Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru iarnaApropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Incep lucrarile de bonitare 2016

Lucrari de bonitare bovine ovine caprine cabaline 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie anunta ca in perioada 13 aprilie – 20 mai 2016 se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Avand in vedere importanta deosebita a actiunii de bonitare la bovine, ovine, caprine si cabaline, s-au dispus masurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare si realizarea in bune conditii a acestora.

Citeşte mai departe...

Cursuri de operator insamantari artificiale la animale in 2016

Curs operator insamantari artificiale animale 2016Agentia Nationala pentru Zootehnie, prin Centrul National de Formare Profesionala in Zootehnie prezinta planificarea desfasurarii seriilor de cursuri de calificare si specializare - operator insamantari artificiale la animale pentru anul 2016. Prima serii de cursuri a fost lansata in localitatea Dej din judetul Cluj.

Citeşte mai departe...

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute si precipitatii abundente

Boli animale iarnaAvand in vedere ca in perioada iernii se pot inregistra scaderi bruste de temperatura si precipitatii abundente (lapovita, ninsoare) specifice sezonului rece, impune crescatorilor de animale si pasari sa intreprinda o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Citeşte mai departe...

Se infiinteaza Agentia Nationala de Zootehnie

Agentia Nationala de ZootehnieAgentia Nationala de Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” este autoritatea nationala competenta in domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea si reproductia animalelor, conservarea si managementul durabil al resurselor genetice la animale. Agentia va prelua activitatea si personalul ANARZ, precum si inspectorii zootehnici din cadrul directiilor pentru agricultura.

Citeşte mai departe...

Normele de bunastare a animalelor si inregistrarea exploatatiilor zootehnice

Normele de bunastare a animalelorSanatatea animalelor presupune bunastarea acestora. Prin implementarea normelor de bunastare, crescatorii de animale pot beneficia din bugetul M.A.D.R, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura de o sustinere financiara prin acordare de subventii.

Citeşte mai departe...

Se efectueaza lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata

Bonitare  monta naturala autorizataIn baza reglementarilor in vigoare privind cresterea si ameliorarea genetica a animalelor, in perioada 15 mai - 20 iunie 2014, se vor efectua lucrarile de bonitare, clasare si autorizare a reproducatorilor masculi utilizati la monta naturala autorizata. Procedura este necesara mai ales crescatorilor care solicita sprijin financiar pentru produsii obtinuti.

Citeşte mai departe...

Actiuni pentru asigurarea starii de sanatate la animale prevazute pentru luna martie

tratament-vaci resizeConducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu, coordoneaza si implementeaza, in cursul lunii martie 2014, actiuni specifice prevazute in Programul anual de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Citeşte mai departe...

Noile atributiuni ale Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie

vaci-mfax resizeGuvernul Romaniei a aprobat, in data de 11 decembrie 2013, Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr 834/ 2010 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”.

Citeşte mai departe...

Zootehnia argesana pregatita sa exporte in China

ionel-chiriac1 resizeAcordurile semnate la Bucuresti cu ocazia venirii delegatiei chineze in Romania ar putea aduce beneficii firmelor si fermierilor argeseni.

Citeşte mai departe...

Productia de carne, lapte si ou din judetul Braila este in scadere

vaci-de-lapte resizeSectorul zootehnic este in scadere in judetul Braila, dupa cum o dovedesc statisticile Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila privind productiile animaliere inregistrate in 2013.

Citeşte mai departe...

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in zootehnie este la indemana tuturor

Emisii de gaze cu efect de sera animaleEmisiile de gaze cu efect de sera din sectorul zootehnic pot fi reduse cu aproape 30 de procente prin utilizarea pe scara larga a celor mai bune practici si tehnologii deja existente, potrivit unui nou studiu publicat de catre FAO.

Citeşte mai departe...

Cele mai importante rase de animale din agricultura romaneasca

baltata-romaneasca resizeAgricultura romaneasca opereaza cu 62 de specii si rase de animale si cu un numar de aproximativ 16.000.000 capete de animale si 78.000.000 capete de pasari.

Citeşte mai departe...

Cooperare stiintifica romano-daneza in sectorul de crestere a animalelor

cattle grain feed resizeMinistrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a semnat marti la Copenhaga un acord de cooperare in sectorul zootehnic cu Consiliul Danez al Agriculturii si Alimentatiei.

Citeşte mai departe...

Principiile generale ale unei ferme zootehnice ecologice

Exploatarea animalelor intr-o ferma organica trebuie sa indeplineasca cateva principii.

Citeşte mai departe...

PROBLEME DE ACTUALITATE IN DOMENIUL ZOOTEHNIEI

Informari referitoare la, incidenta dioxinei in Germania, compartimentalizarea pentru comertul intracomunitar si exportul carnii de porc si situatia accesului carnii de bovine si ovine provenite din Romania in Turcia.

Citeşte mai departe...

Proiect privind bunastarea animalelor cu sprijin european

Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, a participat la ceremonia oficiala de incheiere a Proiectului de Twinning „Continuarea imbunatatirii implementarii si a masurilor oficiale de control privind sub-produsele de origine animala si normele de bunastare a animalelor”.

Citeşte mai departe...

5500 adeverinte aprobate in zootehnie

APIA a eliberat, aproximativ 5.500 adeverinte pentru beneficiarii Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul zootehnic care intentioneaza sa acceseze credite de la banci.

Citeşte mai departe...

Putem sacrifica mieii si porcii in mod traditional

Parlamentul European a adoptat amendamentele care permit sacrificarea mieilor si a porcilor in mod traditional – Constantin Dumitriu (PDL, PPE-DE)

Citeşte mai departe...

Strategii in sectoarele de crestere a animalelor in situatie de criza

Joi, 23 aprilie si vineri, 24 aprilie 2009, conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut intalniri de lucru cu reprezentantii sectoarelor de crestere a pasarilor si de productie a oualelor de consum, precum si cu reprezentantii sectorului de crestere a porcilor.

Citeşte mai departe...

Avize necesare investitiilor in fermele zootehnice

 

image_farm_00_t.jpg


Pentru realizarea si functionarea unei ferme zootehnice, este necesar obtinerea mai multor aprobari ale organelor teritoriale.

Citeşte mai departe...

Primavara in cresterea animalelor

 

9 PRIORITATI DE SEZON IN ZOOTEHNIE:

.

Citeşte mai departe...

Imbunatatirea raselor de animale

 
    O directie importanta, privind cresterea eficienta a productiilor de animale, o constituie imbunatatirea structurii raselor. In acest sens, mentionam ca efectivele de animale din Romania sunt structurate pe rase astfel:

.

Citeşte mai departe...

Practici in cresterea ecologica a animalelor

 

In fermele de productie ecologica, inmultirea animalelor trebuie sa fie in mod natural dar se admite in anumite cazuri si inseminare artificiala. Sunt interzise interventii chirurgicale, ca de exemplu transplantarea de embrioni.

.

Citeşte mai departe...

Sistemul de crestere a animalelor

    Sistemul de crestere a animalelor reprezinta un ansamblu de componente tehnice, organizatorice si economice si care sunt reflectate in tehnologii de reproductie, nutritie, crestere, exploatare si ingrasare. Sitemul de crestere a animalelor este diferentiat in functie de conditiile naturale si economice din fiecare ferma.

.

Citeşte mai departe...

Bunastarea animalelor

Din punct de vedere sanitar veterinar, integrarea UE se compune din:

  • trasabilitatea;
  • biosecuritatea;
  • siguranta alimentelor.

.

Citeşte mai departe...

Protectia animalelor de ferma

 

        Personalul; Inspectiile ; Tinerea evidentelor; Libertatea de miscare; Adaposturi si cazare; Animale ce nu sunt tinute în adaposturi; Echipamente mecanice sau automate; Hrana pentru animale, apa si alte substante; Mutilari; Metode de crestere..

Citeşte mai departe...

Particularitatile zootehniei

 Aceste particularitati tehnico-economice ale zootehniei sunt: furnizarea alimentelor de calitate superioara; transformarea produselor vegetale in produse de origine animala; utilizarea completa a fortei de munca; realizarea de venituri in tot timpul anului; folosirea rationala a activelor de productie; furnizarea gunoiului de grajd productiei vegetale; folosirea cailor la lucrarile agricole; realizarea unei rentabilitati mai mari in productia zootehnica.

.

Citeşte mai departe...

Protectia muncii in fermele de animale

Dintre masurile comune de protectia muncii, indiferent de specia sau categoria de animale, se evidenteaza urmatoarele:

.

Citeşte mai departe...

Viitorul productiei animale in Europa

In tarile din UE, productia animala a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. Consumul de produse animaliere a ajuns in medie pe locuitor la 132 kg/an produse lactate, 90 kg/an carne si 13 kg/an oua.

.

Citeşte mai departe...

Identificarea si inregistrarea animalelor

Deşi la prima vedere, pentru o persoană neavizată identificarea animalelor reprezintă doar marcarea acestora cu „un cercel” (crotalie) care cuprinde un cod fără valoare, acest proiect are o importanţă deosebită şi este necesar pentru supravegherea şi controlul veterinar care micşorează riscul transmiterii bolilor la animale şi de la animale la om, precum şi pentru supravegherea produselor alimentare după conceptul „de la fermă la masa consumatorului”.

.

Citeşte mai departe...

Noutati

Asigurarea confortului la gainile ouatoare

24-01-2017 Gaini

Asigurarea confortului la gainile ouatoare

Metabolismul pasarilor este foarte ridicat. Furajul ingerat este repede asimilat de organism si transformat fie in substante nutritive necesare vietii, cresterii in greutate, activitatii zilnice cat si in materii necesare productiilor pe care le asteptam de la ele, in cazul de fata - oua. Acest avantaj are, insa, un inconvenient... Mai multe>>

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

10-01-2017 Animale

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda crescatorilor de animale, transportatorilor de animale si organizatorilor de targuri in care se comercializeaza animale vii urmatoarele masuri: Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

03-01-2017 Gaini

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Transferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat. Mai multe>>

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

16-12-2016 Pasari

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial. Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>