Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in zootehnie este la indemana tuturor

Emisii de gaze cu efect de sera animaleEmisiile de gaze cu efect de sera din sectorul zootehnic pot fi reduse cu aproape 30 de procente prin utilizarea pe scara larga a celor mai bune practici si tehnologii deja existente, potrivit unui nou studiu publicat de catre FAO.

 

 

 

 

 

Raportul reprezinta cea mai cuprinzatoare estimarea facut pana in prezent fata de contributia animalelor la incalzirea globala, precum si potentialul sectorului de a ajuta la rezolvarea problemei.

Emisiile de gaze cu efect de sera (GES) asociate cu lanturile de productie la animale contribuie cu echivalentul a 7,1 gigatone de dioxid de carbon pe an (14,5 la suta) din cantitatea totala a emisiilor cauzate de activitatile umane.

Principalele surse de emisii sunt: productia si prelucrarea de furaje (45 la suta din total), emisii rezultatele in timpul digestiei vacilor (39 la suta), si descompunerea gunoiul de grajd (10 la suta). Restul este atribuit prelucrarii si transportului produselor de origine animala.

Pentru a ajunge la estimarile sale, FAO efectuat o analiza detaliata a emisiilor de GES in mai multe etape din diferite lanturi de productie la animale, inclusiv producerea si transportul hranei pentru animale, consumul de energie la ferma, emisiile de digestie a animalelor si descompunerea gunoiului de grajd, precum si transportul post-sacrificare, refrigerarea si de ambalarea produselor de origine animala.


Potentialul pentru reducerea gazelor cu efect de sera

Prin analiza atenta a modului in care apar aceste emisii, raportul releva faptul ca reducerea semnificativa a emisiilor este la indemana producatorilor de animale.

Adoptarea celor mai bune practici si tehnologii existente in hrana, sanatatea, cresterea, si gestionarea gunoiului de grajd, precum si o mai mare utilizare a tehnologiilor sub-utilizate in prezent, cum ar fi generatoarele de biogaz si dispozitivele de economisire a energiei, ar ajuta sectorul cresterii animalelor la nivel mondial in reducerea gazelor cu efect de sera cu aproape 30 la suta.

In sistemele de productie animaliera exista o legatura puternica intre eficienta utilizarii resurselor si intensitatea emisiilor de GES, noteaza raportul FAO. Potentialul pentru realizarea reducerilor de emisii consta in a permite tuturor producatorilor de animale in a utiliza practicile deja folosite de operatorii cei mai eficienti din domeniu.

Multe dintre actiunile recomandate de FAO pentru imbunatatirea eficientei si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera inbunatateste, de asemenea, si procesul de productie rezultand in mai multe produse alimentare si venituri mai mari, cu beneficii pentru securitatea alimentara si reducerea saraciei.

Cresterea bovinelor insumeaza 65 la suta din totalul emisiilor de GES din sectorul cresterii animalelor, dar ofera, de asemenea, si cel mai mare potential de reducere a acestor emisii.


Practicile eficiente pentru reducerea emisiilor

Pentru sistemele de productie animaliera, emisiile de protoxid de azot (N2O), metan (CH4) si dioxid de carbon (CO2) sunt pierderi de azot, energie si materii organice care submineaza eficienta si productivitatea. Interventiile posibile pentru reducerea emisiilor sunt, prin urmare, intr-o mare masura, bazate pe tehnologii si practici care sa imbunatateasca eficienta productiei la nivel de animal si de turma.

In timp ce interventiile de atenuare vor trebui sa fie adaptate la obiectivele si conditiile locale, optiunile de limitare disponibile in prezent discutate in evaluarea FAO includ:

    • Pentru rumegatoare (bovine, in special) cea mai mare oportunitate implica ameliorarea eficientei animalelor si a turmei. Aceasta include utilizarea de furaje si tehnici de hranire mai bune, care pot reduce metanul (CH4) generat in timpul digestiei, precum si cantitatea de azot (N2O) si metan eliberate prin descompunerea dejectiilor.
    • Imbunatatirea proceselor de reproducere si de sanatate a animalelor pentru a permite micsorarea cirezilor, rezultand animale mai putine si mai productive.
    • Gestionarea gunoiului de grajd, care asigura recuperarea si reciclarea nutrientilor si energiei, plus utilizarea dispozitivelor de economisire a energiei.
    • O mai buna gestionare a pasunilor ar putea imbunatati productivitatea si creaza rezervoare de carbon, cu potentialul de a compensa emisiile generate de sectorul cresterii animalelor.
    • In sectorul monogastricelor (in special in fermele de pasari si porci) tehnologiile cele mai recente de hranire, reproducere, si de ingrijire a sanatatii ofera modalitati reducere a emisiilor prin o mai buna producere si utilizare a furajelor si prin gestionarea gunoiului de grajd. Trecerea la surse de hrana a caror productie este mai putin consumatoare de energie, precum si la mai multe surse durabile de energie ar permite reduceri suplimentare.

Stimulentele financiare sunt, de asemenea, cheie deoarece schimbarea practicilor existente poate implica riscuri si necesita investitii initiale. Eforturile internationale ar trebui sa fie consolidate pentru a oferi stimulente mai puternice reducerii emisiilor din sectorul zootehnic si sa se asigure ca efortul este echilibrat de-a lungul diferitelor sectoare economice.

Orice efort pentru a redresa sectorul zootehnic pe o pista alternativa va necesita un efort comun pe scara larga. "Numai prin implicarea tuturor partilor interesate - sectorul public si privat, cercetarea si mediul academic si organizatiile internationale - vom fi capabili sa implementam solutii care sa abordeze diversitatea si complexitatea sectorului zootehnic", a declarat Ren Wang, Asistent Director General FAO pentru Agricultura si Protectia Consumatorilor.

In acest scop, FAO a angajat sectorul public si privat, producatorii, cercetarea, mediul academic, societatea civila, ONG-urile, si organizatiile inter-guvernamentale pentru a stabili Agenda globala de actiune in sprijinul dezvoltarii durabile a sectorului zootehnic.

In prezent, agenda vizeaza trei domenii prioritare in care imbunatatirea practicilor poate aduce potentiale beneficii majore: promovarea unor practici mai eficiente, imbunatatirea managementului pajistilor si o mai buna gestionare a gunoiului de grajd.

Cititi raportul complet (ENG) >>>


FAO

 

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>