 2016 comparativ cu anul 2015, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 34108 tone (+3,7%). Cresteri ale productiei in anul 2016 fata de anul precedent au fost inregistrate la: branzeturi cu 5881 tone (+7,2%), lapte de consum cu 16851 tone (+6,5%), unt cu 728 tone (+6,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 7432 tone (+3,9%) si smantana de consum cu 2448 tone (+3,6%). Mai multe>>

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

07-02-2017 Cabinete veterinare

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu: Obiective si strategii pentru cresterea calitatii actului medical veterinar

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. In acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celor mai apropiati parteneri al lor, crescatorii de animale si operatorii din domeniul producerii, procesarii si comercializarii pr... Mai multe>>

Masuri dispuse de ANSVSA sub aspectul evolutiei actuale a gripei aviare

03-02-2017 Pasari

Masuri dispuse de ANSVSA sub aspectul evolutiei actuale a gripei aviare

In perioada noiembrie 2016 – prezent, in Romania s-a confirmat prezenta virusului influentei aviare, serotipul H5N8, in mediul salbatic si in 9 gospodarii ale populatiei. Influenta aviara nu a fost confirmata in exploatatii avicole comerciale. Mai multe>>

Primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania: 11-12 februarie 2017

31-01-2017 Albine

Primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania: 11-12 februarie 2017

Agentia de training Creative Business Management, in parteneriat cu ROMAPIS – Federatia asociatiilor apicole din Romania, lanseaza primul curs acreditat de Apicultura Ecologica din Romania, pe 11-12 februarie, in Bucuresti. Cursul se adreseaza apicultorilor care doresc sa intre in conversie cu stupina pentru a produce si comercializa miere ecologica. Mai multe>>

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

31-01-2017 Sanitar / veterinar

Supravegherea si prevenirea bolilor transmisibile la animale si de la animale la om

O conditie esentiala pentru realizarea unui spor de efective si implicit de produse animaliere scontate, cantitativ si calitativ, o constituie starea de sanatate a animalelor, conditie care implica responsabilitati si obligatii din partea crescatorilor de animale. Acestia au obligatia de a respecta masurile pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor si de a evita aparitia unor boli transmisibile prin: Mai multe>>

Micii fermieri isi pot infiinta centre de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma

28-01-2017 Animale

Micii fermieri isi pot infiinta centre de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma

Micii fermieri/crescatorii de bovine, ovine, caprine si porcine pot sa isi sacrifice animalele din fermele proprii. Ieri au intrat in vigoare prevederile ”Ordinului presedintelui ANSVSA 140/2016  care stabileste conditiile minime de functionare pentru abatoarele de capacitate mica”. Prin acest act normativ se creeaza posibilitatea infiintarii unor unitati de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de taiere integrate in ferma. Mai multe>>