Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru iarnaProprietarii de animale si pasari trebuie sa cunoasca un element esential si anume ca sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, care reprezinta starea animalului la un moment dat in raport cu factorii tehnologici de exploatare, oferiti de catre om, respectiv un anumit confort biologic, prin asigurarea spatiului vital indispensabil, supravegherea zilnica a animalelor, monitorizarea factorilor de microclimat, a ventilatiei, a consumului de furaj si de apa si aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, toate adecvate schimbarilor ce intervin in mediul de viata in decursul anului.

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei.

Pentru a asigura o stare de sanatate normala animalelor si implicit produse animaliere corespunzatoare, recomandam proprietarilor de animale si pasari ca pentru perioada de iarna sa asigure: 

  • Adapostirea animalelor si pasarilor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa asigure densitatea, volumul de aer, umiditatea, luminozitatea si zooigiena la parametrii normali, realizata prin :
     • remedierea, dupa caz, a elementelor de constructie exterioare si interioare deteriorate (alei de acces, padocuri, ziduri, geamuri, tamplarii, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
     • etanseitatea usilor si a ferestrelor pentru a se asigura o temperatura optima si constanta in adaposturi;
     • asigurarea microclimatului optim, respectiv o temperatura de 18 – 20 grade C, coeficientul de luminozitate (raportului dintre suprafata geamului si suprafata interioara a adapostulu) 1:12 - 1:15, umiditatea sa fie cuprinsa intre 65-70% si improspatarea continua a aerului prin ventilatie naturala.
     • igienizarrea adaposturilor prin curatire mecanica, dezinfectii deratizare, dezinsectii si zugravit;
     • verificarea si remedierea, elementelor tehnologice (utilajele rde muls, de furajare, evacuare dejectii, adapare, ventilatie);
     • asigurarea unor spatii confortabile pentru perioada fatarilor la specia bovina, porcina si in persperctiva pentru ovine;
     • suprafata totala de adapostire pentru toate animalele si dimensiunea grupului se determina in functie de varsta, marime si alte caracteristici biologice:
       • la specia bovina 1,8 - 3,5 m² la tineret si 6-8 m² la vaca adulta in sistem legat patul cu L – 1,8 m, l – 0,8 si front de furajare 50 cm;
       • la ovine, densitatea trebuie sa asigure 1,5 m² pe cap de oaie adulta si 0,35 m² pe miel. Padocul in aer liber trebuie sa asigure o suprafata minima de 2,5 m² pe cap de adult si de 0,5 m² pe miel;
     • in perioada fatarilor adapostul se compartimenteaza in functie de starea fiziologica a efectivului (oi gestante, oi in fatare, oi cu miei).
  • Asigurarea, verificarea si protejarea surselor de apa pentru a remedia anumite defectiuni si pentru a nu fi supuse inghetului.
  • Inventarul stocului de furaje pe sortimente si indici de calitate, stabilirea si respectarea ratiilor zilnice de furaje in functie de specie si categoria de animale.
  • Asigurarea conditiilor optime de depozitare, pastrare si administrare a stocurilor de furaje prin:
     • mentinerea in stare de igiena a instalatiilor, echipamentelor, containerelor si a vehiculelor utilizate pentru producerea, prepararea si transportul furajelor si sa evite orice sursa de contaminare a acestora;
     • evitarea administrarii de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate sau depreciate calitativ, in perioada cu temperaturi scazute, care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave;
     • respectarea programul de autocontrol a calitatii furajelor, prin afuirea de probe la laboratorul de referinta si sa respecte recomandarile mentionate in buletinele emise de catre specialisti in cazul unor neconformitati;
     • sa notifice autoritatilor competente suspiciunea sau constatarea unor necomformitati sau abateri de la cerintele de calitate si salubritate privind siguranta furajelor destinate pentru animale si pasari.
  • Asigurarea conditiilor de evacuarea si depozitare a dejectiilor, a gunoiului, in platforme sau statii de epurare, astfel incat sa nu constituie surse de difuzare a bolilor.
  • Amenajarea unor spatii pentru depozitarea cadavrelor si a altor deseuri de origine animala destinate distrugerii la unitatea specializata.
  • Sa colaboreze cu medicii veterinari, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor (bovine, ovine, caprine si porcine), existente in exploatatie, actiune cu motivatii din punct de vedere strategic, de ordin veterinar si de ordin zootehnic asigurand o supraveghere si control privind :
     • miscarea interna si internationala a animalelor.
     • activitatea de supraveghere a exploatatiilor de animale.
     • controlul si profilaxia bolilor transmisibile la animale si de la animale la om.
     • asigurarea conceptului de securitate alimentara si trasabilitate.
     • sistemul de subventii, prime, asigurari si despagubiri pentru animale.
  • Sa comunice medicului veterinar intentia de introducere sau scoaterea de animale in / din exploatatie si a altor miscari interne de animale.
  • Sa anunte urgent, medicul veterinar arondat despre aparitia unor modificari in starea de sanatate a animalelor si pasarilor din exploatatie.
  • Sa colaboreze cu servicile veterinare pentru efectuarea actiunilor de prevenire a imbolnavirii animalelor, prin supravegherea clinica a starii de sanatate a acestora, supravegherea unor boli transmisibile prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop, tratamente antiparazitare, operatiuni de vaccinare profilactica, etc.


Precizam ca in aceasta perioada a anului sunt programate actiuni de supraveghere prin masuri specifice a unor boli transmisibile, respectiv T.B.C. Bluetongue, E.S.B. Scrapia la ovine, Gripa aviara, Salmonelele la pasari, vaccinarea antirabica a carnasierelor domestice, tratamente antiparazitare, etc.

Tot in aceasta perioada medicii veterinari in colaborare cu personalul de la APIA efectueaza inspectii in exploatatiile cu animale avand ca scop verificarea statusului exploatatiilor sub raportul starii de sanatate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare si inregistrare a exploatatiilor si a animalelor, inregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale in vigoare si care au fost declarate de acesta la momentul inspectiei, in vederea corelarii efectivelor existente in exploatatie cu cele inregistrate in baza nationala de date informatice, efective pentru care au beneficiat de subventii de la stat.

Medicii veterinari pe langa verificarile si evaluarile privind respectarea normelor de biosecuritate, protectie si bunastare in exploatatiile cu animale si pasari, cauta permanent sa mentina o buna colaborare cu crescatorii de animale, cu asociatiile crescatorilor de animale constituite, cu micii producatori de bunuri alimentare, prin informari reciproce cu problematica existenta, pentru a solutiona operativ doleantele si solicitarile acestora si pentru aplicarea unor masuri corective in cazul identificarii unor neconformitati.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din judetul Sibiu

  

Noutati

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

11-01-2017 Albine

Recomandari privind prevenirea bolilor la albine

Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui, activitate care asigura unui important segment din populatie indeletniciri permanente, sau ca o a doua ocupatie, precum si venituri banesti consistente. Mai multe>>

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

10-01-2017 Animale

ANSVSA: Protejarea animalelor in perioadele cu temperaturi foarte scazute, vant puternic si caderi masive de zapada

Pe fondul avertizarilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scazute, caderi masive de zapada), ANSVSA recomanda crescatorilor de animale, transportatorilor de animale si organizatorilor de targuri in care se comercializeaza animale vii urmatoarele masuri: Mai multe>>

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

03-01-2017 Gaini

Acomodarea si intrarea in ouat a puicutelor

Transferul in adapostul de adulte trebuie facut intre 18 si 19 saptamani, fiind contraindicat dupa 20 de saptamani. Perioada de transfer pana la intrarea in ouat se cheama perioada de acomodare si are ca scop adaptarea pasarilor in noul mediu. In aceasta perioada riscul imbolnavirilor este minim, iar cerintele nutritionale reduse, ceea ce-l poate face pe gospodar sa fie optimist, insa nu intotdeauna justificat. Mai multe>>

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

16-12-2016 Pescuit

Pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se va desfasura pe baza permiselor de pescuit

Conform prevederilor art. 23, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta nr. 85/23.11.2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura: "pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale se practica in baza unui permis de pescuit emis de catre beneficiarul contractului de utilizare a resurselor acvatice vii in scop recreativ." Mai multe>>

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

16-12-2016 Pasari

Recomandari privind regimul de comercializare al oualor

Cresterea pasarilor, in general, este o preocupare importanta pentru un segment de populatie, activitate care, in functie de sistemul de crestere, asigura crescatorului o sursa de hrana in gospodaria proprie, dar si venituri substantiale prin valorificarea de pasari vi, sau oua obtinute, de la pasari crescute in exploatatii comeciale, in sistem ecologic sau industrial. Mai multe>>

Cresterea porcului pentru carne si grasime

15-12-2016 Porcine

Cresterea porcului pentru carne si grasime

Prin acest sistem de crestere si ingrasare se urmareste obtinerea de la porci a unor carcase la care raportul carne si grasime este foarte apropiat. Mai multe>>

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

12-12-2016 Pescuit

Pescuitul in Marea Neagra: Consiliul European stabileste limitele de captura pentru 2017

Consiliul European a convenit, in 12 decembrie 2016, cu privire la posibilitatile de pescuit pentru cele mai importante stocuri de peste din punct de vedere comercial din Marea Neagra pentru 2017. Aceasta decizie afecteaza Bulgaria si Romania. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>